En politisk stjärnsmäll!

Jag har med allt högre ögonbryn betraktat sossarnas interna konvulsioner den här gångna veckan. Sämre kunde väl en eftervalsdebatt inte skötas? Upphetsad krisstämning, personfixerat krypskytte och allmän förvirring. Men Sahlins avgångsbesked idag fick mig ändå att tappa hakan. De höjda ögonbrynen sitter nu nånstans i nacken. Som Jonas Wikström skriver:


"Man kan ha en riktig och bra eftervals- och framtidsdebatt utan att partiledningen släpper de kommunikativa spakarna och bara låter det negativa löpa amok. Här har man varit så ensidigt oroliga för att signalera för lite självprövning, att man inte sett konsekvenserna av att signalera för mycket."


Som jag skrivit tidigare så har jag aldrig varit ett fan av Mona Sahlins politiska linje. Hon skickades ut som pansarbryterska av högersossarna på 90-talet, när LO skulle knäckas och nedmonteringen av den socialdemokratiska välfärdsstaten inledas. Bilden av Mona som tittar in i kameran och talar om för oss att "vi har levt över våra tillgångar" sitter nog djupt etsad i många vänstermänniskors näthinnor. Vilka vi? Hur kunde ett arbetarparti hamna så snett?


Som partiledare har hon  inte profilerat sig lika tydligt som högersosse. Förmodligen har hon medvetet valt att vara diffus. Men chansen att hon som statsminster skulle ha valt att bryta med sin tidigare politiska linje -  högersvängen på 90-talet - får väl betraktas som minimal. Så rent politiskt sörjer jag inte. På ett personligt plan däremot känns det lite trist. Människan Mona Sahlin växte exponentiellt i mina ögon under valrörelsen 2010. Från att ha verkat osäker på om hon överhuvudtaget ville vara partiledare och statsminister klev hon definitivt fram och axlade den förvisso tunga manteln som socialdemokratisk partiledare med siktet inställt på landets tyngsta politiska ämbete. Hon lyckades till slut med konststycket att vara både människa - sårbar och ibland osäker - och megatung proffspolitiker. Vi behöver fler såna som Mona Sahlin, som visar oss att politiker är människor, inte bara maskiner.


Nu var inte svenska folket redo för henne, och uppenbarligen inte heller det socialdemokratiska partiet. Förhoppningsvis avvisades hon inte för sin mänskliga sårbarhets skull, utan för den politiska högerlinje som hon identifieras med. Blairismens tid är förbi, må den vila i frid. Ett socialdemokratiskt parti som glömmer sina egna grundsatser och ser som sin uppgift att rulla tillbaks sina egna sociala reformer har inget existensberättigande alls. Det finns redan liberala partier. Frågan är väl om det är den slutsatsen som sossarna i Sverige kommer att dra framöver. I en tid då tunga europeiska socialdemokratiska partier som det tyska och det brittiska insett att mittenvägen leder rakt ut i den politiska öknen verkar det svenska partiet fortfarande vara högersossarnas lekstuga. När det nu undantagsvis diskuteras politik, men för närvarande verkar debatten helt snöat in på personkonflikternas revirpinkande. Det är dåliga nyheter för hela den politiska oppositionen.


För vänsterpartiets del borde sossarnas eftervalsdebatt tjäna som exempel på hur man inte ska göra. Allmänt internt kaos gynnar bara våra politiska motståndare. Istället måste det ske en ordnad reträtt och snabb omgruppering. För vänstern behöver också politisk och organisatorisk förnyelse - för att inte tala om personell. Sverige förtjänar en stark och effektiv vänster som kan ta fajten för de arbetslösa, mot rasism, för en ekonomisk politik som gynnar alla, inte bara de rika och välmående. Ju snabbare arbetarrörelsens två partier kommer upp på banan igen, desto bättre för vårt land.


Många bloggar bra om det här idag: Motvallsbloggen, Jens Holm, Jinge, Lasses blogg, Politik och poesi, Alltid rött, Johannes,

DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, Exp 1, 2, 3,




KATEGORI:Inrikespolitik

Ögonblick av klarhet

Ibland lättar dimridåerna något i den ekonomisk-politiska debatten och ett korn av sanning passerar filtren. Årets Nobelpristagare i ekonomi tillät sig ett ögonblick av krass ärlighet i tisdags. Jag har ingen aning om om det är karaktäristiskt för honom eller om det skedde i stundens Nobelberusning. Såhär lät det iallafall i Rapport i tisdags (inslaget börjar ungefär 22 minuter in i sändning):


"Den brittisk-cypriotiske ekonomen Christopher Pissarides besökte idag Stockholm för att tala om det han kan bäst: arbetsmarknad, vilket han också tilldelades det som kallas Nobelpriset i ekonomi för. Han menar att det är omöjligt att komma ner till de låga nivåer av arbetslöshet som rådde i Sverige i slutet av 80-talet och i början av 90-talet utan kraftiga politiska stimulanser:

- Ni måste vänja er vid de nivåer som gäller för en arbetsmarknad idag, runt 6 procent. Om ni siktar mot nivån före 1992 på 2-3 procent så kan ni nog glömma det, man måste se till verkligheten i dagens Europa."


Till att börja med kan man ju påpeka att Rapports påannonsering delvis är missledande. Full sysselsättningspolitik i Sverige var inte bara ett kortvarigt fenomen i slutet av 80- och början av 90-talet utan bedrevs genom hela efterkrigstiden, och det var ett synnerligen lyckat experiment. Socialdemokraternas högersväng på 90-talet och Bildtregeringens ekonomiska massaker förpassade målet om den fulla sysselsättningen till den ekonomiska historien. Nobelpristagare Pissarides korta kommentar ger oss egentligen all information vi behöver ha om varför detta skedde. Det krävs "kraftiga politiska stimulanser" av ekonomin för att nå dit igen - men varken sossar eller borgare vill använda politiken till detta. Och en av anledningarna är "verkligheten i dagens Europa", alltså att EU-projektets ekonomiska politik bakbinder händerna på medlemsländerna. Kortsiktiga budgettvångströjor stryper  de långsiktiga politiska ambitioner om full sysselsättning som socialdemokratin (och vänsterpartiet) tidigare haft för den ekonomiska politiken.


Jag kan inte tänka mig en  bättre bakgrundsbild till den interna debatt som socialdemokratin nu genomlider. Ett parti som avhänt sig alla verktyg för att genomföra sina politiska mål, anledningarna till att partiet en gång grundades, diskuterar nu om de inte ska kapa även de sista trossarna som förbinder dem till arbetarklassen och bli en blåkopia på Reinfeldts moderater.




KATEGORI:Ekonomi

Vilka spionerar USA på i Sverige?

Är det förvånande att USA spionerar norska (och säkerligen också svenska) medborgare? Inte egentligen. CIA och andra amerikanska underrättelsetjänster har alltid varit paranoida och aldrig haft några betänkligheter mot att operera på andra nationers territorium. Fråga vilket land som helst i Latinamerika - det är svårt att hitta något där amerikanska agenter inte varit inblandade i störtandet av en folkvald president och regering, tortyr av politiska fångar och annan underminerande verksamhet. I Europa har man av tradition agerat lite mer diskret än i Latinamerika, Asien och Afrika. Inte minst eftersom den europeiska kontinenten ofta lierat sig med den amerikanska krigsmaskinen. Men även i nutid har man ägnat sig åt kidnappningar på europeisk mark, haft långt gångna planer på att mörda europeiska medborgare, och som nu Norge kommit på, en omfattande spionverksamhet riktade mot europeiska medborgare.


I USA beräknas 854000 människor jobba inom övervakningsstaten. Fast stat är en något missvisande term - mycket av jobbet är utlagt på privata företag som spionerar å regeringens vägnar. I den storm av paranoia som följde på 9/11-attacken i New York exploderade den redan överdimensionerade övervakningssektorn. Inte minst spioneriet på internet intensifierades. Jag har tidigare skrivit om Echelon-nätverket som både samlar information på nätet och ägnar sig åt annan signalspaning. EU-parlamentet utredde misstankarna om att USA använde Echelon för att spionera på europeiska medborgare 2001 och landade i en uppmaning att använda kryptering vid all elektronisk kommunikation för att skydda sitt privatliv.

I en tid då vi lagt över alltmer av våra liv på våra hemdatorer så har också de som har möjlighet att övervaka oss en lättare uppgift än någonsin tidigare. Östtyska säkerhetspolisen STASI skulle ha varit gröna av avundsjuka över den mängd information och hemligheter som man idag lätt kan komma över, om man sitter på rätt teknik. Problemet för den amerikanska spionageverksamheten på internet idag är inte informationsknapphet utan överflöd. I och med att man gett sig själva så vida befogenheter att håva in information, så får man in så mycket rådata att den blir svår att bearbeta. Ironiskt nog kan de ständigt ökande befogenheterna för Storebrors övervakning därför göra nålar av relevant information svårare att upptäcka i höstacken av brus. Här i Sverige har förmodligen FRA-övervakarna liknande problem.

Vilka spionerar då USA på i Sverige? Det kan man såklart än så länge bara spekulera om. Den som avfärdar det hela med att det bara är människor  med kopplingar till diverse motståndsrörelser i Afghanistan och Irak gör nog det hela lite lätt för sig. Politiker både till vänster, höger och mitten är säkert intressanta objekt för ett främmande lands underrättelsetjänst, av lite olika anledningar. Kan man hitta något smuts på en politisk makthavare som kan användas till påtryckningar vid behov så spottar man förmodligen inte i glaset ens för bombhögerpartier som folkpartiet och moderaterna. Försvarspersonal, forskare, personer med tillgång till  företagshemligheter, politiska aktivister... Listan på personer som skulle kunna vara intressanta kan göras lång. Men det är såklart bara spekulationer - tills den dag då vår regering, som förmodligen känner till verksamheten, bestämmer sig för att sprida lite ljus.

Uppdatering: Det tog inte lång stund innan det bekräftades att USA spionerat även på svenska medborgare. Säkerligen visste svenska politiker om det hela tiden, men Bea Ask låtsas vara förvånad. Förhoppningsvis kan detta leda till hennes avgång framöver, för en skandal är det. Som Jan Guillou säger idag: Sverige har förvandlats till en amerikansk lydstat.


DN 1, 2, 3, SvD 1, 2, 3, AB 1, 2, Exp 1, 2, 3, 4, SVT



KATEGORI:Internet

Wall Street vann valet i USA

Obama får skylla sig själv! Det är min enda känsla när nu republikanerna och de ännu mer extrema tea-partisterna tagit tillbaka makten över USAs representanthus i ett val där de amerikanska vänsterväljarna var så besvikna att många valde sofflocket. Valdeltagandet var lågt, som brukligt i USA där det bara finns två högerpartier att välja mellan. Men den extrema högern var mobiliserad och resultatet blev därefter.

På ett sätt hade det nästan varit rätt åt Obamas liberaler om de förlorat kontrollen över senaten också, så att den amerikanska politiska processen helt gått i stå de kommande två åren fram till nästa presidentval. Så hade de kunnat ägna sig åt att blockera varandras förslag och kriga i sandlådan. Men känner vi Obama rätt vid det laget så hade då han snabbt flyttat sig de centimeter åt höger som fattas för att friktionsfritt kunna samarbeta med den amerikanska högern i alla frågor, inte bara många. Förmodligen kommer han att göra den förflyttningen ändå.

Det är ju inte som att han och demokraterna använt sin sällsynta majoritet de gångna två åren till något vettigt iallafall. Glenn Greenwald räknar upp försyndelserna:

"the escalation in the war in Afghanistan, the massive increase in civilian-slaughtering drone attacks, the virtually wholesale embrace of the Bush/Cheney civil liberties architecture, the defense of Don't-Ask/Don't-Tell and DOMA, the multi-billion-dollar bailout of Wall Street, the failure to stem the tide of the foreclosure crisis, or the elimination of the public option"

(Listan kan göras längre: Inga åtgärder mot vår tids stora katastrof - den globala uppvärmningen. Förslaget om att underlätta facklig organisering - till pappersåtervinningen. Alldeles för svagt stimulanspaket mot arbetslösheten och lågkonjunkturen. Den amerikanska motsvarigheten till FRA-lagen ej avskaffad - trots löften. Och så vidare.)

Vill man förstå varför Obama och hans liberala partikamrater så totalt sålt ut i allt som deras kärnväljare betraktar som hjärtefrågor så ska man betrakta elefanten i vardagsrummet i detta mellanårsval: pengarnas roll i amerikansk politik. Aldrig har så mycket pengar lagts ner i ett mellanårsval - hisnande 4 miljarder dollar. Och det är  företagen och Wall Street som pumpat sina nickedockors fickor fulla med cash. The tea party, som ofta beskrivs som en gräsrotsprotest mot bland annat de enorma stödpaketen till Wall Street efter finanskraschen har finansierats just av Wall Street. Inte ens vårdkapitalisterna, som Obama försökte vinna över genom att låta dem skriva lagförslaget till förra årets hälsoreform betalade tillbaka hans lojalitet. Republikanerna har totalt spenderat sju gånger mer än demokraterna på att vinna valet 2010. Efter ett beslut med det ironiska namnet "Citizens United" i USAs högsta domstol förra året så är det fritt fram för amerikanska storföretag och kapitalister att utan rstriktioner pumpa in pengar  i politiska kampanjer. USA är i och med detta i sanning en plutokrati, ett land där pengarna och företagen totalt dominerar den politiska processen. Ett annat ord för detta är fascism.

I detta läge har demokraterna, tidigare partiet som sagt sig värna låginkomsttagaren och den amerikanske arbetaren, krasst resonerat att det betalar sig bättre för dem att svika sina kärnväljares intressen än att svika Wall Street. Man anser sig inte ha råd att reta upp direktörerna och finansklipparna. Väljarna däremot, kan man kosta på sig att kasta bort mellan valen. Har man bara tillräckligt mycket kampanjpengar i kassakistan till nästa val kan man alltid köpa sig röster genom politisk TV-reklam och andra former av massmanipulation.

USA är utan tvekan ett imperium på dekis idag. Att företagen och plutokratin köper allmänna val och finansierar låtsasgräsrötter som tea-partisterna är bara ytterligare ett tecken i tiden. George W Bushs tid som president var en katastrof för landet på så många sätt, inte minst ekonomiskt. Ändå sitter nu hans trogna lärljungar återigen i majoritet i representantshuset och har vittring på ännu fler segrar. De kommer inte med några lösningar på USAs problem, men däremot fler skatterabatter för de allraa rikaste och fler krig. Frågan är hur den amerikanska vänstern kommer att hantera situationen framöver. Alltfler verkar ge upp hoppet för gott om liberala Demokraterna. Det talas redan om att ställa upp en vänsterkandidat mot Obama i presidentvalet 2012. I ett land där det politiska spektrat begränsas till två högerpartier, båda köpta av Wall Street och båda ur fas med den amerikanska befolkningen, är det nog helt nödvändigt.


DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, AB 1,



KATEGORI:Amerikansk politik

Vad har (s) och (mp) att vara glada över?

Hur länge ska svenska trupper stanna i Afghanistan och utkämpa ett hopplöst krig som för varje år vänder fler afghaner mot ockupationsstyrkorna? Ingen som vet, ingen som vet.

Miljöpartiet och sossarna såg väldigt nöjda ut idag när de tronade vid sidan av Fredrik Reinfeldt, men riktigt vad de har att vara nöjda över begriper jag inte. Innan valet insåg de att kriget i Afghanistan är totalt kontraproduktivt, innebär att afghanska civila mördas i onödan och göder en korrupt regim. Nu ska de tillsammans med borgarna kriga i minst fyra år till för att "civilisera vildarna". Om omständigheterna så medger så kan det svenska deltagandet i kriget förlängas på obestämd tid. (Inte ens amerikanerna påstår sig vilja stanna längre än till 2014 i vilket fall som helst, så hur uppgörelsen kan presenteras som någon slags förhandlingsseger för trupptillbakadragande övergår mitt förstånd.) Nio år har vi redan krigat och läget för mänskliga rättigheter i Afghanistan har försämrats stadigt. Den nuvarande regimen som vi stöder lyckades bara klamra sig fast vid makten genom valfusk. Listan över ockupationsstyrkornas övergrepp mot civila afghaner växer stadigt - och för varje bombat bröllop, för varje dödat barn, växer talibanernas styrkor.

Det de rödgröna föreföll ha insett innan valet var viktigt: krig skapar bara mer problem. De enda som tjänar på krig är de mest våldsamma, sociopatiska elementen i både samhället som angriper och samhället som tvingas försvara sig. Högerns och USAs lögner om varför vi befinner oss i Afghanistan, för kvinnornas skull, för att barnen ska få gå i skolan, är patetiska. Krig har aldrig utkämpats för såna goda syften. Inget land riskerar sina trupper får att ett annat lands barn ska få gå i skolan. Krig handlar om makt över strategiskt viktiga regioner, makt över naturtillgångar och makt över människor. Sverige har en lång och stolt tradition av att inte kriga. I nutid är det bara vänsterpartiet som håller den vita fredsfanan högt. Uppenbarligen är sossar och miljöpartister mer sugna på att samkväma med borgerligheten än att bedriva oppositionspolitik. Ett svek mot afghanerna och ett svek mot den svenska neutrala traditionen. Men för all del, för vänstern kan det nog vara lyckat att vara det enda partiet som driver en konsekvent opposition mot vårt blågula krigsäventyr i fjärran land. Vad rasistpartiet tycker i frågan blir man ju inte klok på.

Gårdagens Dokument Utifrån var förresten mycket sevärt. Den amerikanska våldtäkten på Irak var temat, med anledning av WikiLeaks senaste informationsdump om hur illa de amerikanska ockupanterna skötte sin krigföring och ockupation. Jag blir fortfarande förbannad när jag hör W Bush och Tony Blair ljuga sig blåa. Jag vet redan hur jävligt läget i Irak var, och är, efter invasionen. Men varje gång jag hör om barn som torterats med borrmaskiner eller familjer som mejats ner vid nån vägspärr vill jag kasta fjärrkontrollen i TV-rutan. Saddam Hussein fick dingla i galgen för sina brott, och det var välförtjänt. När ska krigsförbrytarna Bush och Blair, med långt fler människoliv och ett mer omfattande lidande på sina samveten än Saddam, få sina välförtjänta straff? Förmodligen aldrig. Och det säger en hel del om den värld vi lever i.

Uppdatering: Wilhelm Agrell kickar rumpa idag i DN.

KATEGORI:Afghanistan


RSS 2.0









Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna