Santa Leaks


P

iratpartiets Rick Falkvinge har fått en julklapp av Wikitomten: Läckta dokument från USAs Sverigeambassad som visar att varenda lag de senaste åren som inskränkt friheten på nätet och gett storebrorssamhället utvidgade befogenheter att spionera på och kriminalisera vanliga människor har varit beställningsjobb utförda åt USA. Svenska politiker har getts checklistor att bocka av punkt för punkt och ambassaden har all anledning att vara belåten; den svenska regeringen är ypperligt pottränad och vet precis vem husse är.




"Sedan 2006 har vi påstått att datalagring, polismetodutredning, utredningen som ville stänga av folk från nätet (Renforsutredningen), den politiska rättegången och förföljelsen av The Pirate Bay, IPRED och FRA alltihop är del i en större helhet, en sammanhängande helhet som är styrd av amerikanska intressen."



Och så var det också. Foliehatten av alltså. Ibland är verkligheten precis så ful som våra värsta farhågor gör den. I det här fallet var det inte ens långsökt. Hur svårt var det ärligt talat att tänka sig att Fredrik Reinfeldt och hans sorgliga kabinett skulle skutta runt George W Bushs fötter, ivrigt viftande på svansen av glädje över att få komma till användning i det så kallade "kriget mot terrorismen" eller i det alltid pågående kriget för amerikanska företags vinstintressen? Den som inbillar sig att de där människorna har några moraliska betänkligheter över att sälja ut och spionera på sin befolkning å främmande lands vägnar känner inte sin egen regering särskilt väl.Trots ett folkligt ramaskri klubbade de igenom FRA-lagen till ljudet av vinande partipiskor. Inte ens omfattande protester och missnöje bland de egna väljarna räckte för att få vår högerregering att överväga om inte lojaliteten med det egna folket borde få väga tyngre än lojaliteten med USA, åtminstone den gången.


Piratpartiets Christian Engström:


"I allt som rör friheten på nätet är Sverige en lydstat, som styrs av en marionettregering."


Tyvärr är det knappast bara i frågor som rör friheten på nätet och kontroll- och övervakning av medborgarna som Sverige ivrigt dansar efter USAs pipa. Wikileaks ambassadläckor har ju visat oss att även när det gäller utrikespolitik är såväl högerregeringen som socialdemokraterna duktigt pottränade. Vill USA har fler svenska trupper i Afghanstan så drar de bara i försvarsminister Tolgfors koppel. Nyttiga idioter som socialdemokraten Urban Ahlin springer till och med upp till ambassadören och ber om hjälp med att sälja in kriget hos de egna väljarna. Och de märkliga omständigheterna kring åtalet mot Julian Assange som jag skrivit en hel del om väcker onekligen frågor om det svenska rättsystemets oberoende från utländsk inblandning.


Men ambassadmaterialet ger också en antydning om vad som kan stoppa det här pinsamma fjäskandet för amerikanska ekonomiska och politiska intressen: regeringen är rädda för en motreaktion från vanligt folk. De fick en del att tänka på efter FRA-striden och har försökt smyga in de de här frågorna under radarn sedan dess. Förhoppningsvis kan piratpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet, de enda politiska krafter som har ett intresse av att hålla en blåslampa under Reinfeldts arsle i integritetsdebatten, jobba tillsammans framöver och ställa regeringen mot väggen. Och förhoppningsvis är det fler än vi som skäms över att leva i ett land som alltmer liknar USAs 51a delstat.


KATEGORI:Internet

Rävspelet kring Julian Assange


M

änskligheten har väl inte direkt visat sig från sin bästa sida de senaste veckorna apropå Julian Assange och Wikileaks. Och jag snackar inte bara om det uppenbart kräkframkallande: att högerpolitiker (och en hel del liberaler) i USA kräver att Assange ska lönnmördas eller (i bästa fall) slängas i nån helvetisk fängelsehåla som Guantanamo, som avskräckande exempel för andra som kan läcka för det amerikanska imperiet pinsamma hemligheter. Inte blir man särskilt uppmuntrad av det amerikanska folkets reaktion heller - uppenbarligen föredrar rätt många regeringens lögner och dimridåer framför sanningen och skjuter gärna budbäraren. Detta var väl mer eller mindre väntat om man har någon inblick i hur den amerikanska politiska indoktrineringen genom massmedia fungerar. Till skillnad från exempelvis europeiska media, som gett innehållet i läckorna åtminstone en del av uppmärksamheten, så satte deras amerikanska kollegor igång med karaktärsmordet på Julian Assange från dag ett. Skillnaden mellan den amerikanska propagandamodellen och den f.d. sovjetiska är väl mest att det amerikanska folket fortfarande tror på vad deras politiska kommissarier säger.


Dessa reaktioner var tyvärr rätt förutsägbara. Men jag blev lite förvånad över hur snabbt många i Sverige och andra länder radade upp sig i tvärsäkra led och började skjuta på varandra. Feminister som såg en chans att göra en viktig poäng: att alla kan vara våldtäktsmän, såg helt plötsligt inga som helst konstigheter i att Assange blir jagad av Interpol för ett ringa sexbrott - som han inte ens åtalats för än. En del Wikileaksanhängare (och en hel del  feministhatare) drog genast drastiska slutsatser om konspirationer och de två inblandade kvinnornas motiv. Som så ofta verkar internets snabba informationsöverföring mest bara leda till förhastade slutsatser och offentliga spottstockar.


En av de mer nyktra analyserna hittade jag hos den amerikanske statistiknörden och bloggaren Nate Silver:


"The initial warrant in the case against Mr. Assange had been issued in August. But it was  revoked the next day, due to what the lead prosecutor cited as a lack of evidence. It was only last month – just as WikiLeaks was preparing to release a set of confidential diplomatic cables – that Sweden again issued a warrant to detain him.

After turning himself in to the authorities in London, Mr. Assange was initially denied bail (although he has since been awarded it) — which is particularly unusual given that Swedish authorities have still not formally charged him with a crime, but merely want to bring him in for questioning. Most unusually still, Sweden had issued an Interpol red alert for Mr. Assange’s arrest, something they have done for only one other person this year accused of a sex crime: Jan Christer Wallenkurtz, who is suspected of multiple cases of sexual assault against children. 

The handling of the case has been highly irregular from the start, in ways that would seem to make clear that the motivation for bringing the charges is political.

Does that mean, however, that the underlying charges themselves are spurious, trumped up, outright false, or otherwise dubious? (Some have speculated, for instance, that Mr. Assange may have been entrapped.) No, not for certain, of course — but it does have an impact on the probabilities."


Det går inte att bortse från det politiska sammanhang som Assangemålet utspelas i. Alldeles oavsett om våldtäktsanklagelserna mot honom är sanna eller falska så förefaller det som om de utnyttjas i ett större rävspel. De svenska myndigheternas agerande är mycket märkligt.


Just nu maler kvarnarna på högvarv i Washington för att hitta en åtalspunkt mot Assange som gör det möjligt för USA att begära honom utlämnad. Det är ingen lätt uppgift, med tanke på att han inte brutit mot några lagar genom att publicera läckt information från en insiderkälla - vilket journalister gör regelbundet. Men med tanke på det enorma politiska tryck som den amerikanska makteliten utövar för att få honom oskadliggjord är det rätt troligt att det raskt snickras ihop någon förevändning. Befinner sig då Assange i svenskt förvar så ger jag inte mycket för hans chanser att slippa bli utlämnad - trots att USA är ett land som tillämpar tortyr och att ett utlämnande därmed skulle strida mot Genevekonventionen. Men säg det till de egyptierna som vi hjälpte CIA att skeppa iväg till tortyrhålorna 2001.


Jag vet inte om det gör mig till en tokig konspirationsteoretiker, men jag har tyvärr inte alltför svårt att föreställa mig att den svenska regeringen redan vikt ner sig för USA och lovat att göra allt som står i dess makt för att sätta klorna i Julian Assange. Den brittiske journalisten John Pilger har vid upprepade tillfällen hävdat att målet mot Assange togs upp av göteborgsåklagaren Mariann Ny (efter att ha lagts ner i brist på bevis av överåklagaren i Stockholm) efter påtryckningar från en svensk högerpolitiker. Vem det skulle vara har jag än så länge inte sett några uppgifter om, men rimligtvis Beatrice Ask eller Carl Bildt.


Oavsett vad man tror om våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange så borde väl alla kunna enas om att den roll våra myndigheter spelat här är utomordentligt suspekt? Om det kan bevisas att vår svenska regering konspirerat för att hålla en man som ännu inte åtalats för något brott i fängsligt förvar för att underlätta en konventionsstridig utlämning till USA i ett senare skede så är det väl århundradets rättsskandal?


Uppdatering: Läs gärna Glenn Greenwalds och the Guardians artiklar om den tortyr som Bradley Manning, den insiderkälla som läckte det material som blivit Cablegate, nu utsätts för i amerikanskt militärfängelse. Syftet med den grymma  behandlingen verkar vara att tvinga fram något slags erkännande som kan användas för att komma åt Julian Assange och Wikileaks.

Ab 1, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3,


KATEGORI:Wikileaks

Partiledarbyte och delat partiledarskap!

Vänsterpress trumpetar idag ut att "Lars Ohly sitter kvar!". Lite förvånande eftersom det ju faktiskt är partikongressen som bestämmer det. Inne i tidningen påpekar Ohly att det står var och en fritt att utmana honom om posten: "så är det i ett demokratiskt parti, vi är inte sossar (!) och inte rädda för att det finns olika uppfattningar (...)". Det låter nästan som en uppmaning!



Jag hade nog väntat mig ett annat besked. Ohly har varit partiledare sedan 2004 och genomfört fyra valrörelser, som alla inneburit bakslag för vänsterpartiet. Han brukar hamna långt ner i mätningar av väljarnas förtroende för partiledarna, vilket är lite av ett trendbrott för vänsterpartiet vars partiledare brukar lyckas bli omtyckta av en bredare publik än de egna väljarna.


Ingen kan ta ifrån Ohly att han är en duktig politiker, och en väldigt skicklig debattör, som jobbat hårt under sin tid som partiledare. Men när det gäller kommunikationen med väljarna har det väl inte funkat så bra som vänsterpartiet - ett litet parti utan uppbackning av arbetsgivarna och 90 procent av landets dagspress som högerns partier eller fackföreningsrörelsen som sossarna - skulle behöva. Jag vet inte om partiet sitter och trycker på några hemliga väljarundersökningar som visar vad som fallerat. Men jag skulle misstänka att misstagen är politiska snarare än personliga: hattandet med kommunistetiketten och en del andra självmål. De interna bråken som blossade upp i början av Ohlys partiledarskap. Även valet att binda upp sig hårt i det rödgröna samarbetet istället för att frispela som vänsterytter får nog läggas honom till last.


I Vänsterpress säger Ohly att han är mest stolt över att vänsterpartiet under hans tid blivit en självklar regeringspartner. Regeringsmedverkan i all ära, men vänsterpartiets verkliga uppgift är ju att bidra till att bryta den nuvarande högeranstormingen på alla fronter och spika fast framtidsfrågorna - rättvisa, full sysselsättning,fred, ett ekologiskt hållbart samhälle och jämlikhet - överst på agendan där de hör hemma. Det harpartiet inte lyckats alltför bra med under 2000-talet och jag tror att ett partiledarbyte och en nyordning med delat partiledarskap skulle underlätta den opinionsbildning som en sån uppgift kräver.


Men samtidigt får inte personfrågorna ta allt syre i framtidsdebatten. Vänsterpartiet måste fundera över nya sätt att organisera sig. Hur når man de människor som mest skulle behöva en ny politik för ett rättvisare och jämlikare samhälle, men som samtidigt ofta är de som mest sällan organiserar sig och som står längst bort från partipolitiken? Camilla Salomonssen, från nätverket Gemensam välfärd uppmanade nyligen vänstern och arbetarrörelsen att starta medborgarkontor för de människor som med alliansens politik kommer i kläm: "Då visar man konkreta saker i vardagen som gör att människor får tillbaks tron på att oppositionen inte bara vill ha tillbaks makten utan är människor som vill göra något på riktigt."


Där nånstans tycker jag att vänsterpartiet borde starta debatten. Hur bygger man ett effektivt motstånd mot högerpolitik, nedskärningar och rasism? Hur får ett litet parti som saknar självklara mediakanaler ut sitt budskap till de vanliga människor som skulle gynnas av vänsterpolitik? Arbetarrörelsen har historiskt sett varit bra på att skapa sådana alternativa gemenskaper.


Läser man bloggar som Jinge så får man sig ofta serverad en rätt frän kritik av vänsterpartiet som inte riktigt svarar mot de erfarenheter jag har av att vara politiskt aktiv där. Mina högst subjektiva erfarenheter är att vänsterpartiets aktivister gör ett bra jobb utifrån de något begränsade resurser partiet besitter. En sak har partiet dock gott om: väldigt duktiga politiker ur den lite yngre generationen. På Socialistiskt Forum nyligen kunde man se flera av dessa i högform. Det är dags att partiet lyfter fram sina nya politiska talanger i rampljuset på allvar. Ett partiledarbyte och delat partiledarskap är en bra början.




KATEGORI:Vänstern

Krig föder nya terrorister

”Äntligen!”. Så kan man ju också reagera när man får veta att en självmordsbombare försökt ha ihjäl ens landsmän mitt i julrushen. Åtminstone om man är sverigedemokrat och pressekreterare till Jimmie Åkesson. Det är rätt logiskt egentligen; de högerextrema rasisterna och de fundamentalistiskt religiösa dårarna har samma fiende - det öppna, toleranta, orädda samhället. De växer båda bäst i en mylla gödslad med paranoia, rädsla och misstro. Inte är det då särskilt konstigt att bägga grupperna firar när det smäller.


Min egen reaktion var: ”FAN FAN FAN! Inte IGEN!”. Det är inte första gången jag upplever ett terrorattentat på nära håll tyvärr. Jag bodde i Spanien 2004, då det small i Madrids pendeltågssystem. Där var det ju inga amatörer som som låg bakom, och resultatet blev en riktigt blodig massaker, den värsta i Europa på länge.


Den gången var det Spaniens deltagande i Irakkriget på USAs sida som motiverade terrrordådet, och det bidrog förmodligen till att den dåvarande spanska högerregeringen förlorade valet och att en socialistregering tog över (och tog hem trupperna). 


Attentatet i Madrid fick mig att inse att vi numera lever i en liten värld. Det våra regeringar sysslar med i något land långt borta, som de allra flesta av oss aldrig kommer att besöka och kanske knappt skänker en tanke, kan komma tillbaks och bita oss i svansen på vår egen lugna lilla bakgård. Det är en av många anledningar till att jag så starkt motsatt mig det svenska krigandet i Afghanistan, och efter bästa förmåga försökt banka in i skallen på de som läser denna blogg att den officiella myndighetsversionen av vad vi och jänkarna sysslar med i Afghanistan – "försvarar skolor och bygger demokrati" – inte alls motsvarar den bild av den utländska ockupationen som de flesta afghaner har. Insåg man detta så var det tyvärr bara alltför lätt att se det här mörka molnet vid horisonten. Så här skrev jag för två månader sedan:


"Ju tidigare vi avslutar vårt militära uppdrag i Afghanistan och övergår till civila hjälpinsatser, desto bättre. Inte minst eftersom det minskar risken för att någon uppretad afghan eller pakistanier får för sig att ge igen där det svider mest - på svensk mark."


Det är synd att svenskarna försatte sin chans att avsluta det svenska krigandet i Afghanistan - innan något sånt här hände. De rödgröna hade som målsättning att ta hem den svenska truppen i Afghanistan. För långsamt kunde jag tycka, men ändå. Men efter högerregeringens valseger och socialdemokraternas kovändning om Afghanistan så verkar det skeppet redan ha seglat iväg. Nu är jag rädd för att krigshetsarna får vatten på sin kvarn. Det går prestige i att bevisa att vi inte "viker ner oss för terror". Just nu törs man nästan inte andas det av rädsla för att bli beskylld för att vilja plocka politiska poänger på en tragedi. Men ändå går det inte att komma ifrån det enkla faktumet: Det som framförallt placerar Sverige på terroristernas karta och sätter svenska oskyldiga civila liv på spel är den svenska militära insatsen i Afghanistan.


Det är såklart lätt att avfärda självmordsbombare, lasermän
och andra arga män med vapen med den välförtjänta etiketten "dåre". Men det är upp till oss andra att faktiskt bevisa för dem att de har fel. Att de är galna. Att våld inte lönar sig som politisk metod. För tittar man på världen idag så kan man faktiskt få det motsatta intrycket.


Efter attentatsförsöket i Stockholm har många politiker vältaligt orerat om vikten av att bevara Sverige som ett öppet och tolerant samhälle. Problemet är bara att varken Sverige eller resten av västvärlden lyckats så bra med det de senaste tio åren. Usama Bin Laden uppnådde åtminstone några av sina mål med sin terrorattack i New York: den gav USA och många andra länder en ursäkt för att resa högre murar utåt, starta flera nya brutala krig i muslimska länder och på hemmaplan snickra vidare på paranoida kontroll- och övervakningssamhällen. Redan ser vi att den svenska självmordsbombaren lyckats med något liknande: socialdemokraterna, som uppenbarligen befinner sig i något slags fritt fall, springer ifrån sitt FRA-motstånd. Trots att FRA och alla andra övervakningssystem som vi byggt upp på senare år inte var till någon hjälp här. Attentatsmannens klantighet eller slumpen räddade dagen, inte killarna på signalspaningen.


Krig föder terrorister och terror föder nya krig. Bombmattor ser kanske kliniskt effektiva ut på långt håll. Men upplever man dem på marken så har man nog ingen kärlek till övers för de som beordrade dem. Krig och terror skapar också auktoritära, paranoida samhällen som underminerar mänskliga rättigheter och demokratin genom att spela på folks rädslor. Det här är den dödsdans som Usama Bin Laden och George W Bush bjöd upp oss till 2001, och om vi någonsin ska kunna bryta oss loss ur dess grepp så måste vi inse dessa enkla samband. Det är fullkomligt vidrigt att en människa går ut på en gata i Stockholm med en ryggsäck fullpackad med rörbomber som han avser detonera mitt bland oskyldiga civila. Men det är också fullkomligt vidrigt att västerländsk militär bombar Irak och Afghanistan tillbaks till stenåldern (inte för att stenåldern någonsin var så här radioaktiv) och har ihjäl tusentals oskyldiga civila.

AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14,


Bloggat: Fotolasse, Mariell, Johannes,



KATEGORI:Terrorism

Sverige, bananrepubliken...

Fler för den svenska regeringen otroligt pinsamma detaljer ur Wikileaksläckan: Vår krumbuktande miljöminister Andreas Carlgren, som i ett sällsynt rakryggat ögonblick vågade kritisera USA, landet som släpper ut överlägset mest klimatförstörande koldioxid per skalle räknat, togs efter amerikanska påtryckningar i örat av den Käre Ledaren Fredrik Reinfeldt. En amerikansk diplomat skrev hem:


”Det verkar som att Carlgren var ­defensiv på mötet som ett resultat av att han tagit emot statsministerns direktiv.”


Wikileaks håller upp en spegel framför oss och visar vad vi blivit, kanske till och med vad vi alltid varit: Bananrepubliken Sverige, USAs 51 delstat. När husse i Washington snärtar med piskan hukar våra högsta politiker, såväl "small", som "medium size".


Åtalet mot Julian Assange gör inte heller mycket för att sudda bort bilden av en bananrepublik. Jag har inte velat gräva ner mig alltför mycket i de snaskiga detaljerna om spruckna kondomer, belåtna twittranden och kräftskivor efter de påstådda våldtäkterna, guideböcker för hur man hämnas på otrogna pojkvänner och allt annat som snurrar runt på internet just nu. Men det är mycket mycket tråkigt att världens uppmärksamhet nu fokuseras på ett brottsmål i ett personligt ärende, istället för de hårresande avslöjanden som läckorna levererat, som borde skaka en hel del av våra maktstrukturer och medborgarnas förtroende för dem i grunden. Den myndighetsperson inom rättsväsendet eller den av de inblandade i målet som läckte detaljerna till media gjorde inte bara rättsprocessen och de inblandade, utan hela världen en brutal björntjänst.


Extra intressant är det att den här snaskiga sexskandalen briserar i Sverige av alla länder, som tidigare berömt sig med att inte vara lika skenheligt som länder som USA och Storbritannien, där offentliga personers sexliv kan hängas ut till allmän beskådan som ett sätt att göra dem politiskt omöjliga. Alla som bryr sig om demokratin i vårt land har all anledning att oroa sig över detta.


I det här tidiga skedet kan man inte avfärda något alternativ i Assanges fall. Kanske han är en man som har svårt att ta ett nej? Han vore knappast den första i världshistorien. Å andra sidan, hur kommer det sig att detta rätt avgörande karaktärsfel avslöjas just i samma ögonblick som han genom Wikileaks läckor hamnat överst på de amerikanska underrättelsetjänsternas fiendelista? Kanske det finns ett svartsjukemotiv med i spelet, som exempelvis the Independents sammanfattning av de tre inblandade personers mellanhavanden antyder. Förhoppningsvis kan den kommande rättsprocessen bringa någon slags klarhet i det hela. Men jag måste säga att det svenska åklagarväsendets hanterande av fallet förefaller vara så amatörmässigt att förtroendet för det svenska rättsväsendet nog fått sig en rätt allvarlig törn, både inom och utom landet.


I brittiska The Independent skriver Johann Hari en utmärkt artikel om Wikileaks och Assange, och om varför det nu pågående målet inte får skymma de häpnadsväckande avslöjanden som vi delgetts de senaste veckorna:


"Of course, it is possible Julian Assange did this good, noble thing, and is also a rapist. I do not believe in reflexively dismissing rape claims by any woman, in any circumstances. Bill Clinton was the victim of a right-wing smear campaign and many of us dismissed the allegations of sexual assault against him – but now, years later, one of the women who came forward, Kathleen Willey, has earned nothing from her allegations, remains a left-wing Democrat, and seems to have a very plausible case.


Here’s what we know. There is a long history of the CIA viciously smearing people who dare to cross the US state machinery. There is a strong chance the claims against Assange is another case of it. But there is also a long history of otherwise admirable men turning out to be rapists, and there’s a chance this is another case of it. This should be tested in a court of law – and the trial should be watched very careful to make sure it’s not being rigged by bribes or threats.


Whatever that judgment turns out to be, we will never unlearn or unknow the great truths Julian Assange has brought us. The hysterical state-power hacks saying he is “a terrorist” should go tell it to all the tortured Iraqis, all the terrorized Honduran democrats, and all the bombed Yemenis whose story he has – at last – brought out from the sealed-away world of Top Secret cables."


Den brittiske journalisten John Pilger hävdade igår att målet mot Assange, som lades ner av den svenska överåklagaren, öppnades upp igen av en lägre åklagare efter påtryckningar från en högt uppsatt svensk högerpolitiker. Det vore såklart helt sensationellt om detta kunde bestyrkas, och isåfall borde vi väl en gång för alla officiellt byta ut vår vapenskölds tre kronor mot tre bananer för det råder ju då ingen tvekan om hur djupt korrumperat det svenska myndighetsväsandet är.


Det som man häpnar över i såna här lägen är hur snabbt och beredvilligt folk är redo att döma eller urskuldra utan att egentligen veta. Annars briljanta debattörer som Åsa Linderborg gör taffliga antaganden om Assanges privatmoral. Wikileaksanhängare antar med automatik att han är oskyldig. Klanmentaliteten går igenom det politiska samtalet på alla nivåer. Och en snaskig sexskandal med otrohet och brustna kondomer smäller minst lika högt, förmodligen högre, än de långt mycket allvarligare brott och lögner som Julian Assanges Wikileaks avslöjat och kommer att fortsätta avslöja. Det är denna vår oförmåga att sortera och skilja samhällsviktigt från personligt eller trivialt som gör att våra västerländska politiker, affärsmän och militärer kan fortsätta ha ihjäl fattiga människor i Långtbortistan utan att någon höjer på ett ögonbryn, samtidigt som en toblerone betald med fel kontokort kan räcka för att fälla en statsministerkandidat.


Samtidigt som världens fokuserar uppmärksamheten på brottsmålet mot Asange pågår något oroväckande i bakgrunden: den amerikanska regeringen stänger ner hemsidor, sätter press på kontokortsföretag och betaltjänster och gör allt som står i dess makt för att tysta Wikileaks. Det talas till och med om att åtala de tidningar som valt att publicera deras uppgifter. Så får vi då svart på vitt se vad den omhuldade liberala yttrandefriheten egentligen innebär: Så länge man publicerar sånt som USAs regering gillar så går det för sig!


AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,



KATEGORI:Wikileaks

Försöker Sveriges regering fånga Assange åt USA?

O

troligt underhållande är det att studera de hysteriska utbrott från högsta politiska nivåer som Wikileaks senaste läcka orsakat. Hillary Clinton, Carl Bildt, Sarah Palin och många fler trasslar in sig i sina egna tungor i sin iver att fördöma den "otroligt ansvarslöse" Julian Assange. Andra ropar på hans avrättning och jämför Wikileaks med terrorgruppen Al-qaida. För medan politiker på toppnivå ser det som självklart att de själva ska ha full insyn i medborgarnas privatliv med hjälp av FRA-lagar och ett ständigt expanderande storebrorssamhälle, så är det såklart helt otänkbart - ja, ett direkt hot mot världsfreden! - att de själva hamnar under luppen för ens ett ögonblick!

Nog för att det är vi medborgare som betalar deras löner och gör det möjligt för dem att fortsätta konspirera, ljuga för oss, ljuga för andra länders politiker, eller ägna sig åt det rätt tramsiga skvaller som en del av läckorna ger smakprov på. Men trots att vi betalar notan, och är deras uppdragsgivare, så betyder det inte att vi har rätt till insyn. Får vi ens lite inblick i deras bisarra lekar så sätter det människoliv och som sagt även världsfreden på spel.

Nu kan man visserligen tycka att det argumentet börjar kännas lite trött. Wikileaks två tidigare släpp som handlat om den brottsligt illa skötta amerikanska krigföringen i Afghanistan och Irak, har också bemötts med samma mur av officiell propaganda. De människor som är ansvariga för den amerikanska krigföringen - exempelvis invasionen av Irak som spillde en dryg miljon människoliv i onödan - de människorna som i sin yrkesroll vadar fram i floder av blod, blir plötsligt väldigt väldigt bekymrade över att människoliv kan riskeras om vi vanliga medborgare får lite insyn i vad de egentligen sysslar med. Inte för att de kan hitta ett enda exempel på att Wikileaks avslöjanden lett till tragiska följder för någon av USAs  samarbetsmän. Kunde de hitta ett sådant exempel så kan vi vara säkra på att de skulle paradera runt det i massmedia till leda. Tvärtom så har ju Wikileaks dammsugit sina läckor från uppgifter som pekar ut enskilda personer.

Problemet med läckorna är snarare att de generar USA och landets ständiga försvarsadvokater. Några få av landets otaliga lik i garderoben (Wikileaks läckor är inte ens särskilt högt säkerhetsklassade) hängs ut till allmän beskådan. Man kan ju bara fantasiera om vilka groteska brott och mörka hemligheter som döljer sig bakom högre säkerhetsgraderingar som "top secret".

Vi vanliga dödliga förväntas hålla tillgodo med de offentliga lögner makten rutinmässigt serverar oss genom massmedia. Att döma av hur amerikanska och för den delen även en del svenska nyhetsmedia (SVTs Aktuellt har återigen klivit fram som den främste försvararen av USAs heder och ära) vinklat bevakningen är det en åsikt som delas även av de vars formella uppgift är att granska makten. Fokuset flyttas snabbt från själva innehållet i läckorna till den avslöjade maktens gälla kör av fördömanden. Hillary Clinton, Carl Bildt och de andra hysterikorna kan känna sig rätt lugna så länge massmedia - den granskande makten - hellre korsfäster uppgiftslämnare än makthavare.

En del sprickor synns ändå i propagandamuren. USAs försvarsminster Robert Gates kommentar:

"The fact is, governments deal with the United States because it’s in their interest, not because they like us, not because they trust us, and not because they believe we can keep secrets. Many governments — some governments — deal with us because they fear us, some because they respect us, most because they need us. We are still essentially, as has been said before, the indispensable nation. (...) Is this embarrassing? Yes. Is it awkward? Yes. Consequences for U.S. foreign policy? I think fairly modest."

Och  visst kan man förstå att även svenska politiker blir generande röda om öronen av Wikileaksläckan. Mona Sahlins och Urban Ahlins fjäskande på ambassaden är otroligt pinsamt. Den borgerliga regeringen uppvisar ett totalt förakt för den svenska neutraliteten. Vi får fler farsartade detaljer om JAS Gripen-eländet och hur norrmännen lurade skjortan av Sverige. Men frågan är om inte en ännu större skandal kan komma att brisera framöver, som rör svenska myndigheters hantering av fallet Julian Assange. Det röriga och märkliga våldtäktsåtalet mot honom har hanterats av tre olika åklagare än så länge varav en valde att helt lägga ner målet. Assange har befunnit sig i Sverige när dessa anklagelser behandlats av svenska myndigheter och han enligt sin advokat vid ett flertal tillfällen hört av sig till åklagarna och bett att få bli hörd för att försöka rentvå sig, Polis och åklagare nappade inte på erbjudandena, tvärtom meddelade de då Assange att han var fri att resa utomlands när han så ville. För att sedan, när ärandet landat i knät på en annan åklagare och amerikanska politiker börjat ropa efter Assanges skalp, utlysa en internationell arresteringsorder genom Interpol. Enligt Assanges adovkat är det ytterst ovanligt att internationella arresteringsorder utfärdas i ärenden med så ringa och osäker åtalsgrund som Assanges:




Frågan som osökt dyker upp är ju om Sveriges regering och vårt rättsväsande (återigen) springer USAs ärenden, som i fallet med de egyptier  som vi hjälpte USA att skeppa iväg till tortyrhålorna hemlandet. Den som inbillar sig att det amerikanska imperiet håller sig för gott för att utöva den sortens påtryckningar på ett annat lands rättvsäsende, eller att våra europeiska regeringar har för mycket självrespekt för att slicka den amerikanske hussens stövlar, kan ju titta närmare på en annan del av Cablegate - den som visar hur den spanska regeringen på USAs order försökte stoppa rättsutredningarna om den amerikanska attacken på Hotel Palestina i Bagdad, som kostade flera spanska journalisters liv. Så lätt väger ett lands egna medborgare när storebror USA trycker på. Gissa hur lätt det skulle vara för regeringen Reinfeldt att sälja ut en australiensk medborgare till USA!

Om det visar sig att svenska myndigheter agerar bulvan åt USA i deras försök att kväva yttrandefriheten och tysta en organisation som arbetar med att granska makten så är det en praktskandal som borde få toppolitikers huvuden att rulla.


AB 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Exp 1,

Peter Kadhammar skriver bra i AB. Jinge är inne på samma spår.



KATEGORI:Wikileaks


RSS 2.0









Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna