Imorrn demonstrerar vi för ett fritt Syrien!


E

n ny rapport från Amnesty bekräftar ungefär det vi redan borde  veta: Syriens diktator Bashar al-Assad har släppt alla hämningar och verkar fast besluten att vada fram i floder av blod för att behålla strypgreppet på det land han vanstyr. Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver om Amnestyrapporten:


"Det första som möter en gripen när han kommer till militärens eller säkerhetspolisens lokaler är en skur av slag där metallklädda elkablar, gevärsgolvar och käppar är några tillhyggen som används. Därefter tvingas den gripne att klä av sig allt utom kalsongerna.


Under 24 timmar får han sitta och vänta och lyssna till skriken av fasa från andra som torteras. Därefter väntar ofta dulab, däcket. Den gripnes händer och armar låses när ett bildäck träs över kroppen. Personen hissas därefter upp och blir slagen med olika tillhyggen. En del sprutas ner med vatten och läggs på det blöta golvet som görs elförande. Andra får elkablar kopplade till könsorganen och elektrifieras.


Allt handlar inte om smärta. Fången Tareq berättar hur han i ett av den militära underrättelsetjänstens kontor i Damaskus tvingades se på när torterarna våldtog en annan fånge.


Sedan våldtog förhörsledaren Khaled mot en vägg. Khaled skrek och dunkade i förtvivlan sitt huvud mot väggen. Amnesty hävdar att det skett en kraftig ökning i användandet av tortyr sedan det arabiska upproret nådde Syrien för ett år sedan.


Organisationen har intervjuat flyktingar
som tagit sig till Jordanien efter att de släppts. Ökningen är så kraftig att Syrien enligt Amnestys bedömning är tillbaka i det skräckvälde som skapades av Hafez Assad, den nuvarande diktatorns far. På 70- och 80-talet när han tog makten och sedan utmanades byggde han upp en omfattande apparat med konkurrerande säkerhetstjänster där avancerad tortyr blev vardagsmat.


När en hel stad, Hama, gjorde uppror slog pappa Assad ner det med extremt brutalitet. Mellan 20 000 och 40 000 människor dödades. Syftet var att skrämma människor till lydnad. Hafez Assad lyckades."



Blodbadet i Syrien har pågått ett år nu och visar inga tecken på att avta. Tvärtom blir det värre. I takt med att Ryssland och Kina visat Assad att han inte har något att oroa sig över från FNs säkerhetsråd - lite antiimperialistisk solidaritet diktatorer emellan - så har våldet och tortyren accelererat. Gud vet vilka jävligheter som befolkningen i motståndsfästet Homs utsatts för. Idag rapporteras att syriska regimstyrkor intagit ett annat motståndsfäste, Idlib. Och omvärlden verkar oförmögen att göra något annat än titta på med öppen mun när Assads järnkängor stampar drömmen om ett demokratiskt Syrien i det blodiga gruset. (Bilden: mördade barn i Homs)


När Assads diktatorkollega Khadaffi inledde sina vettlösa angrepp på civilbefolkningen för ett år sedan agerade FN snabbt. Den militära insatsen, motiverad av FNs R2P-princip (Responsability to protect) kan i efterhand kritiseras på många sätt, men de som fördömde den kan väl också svara på frågan: Är det syriska scenariot, med ett utdraget inbördeskrig med udden riktad mot civilbefolkningen att föredra? Än har vi inte sett slutet - eller ens början till slutet, på den syriska tragedin. En militär intervention som den i Libyen verkar orealistisk på flera sätt i Syrien, inte minst (men inte enbart) eftersom den blockeras i säkerhetsrådet av Assads skurkpolare.


Frågan är vad man kan göra istället? För ingen kan väl på allvar mena att omvärlden uttömt sina möjligheter till påtryckingar på Assadregimen? Tvärtom, många av de regeringar som för ett år sedan - när Khadaffi lovade att utrota demokratirörelsen som kackerlackor - talade sig varma för mänskliga rättigheter, har i Syriens fall varit underligt undfallande. Kastas syrierna åt Assads vargar för att det ligger i västs, Rysslands och Kinas gemensamma intresse att undvika att Syrien - ett långt viktigare land än Libyen och Tunisien geopolitiskt - demokratiseras?


Imorrn ska jag iallafall demonstrera för Assadregimens snara fall och för att den syriska vintern ska övergå i en förnyad arabisk vår. Gör det du med!


Uppdatering: Idag skriver FN-förbundets ordförande och generalsekreterare i SvD, "Nu måste omvärlden ingripa". Jag håller med om det mesta.


SvD 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, AB 1, SVT 1, Ekot 1, 2,







Kommentarer

  • M Johansson säger:

    Jag är inte helt säker att jag delar din åsikt om läget i Syrien. För det första sägs Qatar ha publicerat en opinionsundersökning där 55% av de tillfrågade Syrierna skulle rösta på Assad idag om det vore val. Inga källor på det än så länge dock, så jag kan ju inte styrka det. Det andra är att även om man principiellt skall fördöma Assad för den diktatur Syrien är idag, samt arbeta för ett demokratiskt Syrien, så är Assad nog att föredra rent pragmatiskt i det läge Syrien befinner sig i idag. Det finns en demokratisk opposition i Syrien som vi bör stödja med alla våra krafter, men den kan knappast sägas vara densamma som den beväpnade oppositionen som tagit upp vapen. Långt före militärens offensiv mot rebellfästen började uppgav regimen att både statsanställda utsattes för en våg av terrorvåld där civila dödades av maskerade män. Detta kunde vi läsa om i tidningarna även i väst, men det verkar ha glömts bort nu. Så sent som i feburari sprängde sig en självmordsbombare som dödade 25 och skadade något under 200. De beväpnade rebeller vi läser om i tidningen är inga duvungar, och det finns ingenting som tyder på att Assad använt vapen mot den demokratiska oppositionen, åtminstone inte innan den beväpnade oppositionen tog till våld. Jag tror man måste vara nogrann med att separera på vilka oppositioner man pratar om, och jag är personligen ganska övertygad om att livet knappast skulle bli bättre om den beväpnade oppositionen kommer till makten.



    Sen tycker jag att man måste vara väldigt väldigt uppmärksam på vilka ens allierade är i sammanhanget. Precis som i fallet Libyen, vilka intressen är det vi i väst har som sammanfaller så med de islamska diktaturerna Saudiarabien och Qatar? Dessa motarbetar själva sina inhemska oppositioner, även de med vapen. Varför står vi på samma sida som dessa i Syrien, vad har de att vinna på rebellerna där? Jag tror vi måste kunna prata om Syrien utan att stirra oss blinda på vem Assad är utan även se vilka alternativen är. För övrigt är din blogg bra läsning:)!



    MVH Måns!

    2012-03-15 | 01:36:12
    Bloggadress: http://mjohanssons.blogspot.com/
  • Evgenij Ivanovich säger:

    "Tortyren följer ofta ett mönster. Den gripne utsätts först för ”mottagningen” – slag med klubbor, gevärskolvar, piskor, knytnävar eller tvinnade elkablar med metallhölje...(SvD, 2012-03-14).



    "Amerikanska militärer har fortsatt tortera fångar i Irak(efter ABu Ghraib)...Flera av rapporterna handlar om kränkningar, slag och sparkar, men 42 av rapporterna klassas som allvarligare fall, exempelvis elchocker, vattentortyr och skenavrättningar."(Dn, "010-10-23).

    2012-03-15 | 02:32:39
  • Staffan säger:

    Måns: Du gör alltså samma kalkyl som jag anklagar västvärlden för att göra I Assads fall: Vi vet vad vi har men inte vad vi får? Vad vi har är visserligen en brutal slaktare och diktator. Men även om han ställer till lite ofog regionalt så utmanar han aldrig på allvar USA och Israel.



    Visst kan man säga att motståndsrörelsen är en okänd faktor i Syrien, precis som på andra håll i arabvärlden. Det blir ju med nödvändighet så i hårda diktaturer där demokratisk opposition förtrycks. Men jag skulle inte underskatta den längtan efter frihet och demokrati som syrierna uppvisar. De har redan offrat mer än sina grannar i sin kamp för demokrati, och de förtjänar att vi tar dem på minst lika stort allvar.



    Några enskildheter i ditt inlägg:



    "För det första sägs Qatar ha publicerat en opinionsundersökning där 55% av de tillfrågade Syrierna skulle rösta på Assad idag om det vore val."



    Opinionsmätningar från diktaturer ska man aldrig ta på allvar. Det inser du nog. Hur skulle du svara om du bodde i Syrien och någon okänd person ringde dig och frågade om du stödde regimen? Assadklanen representerar ett rätt smalt skikt av det syriska samhället. Den allawitiska grupp han företräder brukar uppskattas till ungefär tio procent av den syriska befolkningen om jag minns rätt. Exakt hur stort stöd han har utöver de närmaste är omöjligt att veta. Men upprorets uthållighet trots den fruktansvärda grymhet det bemötts med av regimen, dess geografiska spridning över hela landet ända in i Damaskus förorter är fingervisningar om att en rätt stor majoritet i Syrien vill bli av med sin diktator. Vilket också är vad de syrienkännare jag hört kommentera saken menat.



    "det finns ingenting som tyder på att Assad använt vapen mot den demokratiska oppositionen, åtminstone inte innan den beväpnade oppositionen tog till våld."



    Källa?



    Tvärtom står det väl utom alla tvivel att regimen använt ett sällsynt brutalt våld med krypskyttar bl.a. riktat mot just fredliga demonstrationer för demokrati, långt innan den Fria syriska armén formades av avhoppade soldater ur de reguljära styrkorna och tog upp en militär kamp mot regimen. Som jag inte anser att man tvärsäkert kan fördöma på det sätt du gör i ditt inlägg, även om jag är anhängare av ickevåld. Det vore rätt förmätet att kräva av andra att de ska låta sig skjutas ner passivt i ickevåldets anda från den totala säkerheten som erbjuds bakom ett tangentbord i Stockholm.



    Den tortyr och det våld mot civila som bl.a. Amnesty dokumenterar visar väl tvärtom att regimen är direkt inriktade på att terrorisera fredlig civilbefolkning? Otaliga exempel på torterade och mördade barn har framkommit. I enlighet med ditt påstående om att regimen bara angriper väpnade upprorsmän så var alltså dessa barn soldater?



    Sen har du helt rätt i att vare sig Saudiarabien eller Quatar har någon trovärdighet. Deras engagemang handlar såklart inte om mänskliga rättigheter utan om att utöka sitt eget inflytande/sätta sin egen prägel på den regim som kommer efter Assad.



    2012-03-15 | 09:50:09
  • Gina säger:

    Jag Håller med Måns till hundra procent,,jag är Syrier och kommer alltid att kunna vara det så länge vi har Al Assad som president,och vad fan vet Evgenij och Stefan,ni har inte en jävla aning om vad som sker där nere allt ni ser på tv är ren jävla propaganda som ni får betalt för att visa,jag har precis kommit därifrån och ska jag vara helt ärlig så hade jag gjort tusen saker värre än det Al Assad gör mot dom jävla islamisterna till svin som varken har heder,skam eller nån typ av känsla, odjur med andra ord,ni kanske bör ta en tripp ner till Syrien och höra o se om vad vi Syrier verkligen tycker om vår president och tro mig ni kommer bli jävligt besvikna för mer än 90% älskar han! Allt ska alltid svartmålas av media alltså bara ren jävla påhitt,

    Al Assad kommer som sagt alltid vara våran nummer 1,

    för jag vet vad han står för och det vet inte ni, för ni är inga Syrier har aldrig varit och kommer aldrig bli,men jag är en stolt syrier och så länge Al Assad är President så kommer jag alltid att kunna återvända hem,men skulle han ryka så är det bye bye Syrien och hej hej Islamister.

    2012-03-23 | 21:22:49
  • Staffan säger:

    Gina:



    Är det syriska ambassaden som är ute och kommenterar? Att 90 procent av syrierna står bakom Assad är uppenbart falskt.

    2012-03-23 | 23:11:38
  • Gina säger:

    Staffans stollar och andra vänsterextremister förstår inte att Israel och Usa beväpnar oppositionen.

    Nyttiga idioter har aldrig varit så passande epitet.

    Ridå!!

    90% kanske är till överdrift men det är mycket märkligt att att svensk meda aldrig visar massdemostrationer som är pro Bashar.

    Vem vinner på ifall Bashar och Syrien faller?



    2012-03-24 | 22:28:40
  • Staffan säger:

    Tvärtom verkar det ju som att båda Israel och USA faktiskt gör samma kalkyl som dig Gina, "vi vet vad vi har men inte vad vi får". Alltså hoppas de i tysthet att Assadklanen ska sitta kvar.

    2012-03-25 | 13:21:25
  • Gina säger:

    Länk/källa på att Usa vill ha Assad kvar.

    2012-03-25 | 20:58:56
  • Staffan säger:

    Gina: Det är ingen hemlighet vad Israel tycker, och Israel och USA tycker nästan med automatik samma sak i mellanösternfrågor.



    "Reporting from Jerusalem — As popular unrest threatens to topple another Arab neighbor, Israel finds itself again quietly rooting for the survival of an autocratic yet predictable regime, rather than face an untested new government in its place."



    http://articles.latimes.com/2011/mar/30/world/la-fg-israel-syria-20110331



    Vill du veta hur snacket har gått i Hillary Clintons utrikesdepartement så får vi nog vänta på nästa wikiläcka.

    2012-03-26 | 10:19:19
  • Gina säger:

    Nehe, tycker Usa och Israel samma i M.ö frågor. Åfan!

    Varför inte ingripa mot våldet och tortyren i Bahrain där ännu fler dödats och ännu fler torterats än vad islamistoppositionen i Syrien hävdar skett hos dem?

    Varför inte ingripa mot de NATO stödda islamisterna i Libyen som mördat 10 000 svarta enbart i Tuwarga och under några dagar och där OBEROENDE källor pratar om koncentrationsläger, masstortyr och summariska avrättingar?

    Varför inte ingripa mot Saudiarabien?

    osv osv osv?

    Kan det bero på att de som du inte vill ingripa mot är allierade med ditt älskade USA och därför ska de aldrig nämnas?



    Jag står ändå fast att regeringstrupp ska stå fast mot "demonstranter" beväpnade med maskingevär som skriker gud är stor.

    Det blir mer och mer förvirrande var den Svenska extremvänstern står i denna fråga?

    2012-03-26 | 18:56:21
  • Staffan säger:

    Gina: Är jag både extremvänster och älskar USA? Låter lite som en omöjlig kombination. I Syrienfrågan är det tvärtom du som står med USA och Israel och stödjer en brutal massmördare.



    Jag hejar inte heller på islamister, utan på demokrati. Det jag vill för Syrien är samma sak som jag vill för Sverige, och för alla länder. Självklart också för Bahrain. Att landets egen befolkning ska få välja sin regering och sitt politiska system, i allmänna, fria val. Därför måste diktatorn bort. Alla motståndsgrupper med demokrati på programmet är värda vårt stöd.



    För övrigt så är det knappast Nato som stödjer islamister i Libyen eller Syrien. Mycket ont kan man säga om Nato men den läxan har de nog lärt sig vid det här laget. Saudiarabien och andra gulfstater har gett stöd till delar av de libyska miliserna, som precis som du säger ska kritiseras hårt för de övergrepp som de begått mot civilbefolkningen efter Khadaffis fall. Men med det sagt finns det gott hopp om en demokratisk utveckling i Libyen, liksom i flera andra länder i Nordafrika och Mellanöstern. Synd att du inte delar det hoppet utan istället viftar med diktatorn Assads flagga.

    2012-03-26 | 20:18:13
  • Gina säger:

    "Tvärtom verkar det ju som att båda Israel och USA faktiskt gör samma kalkyl som dig Gina, "vi vet vad vi har men inte vad vi får". Alltså hoppas de i tysthet att Assadklanen ska sitta kvar."



    Verkar som du hade fel Staffan,



    http://www.expressen.se/nyheter/syriska-rebellerna-far-lon-av-gulflanderna/

    2012-04-01 | 20:32:01

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar