Vissna midsommarblomster

P

å midsommarnatten ska man enligt folktron plocka sju sorters blommor och lägga under kudden för att drömma om sin blivande fästeman/fru. Lite gammal svensk vit magi som ska utövas på årets mest magiska - och kortaste - natt. Om de som gjorde det inatt drömde om kärlek eller inte vet jag inte. Men idag ser nog blommorna ganska platta och vissna ut.
 
 
    I riksdagen finns också en hel bukett vissna och platta blommor. Några som slokar extra mycket just de här dagarna är kristdemokraternas vitsippa och socialdemokraternas röda ros. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har nämligen ansvaret för den svenska sjukvården och att tillståndet i den är rätt bedrövligt har väl inte undgått någon. Defintivt inte de tretusen läkare som skrivit under ett protestupprop mot marknadsliberal lekstuga i den offentliga sjukvården, med konstiga system som försöker skapa konstgjorda marknader, så kallad "new public management" och får som resultat att läkare spenderar minst tid i Europa med sina patienter. Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö kommenterade läkarnas upprop med att det var "komplett nonsens". Om det var något som kristdemokraternas redan tidigare tillplattade vitsippa inte behövde i dagsläget var det väl en pressekreterare som så rakt på sak uttrycker den maktens arrogans som regeringen representerar men helst döljer bakom väl inövade PR-leenden.
 
 
 
    Maktens arrogans uppvisar också socialdemokraterna i Botkyrka. Turerna kring utförsäljningen av de kommunala lägenheterna på Albyberget verkar aldrig ta slut och ju mer som kommer ut desto mer pinsamt blir det för s i Botkyrka. Idag skriver två av de drivande bakom initiativet för att rädda allmännyttan i Alby om hur kommunen motverkat dem, inklusive genom att försöka förbjuda kommunalt anställda att engagera sig i projektet på sin fritid:
 
 
    "Vi blev förbjudna att ha namnlistor på fritidsgårdar och bibliotek, trots att verksamheterna har till uppgift att jobba aktivt med deltagande och inflytande.

    Personer som varit aktiva i Alby är inte till salu och som jobbar i anknytning till Botkyrka kommun fick direktiv om att inte engagera sig på sin fritid. Detta backade man med efter antydningar om att koppla in facket.

    Man har förbjudit att vi samlat in namn och spritt information på kommunägda platser och events.

    Kommunen och Botkyrkabyggen har ringt polisen vid två olika tillfällen i samband med våra fredliga protester.

    Botkyrkabyggens kommunikationschef har ljugit för SVT:s ABC för att tv-teamet inte skulle filma oss och våra protester.

    En social entreprenör som erbjuder sin expertis gällande miljonprogrammen och är verksam i Botkyrka har erbjudits en muta av Botkyrkabyggen för att ”tala oss till rätta” och lägga ner kampanjen.

    Botkyrkabyggen har ryckt bort boendens banderoller och röda band som de haft på balkongerna i protest.

    Socialdemokrater som valt att stötta oss på ett eller annat sätt har aktivt tystats ner ifrån högre instanser.

    Valnämnden diskvalificerade cirka 400 namn som ”oläsliga eller felaktiga”. Efter fem minuter framför upplysning.se lyckades vi hitta personerna bakom dessa ”oläsliga” namn. På kommunens rapport står det att man gjort ”omfattande försök med olika siffror för att se om man kunde hitta de rätta”. Detta går inte ihop. Det har även visat sig att man haft olika kriterier för att godkänna eller diska namnen."

 

 

    Det är inte mycket stake i sossarna nuförtiden. Stake är det däremot i midsommarstången. Det är åtminstonedet jag fått lära mig: att vi på midsommar dansar "små grodorna" runt en jättestor snopp som ska representera fruktsamheten och att det är en gammal hednisk tradition. Nu ser jag på nätet att denna tolkning är hett omdiskuterad. Kanske det rör sig om en så kallad "faktoid" snarare än fakta?

 

Idag skriver Jonas Sjöstedt om sossarnas svek i Alby: "För det är det mest sorgliga av allt. Det är inte en borgerlig ­majoritet som vill sälja ut Albybornas hem och som gör allt för att dribbla bort deras krav på folkomröstning. Det är Socialdemokraterna. Det är de som vill privatisera den allmännytta som de själva byggde upp. Det är de som kör över sina egna för att gynna en riskkapitalist. Det är de som inte vågar låta folket rösta. Det gör mig beklämd som vänsterpartist. Vi hade hoppats på mer från er."

 

 

 

AB 1, DN 1,

 

 
 
 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar