Obamacare ett skambud (men media köper)!

Från min bloggsemester måste jag återvända för att skaka nävarna åt massmedias rapportering om Obamas sjukvårdsreform som just nu klubbas i USAs representanthus. I Agenda svallade nyss lovorden över det "historiska" beslutet. Omröstningen är inte i hamn i skrivande stund, och det är på håret, men förmodligen kommer den att gå Obamas väg. De stora dinosaurierna i hans parti har investerat för mycket förtroendekapital i det här för att tillåta ett misslyckande.

Det finns ett momentum här som är svårt att motstå: Vi vet ju alla, inte minst sedan "Sicko", att USAs sjukvårdssystem är just sicko, sjukt. I världens rikaste land saknar 47 miljoner medborgare, ofta  fattiga, sjukvårdsförsäkring. Landet har sämre nyckeltal för folkhälsa än tredje världen-länder som Kuba. Är du oförsäkrad kan du dö utan behandling, eller gå i personlig KK när du måste söka akuthjälp. Har du privat försäkring kan du bli av med den när du väl blir sjuk, eller se dina avgifter rusa i höjden. I USA är hälsa i högsta grad en fråga om pengar.

Obama lovade i sin valkampanj att han skulle göra något åt detta.
Vem kan väl ha något att invända? Nå, till att börja med det amerikanska ultrahögerpartiet Republikanerna, vars motstånd mot varje reform som förbättrar villkoren för folket och försvagar storföretagen, i det här fallet vårdkapitalisterna, är givet på förhand. Vårdkapitalisterna själva har kämpat med näbbar och klor och investerat astronomiska summor i lobbying. Olika särintressen i det amerikanska sjukvårdssystemet försvarar sina inpinkade revir, och de har pengar att kriga med. På gatorna backas de upp av extremhögerns kommandotrupper som kallar Obama kommunist, socialist och nazist.

Inför den här rasande anstormningen har USAs liberaler kapitulerat.
Den "historiska" sjukvårdsreform som Obama nu pressar igenom USAs kongress, med hårda nypor, är historisk förvisso, men inte en historisk seger för folket. För bortom hypen och de stora orden handlar det om en häpnadsväckande seger för vårdkapitalisterna: I framtiden MÅSTE alla amerikaner köpa deras produkter, eller riskera hårda böter. Smaka på den! Istället för att skapa en heltäckande statlig försäkring som de vi har i Europa, eller ens genomföra sitt vallöfte, den blygsammare möjligheten att välja mellan en statlig försäkring ("public option") och privata försäkrare, så tvingar nu Obama och Demokraterna sina landsmän att genom ett så kallat "individual mandate"  köpa försäkringar av privata vårdföretag. Företag vars oförmåga att leverera produkter som håller måttet är väldokumenterad. (Kongressledamöterna själva har däremot en statlig försäkring, "Medicare").

Motsvararande "historiska" lösning på hemlöshet
vore att tvinga alla som inte har en bostad att köpa sig ett hus av en privatvärd. Eller bötfällas. Genialt!?

De privata vårdkapitalisterna ryktas redan ha korkat upp champagnen. Deras aktier på börsen steg som raketer när innehållet i Obamas vårdplan presenterades. De små eftergifter de tvingats till (för en viss reglering av deras verksamhet innehåller förslaget såklart, allt annat vore ju politisk självmord) kan de leva med. Som tack för dessa eftergifter i form av paragrafer med väl tilltaget manöverutrymme får man 30 miljoner nya kunder. Ur ett friskt befolkningssegment dessutom. Det är guld värt!

Att följa det politiska spelet i USA runt sjukvårdsreformen har varit informativt. Det har gått smutsigt till: hemliga avtal med "Big Pharma", vårdkapitalisterna som läckt ut. En Obama som i ett tidigt skede och under bordet sålde ut sitt vallöfte om att erbjuda en statlig sjukvårdsförsäkring som valmöjlighet, och aldrig ens släppte in förespråkarna för en heltäckande skattefinansierad sjukvård i diskussionen. Kohandel med abortmotståndare och högerliberaler, som behandlats med silkesvantar, samtidigt som Demokraternas vänsterflygel pucklats på av sin partiledning tills den gått ner för räkning. Att se Dennis Kucinich, förmodligen den amerikanska kongressens mest proggresive vänsterliberal, försöka förklara sin svängning från ett stenhårt nej till ett obegripligt ja, under loppet av några dagar, är rent plågsamt.

Men det mest slående är hur lite det amerikanska folket har betytt i processen.
Det faktum att en majoritet av jänkarna enligt opinionsmätningar vill ha en gemensam, skattefinansierad försäkringslösning, enligt europeisk modell, och har så velat länge, spelar absolut ingen roll. Obamacare får dåliga opinionssiffror som helhet, men de delar som är omtyckta är just de som Obama var snabb med att plocka bort för att smeka vårdkapitalisterna medhårs - som möjligheten att välja en statlig försäkring; "public option". I världens rikaste land är det pengarna som styr politiken. Och det är för de amerikanska liberalerna ett mindre problem att deras vårdsreform inte gillas av det amerikanska folket, än om den inte hade gillats av vårdkapitalisterna. Det förslag som nu klubbas igenom kommer att fylla Demokraternas kampanjkassakistor med mycket pengar från dessa vårdkapitalister. Och i ett land där den tätaste presidentkandidaten alltid vinner är pengar såklart alltid ett vinnande argument i alla debatter.

 

 




intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar