Upp med handen den som vill ha marknadshyror!

U

pp med handen den som vill ha kraftiga hyreshöjningar! Ingen? Nej jag trodde just det. Hyran för min tvåa tar nästan hälften av min inkomst och då bor jag ändå i allmännyttan. Det är inte vettigt vare sig samhällsekonomiskt eller privatekonomiskt att en så stor del av medborgarnas disponibla inkomster plöjs ner i bostadskostnaden. Det är pengar som hade kunnat användas mer produktivt och skapat efterfrågan på varor och tjänster = nya jobb. Istället går de in i bostadsföretagens kassakistor.
 
 
    Men ändå hörs det hela tiden - speciellt från SvDs och DNs ledar- och debattsidor - ett envetet tjatande om marknadshyror. Det är nu inte vanliga hyresgäster som tjatar, utan högerns megafoner - de gamla vanliga banditerna. Och såklart fastighetsägarna själva som ivrigt ser fram emot att skörda frukterna om/när hyresregleringen avskaffas. Ibland försöker de slå i oss att marknadshyror skulle innebära en hyressänkning eller ett nollsummespel  för oss som inte bor i de allra mest attraktiva storstadsstadsdelarna. Jag tror inte att någon är så korkad. En snabb titt på hur det ser ut i andra länder som tillämpar marknadshyror borde räcka och avskräcka. Vill man bygga svindyra men fina lägenheter till den rika medel- och överklassen och tvinga resten av befolkningen att trängas som sardiner i inte alls särskilt billiga och ofta rätt sunkiga lägenheter så är marknadshyror grejen! Några problem med boendet löser de såklart inte, däremot skapas en rad nya.
 
 
    Argumentet för dagen handlar istället om att hyror måste höjas så att byggbranschen ska vilja bygga mer. Samma byggbransch som idag medvetet manipulerar bostadsmarknaden för att pressa upp priserna. Att den svenska byggbranschen är ett skumt oligopol där verklig konkurrens inte tillåts pressa ner några bopriser är högerns  megafoner aldrig intresserade av att diskutera.
 
 
Assar Lindbeck, vars nästa mål är marknadshyror
 
 
    Assar Lindbeck, mannen vars ekonomiska råd gav oss permanent massarbetslöshet från 90-talet och framåt vill nu också höja våra hyror rejält. Men ett stycke i Lindbecks artikel är intressant:
 
 
    "Under de första decennierna efter andra världskriget kompenserades bortfallet av privata investeringar i hyresfastigheter av ökad kommunal bostadsproduktion. Men sedan ett antal år klarar kommunerna inte ens att underhålla sina tidigare byggda hyresfastig­heter, än mindre att producera stora mängder nya hyreslägenheter. Det totala antalet byggda hyres­lägenheter har i själva verket fallit från 15.000–20.000 per år i början av 1990-talet till knappt 5.000 per år därefter. Sedan mitten av 1990-talet har bostadsbyggandets andel av BNP i regel varit knappt 3 procent."
 
 
    Här skulle man - om man vore lagd åt ett mer socialt håll än Lindbeck - kunna fråga sig om det var så lyckat av samhället att abdikera från ansvaret för bostadsbyggandet och ge upp tanken på bostad som en mänsklig rättighet? Varför klarar inte kommunerna idag ens att underhålla sina gamla bostäder? Det är ingen naturlag som fört oss dit vi är idag utan politiska beslut sprungna ur 80- och 90-talets tidsanda, då all statlig inblandning var dålig och allt privat var bra. Det statliga stödet till byggande avvecklades och nyproduktionen rasade. Hyresrätter såldes av och blev bostadsrätter. Nu byggs mest  svindyra bostadsrätter, vilket förvisso är helt marknadsmässigt.
 
 
    Helt klart är situationen ohållbar i storstäderna. Bostadsbristen är på väg att bli en hämsko på Sveriges möjligheter att utvecklas ekonomiskt. Men precis som i den offentliga sektorn verkar den borgerliga regeringen bara titta på och förtjust gnugga sina händer åt sönderfallet som deras politik - eller brist på sådan - skapar. Ju snabbare sönderfallet sker desto snabbare kan högerns  "lösningar" på problemet lanseras: privatiseringar i offentlig sektor, marknadshyror på bostadsektorn. Regeringen Reinfeldt har än så länge inte riktigt vågat sig på att införa rena marknadshyror, men det är bara en tidsfråga. Högermegafonernas envetna tjat i SvD och andra forum bereder marken. Bostadsbristen i storstäderna gör folk desperata och beredda att testa även galna lösningar som marknadshyror. Dessutom, som Virtanen påpekade igår i Aftonbladet  i en väldigt skarp ledare, skapar regeringens bristpolitik, brist på jobb, brist på bostäder, en ung egogeneration som inte ens kan tänka sig ett samhälle där alla får plats och där man slipper slåss med näbbar och klor för att hålla näsan ovan vattenytan, därför att de aldrig sett det samhället. De har bara sett Reinfeldts brist-Sverige.
 
 
    Därför är det glädjande att LO nu hårdlanserar ett program för att bygga Sverige ur bostadsbrist och arbetslöshet. 70 miljarder kronor skulle det kosta att skapa 100000 nya jobb och bygga bland annat bostäder. Vilket är ganska lite. Alliansens "jobbskatteavdrag" kostar oss 86 miljarder kronor årligen, som en jämförelse. Deras planerade sänkning av arbetsgivareavgiften kostar 14 miljarder och ger praktiskt taget noll effekt på sysselsättningen.LO visar med sitt förslag att det går att åtgärda problem om det finns en politisk vilja. Vi måste inte överlämna allt åt "marknaden" och hoppas på det bästa.
 
 
    Assar Lindbeck kommer såklart aldrig att ta ordet omfördelning eller Olof Palmes devis: "politik är att vilja" i sin mun. I högerns och högerekonomernas värld finns bara samma gamla trötta marknadslösningar som svar på varje problem. Om inte vi hyresgäster ser upp riktigt noga så blir vi nästa försökskaniner i den nyliberala experimentverkstaden Sverige.
 
 
SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6,
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Peter säger:

    Det är förjävligt. Inte nog med att man omförvandlad hela stan till bostadrätter så att hyrorna därför går upp, man ska utgallra boendet också. Min värd är så snål fast de finns över hela landet, att man måste tigga för att få något gjort. Städningen har dragits ner i trapporna och tvättstugan är bara nog... Hur ett så rikt företag kan bli så snålt kan bara förklaras med att de är giriga. Inget annat.

    2013-05-12 | 22:08:53

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar