Israels krig mot sanningen

R

eportrar utan gränser rapporterar att åtminstone 60 av de som kidnappades och hölls avskärmade från omvärlden av Israel var journalister. Oklart hur många av dessa som skadats och dödats, eller hur många som kvarhålls. Uppgifter om minst en mördad journalist har cirkulerat är bekräftade.

Vi vet sedan tidigare att Israel inte har några problem med att göra journalister till måltavlor. Reportrar utan gränser berättar på sin hemsida att åtminstone 46 reportrar beskjutits när de försökt rapportera om Israels ockupatation och krigföring, i de flesta fallen kan det bevisas att beskjutningen kommit från israeliskt håll. Ofta har journalisterna varit klart identifierade som sådana och hållit ett avstånd till den konflikt de försökt bevaka. Självklart har inget verkligt ansvar utkrävts av de skjutande soldaterna.

Organisationen konstaterar att läget för pressfriheten
aldrig varit sämre i Israel än nu. Landet rankas i Pressfrihetsindex på plats 161 för de ockuperade territorierna, och 93 för resten av Israel. Det placerar Israel på en jumboplats under såna yttrandefrihetens oaser som Vitryssland och Egypten, men 14 placeringar bättre än Nordkorea. Grattis! (Sverige rankas som nummer 5.)

Man nämner dussintals fall där journalister verksamma i Israel arresterats, misshandlats, hotats, fått sin rörelsefrihet begränsad, deporterats, och bestulits på sina pass och pressleg.

Vid anfallet på Mavi Marmara och Frihetsflottan
såg Israel till att störa ut alla kommunikationer så att de närvarande journalisterna inte skulle kunna meddela omvärlden vad som hände. I efterhand förstördes kameror och datorer med bevismaterial, och de kidnappade hölls isolerade från omvärlden.

Anledningen är uppenbar: skapa ett informationsvakuum i vilket Israels propagandaapparat kan inleda sitt PR-Blietzkrieg och levevera en förljugen version av händelseförloppet. Propagandakriget livsviktigt är Israel som är beroende av omvärldens tysta acceptans för att kunna fortsätta sin olagliga ockupation, sin rasistiska apartheidpolitik och sitt slaktande av försvarslösa civila.

Även om PR-blitzen den här gången verkar ha kört fast - fakta talar alltför mycket mot  propagandan - så har den åtminstone gett landets ständiga försvarare och stövelslickare något att klamra sig fast vid. Hjälpkonvojen lastad med mat, rullstolar, byggmaterial och papper till skolbäcker blev hastigt och lustigt till en armada av Al-Qaida-krigare, beväpnade till tänderna med livsfarliga vapen som rakhyvlar och vattenslangar. Inte ens Israel var korkad nog att försöka lura i omvärlden detta innan katastrofen var ett faktum.

Andra offer i Israels krig mot sanningen är de internationella hjälparbetare och fredsaktivister som är på plats i de palestinska områdena. Samtidigt med massakern på medelhavet sköts en ung amerikanska, Emelie Henochowitz, med tårgasgranat i ansiktet, vilket resulterade i att hon förlorar ett öga. Samma metoder har Israel använt förr: Tristan Anderson, en annan amerikan, sköts också med en tårgasgranat i huvudet, vilket ledde till livshotande skador. Listan på attackerade fredsaktivister kan göras lång.

Det skepp som nu är på väg mot Gaza, MS Rachel Corrie, har fått sitt namn efter en ung amerikansk hjälparbetare som med berått mod krossades till döds av en israelisk bullbozer när hon försökte stoppa de illegala rivningarna av palestinska bostäder.

 

Det sägs att sanningen är krigets första offer. Och i fallet Israel är det dubbelt sant. Inte bara när landet brutalt attackerar den fria pressen i sitt arbete. Man har också en armé av nyttiga idioter som papegojar även den mest absurda propagandan och begår våldtäkt på både sanningen och Israels offer. Vilken annan skurkstat gratuleras av så många internationella medlöpare?

 

 

 

 

Bloggat: Motbilder, Paolo Pisoffi, Ung Vänster, Krassman, Röda Malmö, Scaber Nestor,


intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 

AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,

Kommentarer

 • Lex säger:

  Alltså, jag vill gärna läsa din text, men ditt bloggutseende gör det fan omöjligt.

  2010-06-03 | 17:50:21
 • homo politicus säger:

  Varför då?

  2010-06-03 | 17:54:49
 • markus säger:

  Prova att skicka en in journalist i Gaza och ifrågasätta Hamas. Det blir säkert en trevlig upplevelse. Men varför ska man granska Hamas? Islamister och vänstern verkar ha funnit varandra

  2010-06-03 | 21:11:49
 • homo politicus säger:

  Det brukar vara Israel som stoppar journalister, inte palestinierna. Varför skulle de? De har allt atyt vinna på att saningen kommer fram. Och varför börjar du yra om Hamas? För att byta samtalsämne?

  2010-06-03 | 21:16:41
 • spectacula säger:

  Mordechai Ben David (MBD) - Hevron

  kavod HASHEM kodoish melech Israel lechayim

  2010-06-04 | 19:14:46
 • hej säger:

  bra och intressant skrivet!

  det gäller markus och hans hjärntvättade sekt så är det bara hänvisa till http://www.aftonbladet.se/ eller någon av de andra stora tidningarna och be dom fortsätta läsa det mest stimulerande en hjärnförlamad människa vet.  tack

  2010-06-05 | 15:26:58
 • Patrik BP Andersson säger:

  Så länge extremisterna från bägge sidor tillåts att sätta agendan kommer blodbadet att fortsätta.  Den som tror propagerar för att någondera sidan skulle vara utan skuld, inte medvetet attackera civila, inte vara alltför förblindade av alla orättvisor, hämndbegär och rädsla utgör enbart ytterligare ett hinder för att lösa situationen.  Se det istället som två ungar som slagits med varandra sedan första klass.

  Tror någon att det går att klarlägga vem som börjat och vem som är skyldig till vad?

  Från min synvinkel är det inte ens intressant. Frågan är hur man får dem att sluta fred, och när man funnit svaret vara konsekvent. fallerar det tar det inte många minuter förrän bombningar försvaras med tidigare raketanfall som försvaras med tidigare bom... ja, vi vet redan hur svängen går.

  2010-06-08 | 03:59:18
 • homopoliticus säger:

  Patrik: om man med fel menar brott mot folkrätten så är Israel utan tvekan den stora förbrytaren, inte bara i relation till palestinierna utan också jämfört med andra länder. Om man med fel menar våldshandlingar rent allmänt och kanske speciellt riktade mot civila, så har såklart båda sidor blod på sina händer, även om Israel har mkt mer.  Om man som du säger inte vill diskutera skuld och vem som började utan hur man ska komma tillrätta med saken så har det ju återuppväckts ett intressant förslag de senaste dagarna: Skicka ner FN-trupp att patrullera gränsen mellan Israel och Palestina. Vi kan inte lita på att de själva kan hålla sams, så då för omvärlden komma ner och ta dem i örat. Men det måste såklart kombineras med att Israel upphör med sin blockad och med ockupationen av både Gaza och övriga palestinska områden.

  2010-06-09 | 10:36:18

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar