Smarta cyprioter gav EU fingret!

J

ag har sagt det förr: EUs så kallade "räddningspaket" handlar ALLTID om att rädda bankerna. Trots att det är bankerna själva som genom oansvarig utlåning skapat enorma underskott, som sedan staterna tvingats gå in och täcka. "Räddningspaketen" handlar aldrig om att rädda de vanliga EU-medborgarna. Tvärtom. Det är de som tvingas betala priset. I form av nedskärningar och svångremspolitik, som bara försämrar läget ytterligare.
 
 
Bankerna själva, de ska gå skadelösa ur den kris som de själva orsakat. Det har lillfuhrer Merkel varit noga med att skriva in i villkoren för den "europeiska säkerhetsmekanismen".
 
 
 
De konservativa högerpartier som styr EU tar helt enkelt chansen att pracka på medlemsländerna dödliga nedskärningar och nyliberala systemskiften medan de är för chockade för att orka protestera. Det är chockdoktrinen på EU-nivå. Men kanske nu äntligen EU-medborgarna, efter fem års chockdoktrin och dödliga nedskärningar, börjat minnas sin styrka? Att cyprioterna, genom att gå ut på gatorna och protestera, lyckats stoppa det senaste i raden av svinerier från den så kallade trojkan, EUs nyliberala järnhäl, är fantastiska nyheter. Förslaget att låta småspararna betala för storbankernas svinerier blev helt enkelt för mycket. För uppenbart svinigt.
 
 
Nu gäller det bara att få EUs medborgare att säga ifrån lika bestämt när EU och "trojkan" försöker tvinga vår gemensamma välfärd, sjukhus, skolor, äldrevård, pensionärer, arbetslösa att betala för bankernas svindlerier. För det är inte på något sätt rimligare att fattiga, sjuka och barn ska betala priset för rika bankers misstag än att småspararna ska göra det!
 
 
 
 
Andreas Cervenka sammanfattar läget:

"Någon måste betala. Så skulle eurokrisen kunna sammanfattas med tre ord.

Frågan är bara vem. I över fyra år har EU:s ledare skjutit denna oundvikliga och obehagliga fråga framför sig.

I helgen kom de fram till ett svar: småspararen.

Ett beslut som kan visa sig bli mycket ödesdigert.

Låt oss börja från början. Hur mycket ska man egentligen bry sig om vad som händer i pyttelandet Cypern?

Ganska mycket eftersom det som hänt där är lite av eurokrisen i miniatyr.

Kort sammanfattning. Lånefest skapar bankkris. Staten räddar bankerna. Räddningen tar knäcken på staten som hotar att drunkna i skulder. Mer pengar måste till.

Där befinner sig Europa och där befinner sig Cypern."

 

Läs gärna det jag skrivit tidigare om den oändliga EU-krisen:

"Deutschland Uber alles" "Finansmarknaden och EUs eliter hatar demokrati" "Krugmans lösning på Eurokrisen",
"Dagen då Chockdoktrinen kom till Europa", "Smärta och disciplingänget styr EU",  "Om räddningspaketen til Grekland", "Kriser och repriser i Grekland",  "Förstatliga varenda krisbank",

 

 SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,  AB 1, 2,  DN 1, 2, 3, 4, 5,

 

 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar