Varför propagerar svensk militär för kriget i Afghanistan?

När blev det försvarsmaktens uppgift att sälja in kriget i Afghanistan? Att man försökt döda utredningen om de två svenskar som sköts ner av de egna trupperna visar ju att försvaret inte bara är en neutral utförare av de politiska beslut som riksdag och regering ålägger dem, utan en aktör med en politisk agenda. Den här gången att undvika att den svenska insatsen ifrågasätts på grund av militärens egen klantighet.



Ett annat tecken på försvarsmaktens tilltagande politisering är den annonskampanj man genomförde för något år sedan, där man i princip idiotförklarade den halva av svenska folket som inte tycker att fortsatt krigande i Afghanistan är väl använda skattepengar som bidrar till en fredlig utveckling. "Din kusin är inte särskilt intresserad av att upprätthålla fred utomlands". Kyss mig i arslet. Vad sägs om "Din kusin är inte särskilt intresserad av att skicka fler soldater till ett idiotiskt krig som inte kan vinnas, och som dessutom gör Sverige mer osäkert"? För det är ju den lilla detaljen också. Den misslyckade självmordsbombaren på Drottninggatan var uppretad som fan över att Sverige krigar i Afghanistan. De flesta krigsmotståndarna är såklart inte lika tokiga, men det går inte att förneka att det svenska krigandet sätter civila liv på spel på hemmaplan.


Om militären tog sin uppgift på allvar - att försvara Sverige - skulle de snarare sälla sig till de som vill se ett snabbt slut på svenskt deltagande i kriget.


Senaste nytt från kriget i Afghanistan är för övrigt att "the good guys", NATO-styrkorna som vi slåss tillsammans med, haft ihjäl 65 oskyldiga civila i en attack i Ghaziabadområdet, varav mer än 30 barn och 22 kvinnor, och sedan försökt skylla på offren, vilket inte är första gången:


"To the shock of President Hamid Karzai’s aides, Gen. David H. Petraeus suggested Sunday at the presidential palace that Afghans caught up in a coalition attack in northeastern Afghanistan might have burned their own children to exaggerate claims of civilian casualties, according to two participants at the meeting.

[Unnamed sources in the room for the conversation] said Petraeus, the top U.S. commander in Afghanistan, dismissed allegations by Karzai’s office and the provincial governor that civilians were killed and said residents had invented stories, or even injured their children, to pin the blame on U.S. forces and force an end to the operation."



Jag vet inte hur det är med er andra, men jag är inte helt OK med att mina skattekronor används till den här sortens krigståg. Inte heller gillar jag att försvarsmakten använder mina pengar till annonskampanjer som idiotförklarar alla kritiker, eller att de saboterar polisutredningar för att sopa undan spåren. Nyligen rapporterades det att vår militär storsatsar på så kallade psy-ops, psykologiska operationer för att manipulera mottagaren. Man undrar ju hur stor del av deras resurser som ska användas inom Sveriges gränser, för att påverka den inhemska opinionen?


DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1,


Kommentarer

  • Samhällsgranskaren säger:

    Hej där,

    Inrtressant ämne du valt, intressant läsning men jag funderar kring innehållet.

    VAd har du för belägg för det du säger? Media? Och i så fall hur ser du på källkritik?

    Som du vet så är Försvarsmakten regering och framförallt riksdagens förlängda arm i såväl nationellt försvar som utrikes och försvarspolitiska frågor.

    Att Försvarsmakten själva skulle driva en politisk linje tycker jag är befängt, däremot så TROR jag att Försvarsmakten ger sin syn på Sveriges deltagande i insatsen och ger rekomendationer till de styrande (folkvalda, inkl. SD vad vi nu än tycker)då de har svårt att få en tydlig uppfattning om läget på plats.



    Avslutningsvis vill jag kommentera "the good guys" du refererar till dvs. NATO. De gör precis som många andra en hel del fel och jag TROR att de är lika kritiska till sin insats där ett stort antal civila dör pga. den väpnade insatsen som du. Jag skulle vilja att du presenterar siffror över hur många civila som dödats av de som kallar sig Talibaner, insurgenter eller motståndsmän och så jämnför du dessa siffror med den numerär som NATO dödat under sin tid i Afgahnistan.

    Dödandet av civila har skett under internationell närvaro, hur många skulle ha dött utan internationell närvaro. I detta kan man bara spekulera men jag har en uppfattning.

    2011-03-02 | 19:48:33
    Bloggadress: http://samhallsgranskaren.bloggsida.se/
  • Staffan säger:

    Tack för synpunkterna! Jag har inga andra källor än media. Och jag kan inte förstå det på något annat sätt än att försvarsmakten faktiskt gör sig själva till en politisk aktör när de försöker vinna folks sympati för kriget i Afghanistan på de sätt jag nämner. Det rimliga vore väl att man överlät debatten runt insatsens vara eller icke vara till lagstiftarna och koncentrerade sig på att verkställa de direktiv som man får från dem?



    Om jag minns dödssiffrorna för 2010 rätt så beräknade man att drygt 2000 civila fått sätta livet till, och proportionerna var väl ca 60/40 talibanerna/ockupationsstyrkorna? Jag tror nog att vi kan vara rätt säkra på att färre civila skulle dö om amerikanerna drog sig tillbaka. De fungerar bara som ett rött skynke för motståndsrörelsen som gör det lättare för dem att mobilisera. Sen kan man ju tillägga att det inte helt lätt att få en överblick över dödssiffror och annat i Afghanistan, det finns t.ex. flera dokumenterade fall av att USA ger talibanerna skulden för dödsfall de själva är ansvariga för. Ju förr en fredlig lösning som bygger på förhandlingar kommer till skott desto bättre för alla inblandade!

    2011-03-02 | 20:11:25
  • Gubbfan säger:

    Men...

    Har inte militären alltid haft en egen politisk agenda?

    Inte bara i Sverige.

    2011-03-03 | 13:15:14
    Bloggadress: http://gubbfan.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar