Är svenskens ryggrad bruten?

G

öran Greider skriver en till ledare som måste läsas: "Men ser ni inte sammanhangen?"
 

"Ena dagen rapporteras det i media om för stora barngrupper i barnomsorgen som ökar risken för olyckor. Andra dagen är det en underdimensionerad äldreomsorg som leder till att anhöriga tvingas ta hand om sina närmaste i hemmet.

 

Tredje dagen kartläggs den stora överbeläggningen på de svenska sjukhusen som kan leda till att patienter får fel vård eller alltför sen vård. Fjärde dagen ställer SJ in hundratals avgångar för att vara på den säkra sidan under vintern och inte riskera plötsliga tågstopp. Den femte dagen berättas det om hur smutsiga toaletterna på sjukhusen är. Den sjätte dagen kommer rapporter om sjunkande resultat för svenska skolelever."
 
Ändå, trots att Sverige blir ett allt hårdare klassamhälle. Trots att sex års "arbetslinje", skattesänkningar och RUT-avdrag bara gett massarbetslöshet. Trots Serafenskandal och Carema- och Attendoskandaler. Trots nedskärningar i sjukvården som kostar människoliv. Trots cancersjuka som tvingas till arbetsförmedlingen. Trots en skola som gör eleverna allt dummare. Trots hundra små pusselbitar som kan läggas samman till en för allianzregeringen och det nyliberala systemskiftet förödande helhetsbild så är det få som verkar se helheten.
 
Är det väljarna som "brister i ideologisk medvetenhet", som Greider skriver, eller menar han politikerna?
 
För sanningen är att den väljare som vill protestera mot utvecklingen som Greider skriver om får rätt svårt att uttrycka den protesten partipolitiskt. Den rödgröna oppositionen borde vara det självklara alternativet. Men de som hade några illusioner om sossarna kvar efter Göran Perssons regim fick nog de sista krossade när Stefan Löfven tog över rodret och snabbt såg till att lägga kursen så nära mitten att det inte längre står riktigt klart om sossarna ligger till höger eller vänster om moderaterna.
 
Miljöpartiet är inte heller något alternativ för väljare trötta på marknadsfundamentalism. Att väljare inte byter från allianzpartierna till urvattnade kopior kan ju också ses som ett tecken på intelligens.
 
Återstår vänsterpartiet. Det enda verkliga oppositionspartiet idag. Men kommer en röst på vänstern att betyda något? Det återstår nog att bevisa för många väljare att vänsterpartiet inte kommer att lägga sig platt för Löfvens högersossar vid ett regeringsskifte 2014. Kanske dags för partiet att inse att man är i opposition inte bara till allianzen och dess stödparti SD utan också till sossarna och miljöpartiet? Än så länge ser det ljummet ut i opinionsmätningarna. Min förhoppning inför 2013: Att det enda oppositionspartiet växlar spår, från bäst iklassen på parlamentarism till bäst i klassen på opinionsbildning och propagerande för fullsysselsättning och mer rättvisa. 
 
 ***
 
Anledningar till att vara förbannade saknas inte. Dagens lilla skörd av blodtryckshöjare:
 
"Fattigdom och otrygghet målet". Martin Klepke skriver i Arbetet om den dolda agendan bakom regeringens ekonomiska politik - lönesänkningar:

"Just nu står olika delar av Europa och väger inom ett mittenintervall på Calmfors-Driffillkurvan. Även Sverige har rört sig mot mitten, även om vi fortfarande ligger åtminstone en bit ut mot den högra kanten.

Vi kan alltså välja vilken väg vi vill ta.

Vill vi att arbetslösheten ska avskaffas genom extremt låga löner ska vi följa EU-kommissionens, Annie Lööfs och övriga regeringens linje.

Vill vi i stället kombinera låg arbetslöshet med rimliga löner och hög tillväxt bör vi byta regering."

 

DN rapporterar om "ett sällsynt gott år" för landets Vd:ar:

"De 20 mest välbetalda vd:arna ökade sina inkomster med i snitt tre miljoner kronor 2011. Det motsvarar höjningar på 24 procent, att jämföra med 2–3 procent för vanliga anställda. Det visar DN Ekonomis genomgång av 225 börs-vd:ars inkomster. Den genomsnittliga vd:n ökade inkomsten med två arbetarlöner."


ETC skriver om moderaten Crister G Wennerholm, mannen som gav oss de hatade klämspärrarna i SL-trafiken:

"Christer G Wennerholm låg bakom beslutet att höja SL-taxan, men sa nej till utbyggd t-bana. Istället ivrade han för Spårväg City. Spårvägen byggdes i turbofart till prinsessbröllopet 2010 och budgeten överskreds med 69 procent, eller 380 miljoner kronor. Wennerholm har dessutom samtidigt varit ordförande i två lobbyorganisationer för utbyggd spårväg. Att sitta på två stolar på det viset är ”hårresande”, menar Anders Berg som forskar på kommunal korruption.Wennerholm har anklagats för valfusk och för att ha köpt pr för skattepengar. Han har haft ansvar för satsningen på klämspärrarna i t-banan för en kvarts miljard och för att vårdcentralen Serafen avknoppades till underpris."


Och från den extrema högerkanter nås vi också idag av den sortens nyheter som vi börjat vänja oss vid från det hållet:

"Dömd pedofil driver SD-vänlig hatblogg"

 

 

Kommentarer

  • Peter Doland säger:

    Det är både och: väljarna har ingen ryggrad längre när det kommer till solidaritet och framförallt insikt om sammanhangen. De har ju valt fram moderaterna 2 ggr tack vare Reinfeldts massage på deras girighetsknappar. I Stockholm går folk som i en bubbla, en såpa om det vackra livet. Livsstilar är viktigare än välfärdstänk. De offrar gladeligen hela vården till privata spekulanter. Nu sist såldes Liljeholmens öppenpsyk till en privat investerare.
    Medelklassen är så stark i Stockholm att ingenting har blivit kännbart annat än i skolor och på akuten. Men det kan man ju rätta till med lite extra skattesänkningar så man får råd till en privat. Tror man. Sen tänker man som sagt inte på helheten, allraminst på sin nästa som man trampar över dagligen i den överfulla kollektivtrafiken.

    Tycker inte vänsterpartiet gör så starkt intryck som opposition heller. För det första åker Sjöstedt omkring och hälsar på redan frälsta och får därigenom en vrångbild av stödet och av folks åsikter i allmänhet. För det andra har Vänsterpartiet aldrig uttryckligen fört de utsatta människornas talan. När Reinfeldt vann första gången riktade han sig direkt till folket, tog deras missbelåtenhet på allvar och talade i deras sak så att säga. Sänkta skatter alltså.

    Vänsterpartiet och Sossarna har haft 6 år på sig att söka upp folk som tar skada av nyliberalismen: fas3, psykiatrin, åldringsvård, våldet i samhället, det ökande drickandet, kylan. Alla dessa små bitar som Greider talar om. Men de talas inte om i partidebatterna, där är det bara siffror, siffror och siffror. Engagemanget som man får genom att öga mot öga företräda något eller några saknas helt. Ideologi räcker inte om man inte visar för väljarna att man står på deras sida. Det behövs solidaritet här likväl som i Gaza. Men det verkar hela tiden som det inte är värt krutet.

    2012-12-22 | 20:26:24
    Bloggadress: http://hermes65.blogspot.com
  • Staffan säger:

    Väldigt klok kommentar Peter! Förlåt att det tog så lång tid att publicera den, julen kom emellan. Den bilden du ger av Stockholm håller jag med om till hundra procent. Och på något sätt så blir det medelklassen i Stockholm som blir utgångspunkten för politiken på riksplanet, trots att den är en liten minoritet med väldigt säregna värderingar. Förmodligen är en av anledningarna till att Löfvensossarna är så rädda för att stoppa vinster i välfärden att det skulle riskera att reta upp en liten elit i Stockholm som gillar privatiseringar. En liten elit som innehåller många viktiga tyckare och kommentarorer.

    Jag håller väl ungefär med om den kritiken mot vänsterpartiet du ger också. Det vi behöver är en ny folkrörelse som tar kampen för de där grupperna som du nämner och som går ut och pratar med de som drabbas av högerpolitiken. Vänsterpartiet är fortfarande för parlamentariskt och väluppfostrat. Partiet skulle behöva ställa om inriktning ganska radikalt och fokusera på att propagera för sina värderingar ute bland vanligt folk. Anledningen till att högerextremisterna går framåt tror jag inte är att deras politik och framtoning tilltalar så värst många utan snarare beror på att de för en permanent kampanj 365 dagar om året på ett enda tema, där de är extremt tydliga. Inget annat parti kampanjar med den sortens medvetenhet. Och vänsterpartiet verkar ha svårt att få igång sina medlemmar att kampanja, även om andra partier är betydligt sämre än v. När såg man senast sossar eller miljöpartister ute i verkligheten? Eller de borgerliga småpartierna?

    2012-12-26 | 16:08:13
  • Peter säger:

    Sant. Men som opposition och företrädare av ett andra värderingar måste man stå i framkant i att möta "verkligheten." Många känner sig faktiskt svikna. Därför går de in i SD, som har en enkel lösning på allt. Att det finns ett klassamhälle är otvivelaktigt. Att låta den stafettpinnen ens riskera att hamna i Reinfeldts händer är en katastrof.(ref. till ditt senaste inlägg) Vet inte själv vad Lövfen har sagt, om han har sagt nåt alls om klasser. Tror nog han är medveten om det, men det finns så stora åsiktsskillnader i S. Vissa förnekar helt och vill stryka ordet "proletäriat", vilket är ganska upprörande.

    Angående Sthlm; ja, sossarna här går en balansgång. Den politiskt ängsliga medelklassen reagerar med vittring varje ansats till förändring i sociala reformer. Det är tröstlöst. Det är ibland ett helvete att bo här. Företagen äger oss numera, inte tvärtom. Den sociala utsorteringen sker dagligen via möten med folk som är brackor och snärtor som tycker sig vara bättre och förmer. Det solidariska rummet är helt urblåst.

    2012-12-28 | 22:00:08
  • Staffan säger:

    Frågan som vi måste lösa är hur vi får upp vänstern på banan som det verkliga oppositionspartiet. Rent politiskt är det självklart - inget annat parti står för en så konsekvent oppositionspolitik. Problemet är att så få vet om det. Hur lösa detta? Jag tror som sagt på mer och smartare propaganda på nätet kombinerat med att synas ute i folks verklighet som du skriver.

    2012-12-28 | 22:36:06

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar