Wolodarski gör ett yxjobb på autopilot

Peter Wolodarski har läst vänsterpartiets partiprogram, och är förskräckt. Förskräckt! DNs liberale lejon menar sig ha hittat tydliga tecken på att vänsterpartiet är är leninister. Beviset: Vänsterpartiet kritiserar USAs brutala utrikespolitik och supermaktens ständiga krigföring. "Väldigt avslöjande" är att partiet menar att det amerikanska imperiet, liksom tidigare imperier genom historien krigar om naturresurser och av ekonomiska skäl (hade Irak invaderats om landet inte varit ett av världens oljerikaste, t.ex?). Lenin menade ju på sin tid att kapitalistiska länder behövde expandera in på andra länders territorium. Alltså är vänsterpartiet leninster!


Den Korrekta Liberala Förklaringen till varför USA krigar i Irak och Afghanistan är vad jag förstår att de gör det av ren godhet. Åtminstone handlar det alltid om självförsvar. Talibanerna är förvisso inga snälla typer, och Saddam var en ful fisk. Men USA pumpade ju upp både talibanerna och Saddam med såväl vapen som  pengar på 80-talet. De kanske inte var onda då?

Nu är det väl visserligen inte bara Lenin som menar att stormakter och imperier hela tiden försöker utvidga sin maktsfär och att de gör det för att vinna fördelar, ekonomiska och politiska, gentemot andra. Utan att ha gjort en grundlig undersökning så känns den analysen ganska väl representerad i den politiska debatten trots att Lenin sedan länge är död och begraven.

Wolodarskis tro på den goda supermakten som krigar av ren snällhet, eller åtminstone bara i i självförsvar, är nog mer av en udda fågel, utanför den lilla grupp människor som skriver ledare i borgerliga tidningsdrakar. Men hur kul är det att anklaga vänsterpartiet för att tycka som, ska vi säga Noam Chomsky, frihetlig socialist och amerikansk politisk dissident, när man kan drämma till med Lenin?

Inget slafsigt liberalt yxjobb mot vänstern är såklart komplett utan lite mumlande om "demokratisyn". Wolodarski är upprörd över att vänstern kritiserar EUs demokratiska brister utan att nämna Saudiarabien och Nordkorea. Frågan är om Wolodarski också tycker att Jan Björklund är en hycklare när han tjatar om hur dålig den svenska skolan är, utan att ständigt inflika att det finns väldigt många skolor som är mycket sämre? Men det är rätt listigt skrivet om man vill ge sken av att vänstern egentligen gillar Nordkorea och Saudiarabien, men inte vill säga det rent ut, eftersom man vet att det är tramsigt. På så vis kan man använda det faktum att vi kritiserar demokratiska brister mot oss, utan att berätta särskilt mycket om vad vi vill. Utmaningen för Wolodarski är ju att kritisera vänstern, men helst undvika att berätta vad den faktiskt tycker.

Att vänstern anser kapitalismen vara ett odemokratiskt system har inte undgått Wolodarski. Motiveringen utelämnar han: Pengar och ägande är makt! Familjen Wallenberg har onekligen en hel del mer att säga till om i Sverige än både min och DNs ledarskribents familjer. Det fanns en gång liberaler som delade vänsterns kritik av den enorma maktkoncentration i några få rika och mäktiga storföretagares händer som kapitalismen medför.
Kanske för att dåtidens liberaler inte var lika intimt sammanvuxna med med den ekonomiska makten som nutidens?

Vänstern och liberalerna tog en gång varandra i handen och samarbetade för att införa politisk demokrati i form av allmän och lika rösträtt i Sverige. Vem tror att vänsterpartiet och folkpartiet skulle kunna samarbeta idag för att ge vanliga människor mer makt, och Wallenbergarna mindre? Ändå behöver man inte gå längre tillbaka än till 70-talet för att i folkpartiet hitta liknande tankar om ekonomisk demokrati som de som idag ger liberaler som Wolodarski kväljningar vid läsning av vänsterns partiprogram.

Att Wolodarski plockar fram yxan och svingar den vilt är såklart ett bra tecken: Vänstern kan göra ett bra val, och avgöra valet till de rödgrönas fördel. Dagens ledare i DN är ett försök att parerar detta. Men jag måste säga att nivån på attackerna är rätt pinsam. Har DNs ledarskribenter ett standardformulär som de skriver sina drapor efter? Eller använder de en slumpgenerator där ord som "Sovjetunionen, Nordkorea, kommunism, antiamerikanism, tvivelaktig demokratisyn" sätts samman godtyckligt?

Wolodarski avslutar med att rekommendera sina läsare att själva "ta del av detta obehagliga dokument" (vänsterns partiprogram). Där kan vi åtminstone vara överens!




Kommentarer

  • Stefan säger:

    Personligen tycker jag han hade en del poänger, speciellt vad gäller vänsterpartiets totala brist på verklighetsförankring (kravet på att inte bara gå ut ur, men upplösa EU, tex. Vänsterpartiet är minst lika historielöst som Sverigedemokraterna).

    2010-09-06 | 09:09:14
  • Staffan säger:

    Stefan: Det kanske låter helt orealistiskt att EU skulle upplösas i dagsläget, men vem trodde att Sovjetunionen skulle falla samman på några år? Håll ögonen på utvecklingen i USA nu, det finns starka krafter som drar isär den unionen också, precis som EU. Bara den senaste krisen för euron visar ju att EU inte är den ultimata unionen, det finns stora motsättningar och många hinder på vägen för de som vill skapa en ny federalistisk statsunion. Stora otympliga imperier och unioner tenderar att inte hålla så länge.



    Vänsterpartiet verkar ju framförallt för att vi inte ska lämna över mer makt till Bryssel än idag, och gärna flytta så många politiska beslut som möjligt från Bryssel, ju närmare de vanliga väljarna besluten fattas desto bättre! Men vi respekterar beslutet i folkomröstningen om EU.



    När det gäller historia så menar jag nog att vänsterpartiet har tagit sin på allvar, och lärt sig av sina historiska misstag. Det finns en bok att beställa från v som heter "vitboken", om du vill läsa mer.

    2010-09-06 | 10:30:05

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar