Världens ledare till planeten: Stick och brinn!

I Köpenhamn bröt i praktiken förhandlingarna ihop igår, även om de deltagande politikerna av förståeliga skäl inte vill erkänna det. De rika länderna var inte beredda att ge tillräckligt mycket och de fattiga länderna inte redo att köpa att de, som har så lite, måste avstå mer. USA spelade som väntat en huvudroll i att torpedera förhandlingarna. Med ett extremt klent bud på fyra procents utsläppsminskningar gjorde man klart just att "den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar" och försökte istället flytta över svarte petter till Kina, vars per capitautsläpp av CO2 är mycket lägre. Men i ärlighetens namn var knappast USA det enda land som inte förhandlade i god tro.

Uppenbarligen är inte världens ledare tillräckligt angelägna
helt enkelt. Antingen har inte vetskapen om vad vi riskerar att göra med vår planet sjunkit in tillräckligt djupt. Eller så skiter man helt enkelt i konsekvenserna. De rika länderna räknar med att kunna parerar de negativa klimateffekterna på hemmaplan, och de fattiga länderna, som drabbas hårdast av klimatförändringarna, well, de är ju fattiga och har inget att säga till om. De kan dö i tysthet när torka, översvämningar, vattenbrist och andra följder av ett allt varmare klimat drabbar.




Så har det visserligen alltid varit. Men de rika länderna spelar här ett farligt spel. Ingen kan förutsäga vad effekterna blir av en mänskligt orsakad global uppvärmning. Det finns många växelverkande system i naturen som vi inte förstår tillräckligt. Smältande glaciärer, tinande tundror och varmare havstemperaturer bidrar till att accelerera uppvärmningen ytterligare genom feedbackeffekter. Risken är att vi passerar en tröskel där saker helt glider oss ur händerna och klimatförändringarna blir självförstärkande.

Man kan se den globala uppvärmningen som mänsklighetens stora elddop: Är vi som art förmögna att lyfta oss i håret och göra det vi måste för att säkra vår överlevnad? Eller är trögheten i våra politiska system och oviljan att förändra våra beteendemönster så stor att vi hellre sticker huvudet i sanden och hoppas hoppas hoppas att saker nog inte går så illa? Fiaskot i Köpenhamn gör mig inte optimistisk om svaret på den frågan.

En sak måste vi förstå: det är inte omöjligt att göra bättre än så här. Tekniken finns. Pengarna finns. Det som saknas är politisk vilja.

Kommentarer

  • Medkänsla Socialism Rättvisa - Peter Warnström säger:

    Så sant som det var sagt! Satt och tittade på CNBC i morse med ekonomiska kommentarer och intervjuer, saker som vanligen ska intressera en ekonom som jag när det slår mig; ordet miljö yttrades aldrig under hela tiden. Istället var det sedvanliga uttryck som tillväxt, GNP, vinstmaximering o.s.v. för hela slanten; ”business as usual”. Skulle sedan miljöaspekter över huvud taget diskuteras är det vanligen fråga om ansträngning till minsta möjliga kostnad som gäller.



    Har vi inte lärt oss någonting under hela mänsklighetens levnad? Vad vi kan vara säkra på är att ”börsen” öppnar som vanligt vare sig Du eller jag lever eller inte. Människan och klimatproblemen är som rökaren som vägrar sluta förrän han har drabbats av cancer! Nyliberalismen? Ja det är möjligen tobaksindustrin som gör sitt yttersta för att Du ska fortsätta röka! Vanliga Svensson? Han är upptagen med att räkna på sitt jobbskatteavdrag!



    Girigheten är människans lott och baneman! Jag har hela tiden varit pessimistisk men kanske 2012 inte är en prognosticerad undergång utan istället början på ett teokratiskt styre? Det är väl det enda som kan hjälpa oss stackars enfaldiga människor?

    2009-12-19 | 19:39:48
    Bloggadress: http://gibsonlover.blogspot.com
  • ~B säger:

    Rösta i min blogg, vem som bär klänningen bäst!! :)

    2009-12-19 | 20:18:36
    Bloggadress: http://beno.blogg.se/
  • homopoliticus säger:

    "Människan och klimatproblemen är som rökaren som vägrar sluta förrän han har drabbats av cancer!"



    Väl uttryckt!



    Men Teokrati???

    2009-12-19 | 23:41:35
  • markus säger:

    Nu var det främst vissa u-länder som satte stopp för framsteg. EU och till viss del USA var beredda att gå långt, däremot inte Kuba, Sudan och Venezuela

    2009-12-20 | 11:02:31
  • Unu säger:

    Oj! vad det brinner...

    Titta lite ut genom fönstret - och så är det i hela Europa om inte värre.



    Stoppa den globala uppvärmningen!!! Brrr... huttra... huttra... Stoppa den globala uppvärmningen! Brrr... huttra... huttra...

    2009-12-20 | 11:55:31
  • homopoliticus säger:

    Markus: USAs bud på fyra procents utsläppsminskningar, varav det mesta antagligen skulle ske i andra länder än USA, var att "gå långt"? Tänk på att USA är det enskilda land som står för överlägset mest utsläpp, räknat per capita.



    Man var uppenbarligen beredd att gå hur långt som helst när det gällde att torpedera Kyotoavtalet, som sätter bindande utsläppsmål för de rika länderna. Men när det gällde att skära ner på CO2 så la man ett extremt blekt bud på bordet.

    2009-12-20 | 13:55:05
  • homopoliticus säger:

    Unu: du kan nog få huttra ännu mer framöver, om tillräckligt mycket Grönlandsis smälter så stannar golfströmmen av, och det blir KALLARE i nordeuropa.



    2009-12-20 | 13:56:42

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar