På västbanken intet nytt

Israel använde "ofattbart våld" då man stoppade Ship to Gazas hjälpsändningar i somras. Det slår FN fast i en rapport. Man konstaterar att bordningen stred mot Genevekonventionen och att det finns bevis som räcker till åtal på flera punkter, bland annat uppsåtligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling och uppsåtligt orsakande av stort lidande. Jag citerar:

 

"Uppförandet från Israels militär och annan personal mot passagerarna på flottan var inte bara oproportionerligt för tillfället men visade också nivåer av totalt onödigt och ofattbart våld."

Det här är förstås inga nyheter, utan var rätt uppenbart redan när det hände. Vilket naturligtvis inte hindrade Israels försvarsadvokater - bland annat MUFs Niklas Wykman och Lennart Persson på Aktuellt - att göra allt de förmådde för att flytta fokus och skuld från angriparen till offren. Jag citerar återigen Niklas Wykman:

"Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. (...) Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare".


Att Wykman sitter kvar som MUF-orförande efter att ha hejat på massavrättningar med fradga runt munnen är en skam inte bara för moderaterna utan för hela Sverige. Den ideologiskt förblindade är naturligtvis han själv, och den armada av ursäktare som står med honom, beredda att försvara Israel i vått och torrt, i dess attacker på civila och massakrer på hjälparbetare, dess ockupation och apartheidpolitik och dess politiska glidning åt det rent fascistoida hållet.

Från Israel kommer nu nyheter om den farsartade fredsprocessons snara sönderfall. Landet vägrar att göra ens den minimala eftergift som ett byggstopp på ockuperade områden innebär. Hellre nya kolonier än fred, i strid med internationell rätt. Den högerextreme utrikesministern Avigdor Lieberman upprepar nu sina krav på att etniskt rensa Israel. Obama vrider sina händer, men skulle såklart aldrig ens överväga att göra något så ofattbart radikalt som att hota med att dra ner på USAs enorma militära och ekonomiska stöd om Israel inte börjar ta fredsprocessen på allvar. Saker förblir alltså som de varit i mellanöstern, och så länge nyttiga idioter som Niklas Wykman kan förväntas leverera ett ovillkorat stöd för apartheidpolitik och mord så finns det såklart inget skäl för landet att byta kurs.

Uppdatering: Ibland blir man bönhörd, Wykman avgår!
DN 1,




KATEGORI:Israel/Palestina

Partiledarfrågan och organisationen

Den eftervalsdebatt som jag ropat på i två inlägg här på bloggen verkar än så länge inte riktigt kommit ur startgroparna, för vänsterpartiets del. Just nu så verkar många hellre diskutera sossarnas problem. Kanske jag är lite hetsig, behöver partiet tid att tänka efter så är det förstås inte fel. Men många fler med mig är nog också hetsiga och otåliga just nu - för att inte säga förbannade över valutgången. Det engagemanget måste tas tillvara.

Själv har jag gått och grunnat på partiledarfrågan och en del organisatoriska frågor de senaste dagarna. Mot partiets politik har jag inte har särskilt mycket att invända. Den har utvecklats åt rätt håll under en lång tid. Vi är idag ett pragmatiskt vänstersocialistiskt parti, som ändå inte offrat ideologin på pragmatismens altare. Möjligen kan jag ha synpunkter på val av fokus och hur man hanterat vissa frågor. Men partiets problem är enligt mig mer organisatoriska och imagebetonade.

En del av problemet är den traditionella folkrörelsestrukturen - ett rätt pyramidalt bygge. En partiledare längst upp, partistyrelse, distrikt och distriksstyrelser, lokalföreningar och lokalföreningsstyrelser. Den här modellen fungerar nog på en del sätt bra, den ger till exempel en väldigt klar arbets- och ansvarsfördelning. Men jag tror att den också missar att fånga upp många människor, inte minst yngre som gått i en auktoritetskritisk skola och vill vara aktiva deltagare, inte komma till möten och tilldelas en åhörarroll. Jag tror att vänstern (och övriga  partier) kan ha en del att lära av alternativrörelser om hur man får alla att känna sig som aktiva deltagare i en diskussion eller beslutsprocess. Varför inte låta viktiga kursändringar - som det rödgröna samarbetet - gå ut till direkta medlemsomröstningar? Vi kan nog också bli bättre på att fånga upp människors specialkompetenser och ta tillvara på dessa i mer aktionsinriktade nätverk. Ett exempel på en sådan grupp som borde skapas är "Nätvänstern" som jag skrivit om i tidigare inlägg.

Partiledarfrågan är kanske mer delikat, som personfrågor tenderar att bli. Jag skrev häromdagen att jag inte ville ta ställning i den än. Lasse Ohly har ju som alla noterat gjort en fenomenal valrörelse och det känns otacksamt att gå ut direkt efter den och bråka. Men ju mer jag tänker (eller försöker undvika att tänka) desto tydligare utkristalliserar sig vissa slutsatser. Om inte ens Lasses fantastiska insatser räckte för att få väljarna att smälta, vad ska vi då hoppas på till nästa gång? Mirakel?

Självklart kan man ju, med rätta, lokalisera felet till hela partiet: Vi har inte bedrivit det organiseringsarbete som krävs för att bygga en stark vänsterrörelse. Och vem vet hur det politiska läget ser ut om 4 år? Mycket kan hända tills dess, och partiledares popularitetssiffror är inte huggna i sten. Men frågan är om vi har råd att satsa våra pengar på det kortet? För vänsterpartiet, som saknar tidningar eller andra starka massmediaröster så är partiledaren den överlägset viktigaste enskilde kommunikatören av budskapet. Utan att ha sett någon djupare analys av partiledarens betydelse för väljarnas val än den som SVT visade på valnatten så misstänker jag ändå att Lars Ohly för många upplevs som ett hinder för att rösta på vänsterpartiet, eller åtminstone inte underlättar. I rättvisans namn så kan man ju inflika att partiet under hans ledning återgått till ungefär den storlek som det haft under större delen av efterkrigstiden, till och med lite större. Men det har inte blivit så särskilt många inbrytningar i nya väljargrupper - i en tid då socialdemokratin tappat sin tidigare exceptionellt starka ställning.

Men jag tror inte att det räcker med ett partiledarebyte. Som jag skrivit tidigare så tror jag att vi behöver snegla på miljöpartiets modell med delat ledarskap. Av både symboliska, imagemässiga skäl och rent praktiska. Symboliskt så skickar detta en klar signal om nytänkande i ett parti som uppenbarligen upplevts som lite stelt av många. Även om kanske en del på vänsterkanten är misstänksamma mot den sortens PR-tänkande så bevisar väl inte minst "nya" moderaterna att image ibland är minst lika viktigt som substans. Det är också en viktig symbolik med en man och en kvinna på de högsta ledarpositionerna. En liten tillplattning av de traditionellt pyramidala strukturerna som förhoppningsvis kan följas av fler.

Rent praktiskt så handlar det inte minst om att fördela arbetsbördan rimligare. Att vara partiledare för vänsterpartiet är en rätt omänsklig uppgift. Inte minst för att man hamras sönder och samman av borgerliga massmedia med jämna mellanrum. Få personer har så mycket stål i sig att de pallar detta. Det är nog inte en slump att våra två partiledare innan Ohly bägge fick problem med spriten. Men delad börda är halverad börda.

Som partiledare för vänsterpartiet räcker det uppenbart inte med att vara bättre än andra partiledare - isåfall skulle Lars Ohly belönats med en välförtjänt valframgång. Man måste nog vara dubbelt så bra, minst, och dessutom aldrig ha begått (politiska) misstag. Misstag ursäktas bara för borgerliga politiker. Att hitta en enda person som kan fylla upp de skorna är nog nästan omöjligt. Två personer som fungerar som ett bra team däremot, som kan komplettera varandras kompetenser och täcka upp varandras svaga sidor...

Vilka ska vi ha då? Mitt personliga dream team vore nog Jonas Sjöstedt och Josefin Brink. De ger en bra bild av hur vänsterpartiet faktiskt ser ut och tänker idag. Men jag kan även tänka mig andra lyckade konstellationer.




KATEGORI:Vänstern

Två citat

Det första citatet är hämtat från Facebookgruppen "Sverigedemokraterna i riksdagen, ja tack!":


" Jimmie Åkesson promenerar omkring i Stockholm när han ser Aftonbladets chefredaktör Jan Helin bli våldtagen av en stor neger. Åkesson ser förvånad ut, men sedan rycker han på axlarna och går vidare. Helin ropar förskräckt efter honom: ”Hjälp mig, Åkesson! Du ser väl att jag blir våldtagen av en kolsvart djungelbarbar”....... Åkesson vänder sig om och utropar: ”Oj, förlåt mig! Jag trodde vi gillade olika”."

Det andra är från Marie-Luise Enderleit, tidigare SD-kandidat som efter att ha uttryckt sin önskan om att rada upp invandrare mot en vägg och skjuta dem nu hoppat av partiet och tänkt om:

- Jag är inte längre med i SD, jag har gått ifrån allt, säger hon till Trelleborgs Allehanda. Jag har varit hjärntvättad. Jag var rädd för mig själv till sist. Allt på Facebook handlade bara om SD och utlänningar. Det var hemskt. Det gick för långt.

Det är många som kliar sig i skallen nu och försöker förstå fenomenet Sverigedemokraterna. Ibland framställs deras väljare som förvirrade stollar som inte riktigt vet vad de röstat på. Många vill nog inte se det hat och den rasism som faktiskt motiverar både partiets hårda kärna och många av deras väljare. Vi vill kanske inte tro att det finns såna människor i det här landet. Men det gör det, och de har alltid funnits.

Länge fanns det nån slags skamgräns i det offentliga samtalet, som man inte passerade. Det parti vars medlemmar drog vitsar om "djungelnegrer" eller ville ställa upp invandrare mot väggen och skjuta dem kunde kyssa allt hopp om framgångar farväl. I politiken fanns det en slags gentlemens agreement om att man inte smekte rasistiska fördomar medhårs för att vinna väljare. Den skamgränsen har korsats, och det har varit det politiska etablissemanget, med folkpartiet som banerförare, som pekat ut den nya riktningen. Med ett batteri av förslag som snarare syftade till att hjälpa folkpartiet självt än invandrare, pekades de senare ut som lovliga slagpåsar i det offentliga samtalet. Ytterst polerat och med behjärtansvärda intentioner. Precis som Lars Leijonborg och Nyamko Sabuni säger sig ju också Jimmie Åkesson bara vilja invandrarnas allra bästa.

Och när politikerna sänker ribban för vad som kan sägas i det offentliga samtalet, halkar den såklart ner ytterligare några snäpp i det halvoffentliga, som utspelas till stor del på nätet.

De kommande fyra åren kommer Sverigedemokraterna att polera på sin image, samtidigt som deras nätaktivister och sympatisörer fortsätter böka runt i kloakernas dynga. Partiet hämtar sin näring ur ett geggigt, monotont hat. Mot muslimer, "kolsvarta djungelbarbarer" och politiska motståndare som är "niggerhoror" som ska våldtas. En antirasistisk rörelse kan inte nöja sig bara med att slå in en kil i Åkessons välpolerade fasad i politiska debatter. Den måste också nå ut till människor som Marie-Luise Enderleit, som sugits ner av en murken rasistisk underström i samhället, till en plats där hat inte bara är OK, utan premierat.




KATEGORI:Högerextremism

Debattera eller dö!

En följd av att vänsterpartiet lider sitt tredje valnederlag i rad måste bli att en frisk och frejdig debatt om vänsterns nuläge och framtid tar fart. Det har varit lite tyst på den fronten rätt länge, vad jag sett. Jag hämtar förvisso ganska mycket av min politiska näring från nätet, och där är det som jag skrev i min valanalys rätt dött på vänsterkanten. Det säger jag utan att ta äran av de många flitiga bloggare och debattörer som faktiskt finns där ute och gör ett många gånger otacksamt jobb, och för det mest belönas med spamkommentarer från rasister med personliga problem. Webbplatser som ETCs (trots ständiga serverproblem som ibland gör sidan helt omöjlig att ladda) Ali Esbatis och efter omdaningen Flammans är små oaser i ett ganska torrt vänsterpolitiskt nätlandskap. Men var finns det debattforum där diskussionens vågor böljar fram och tillbaka?


Kanske försigår det en mer levande vänsterdebatt någon annanstans. På eller utanför nätet. Någon får då vänligt upplysa mig om var!

Så här har det varit ett längre tag, När jag 2005 kom tillbaka från fem års utlandsvistelse landade jag mitt i en förbittrad strid mellan höger- och vänsterfalangen i vänsterpartiet. En strid som fördes till stor del genom massmedia och upplevdes som djupt orättvis av de flesta partimedlemmar eftersom den där såklart skildrades i grovt förenklade termer och idiotförklarade varje position till vänster om mitten.

Det parti jag såg vid hemkonsten liknade inte det parti jag lämnade. Framförallt verkade man ha tappat tron på den konstruktiva debattens möjligheter att överbrygga politiska och personliga motsättningar. Den här tiden tror jag faktiskt skapade något slags trauma i vänsterpartiet, som vi fortfarande inte riktigt skakat av oss.

När såg man senast Lars Ohly eller någon annan ur partiledningen debattera någon kontroversiell fråga på ett publikt forum som internet? Alltså inte med politiska motståndare, utan med partikamrater eller oss närstående? När såg man andra partimedlemmar göra detsamma? Klart det säkert går att hitta ett och annat undantag som bekräftar regeln, men tendensen tycker jag är klar: Vi har blivit ett parti som sitter still i båten. Inte av rädsla för utfrysning eller någon slags odemokratisk partikultur. Det vore tramsigt att säga så. Men av omtanke om vårt eget omhuldade vänsterprojekt.

Tendenser till grupptänkande finns såklart i alla partier och organisationer som delar ett viktigt mål. De är nog ofta starkare i mindre organisationer som upplever sig stå inför en oförstående eller till och med fientlig omvärld. Wikipedia definierar grupptänkade som:

“A mode of thinking that people engage in when they are deeply involved in a cohesive in-group, when the members' strivings for unanimity override their motivation to realistically appraise alternative courses of action”

Jag vill inte dra alltför stora växlar på det här. Som sagt, problemet är inte de formella partistrukturerna eller att någon vill trycka ner oliktänkande.  Men jag tror att vi kanske självcensurerat oss lite de senaste åren, och undvikit att gå i polemik med varandra. Det vore isåfall den mest tragiska följden av Vägval Vänsters framfart; fick den oss att bekräfta en bild av oss själva som inte var sann då den utmålades?

I längden är det såklart förödande för en idéburen rörelse som vänsterpartiet om den idépolitiska debatten blir strykrädd och försagd. Vänstern har till sin natur en antiauktoritär dragning, även om denna i perioder övertrumfats av andra hänsyn. Framtiden är dock antiauktoritär och frihetlig, och vänsterpartiets politik på de områden där detta perspektiv blir brännhett, exempelvis integritetsfrågor, ligger mycket väl i linje med inte minst unga människors attityder. Men det är såklart omöjligt för ett parti att profilera sig som antiauktoritärt på allvar om det inte syns i hur dess medlemmar agerar.

Därför ser jag fram emot en eftervalsdebatt som lyfter på alla lock. Som visar att vi kan diskutera våra olika uppfattningar utan att misstänkliggöra varandras motiv. Som inte lurar sig själv att tro att enstaka personbyten är en mirakelkur för ett större problem. Som vitaliserar vänsterns perspektiv och flyttar fram våra positioner också i den allmänna samhällsdebatten. Debattera eller dö ut, vänsterpartiet!


Share |

KATEGORI:Vänstern

Min valanalys!

Många har redan skrivit bra om valet 2010, vad som gick snett och vad vi ska göra nu. Ali Esbatis analyser är måsteläsning. Jens Holms likaså. Jag ska försöka låta bli att upprepa någon annans klokheter och istället lyfta fram några egna funderingar.

Till att börja med; valresultatet är en katastrof i siffror och mandat räknat. Men bara för det behöver vi inte förtvivla. Det svenska folket har inte över en natt gått och blivit tokhöger. En intressant opinionsmätning som kom dagarna innan valet visade att de rödgrönas ekonomiska förslag om ökad rättvisa föll i god jord hos de flesta väljare. Moderaternas rekordvalresultat innehåller en hel del fluff också - en del har röstat på dem för att hänga med i det här valets hype. Detsamma gäller rasisterna. Visst har Sverige förändrats både socialt och värderingsmässigt av de gångna årens högerpolitik. Egoism är idag mer OK än vad den har varit. Men högervinden är inte riktigt så stark som man kan förledas att tro av valresultatet.

Vänsterpartiet gjorde av vad jag kan bedöma ett jäkligt bra jobb i valrörelsen. Vi syntes och hördes mycket, valkampanjen var smart utformad, vi funkade bra ihop med de två andra partierna. Ett tag såg det ju också ut att löna sig, när vi i mätningarna låg runt åtta procent och var tredje största parti. Vad som hände där i valrörelsens slutskede kommer nog flera av oss att ta sig en noggrann titt på.

Den här gången räckte det inte med en bra valkampanj. CH Hermansson formulerade det bäst när han påpekade att vi har den ekonomiska, den politiska och den massmediala makten mot oss. Det är formidabla motståndare. Men det är också rätt smickrande att vara hatad av alla makteliter samtidigt; det visar ju på var det verkliga alternativet till dagens högerpolitik och hårdnande klassamhälle finns.

 

Media


Medias roll i den här valrörelsen har jag redan skrivit mycket och argt om. Det går inte att blunda för den dominerande roll som pressen fortfarande spelar i opinionsbildningen - trots internet och nya informationskanaler. När 90 procent (eller efter Aftonbladets urartning ännu mer?) av landets pressröster sjunger i samma kör så blir  den svår att överrösta. Vänstern, men även socialdemokratin, miljöpartiet, fackföreningsrörelsen och andra folkrörelser har inte orkat ta något samlat grepp om det här massmediadilemmat sedan arbetarrörelsens tidningar gick i graven. Man har kanske hoppats på att kunna parera den massmediala högerns angrepp genom att ändå komma ut med sin politik på nyhetsplats och genom att ha andra kanaler för att nå ut till folket. Så länge man tänker så kommer borgarna att behålla ett förödande övertag över opinionsbildningen och i förlängningen sin politiska dominans. Media spelar inte rent längre, om de nu någonsin gjort det. Valrörelsen 2010 har gjort behovet av en ny pressröst som kan balansera högerns megafoner skriande uppenbart. 

Något som definitivt påverkat valresultatet har varit de ständiga solskensrapporterna om läget i svensk ekonomi som duggat tätt sen åtminstone ett år tillbaka. Snart sagt varenda gång jag knäppt på TVn har jag mötts av käcka utrop om att "Nu går svensk ekonomi som en ångvält!" och variationer på samma tema. Väljarna vore ju konstiga om de inte påverkades av det. Det Kina-TV-liknande inslag om arbetslösheten i Rapport som jag kommenterade häromdagen slog väl något slags rekord, men var knappast unikt i sin slagsida. Där har vänstern misslyckats med att slå in en kil i verklighetsbeskrivningen. Svensk ekonomi har fortfarande inte på långa vägar hämtat in de senaste två årens rekordtapp i BNP. Arbetslösheten är hisnande och har kommit för att stanna. Regeringen har i praktiken ingen politik för att komma tillrätta med Sveriges ekonomiska problem, bara ineffektiva och dyra skattesänkningar.


Nätet


Om man saknar massmediakanaler för att nå ut med sitt budskap och inte anser sig ha råd att starta egna tidningar så borde ju ett självklart alternativ vara att försöka expandera sin närvaro på nätet. Det är nästan gratis och man når där ut till många väljare, inte minst unga. Det sägs att nätets politiska betydelse fortfarande är marginell, och det är väl möjligt att det stämmer. Men hur länge kommer det att förbli så?

Rasisterna har förstått att använda sig av nätet för att sprida sitt gift. Det har skett organiserat och målmedvetet. Än så länge har jag inte sett dem möta ett välorganiserat motstånd.

Vänsterpartiet har vad jag kan förstå prioriterat politiskt arbete på nätet oerhört lågt. Förmodligen är det den form av kampanjande som vi är sämst på. Många gör ett styvt jobb på egen hand på Facebook, olika debattfora, bloggar etc. Men jag ser inte mycket koordinering. Det här hojtade jag om redan i valrörelsens inledningsskede, men det var som att ropa i en ekande tyst öken.

De förhatliga nätomröstningarna är uppenbarligen här för att stanna, trots att alla som vet något vet att de är helt värdelösa som opinionsmätare. De fyller däremot en propagerande funktion. En ljummet engagerad väljare som ser att Mona Sahlin får 80 procent minusbetyg i Expressens nätomröstning påverkas såklart av det. Många människor tenderar att vilja tycka som andra människor. (Jag tvivlar dessutom inte för en sekund på att omröstningarna är manipulerade. Frågan är bara hur?)

En välorganiserad nätvänster skulle hursomhelst kunna balansera upp snedvridningen något både i nätomröstningar och i olika debattfora. Det borde vare sig vara svårt eller dyrt att organisera. Frågan är varför det inte gjorts? Överhuvudtaget tycker jag att vänsterpartiet har en del att göra på informationsområdet. En given uppgift borde vara att skapa en argumentbank för medlemmar och sympatisörer som debatterar med politiska motståndare, exempelvis på nätet. När man debatterar med en rasist eller klimatförnekare vore det fantastiskt bra och tidssparande om man kunde vända sig till t.ex. vänsterpartiets hemsida för att snabbt och smidigt hitta fakta som spräcker deras myter och osanningar. Sossarnas Netroots skulle kunna bli en inspiration för en ny nätvänster, liksom de grupper i USA som de i sin tur inspirerats av.


Vänsterpartiet


Hur har vänsterpartiets eget varumärke funkat då? Det tål att tänka på. I mötet med väljarna ute på gatorna har det gått alldeles utmärkt, vad jag sett. Folk är öppna för att prata med oss och sympatiskt inställda till våra argument. Ändå räcker det inte riktigt för att övertyga fler än de redan säkra. Jonas Sjöstedt har helt rätt när han skriver att vänsterpartiets opinionssiffror i ett läge som dagens borde klättra upp mot tio procent. Vi erbjuder trots allt det enda konsekventa alternativet till högerpolitik och orättvisor. Vi har en partiledare som är välformulerad och vass i debatterna. Vi har en partiorganisation som kan mobiliseras till hjältedåd. Och vi vet att många fler än de som redan röstar på oss ställer sig bakom vår kritik av regeringens högerpolitik och gillar våra lösningar.

Förmodligen har vi missgynnats av det rödgröna samarbetet. Det säger jag med sorg i hjärtat eftersom jag gillar ett ökat samarbete med både sossar och miljöpartister och tror att det måste till mer sådan korsbefruktning i framtiden om den nuvarande högerdominansen ska kunna brytas. Men det är rätt förödande för oss när det framstår som att vi piskats in i ledet och accepterat den ekonomiska mitten-högerpolitik som sossarna och miljöpartiet  ställer sig bakom. Även om den bilden inte är sann.

Det är en stor ironi att den svenska vänstern går bakåt i en tid då den marknadsfundamentalism vi bekämpat i åratal i praktiken rasat ihop som ett korthus. Att tysta vänsterpartiets systemkritiska röst, just nu dessutom, och tvinga oss att sitta still i båten var nog ett strategiskt misstag för de rödgröna som helhet.

Kanske hade det varit bättre om Mona Sahlin faktiskt lyckats med sitt utfrysningsförsök och gått vidare med att samarbeta med bara miljöpartiet? Vi hade kunnat kritisera både regeringshögern och det rödgröna mitten-vänstersamarbetet och sedan efter valet krävt inflytande i form av regeringsposter eller politiska eftergifter. Å andra sidan hade det såklart gett borgerligheten en möjlighet att spela på "splittringen" hos motståndarlaget. Nu fick de istället chansen att spela ut "inga kommunister i regeringen"-kortet. Frågan är vilket som imponerar mest på väljarna?

Kommunistspöket har det som sagt skrämts med även i denna valrörelse. Vi vet ju sedan tidigare att kommunisten (den imaginära) är borgarens bästa vän. Janne Josefssons Berlinmurshaveri framstår väl i efterhand mer som komiskt än någonting annat. Men det är ändå värt att fundera över att den typen av lågvattenmärken poppar upp bara några dagar innan valet. Och ännu viktigare, fundera på om det biter, och isåfall varför?

Vänsterpartiet är idag vad jag kan se rätt dåligt på ideologiskt självförsvar. Det är som att vi bara hukar inför högerns angrepp och väntar på att de ska bli tysta så att vi får en chans att prata om något annat. Alltså kan vi, som var med och kämpade för rösträtten - mot högerns frenetiska motstånd - och som stöttat varenda demokratisk reform och välfärdsreform sedan dess, utmålas som ett "odemokratiskt" parti av politiska motståndare som faktiskt borde ha vett att skämmas, åtminstone lite, över att sjunka så lågt.

Kanske behöver vänsterpartiet ta sig en ny titt på sin egen historia? Den här gången inte för att göra upp med gamla misstag, utan för att minnas vad vi gjort bra? Sverige har blivit det demokratiska välfärdsland det är idag tack vare vår medverkan. Vi har mycket i vår historia att vara stolta över, också. Alexandra Coelho Andorihl påpekade nyligen att vänstern är dålig på faktiskt ta åt sig äran för vunna segrar. Ta dig en titt på vänsterpartiets hemsida, avdelningen "partiets historia" för ett exempel på det. En sak är säker; ingen annan än vi själva kommer att försöka ge en nyanserad och rättvis bild av vänsterns historia.

En annan del i att inte låta högern definiera oss är att våga gå på ideologisk offensiv. Vänsterpartiet är ett av de mest ideologiskt motiverade partierna i Sverige. Det borde vara en av våra styrkor. Vi är inte bara ett "välfärdsparti" utan också ett socialistiskt parti som har väldigt tydliga idéer om omfördelning i samhället från de som har mycket till de som har lite. Om en demokratisering av hela den samhällsekonomi som idag styrs som feudala furstendömen, där företagsledare och finanskapitalister inte bara bestämmer enväldigt över sina tjänstehjon utan också fattar beslut som påverkar oss alla. Diskussionen om ekonomisk demokrati är helt nödvändig för vänstern att driva. Inte minst eftersom det sätter högerns bristfälliga demokratisyn under lupp.

Vi måste också ställa oss frågan om vår partiledare och andra partiföreträdare är tacksamma måltavlor för borgare som hytter med kommunistspöket. Jag är inte säker på om svaret är ja eller nej på den frågan. Lars Ohly gjorde i mina ögon en helt lysande insats i valrörelsen och förtjänade högst personligen ett valresultat som innebar en stark framryckning. Men det kan vara så att det fortfarande hänger kvar en del frågetecken över hans huvud efter de tidigare bråken mellan olika politiska inriktningar i partiet och att även vänsterväljare känner en osäkerhet över var han står politiskt. Ironiskt nog kan det vara så att Ohly, som var partivänsterns kandidat till partiledarposten, har mindre svängrum att vara ideologisk än vad en "högerkandidat" hade haft. Eller så kanske han behöver just en klar och långsiktig ideologisk profilering i frågor som ekonomisk demokrati, personlig integritet och människorätt för att väljarna ska lära känna honom och för att högerns nidbild ska tappa sin lyster?

Personligen anser jag att vänsterpartiet borde ta sig en funderare över miljöpartiets modell med två språkrör som delar på ledaransvaret. Det har alltid förefallit mig vara en sympatisk idé, som utmanar traditionella hierarkiska strukturer där en enda stor man (eller kvinna) pekar med hela handen. För vänsterpartiets del tror jag att det skulle kunna bli en succé. Våra väljare skulle nog gilla att vi vågar ifrågasätta gamla invanda strukturer.


Vi kommer hursomhelst inte ifrån att partiet behöver förnyas på flera sätt; politiskt, i hur man presenterar sitt budskap och organisatoriskt. En effekt av det rådande parlamentariska läget är att vi kan frigöra resurser och engagemang till att arbeta mer utomparlamentariskt. Valet 2014 - eller nyvalet! - vinner vi genom att redan nu bli de som finns ute bland vanliga människor. Deltar i deras strider. Pratar med dem och lovar att föra deras talan. Det är egentligen en självklarhet för ett socialistiskt parti!




Share |

KATEGORI:Vänstern

Gjort allt?

PravDaN idag:


"Invandrarfientlig huvudvärk i Europa. Etablerade partier har försökt med allt, men ingen strategi har varit riktigt framgångsrik".

 

"I drygt två decennier har invandringsfientliga högerpopulister nått valframgångar i Europa. Etablerade partier har försökt isolera dem, imitera dem eller ta in dem i regeringen. Men ingen strategi har varit riktigt framgångsrik."


Notera att "allt" i DNs version  spänner över det hisnande breda spektrat isolera-imitera-samregera.

Där ligger väl egentligen problemets kärna. Borgerligheten och den förborgerligade socialdemokratin, verkar se extremhögern som ett problem som ska mötas med parlamentariskt finlir och politiska finter. Det funkar inte så.

Den rasistiska extremhögern fyller upp det politiska vakuum som uppstår när arbetarrörelsen, socialisterna och socialliberalerna, slutat drömma om ett bättre samhälle och en bättre värld. Slutat kräva mer rättvisa. Vidgad demokrati. Slut på marknadsfundamentalismens tvångströja. Omfördelning av resurser från de rikaste till de som inte har det så flott. Arbete åt alla. Bra bostäder till rimligt pris. Bättre arbetsplatser. Och alla andra visioner som såväl den radikala som den reformistiska vänstern brunnit för genom sin historia. Vår historiska uppgift är att driva på för ett samhälle där alla får plats och alla kan  leva ett gott liv. Det är en uppgift som borde göra oss både stolta och kamplystna!

Slutar vi driva på så lämnar vi fältet öppet för extremhögerns blodhundar, som skickligt använder sig av detta samhälles brister för att spela ut olika svaga grupper mot varandra. Ska vi ta hand om invandrarna eller pensionärerna? Varför måste vi välja, när det finns pengar att göra både och? Extremhögerns blodhundar är i slutändan bara springpojkar åt det kapitalistiska systemet. Vi borde vara mindre rädda för extremhögern än bristen på visioner och ideologisk debatt i våra egna led.

(Nej, det här är inte först och främst en känga åt mitt eget parti. Visst behöver vi också självrannsaka, men andra lever i ett större ideologiskt vakuum.)


Bloggat: Ali Esbati,

Det bär mig emot att länka till slasktratten Expressen, men Ann-Charlotte Marteus ger mig tyvärr inget val (igen!)


Share |

KATEGORI:Vänstern

Och nu till nånting helt annat...

Det kommer en strid ström av intressanta eftervalsanalyser från vänsterkanten. Jag ruvar fortfarande på min som en äggsjuk höna. Måste smälta intrycken. Istället vill jag lyfta blicken lite från valrörelsen 2010 en stund.

Det utmärkta nyhetsprogrammet Democracy Now hade igår ett inslag om Irak, ett land där enligt Amnesty 30000 personer sitter fängslade utan att ha åtalats för någonting. Amy Goodman intervjuade frun till en irakisk f.d. general som arresterades när han försökte få sin son, kidnappad av landets säkerhetsstyrkor, frigiven. Den tortyr som de båda utsatts för innefattar bland annat kvävning med plastpåsar, elchocker och anala våldtäkter. Vakterna tvingade bland annat fadern att våldta sin son med en gevärspipa. Det är en otäck berättelse om hur verkligheten ser ut i det Irak som styrs av den marionettregim som USA och resten av västvärlden håller under armarna. Den regim som Jan Björklund tyckte att vi skulle riskera svenska soldaters liv för att upprätta. Svenska högerpolitiker brukar aldrig missa en chans att slå sig själva för bröstet över hur de "hjälpte till att införa demokrati i Irak". Ett land som nu är på väg att slitas sönder. Ett land där den vidrigaste tortyr man kan tänka sig utövas rutinmässigt.


Här i Sverige hör vi förstås ingenting om detta. Vi hör heller ingenting om liknande fall i Afghanistan, Israel eller något annat av alla de länder som rutinmässigt kränker mänskliga rättigheter utan konsekvenser. Jag ger mig fan på att om man ställer frågan till en slumpmässigt utvald svensk om vilket land som har det svartaste registret i dessa frågor så blir svaret "Kuba". För Kubas runt 100 politiska fångar pratas det desto mer om.

Noam Chomsky skriver om detta. Han menar att det finns värdiga och ovärdiga offer. De värdiga offren är de som misshandlas och fängslas, kanske till och med dödas, av en regim som inte tillhör vår politiska vänkrets. Ett offer för kommunistisk brutalitet är värd mer än hundra, eller tusen gånger mer än ett offer för vårt eget brutala kapitalistiska system. Ett värdigt offer statuerar ett exempel, sänder rätt signal. Vilken signal sänder det egentligen att våra närmsta allierade, de som vi till och med riskerar svenska soldaters liv för, håller några av de värsta banditerna om ryggen, när de inte själva beter sig som rena banditer?

Men låt oss för all del inte gräva ner oss i tråkigheter som att fråga svenska högerpolitiker hur de försvarar sitt stöd till nutida skurkregimer. Nu tycker jag att vi låter Janne Josefsson köra den där om Berlinmuren en gång till istället!


Share |


KATEGORI:Allmänt

Ett litet påpekande

Jag fick en skadeglad och otrevlig kommentar från en rasist till mitt förra inlägg här, som jag såklart inte publicerar eftersom min blogg inte är ett klotterplank för folk som låter sina personliga problem gå ut över politiska motståndare.  Till honom och eventuella andra rasister som läser detta vill jag ändå komma med ett litet påpekande:

Det katastrofala med 2010 års valrörelse är inte att ett litet rasistparti kom in i riksdagen, även om det är illa nog. Det riktigt problematiska är hur välkoordinerat den ekonomiska, politiska och massmediala makten agerat. De tre makteliterna är idag ett väloljat maskineri som alla drar åt samma håll. Det finns inte längre några sprickor i fasaden. Den svenska överklassen och de ekonomiska intressen den företräder dominerar alla de politiska arenorna. Utom möjligtvis gatan.

Rasistpartiet är för dessa eliter inte ett grus i maskineriet, utan bara ytterligare en lydig soldat som på sin front kämpar flitigt för ett hårdnande klassamhälle, mer orättvisor och segregation och ett idiotifierat politiskt samtal som eftersom det inte längre handlar om verkligheten inte gör lyssnarna ett skvatt klokare.

Visst bör vi kämpa mot rasismen överallt där den sticker upp sitt fula tryne. Och det kommer vi att göra. Men framförallt måste vi utmana de makteliter som gör både Fredrik Reinfeldt och Jimmie Åkesson möjliga.

Åsa Linderborg och Daniel Suhonen på AB kultur

Share |


KATEGORI:Allmänt

Katastrofvalet

Ja det gick riktigt illa den här gången. Jag tänker inte rabbla upp allt elände, det är bara alltför uppenbart. Jag tänker inte heller försöka mig på att analysera vad som gick snett i det här läget. Den diskussionen kommer, vi måste bara smälta detta lite först. En liten silverkant på åskmolnet är såklart att högerregeringen inte fick riksdagmajoritet, även om de troligen kommer att lösa det genom att samarbeta med rasister. Gott så, skiljelinjerna i svensk politik blir därmed tydligare. Men utöver det är det svårt att se något att glädjas över i dagens valresultat.

På ett personligt plan har jag en del saker att glädjas över. Att kasta mig in i valrörelsen 2010 med hull och hår har för mig varit en fin upplevelse på många sätt. Kämpaglöden har vaknat till liv igen, och att träffa så många fler fantastiska människor som känner samma sak stärker, även i motgång. 

Såhär efter domedagen känner jag mig ändå inte vare sig knäckt eller alltför ledsen. Joe Hill, den amerikanske arbetarkämpen, sammanfattar mina känslor bäst:

"Dont mourn, organize!"


KATEGORI:Allmänt

Sverigedemokraterna inte ett parti som andra partier

Den sverigedemokratiske politiker som påstod sig ha blivit överfallen i Malmö efter ett skolbesök blev omedelbart martyr inom den egna rörelsen. Nu misstänker rättsmedicinaren att han skurit hakkorset i pannan på sig själv.



Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Vilket annat partis anhängare skulle ljuga ihop ett överfall, och till och med skära sig själva, för att vinna röster?

Ann-Charlotte Marteus skrev igår en ledarkrönika med rubriken "De önskar att jag ska våldtas":

"Jag har fått många mejl och brev genom åren från svenska män som hyllar SD, hatar invandrare och hoppas att jag ska bli våldtagen."

Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Vilket annat partis anhängare skriver hatiska nätinlägg och mejl där de önskar att kvinnor ska våldtas, kallar våldtäkter för "kulturberikning", och kallar kvinnor som till skillnad från dem inte hatar invandrare för "niggerhoror"?

Johan Norberg påpekade häromdagen att så sent som 1996 var rasistpartiets ledning tvungna att gå ut och uppmana sina medlemmar att sluta bära nazistiska armbindlar på sina möten eftersom det skrämde bort väljare. Partiet påstår sig ha rensat ut de värsta nazisterna. Ändå sticker de upp huvudena igen och igen. Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra partier.

Efter det fula utspelet i valrörelsens början, ni vet det om våldtäkterna, så väntade jag på att någon skulle ställa en följdfråga: är Sverigedemokrater mer våldtäktsbenägna än genomsnittet? Vi vet ju att i de vit makt-grupper som partiet uppstått ur är kvinnofridsbrott relativt vanliga. Vi vet att partiet har fullt sjå med att hålla sina vallistor något så när rena från förbrytare. Många män som sympatiserar med den rasistiska extremhögern har en rutten kvinnosyn, föraktar feminister och är våldsfetischister. Att anta att de har det lite svårt med det där med ömhet och närhet och ömsesidighet är kanske inte en alltför vild gissning.

Nu utför BRÅ såvitt jag vet inte brottsforskning efter partipolitiska parametrar. Och det kanske vi ska vara glada över. Men frågan är ju ändå värd att ställa. Sverigedemokraterna är ett parti som attraherar många våldsamma och kriminella, samtidigt som de försöker plocka poäng på att kräva högre straff och tala om invandrares brottslighet. Kan det också vara så att partiet lockar många män som har svårt att respektera kvinnors rätt till sina egna kroppar, samtidigt som de skrämmer svenska kvinnor med invandrare och våldtäkter? Som de sympatisörer som på extremhögerns egna nätfora frossar i fantasier om hur deras politiska motståndare och hatobjekt ska bli våldtagna?

Nej Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra partier. Det är ett djupt osvenskt parti med en dunkel syn på människovärdet. Vi har alla anledning att vara stolta över att vi i Sverige hittills inte släppt dem över riksdagens trösklar, in till maktens boningar. Låt oss få förbli stolta, antirasistiska svenskar!



Mer om SD: SvD 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, Exp 1, 2, 3, 4, 5, Ab 1, 2,

Share |


KATEGORI:Högerextremism

Avdelning vad var det jag sa...

Mediaforskaren Kent Asp kommenterar Expressens hatkampanj mot Mona Sahlin:

"Tidningen skiljer också ut sig genom rapporteringens omfattning och starka fokusering på Sahlin. Jag har inte sett något liknande i de nio tidigare val jag har undersökt"

 

Om detta har jag redan skrivit, läs här och här.

Våra borgerliga massmedia har tagit oss för idioter som köper det amerikanska konceptet med personfixerade hatkampanjer med hull och hår. Imorrn får vi se om de har rätt.

KATEGORI:Mediakritik

En megafon till Rapport!

I en situation med massarbetslöshet och en regering som inte har en politik mot denna kunde man ju vänta sig att frågan skulle stå högst på dagorningen i den politiska debatten inför valet. Massmedia, kunde man tycka, skulle här kunna spela en viktig roll. I Rapport igår spelades visserligen en roll, försvarsadvokatens. Smaka på de här citaten:


"Trots att fler och fler har fått jobb får nu regeringen kritik av TCO"

"När regeringen tillträdde för fyra år sedan lovade man fler jobb, och så har det blivit, trots finanskris och lågkonjunktur"

"I augusti 2010 jobbade 84000 fler än i augusti 2006".

"Just när arbetslösheten till sist verkar ha planat ut får regeringen kritik för att gömma arbetslösa i stödprogram."

Lägg till detta en nöjd arbetsförmedlare som berättar hur skönt det är med alla dessa nya jobb som strömmar in. Visst hakar reportaget sedan på det som kunde ha varit huvudspåret, en kritisk rapport från TCO som menar att regeringen gömmer undan arbetslösa i åtgårder. Men bilden har redan etablerats. Glöm massarbetslösheten. Glöm att sysselsättningen fallit kraftigt. Glöm att vi har EUs tredje värsta arbetsmarknad för unga. Glöm att arbetslösheten ökat snabbare i Sverige än i andra EU-länder. Glöm att regeringen inte har någon annan jobbpolitik än samma mantra som de tillämpar på alla områden; sänk skatten! Kom ihåg bara detta: regeringen har levererat "fler jobb". Inte mindre arbetslöshet. Men fler jobb. Eftersom Sveriges befolkning har vuxit, så har vi nu fler som arbetar. Med samma logik skulle man genom att importera 9 miljoner människor kunna "skapa" typ 4-5 miljoner nya jobb. Slam dunk! Och den bästa "jobbpolitiken" kanske vore att förbjuda preventivmedel?

Den lilla detaljen att fler människor är arbetslösa, färre människor sysselsatta, den ska vi väl inte bråka om? SVT börjar likna Kina-TV.




Share |


KATEGORI:Mediakritik

Nygamla moderaterna del 3

Gudrun Schyman och retoriken

Jag stod i valstuga idag, som många andra dagar. Just idag fick vi celebert besök. Vänsterpartiets förre partiledare ställde sig precis utanför vår stuga med högtalaranläggningen på hög volym och hötte med näven mot oss aktivister från andra partier. Vi fick oss en uppläxning minsann. Det var ingen skillnad på de två politiska blocken. Feministiskt Initiativ är det enda feminstiska partiet i Sverige. Det är fräckt att uppmana väljarna att tänka efter på söndag innan de lägger sin röst på ett parti som inte har någon som helst chans att komma in i riksdagen, istället för något av de rödgröna partierna som har det. Nog för att Gudrun kan slugga under bältet ibland, men det här var nog den billigaste retorik jag sett henne leverera någonsin.

Jag gick efter apellen fram till henne för att prata lite. Det blev ett rätt märkligt samtal. Gudrun upprepade sitt bisarra påstående att det inte finns någon skillnad mellan de politiska blocken i Sverige. Jag kontrade med att säga att hon kanske inte skulle säga något sånt om hon var sjuk och utförsäkrad från sjukförsäkringen, vilket bemöttes med en fnysning. Och när jag påpekade att det faktiskt finns två feministiska partier i Sverige, "det borde väl du veta Gudrun som var med och drev igenom att vänsterpartiet skulle bli det!" så fick jag svaret att hon lämnade partiet på grund av att det inte gick att driva feministiska frågor där. Så nu vet vi det. Schymans skatteaffärer hade inte med saken att göra, eller att hon vägrade spela andrafiol och behövde ett nytt parti att leda.

Jag har länge hållit Schyman högt. Tidigare inlägg på den här bloggen vittnar om det. Inget mer sånt nu. Det finns faktiskt gränser. Nu tycker jag bara synd om de entusiastiska unga partiarbetare som ser upp till henne som någon slags ikon. Jag pratade med några idag. Sakpolitiskt är skillnaderna små. Deras naivitet däremot vet inga gränser.
Sveriges kan få sin första kvinnliga statsminster på söndag. Gudrun Schyman, feminsten, kan stoppa henne. Hade det funnits någon tillstymmelse till chans att F! skulle komma in i riksdagen hade jag inte använt det argumentet. Men nu har vi inte råd med illusioner.


KATEGORI:Inrikespolitik

Janne Josefssons irrelevans

Det var en gång en skjutjärnsjournalist som hette Janne Josefsson. Han verkade brinna för något. Känna ett rättvisepatos. Som ung arbetarkille från en betongförort kände jag att Janne brydde sig. Stod på min sida. Han var visserligen en buffel och verkade ibland gå igång lite väl mycket på den power trip som en kamera kan ge den som använder den för att nagla fast någon kallsvettig stackars byråkrat eller fifflare i strålkastarljuset. Men det var ju för en god sak...


Sen hände det något.

Kanske var det efter valstugereportaget 2002 där han avslöjade moderaternas valarbetare som hycklande rasister. Jannes kritiker rasade. Han fick på tafsen för att han filmade med dold kamera. Han anklagades för att ha avgjort hela valet och vara partisk.

Nuförtiden vet jag faktiskt inte riktigt vad Janne Josefsson brinner för. Mer än att nita Lars Ohly. Hans granskning av vänsterpartiet 2005 må väl vara hänt. Det fanns en del frågetecken att räta ut där och om partiet och dess partiledare inte svarade bra på frågorna då så gav det kanske en möjlighet till eftertanke och politisk mognad sen.

Men onsdagens tramsiga, småaktiga attack, tajmad några dagar innan valet för maximal skada, vad motiverade den? Hur kände Lars Ohly privatpersonen 1989 när Berlinmuren föll? Är det en viktig fråga att upprepa en gång till i valrörelsen 2010?
Om svaret är ja, varför inte ställa liknande frågor till fler? Vad kände Jimmie Åkesson när apartheidsystemet i Sydafrika rämnade? Vad kände de moderater som försvarat samma system? Vad kände Jan Björklund när Israel började bygga sin apartheidmur på ockuperat territorium? Vad kände svensk borgerlighet när samma land anföll Libanon och massakrerade drygt tusen civila, många barn? Vad kände de inför Israels senaste massaker i Gaza? Vad kände Jan Björklund när USA anföll Irak och inledde ett krig som skulle kosta drygt en miljon irakier livet? Vad kände Carl Bildt? Vad kände MUFs ordförande Niklas Wykman när Israel slaktade hjälparbetare ombord på Mavi Marmara? Vad kände svensk borgerlighet när högern i Venezuela försökte störta en demokratiskt utsedd regering med våld? Eller när folkpartiets partikamrater i Honduras lyckades med detsamma?

Såna frågor skulle vara besvärande för den svenska högern, minst sagt. Inte minst eftersom det inte bara handlar om saker som hände för länge sedan och hållningar som omprövats. Borgerlighetens överslätande av skurkregimers brott sker mitt framför våra ögon. Kan fortsätta ske eftersom ingen ställer dem mot väggen och avkräver dem den sortens svar som Janne Josefsson och massmedias bandhundar avkräver Lasse Ohly. Med den skillnaden att Ohly ställs till svars för saker han inte tyckt på väldigt länge, om han någonsin gjort det.

Att i efterhand uppröras över historiska misstag och de som begick dem kräver ärligt talat inte mycket. Varken av mod eller insikt. Vem utmanar man genom att dunka ner en före detta kommunist som sedan länge gjort avbön? Mer lättsmält journalistisk, som stryker makten mer medhårs än så, får man leta efter. Att utmana idag rådande sanningar däremot, det kräver mod att våga sticka ut hakan. Jag vill gärna tro att den Janne Josefsson jag respekterade en gång hade vågat jaga också Jan Björklund och Niklas Wykman. Hade orkat ställa makthavarna mot väggen med frågan: varför tycker du så nu, inte bara varför tyckte du så då?

"Folkmajoritetens dom över partier vilkas makt endast kunde upprätthållas med hjälp av repressiva medel, som hemlig polis, Gulag, deporteringar, inmarsch, ockupation, berövande av medborgarskap och avrättningar hade med rätta  blivit hård". Så summerar vänsterpartiets Vitbok östatskommunismen.

Hur kommer framtidens folk att summera vårt nuvarande politiska och ekonomiska system? Ett system som snabbt skaffat sig möjligheter till övervakning och kontroll som skulle gjort östtyska STASI gröna av avund. Jag talar om FRA-lag, IPRED, ACTA, buggning, The PAtriot Act, FISA. Listan kan göras mycket längre. Ett system som istället för Gulag har Guantanamo, Bahgram och hemliga fängelser i tredje länder. Ett system fastlåst i permanent krigföring mot några av jordens fattigaste länder. Ett system som ockuperar och bombar. Avrättar och kidnappar. Ett system som vid behov sätter sig över alla lagar. Ett system som låter 40000 barn svälta ihjäl varje dag, när bara en bråkdel av världens militära utgifter skulle räcka till mat, vatten och sjukvård för dem och alla världens fattiga.

Janne Josefssons försök att sätta dit vänsterpartiet liknar alltmer sekteristen som sitter och rabblar gamla oförätter, med bäst före-datum sedan länge passerat. Det är såklart bekvämt om han inte orkar, eller vågar, ta sig an medlöparna till dagens auktoritära, militärt aggressiva kapitalism. De som utan att blinka försvarar massakrer på oskyldiga och brutala anfallskrig. Eller de rena rasisterna och nazisterna som förespråkar nutida apartheid. Det är också smart om han behöver tvätta bort en stämpel som partisk vänsterjournalist, den som egenhändigt sänkte moderaterna 2002. Men jag har svårt att se det som relevant journalistik. Och det är inte att stå på de svaga och utsattas sida.

Bloggat: Jonas Wikström,


Share |


KATEGORI:Mediakritik

Snart sitter kanske böghatarna i riksdagen

Fördjävligt att Fredrick Federley blivit nerslagen i vad som jag misstänker kommer att rubriceras som ett hatbrott. Att hans sexuella läggning motiverat våldsmännen är nog ingen långsökt gissning. SÄPO har nu tagit över utredningen, och vi får vänta på deras resultat innan vi drar alltför långtgående slutsatser. Alla som läser den här bloggen vet vad jag anser om Federleys politik. Men den dagen då vi övergår från att hantera politiska motsättningar med diskussion till att lösa dem med våld bor vi inte längre i det Sverige jag växte upp i.

Bögknackning däremot har tyvärr alltid varit en del av det Sverige jag växte upp i. Även på senare år när vi med rätta kan dunka oss för bröstet över hur långt vi kommit på kort tid när det gäller sexuellt likaberättigande för bögar, flator, bin och transexuella. Till och med högern och centern, som länge var hårdnackade motståndare till sexuellt likaberättigande är nu (oftast) med på vagnen. Kristdemokraterna muttrar mest surt i skägget. Återstår bara den rasistiska extremhögern, som alltid varit drivande bakom de politiskt motiverade hatbrotten mot homosexuella. Enligt BRÅ ligger de bakom 72 procent av attackerna. På måndag kan den rasistiska extremhögern vara representerade i Sveriges riksdag, om det vill sig illa. Dess partisekreterare Björn Söder uttrycker sig såhär:

"Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall "normaliseras"? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala."

och såhär:

”Sjukliga beteenden som skulle få vilken normalt funtad människa som helst att känna avsky och få kväljningar är idag helt normala beteenden, enligt massmedierna och våra politiker”

Hatbrotten mot homosexuella i Sverige har ökat på senare år, i takt med att extremhögerns återkomst på den politiska scenen. Alla vi som tror på människors lika värde, homo som bi som hetero, svart som brun som vit, kristen som muslim som jude, måste se till att hålla intoleransens och hatets språkrör långt borta från allt politiskt inflytande. Låt oss tillsammans göra bögknackning till ett lika osvenskt fenomen som Sverigedemokraterna.



Share |


KATEGORI:Sexualitet

I´ve got a GOOD feeling about this!

Efter att ha sett tre tajta och samspelta rödgröna partiledare i TV4s utfrågning ikväll så säger jag som Han Solo i Star Wars, fast tvärtom: ive got a good feeling about this! Ibland får man en magkänsla som man inte riktigt kan förklara. Det här är en sån. Jag har lärt mig att lita på mina magkänslor.

Alla tre imponerade ikväll på sitt sätt. Peter Eriksson var nog den som förvånade mest, kanske eftersom han inte alltid varit de rödgrönas starkaste kort. Mona Sahlin har väl aldrig varit så här farlig (för högern!) under alla de år jag sett henne. Men ändå, kalla mig gärna partisk, Lars Ohly rockade utfrågningen! Grattis Lasse och Åsa!

(Och jag tänker inte ens surfa över till Aftonbladet och se på vilket sätt Lena Mellin skriver ner våra politiker den här gången. Den högertanten börjar låta som ett hack i grammofonskivan.)

Apropå tvärtom:


Ni som inte redan gjort det MÅSTE förresten läsa Sveket. Det kommer att ge er orken att kämpa så det ryker för en ny regering de här sista dagarna som återstår.

KATEGORI:Allmänt

Tuttchock två!

Massmedia fortsätter att fokusera på valets väsentligheter. Ska vi minnas 2010 som bröstvalet? Bröst är ju fina, och vi vänsterpartister behöver visserligen inte skämmas för att ha fört in dessa uppskattade livskällor i valrörelsen. Men med tanke på att vare sig bröstpumpar eller burleskdanser är saker vi ska besluta om på söndag så kan man ju beklaga att de tränger undan saker vi faktiskt kan rösta om från dagordningen.

Dagens tuttchock levererar alla våra stora nyhetsmedia med illa dold skadeglädje: vänsterpartiet, det feministiska, ordnade ett valmöte i Järna där en burleskdansös tog av sig BHn och visade sina behag, prydda med v-klistermärken. (Att en manlig underhållare visade hela härligheten, alltså till och med bröstvårtorna, är visst inte alls lika upprörande. Varför är just kvinnobröst så skandalomsusade?)

För magstarkt för några av de närvarande verkar det ha varit, och det kan jag visserligen förstå. Vi värderar nakenhet och exhibitionism olika beroende på vår egen moral och vad vi själva har med oss i ryggsäcken. Lite aningslöst kan man ju tycka att det var av lokalavdelningen i Södertälje. Klart massmedia skulle hugga på det här som hungriga pirayor. Eftersom vänstern gjort en bra valrörelse måste de gripa efter varje halmstrå.

Själv ser jag inget egentligt problem med erotiska dansshower, oavsett om det är män eller kvinnor som visar behagen. Det vore väl en tråkig feminism som censurerade människokroppen? Burleskscenen har jag själv inte stiftat närmare bekantskap med, men har förstått att den lockar rätt många människor som inte är främmande för feminism eller genusperspektiv annars.

Partipolitik anklagas ofta för att vara tråkig och osexig. Dagens läxa är uppenbarligen att den bör förbli det. Tuttar på partimöten är visst för magstark, även som inslag i en dansshow som vad jag förstår av rapporteringen hade högre ambitioner än att bara strippa.

Gudrun Schyman var såklart inte sen att hugga hon heller. Spaltutrymme är aldrig fy skam för vår mest massmediala feminist. Själv ser jag en större anledning att höja på ögonbrynen över det faktum att Schymans bestående insats i valrörelsen 2010 kan bli att stoppa Sveriges första kvinnliga statsminister. Om valet blir jämt, och det tror jag att det blir, så kan de där F!-rösterna på marginalen bli det som avgör till högerns fördel.


KATEGORI:Sexualitet

Låt inte högerns megafoner välja åt dig!

A

ftonbladet kultur tar till sin heder in en artikel idag som skriver om det jag hojtade om igår; högermedias attentat mot valrörelsen 2010. För det är inget mindre; ett terrordåd mot demokratin. Massmedias uppgift i en valrörelse är att förse väljarna med de fakta vi behöver för att kunna fatta ett informerat beslut på valdagen. Än så länge har vi mest fått trams och personfixering. Epic fail alltså! Och det är knappast en slump. Ur debattartikeln:


"P1 Morgon och medieforskaren Ester Pollack granskade nyligen sommarens förstasidor på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Mona Sahlin framställs negativt 18 gånger på förstasidorna, motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldt är fem. Reinfeldt framställs positivt på tolv förstasidor, Sahlin på tre. I Ekots granskning av ett års artiklar och inslag är de med negativ publicitet 33 procent för Sahlin mot 16 procent för Reinfeldt."


Valrörelser brukar granskas i efterhand på journalistskolorna. De senaste valen har man kommit fram till att högersidan gynnats av media på vänsterns bekostnad. Vi vet redan att granskningen av 2010 års valrörelse kommer att visa detsamma, fast värre än sist. Mycket värre. Med tillägget den här gången att massmedia dessutom gett ett litet rasistparti som aldrig lyckats ta sig in i riksdagen av egen kraft en exempellös grad av uppmärksamhet som såklart spelat dem rakt i händerna. Dags att bli förbannad nu! Dags att göra något! Om en vecka är det redan försent.

 


Jag plitade ner några idéer igår om hur de rödgröna partierna kan hantera situationen: Bli förbannade! Låt mediaeliten svara på varför de mosat Mona och låtit Fredrik, Anders och Carl komma lindrigt undan. Låt väljarna få se hur skev och rent ut sagt överdjävlig tidningarnas kampanj för alliansseger varit. Kanske det är läge att gå på offensiven och genomföra en total bojkott? Sluta prata med de tidningar, exempelvis Expressen, som har bettet sig vidrigast. Skär av deras kontaktvägar in till partihögkvarteren, deras direktlinjer till partiledarna, deras rätt att närvara på presskonferenser. Låt dem i fortsättningen inte ens kunna låtsas att de ger sina läsare en rättvis och balanserad bild av valrörelsen!


De rödgröna har säkert redan insett att deras värsta fiender detta val inte är de borgerliga partierna, utan Expressen, DN och Aftonbladet. Frågan är bara hur man slår tillbaka? I bästa fall kan en totalbojkott få dem att skärpa sig. Tidningarna är trots allt beroende av att sälja, och utan tillgång till vänstersidan i svensk politik kommer de att göra en sämre tidning som färre vill köpa. I värsta fall förändrar det ingenting och de negativa kampanjerna fortsätter som innan. Men frågan är då: vad har man förlorat?


SvD om manipulativa opinionsmätningar 1, 2,
Blogg: Den allierade journalisten, Jinge, Ett hjärta rött, Begrundat och plitat, Åsa Linderborg, Tänkvärt,

Share |


KATEGORI:Mediakritik

Vi tar Sverige tillbaka!

En stulen valrörelse är ett attentat mot demokratin!

När det återstår en vecka fram till valdagen så kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och försöka förstå årets valrörelse. Det är svårt att riktigt begripa ett skeende mitt i det, när man är på känslomässig helspänn och åker bergochdal-bana varje dag. Jag har genomlevt fem tidigare valrörelser som politiskt intresserad, och ingen av dem har varit så bisarr som 2010 års.


P1s program "Medierna" beskriver den som ytlig, personfixerad och renskrubbad från sakfrågor. Opinionsmätningar och resonemang om vilka som är "vinnare" och "förlorare", kryddat med rätt meningslösa spelteoretiska resonemang om hur parti x ska hantera situation y där parti z blir så och så stort har helt dominerat. Detta, att sakfrågorna kommit i skymundan, har utan tvekan gynnat högern på de rödgrönas bekostnad konstaterar man. Ingen kan egentligen med trovärdigheten i behåll invända mot den beskrivningen. Möjligen peka på undantag, som bara bekräftar den allmänna regeln. Ingen kan heller med trovärdigheten i behåll påstå att den här sortens valrörelse är bra för demokratin. De intressanta frågorna blir snarare; varför blev det så här, och hur kan vi hejda det pågående sabotaget mot demokratin?

Man kan såklart vara självkritisk och skylla på det rödgröna samarbetet. Säga att om vi bara hade kommit med mer (eller mindre) radikala förslag så hade vi suttit i ett bättre läge. Men det kommer ändå inte åt grundfelet; det totala tramsifierandet av valdebatten. Problemet är inte tror jag att väljarna fått ta del av fel politik från de rödgröna och förkastat den. Problemet är att försöken att lägga fram våra politiska förslag drunknat i bruset från Expressens och övriga mediers Sahlin- och Ohlybashande, och bombardemanget av opinionsmätningar och spelteori, som inte gör väljarna ett dugg mer informerade om vilken politik deras regering kommer att bedriva från den 20 september 2010 och fyra år framåt.

För min del är jag övertygad om att vi ser en helt medveten strategi gå i lås. Högern har all anledning att fira demokratins nederlag. När moderaterna bjöd över George W Bushs spin doctor Karl Rove för konsultation var vi nog en del som undrade vad detta skulle leda till. Rove (vars specialitet är de smutsiga personangreppen som utspelar sig precis under radarn, och aldrig kan spåras tillbaks till avsändaren) är helt bränd i amerikansk politik efter flera skandaler.  Men han luktade inte för illa för moderaterna. Mosa Mona-kampanjen är ett paradexempel på roviansk politiskt taktik. Det som är så bra med den, för högerns del, är att allt ljus fokuseras på oppositionsledaren. Istället för att tvingas svara för fyra års angrepp på sjuka och arbetslösa, massarbetslöshet och ett hårdnande klassamhälle, kan Reinfeldt och Borg nöja sig med lite statsmannaposerande. DE behöver inte lyfta ett finger. Har man 90 procent av landets dagspress på sin sida, plus en massa fulagitatation på nätet, så blir Mosa Mona-kampanjen ett självspelande piano.

Den intressantaste frågan är såklart ändå; vad göra nu? Hittills har de rödgröna hållit god min i elakt spel. Sällan har väl det uttrycket varit mer tillämpligt. Expressen, som helt flippat ur den här valrörelsen, har med sina ständiga Mosa Mona-löp och förstasidor gett det elaka spelet ett motbjudande pressansikte. (Aftonbladet är inte mycket bättre, eller de borgerliga morgondrakarna.)

Frågan är om man inte i det här läget från partiernas håll ändå skulle ta tjuren vid hornen; gå ut och utmana mediamakten! Påpeka den enorma snedvridningen till högerns fördel. Det förs väl statistik över påhoppen i kampanjhögkvarteren? Låt oss få se den! Jag skulle faktiskt vilja höra hur Mona Sahlin och Lars Ohly känner inför de ständiga påhoppen och skamgreppen. Låt media förklara, INNAN valet är över, varför de denna gång satte oppositionen på de anklagades bänk och gav regeringen ett frikort! Vi blir som jag skrev i ett tidigare inlägg idiotförklarade av våra massmedier varje dag. Det är tröttsamt och kan lätt slå tillbaka mot mediaeliterna. Men om man inte biter ifrån så ger man inte de idiotförklarade en chans att fokusera sin ilska och sin känsla av att något är snett. Tystnad är ett indirekt godkännande av fulspelets regler.

Självklart kan de rödgröna inte resten av valrörelsen bara tjata på om medias tramsifiering av valrörelsen 2010. Våra politiker har hittills gjort ett bra jobb med att sätta fokus på sakfrågorna i alla sammanhang där de fått chansen. Det ska de fortsätta med! Men inget hindrar väl att man jobbar med två parallella strategier? Jabba ur underläge genom att påpeka hur våra massmedier, i armkrok med högerpartierna, är på god väg att stjäla valrörelsen 2010 från väljarna och förstöra det demokratiska samtalet. Sedan, med en rak vänster laddad med sakpolitik, sänker vi högern!


KATEGORI:Mediakritik

Nygamla moderaterna del 2

Kristdemokraterna curlar banan för rasisterna

Och sjönk nivån ytterligare i årets valrörelse. Något man knappt trodde var möjligt. Kristdemokraterna går idag ut och curlar banan för ett framtida samarbete med rasistpartiet. De som nyss var nazister och för inte så länge sedan öppna rasister, de som för bara 14 år sedan tvingades uppmana sina medlemmar att sluta bära nazistiska armbindlar eftersom det skrämde bort väljare, är inte värre än vänsterpartiet. Tycker Hägglund! Smaka på den!

Ett demokratiskt vänstersocialistiskt parti vars vägledande politiska princip är alla människors lika värde jämförs med ett toppstyrt, hatiskt parti vars vägledande princip är att det är skillnad på folk och folk. Att det finns bättre och sämre människor, och att vi inte vill ha hit de sämre människorna (just nu är det muslimer, tidigare var det svarta, ännu tidigare var det judar, framöver blir det nog också romer).

Den borgerlighetens förbruning som vissa länge varnat för sker nu mitt framför ögonen på oss, i realtid. För även om en del saker förenar Göran Hägglunds parti med den rasistiska extremhögern, exempelvis motviljan mot homosexuella och andra familjeformer än den heterosexuella kärnfamiljen, har partiet tidigare hållit rent mot den rasistiska högern. Kristdemokraterna har varit en röst mot den växande främlingsfientligheten och en bromsande kraft mot de partier, exempelvis folkpartiet, som gärna hånglar upp främlingsfientliga väljare mot väggen för att få mer röster.

Men när regeringsmakten står på spel så väger principerna lätt. Nu kan ingen längre tvivla; Reinfeldt och hans politiska kumpaner kommer, om det politiska läget så tillåter efter den 19e september, att regera Sverige med stöd av ett rasistiskt parti. Säkert med förhoppningen om att kunna hålla partiet kort. Den strategin funkade inte så bra i Danmark. Redan nu börjar man förbereda väljarna så smått. Det sätter de senaste dagarnas förvånansvärt hätska antikommunistiska utspel i ett sammanhang. Vänsterpartiet, som var med och kämpande för den svenska rösträttens införande och har stött varenda demokratisk reform och välfärdsreform sedan dess (till skillnad från högern), ska nu användas som ursäkt för ett samarbete med ett parti som inte tycker att alla människor är lika mycket värda. Ett parti vars medlemmar fortfarande är dubbelanslutna till rent nazistiska organisationer. Ett parti vars politiska företrädare kläcker ur sig saker som:


Kan Göran Hägglund hitta någon, en enda vänsterpartist, som säger något som i vidrighet kan jämföras med detta, eller med den övriga tröttsamma skit som rasistpartiets sympatisörer sitter och vräker ur sig på diverse  internetforum för rättshaverister och rädda pojkar, dag och natt, så får han gärna återkomma. Annars tycker jag att han ska ta och stänga truten!

DN 1, 2, 3, 4, Svd 1, 2, 3, 4, 5, 6, AB 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1, och läs gärna Alliansfritt Sverige: "KD delar inte Vs människosyn men samarbetar i människorättsfrågor - har skrivit 44 motioner tillsammans!"

KATEGORI:Allmänt

Liberaler är fina människor

Åtminstone om de får beskriva sig själva. I praktiken kan det se annorlunda ut:


Skriver alltså Jessica Presit, förbundsstyrelseledamot i folkpartiets ungdomsförbund, som hoppar av "mitt i brinnande valrörelse", som hon säger.

KATEGORI:Allmänt

Så vinner vänstern valet!

J

onas Wikström har ett bra förslag på hur vi ska kunna blåsa nytt liv i valrörelsen 2010, som gått ner sig i dumheter, personfixeringen Sahlin-Reinfeldt och nu dagens fluga: Spelteori och taktiska rävspel.

Det handlar om jobb, jobb jobb!

Det är faktiskt för mig obegripligt, hur kan den här regeringen undgå att ställas mot väggen för att
arbetslösheten nästan fördubblats under deras regeringstid? Den har här gjort ett sämre jobb än de flesta andra regeringen i EU, speciellt när det gäller att skapa jobb åt unga. Bara två länder i EU har en värre ungdomsarbetsöshet än Sverige. Inte ens i sina (över)optimistiska prognoser räknar finansminster Borg med någon ljusning på mycket mycket länge.

När regeringen själva får bre ut sig så påstås det såklart att de skapat en massa nya jobb. Reinfeldt vrängde ut och in på sanningen rejält i sin utfrågning, allt för att undvika att medge att arbetslösheten faktiskt exploderat under regeringens tid vid makten. Läs gärna Jonas genomgång av hans luriga retorik.

RUT-jobben, regeringens paradnummer, har kostat samhället 800000 skattekronor styck. Detta för att välbärgade familjer ska slippa städa sina hem själva. Det hade räckt till två anställda i hemtjänsten som hjälper någon som har mer ömmande behov.

Som bloggen Storstad påpekar så har regeringens så kallade jobbskapande åtgärder varit svindyra och ineffektiva. Den enda slutsatsen man kan dra av Borgs och Reinfeldts egna beräkningar är att en rödgrön regering hade kunnat skapa minst dubbelt så många nya jobb genom att direktanställa i den offentliga sektorn, som istället med högern vid makten skurits ner med 30000 tjänster och börjar likna en ihålig schweizerost.

Inte presenterar högern något nytt för framtiden heller. Till skillnad från de rödgröna, som konkret berättar vilka nya jobb som de ska satsa pengar på att skapa. Det är inte kattskit: 100000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser! 10000 nya byggjobb, det finns ett skriande behov av nya bostäder, inte minst för unga. 5000 nya jobb skapas med investernigarna i nya, bättre järnvägar. Det finns många arbeten som behöver utföras idag. Sverige behöver ställas om, moderniseras och byggas till. Men det görs inte, för att regeringen hellre sänkte skatterna, mest för de rikaste!

Massarbetslösheten borda få en skammens rodnad att sprida sig på regeringens kinder. Men de har ingen skam i kroppen, istället pratar de mer om nya jobb än de rödgröna. Det ligger ganska väl i linje med moderaternas propagandastrategi; det viktiga är inte verkligheten och resultaten, utan orden. Kan (m)iljonärernas parti kalla sig Sveriges enda arbetarparti så kan de såklart också vända ut och in på verkligheten genom att agitera livligt mot den arbetslöshet de själva bär ansvaret för.

De tio dagar som är kvar till valet borde alla rödgröna politiker och kampanjarbetare bita sig fast i jobbmisslyckandet som ilskna terriers. Som Jonas skiver:

"Ett grundkrav på de rödgröna i valrörelsens slutspurt är att de (vi) lyckas pressa fram debatten till just detta "ja ja, men KRISEN". Alliansen kommer att försöka stoppa jobbdiskussionen redan utanför planen genom att dribbla med de olika statistiska måtten, precis som Reinfeldt i SVT. De kommer till varje pris försöka undvika en debatt som grundar sig på fakta: 8% öppen arbetslöshet och en sysselsättningsgrad som minskat från 74,7% till 67,6% (här utan hänsyn till ändringen i sättet att räkna). Desperationen med vilken de försöker dölja fakta motsvaras förstås av hur de gått all-in på jobbfrågan. Det är deras starka kort, där har de hög trovärdighet - förnyat förtroende hänger uteslutande på om väljarna kan förledas tro att de har levererat."

AB 1, 2, 3, 4, Exp 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2,

KATEGORI:Inrikespolitik

Ska vi prata om centerns nazistiska förflutna?

När Maud Olofsson hoppade Lars Ohly och vänsterpartiet idag var det onekligen lite att kasta sten i glashus. Inte bara för att centerpartiet, som programledarna till deras cred snabbt påpekade, i regeringsställning gladeligen handlar med och umgås med otäcka diktaturer som den kinesiska. Det blev snabbt rätt pinsamt när Maud skulle förklara varför det var OK att handla med Kina, men inte med Nordkorea. Pinsammare ändå blir det om man kan sin politiska historia och minns att centerpartiet flörtade hej vilt med nazismen när Hitler var i full färd med att gasa ihjäl judar. Antisemitismen och rasbiologin var djupt rotad i centerpartiet på den tiden, och det är ett historiskt arv som partiet inte på något sätt försökt göra upp med, snarare sopa under mattan. I partiprogrammet skrev man:


"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling."

Har man den historien i bagaget så kanske man ska hålla en aningen lägre profil än Maud Olofsson. Men ödmjukhet är inte hennes bästa gren.

Jag instämmer med Aron Etzler; Det är något skrämmande med Maud Olofsson. Att hon så snabbt kunde tömma centerpartiet på centerideologi och omforma det till ett extremt nyliberalt, marknadsfundamentalistiskt parti som dumpar sitt tidigare miljöengagemang som gårdagens sopor är dystert ur en ren demokratisk synvinkel. Betydde partimedlemmarna inte mer för politikens innehåll än att en partiledare kunde vrida politiken radikalt åt höger på några få år? Att hon försvarar sin politik med tomma klyschor och slingrar sig ur varje trångmål med en lögn eller ett "goddag yxskaft" sänker nivån på hela den politiska debatten. Idag fick vi till exempel veta att Maud inte tycker att det är ett problem att göra det lättare för cheferna att sparka obekväma anställda. Den som retar upp chefen ska bara se till att bli lite extra kompetent så ordnar det sig nog. På sitt sätt ändå ett klart besked; tillbaks till det stenhårda klassamhället där arbetarna ska stå med mössan i hand och bocka och buga.

Mer: AB 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1, Badlands Hyena, Lukas Romsson, Kalmardamen, Lasses blogg, Human Labrat,

KATEGORI:Allmänt

RIP valrörelsen 2010

Igår segnade så valrörelsen 2010 ner och dog. Den hade inte sett kry ut på ett bra tag, gråblek och krasslig. Ingen visste riktigt vad den handlade om, mer än Mona Sahlins påstådda fel och brister.

På gravstenen står följande: Bröstpump. Underskift: Dom dödade dig med dumhet.

Man vet faktiskt inte om man ska skratta eller gråta. I SVTs utfrågning i söndags gjorde Lasse Ohly ett bra jobb med att förklara vänsterpartiets politik på en massa områden. Bland annat varför partiet vill att pappor ska vara hemma mer med sina barn. Det är viktigt för att vi vill ha ett mer jämställt samhälle, och det är viktigt för att kvinnolönerna ska komma ikapp männens löner.


Om...


Tydligen var anekdoten om hur partiledaren hade fixat sin egen pappaledighet, som inte var ett förslag till ny lagstiftning som ska tvinga alla mammor att använda bröstpump utan bara ett exempel, så otroligt mycket mer intressant än vad vänsterpartiet faktiskt tycker och vill genomföra.

Det finns faktiskt bara en enda slutsats att dra av det här: De tror att vi är dumma i huvudet. Borgerlighetens politiska megafoner känner ett sånt totalt förakt för den vanlige väljaren att de faktiskt tror att de kan sälja oss skit och kalla det gåslever. Att vi är totalt ointresserade av politik och har samma koncentrationsförmåga och minne som en guldfisk. De är så säkra på sin förmåga att sätta dagordningen för vad vanliga människor snackar om att de inte ens tänker tanken på att bisarra lögner och förvrängningar kan slå tillbaka mot dem själva. Vi blir idiotförklarade varenda dag av Expressen, SvD, DN och tyvärr, Aftonbladet.

Den 19e september får vi se om de har rätt. Det blir en likvaka för valrörelsen 2010, kvävd i dumhetens dunster. Men det kan även bli en återuppståndelse, för demokratin och det ärliga politiska samtalet. Det pågår ju faktiskt ett sådant också, även om det inte hörs alltid över bräkandet från högerns mediamegafoner. De timmarna jag tillbringat i vänsterpartiets valstuga den här valrörelsen har varit det mest givande och roliga politiska arbete jag gjort på länge. När vanligt folk får komma till tals så märker man två saker: De pratar om helt andra ämnen än högerns proffstyckare som breder ut sig i spalterna. Och de har allra oftast hjärtat till vänster, längre till vänster än de själva kanske vet om. Med tanke på den dagliga dos desinformation som vi tvångsmatas med i media så är det inte konstigt.

KATEGORI:Allmänt

Silly silly me

Jag drogs för några veckor sedan in i en debatt med nyliberale Fredrik Segerfeldt om vattenprivatiseringar, en hjärtefråga för honom som till och med skrivit en bok om ämnet. Efter några ordväxlingar i vad som jag upplevde som en rätt intressant, om än tidskrävande diskussion slutade Fredrik till slut att svara. Hade jag vetat att Segerfeldt är humorist hade jag såklart inte lagt ner alltför många minuter på honom. Det klarnade när jag läste hans senaste inlägg på Newsmill med den skojfriska titeln "Nackskottsnostalgin frodas i vänsterpartiet".

Den gode Fredrik har hittat en, (en alltså, hade han hitta fler så hade han skrivit det) blogg i den vänsterpartistiska bloggosfären som har bilder på Che Guevara och Ho Chi Mihn i headern. Det räcker för honom. Vänsterpartister ursäktar kommunismens nackskott med vård och omsorg skriver Fredrik något kryptiskt.  Varken Che Guevara eller Ho Chi Mihn var såklart några duvungar. Men epitetet massmördare passar rätt bra in på de flesta amerikanska presidenter också, inte minst de som anföll Vietnam, Laos och Kambodja (4-5 miljoner döda bara i Vietnam) och installerade brutala högerdiktatorer inte bara på Kuba, utan hela den latinamerikanska kontinenten. Eller vad ska man säga om massmördaren George W Bush, som anföll Irak och därmed kan hållas direkt ansvarig för den dryga miljon människor som miste livet på grund av kriget? Det finns till och med en bild på vår statsminister och massmördaren i glatt samkväm:


Nu har jag inte så mycket mer tid att lägga på Fredrik, men någon som tycker att han är värd en kvart kan ju roa sig med att leta runt bland högerns bloggar och se vad de hittar för små godbitar där. Jag kommer osökt att tänka på bloggare som försvarade statskuppen i Honduras. Säkert finns det de som, liksom MUFs ordförande Niklas Wykman, tyckte att det var toppen att Israel massakrerade hjälparbetare på väg med förnödenheter till Gaza. Det finns utan tvekan mycket att hämta om man vill leka som Fredrik. Själv känner jag mig mest silly för att jag tog honom på allvar.


KATEGORI:Allmänt

Moderaterna och miljonärerna

Moderaternas bisarra slogan det här valet är "det enda arbetarpartiet". Med samma logik skulle centern kunna kalla sig "det enda Stockholmspartiet", kristdemokraterna "det enda feminstpartiet", och vänsterpartiet "det enda miljonärspartiet". I verkligheten är moderaterna miljonärernas parti: när den exclusifva tidnigen "Connoiseur", som bara skickas ut till miljonärer, lät sina läsare välja så vann moderaterna överlägset med 77,8 procent av rösterna. Det är siffror som talar sitt tydliga språk: Miljonärerna röstar enligt sitt klassintresse. Moderaterna är partiet för dem, just eftersom de inte är ett arbetarparti.

När högern kommer till makten kan man alltid räkna med vissa saker. Det kommer att ske en omfördelning i samhället av pengar från de som har lite till de som har mycket. Skatterna sänks, mest för de rika, och det betalas med lånade pengar och med nedskärningar. Den offentliga sektorn, som levererar vård, omsorg, skola, dagis och annat nedrustas och det drabbar framförallt de som inte kan betala för privata alternativ eller köpa sig förbi köer genom gräddfiler. De som står allra längst ner på samhällstrappan; lågavlönade, sjuka, arbetslösa, invandrare, halkar ner några trappsteg till.

Även denna gång har moderaterna, "det enda arbetarpartiet", genomfört en politik som tar från de fattiga och ger till de rikaste. Detta belönas de för av samma rika knösar som alltid. Sveriges rika elit har alltid sett till att Sveriges högerparti haft fulla kassakistor. Men de vill inte riktigt synas. Donationerna sker anonymt och genom hemliga stiftelser. Det är bra att den frågan kommit upp i valrörelsen, för i längden är det ett demokratiskt problem. Pengar är nämligen en maktfaktor i politiken.

I USA är sambandet väldigt starkt: Den presidentkandidat som har mest pengar i kassakistan är också den som blir vald. Obama fick mer pengar från Wall Street, men också mer från vanliga fattiga människor som donerade det de kunde, än McCain, och vann presidentvalet. Så brukar det gå, i USA. Jag vet inte om det finns en undersökning av hur starkt sambandet mellan pengar och politisk makt är i Sverige, men ingen kan tvivla på att det existerar.

Inför EU-omröstningen var det en rätt het debatt om att ja-sidan hade 20 gånger så mycket pengar att kampanja för som nej-sidan. Men sen dess har diskussionen om pengar i politiken varit lågmäld. Jag förstår inte riktigt varför: det enda partiet som gynnas av den den nuvarande ordningen är väl moderaterna?  När till och med Europarådet kritiserar Sverige och varnar för korruption så börjar det väl bli pinsamt?

Det är svårt att hitta några hållbara argument för att mångmiljonärer ska kunna snedvrida vår politik genom att donera pengar till partier som gynnar deras intressen på vår bekostnad och inte ens behöva redovisa det öppet. Vem vet vilka politiska tjänster svenska kapitalister och multimiljonärer köpt sig genom åren? Bara misstanken om att det kan ha skett, och kan ske i framtiden, är tillräcklig för att inse att lagen om kampanjbidrag måste ändras. Att det dessutom kommer att försvåra för "Sveriges främsta miljonärsparti" att köpa sig valsegrar är bara grädden på moset.

En nygammal moderat:

KATEGORI:Inrikespolitik

En partiledare i högform

Lasse gjorde ett snyggt jobb i SVTs utfrågning tycker jag. Det var inte oväntat, han är vass i såna sammanhang. Frågorna han fick var väl lite småtrista och kanske inte lät honom utveckla de delar av vänsterpartiets politik som man själv tycker är viktigast som medlem. Men om man ska vara ärlig så kan nog alla partiledare klaga på samma sak: Utfrågarna fokuserar på de områden där de tror att de kan hitta en motsättning eller avslöja en logisk kullerbytta. Inte de som partierna själva vill prata om. En duktig partiledare kan både svara på jobbiga frågor och ta chansen att vrida frågeställningen i rätt riktning.


Massarbetslösheten är elefanten i vardagsrummet i den här valrörelsen; den alla ser men inte pratar om. I utfrågningen passade Ohly på att lyfta frågan, även om programledarna inte verkade alltför sugna på att gå i den riktningen. Förhoppningsvis kommer valdebatten de sista två veckorna att fokusera mer på det faktum att den här regeringen inte gjort ett skvatt för alla arbetslösa förutom att sänka deras a-kassa. Att de, som påstår sig värna om "arbetslinjen" och oroa sig för "utanförskapet", bara suttit och tittat på när alltfler svenskar slagits ut från arbetsmarknaden och utanförskapet (som man inte pratar om längre) vuxit.

(Om man ska klämma in någon kritisk synpunkt så undrar jag vem som gett Lasse rådet att bära grå kavajer jämt? Det ser lite färglöst ut. Det svider att erkänna, men högerns partiledare är ofta bättre klädda, åtminstone männen.)

F.d. folkpartiledaren Maria Leissner verkade både missnöjd och oroad när hon fick chansen att kommentera utfrågningen i Agenda. Det är ett gott betyg!


Bloggat: Jens Holm, Alltid rött alltid rätt, Alf Norberg, Johannes,

KATEGORI:Inrikespolitik

Wolodarski gör ett yxjobb på autopilot

Peter Wolodarski har läst vänsterpartiets partiprogram, och är förskräckt. Förskräckt! DNs liberale lejon menar sig ha hittat tydliga tecken på att vänsterpartiet är är leninister. Beviset: Vänsterpartiet kritiserar USAs brutala utrikespolitik och supermaktens ständiga krigföring. "Väldigt avslöjande" är att partiet menar att det amerikanska imperiet, liksom tidigare imperier genom historien krigar om naturresurser och av ekonomiska skäl (hade Irak invaderats om landet inte varit ett av världens oljerikaste, t.ex?). Lenin menade ju på sin tid att kapitalistiska länder behövde expandera in på andra länders territorium. Alltså är vänsterpartiet leninster!


Den Korrekta Liberala Förklaringen till varför USA krigar i Irak och Afghanistan är vad jag förstår att de gör det av ren godhet. Åtminstone handlar det alltid om självförsvar. Talibanerna är förvisso inga snälla typer, och Saddam var en ful fisk. Men USA pumpade ju upp både talibanerna och Saddam med såväl vapen som  pengar på 80-talet. De kanske inte var onda då?

Nu är det väl visserligen inte bara Lenin som menar att stormakter och imperier hela tiden försöker utvidga sin maktsfär och att de gör det för att vinna fördelar, ekonomiska och politiska, gentemot andra. Utan att ha gjort en grundlig undersökning så känns den analysen ganska väl representerad i den politiska debatten trots att Lenin sedan länge är död och begraven.

Wolodarskis tro på den goda supermakten som krigar av ren snällhet, eller åtminstone bara i i självförsvar, är nog mer av en udda fågel, utanför den lilla grupp människor som skriver ledare i borgerliga tidningsdrakar. Men hur kul är det att anklaga vänsterpartiet för att tycka som, ska vi säga Noam Chomsky, frihetlig socialist och amerikansk politisk dissident, när man kan drämma till med Lenin?

Inget slafsigt liberalt yxjobb mot vänstern är såklart komplett utan lite mumlande om "demokratisyn". Wolodarski är upprörd över att vänstern kritiserar EUs demokratiska brister utan att nämna Saudiarabien och Nordkorea. Frågan är om Wolodarski också tycker att Jan Björklund är en hycklare när han tjatar om hur dålig den svenska skolan är, utan att ständigt inflika att det finns väldigt många skolor som är mycket sämre? Men det är rätt listigt skrivet om man vill ge sken av att vänstern egentligen gillar Nordkorea och Saudiarabien, men inte vill säga det rent ut, eftersom man vet att det är tramsigt. På så vis kan man använda det faktum att vi kritiserar demokratiska brister mot oss, utan att berätta särskilt mycket om vad vi vill. Utmaningen för Wolodarski är ju att kritisera vänstern, men helst undvika att berätta vad den faktiskt tycker.

Att vänstern anser kapitalismen vara ett odemokratiskt system har inte undgått Wolodarski. Motiveringen utelämnar han: Pengar och ägande är makt! Familjen Wallenberg har onekligen en hel del mer att säga till om i Sverige än både min och DNs ledarskribents familjer. Det fanns en gång liberaler som delade vänsterns kritik av den enorma maktkoncentration i några få rika och mäktiga storföretagares händer som kapitalismen medför.
Kanske för att dåtidens liberaler inte var lika intimt sammanvuxna med med den ekonomiska makten som nutidens?

Vänstern och liberalerna tog en gång varandra i handen och samarbetade för att införa politisk demokrati i form av allmän och lika rösträtt i Sverige. Vem tror att vänsterpartiet och folkpartiet skulle kunna samarbeta idag för att ge vanliga människor mer makt, och Wallenbergarna mindre? Ändå behöver man inte gå längre tillbaka än till 70-talet för att i folkpartiet hitta liknande tankar om ekonomisk demokrati som de som idag ger liberaler som Wolodarski kväljningar vid läsning av vänsterns partiprogram.

Att Wolodarski plockar fram yxan och svingar den vilt är såklart ett bra tecken: Vänstern kan göra ett bra val, och avgöra valet till de rödgrönas fördel. Dagens ledare i DN är ett försök att parerar detta. Men jag måste säga att nivån på attackerna är rätt pinsam. Har DNs ledarskribenter ett standardformulär som de skriver sina drapor efter? Eller använder de en slumpgenerator där ord som "Sovjetunionen, Nordkorea, kommunism, antiamerikanism, tvivelaktig demokratisyn" sätts samman godtyckligt?

Wolodarski avslutar med att rekommendera sina läsare att själva "ta del av detta obehagliga dokument" (vänsterns partiprogram). Där kan vi åtminstone vara överens!




KATEGORI:Vänstern

För lite personligt på bloggen?

Elin Grelsson ger oss politikbloggande män en känga (eller åtminstone en mjuk sandal) i häcken i en krönika på ETC: varför törs vi inte släppa sargen och bli mer personliga?


För min del har det alltid varit ett medvetet val att undvika det alltför personliga. Homo Politicus är praktiskt taget anonym (nåja, en och annan känner nog igen mig på bilden) och det är inte framför allt av rädsla för det näthat som Elin skriver om. Bloggosfären svämmar över av människor som berättar om sina privatliv; modebloggare, familjebloggare, ADHD-bloggare, HBT-bloggare... Och det allra mesta är, åtminstone i mina ögon, rätt tråkigt.

Det är svårt att skriva personligt och vara intressant utanför den smala krets människor som faktiskt vet vem jag är och kan relatera till mig personligen. En del lyckas, inget snack om den saken, men de flesta ramlar igenom. Kanske är det svenskens janteryggsäck som gör sig påmind, men något  inom mig protesterar mot överdriven personfixering. Det ska väl vara tanken som räknas, argumentets hållbarhet, den välslipade formuleringen? Är det typiskt manligt att tänka så?

Det hänger nog lite på vad man skriver om också. En blogg som kretsar runt könsrollsfrågor och genus mår säkert bra av många praktiska exempel plockade från min egen privata vardag. Men en vänsterblogg som framför allt kommenterar dagsaktuella politiska händelser och tendenser i Sverige? Ska man slänga in lite hänvisningar till sin solida arbetarklassbakgrund och uppväxt i miljonprogramsområde  bara för att liksom?

I slutändan måste man nog göra den blogg som man själv skulle vilja läsa. Försöker man göra något annat blir  det troligen pannkaka av allt. Fördelen med att blogga idéellt är ju att man kan vara så kompromisslös man vill. Själv har jag inget problem med om min blogg ses som lite halvnördig och smal, även om det såklart vore kul att vara bred och folklig och ha fler läsare än Blondinbella.

Elin har ändå gett mig lite att tänka på. Kanske det är dags att experimentera lite framöver? För närvarande slukar valrörelsen det mesta av min lediga tid och blogginnovationer får nog skjutas på framtiden.

Vad tycker du som läser? Ska politiska bloggar vara mer personliga?


KATEGORI:Allmänt

Skandal: regeringens politik gör sjuka till sossar!

Gårdagens stora skandal: En läkare som i TV fick ställa en fråga till statsministern används av sossarna som exempel på hur galet regeringens attacker på de sjuka drabbar. Och det är upprörande för att... för att... få se nu? Det är upprörande för att, just det, för att sossarna minsann använder SVT för sina egna syften! För det kan inte vara en ren slump! Det är en konspiration! Dessutom är Mats Knutsson f.d. punkare. Man vet ju vad dom röstar på (kommunisterna!).


Det är ju otroligt fel att massmedia används för att kampanja för politiska partier. Om de kampanjar för politiska partier till vänster om mitten alltså. När Expressen flippar ur helt och använder sina löpsedlar och förstasidor som valannonser för alliansen är det inte upprörande alls. Det är helt normalt och inget att hetsa upp sig över.




Vi i vänstern  har länge pratat om högerns enorma mediamakt. Det faktum att 90 procent av alla tidningar i Sverige står till höger om mitten, och att även public service-TV allt oftare anpassar sig till den dagordning som borgerliga ledarskribenter och politiska reportrar sätter. Den här valrörelsen tror jag har öppnat ögonen på många som inte tidigare reflekterat över vilka det är som styr våra politiska samtal. Den är ytlig och personfixerad menar många. Det är inte en slump! Borgerlighetens politiska strateger och deras kompisar på tidningsredaktionerna vet mycket väl att det är högerns partier som vinner när valet görs till en tävling om vilken partiledare som ser bäst ut i TV. När den politiska diskussionen krymper till att handla om vem som kan sänka skatterna mest för pensionärer eller vem som är bäst på att smörja den välmående medelklassen i Stockholms innerstad och villaförorter med pigavdrag.

Det är intressant att se vad som händer när någon liten regeringskritisk skärva ändå slipper igenom filtret. Uppdrag Gransknings program om hur våra importerade baltiska pigor lever orsakade ett ramaskri från högerns sympatisörer. Tysta ner! Täpp till! Håll igen! Vi skiter väl fullständigt i om folk tvingas lämna sina barn ensamma för att pigjobba åt oss i Sverige med arbetsförhållanden från 1800-talet! Det viktiga är att inga dåliga nyheter ska få regna på Den Käre Ledaren Reinfeldts valrörelse! Det intressanta är inte att överläkaren från Mora manglats av försäkringskassan som tvingar honom, en överläkare som arbetar 75 procent, att ta ett jobb på Samhall. Det enda vi vill veta om Jörg Teichert: Är han sosse?

I takt med att allt mer av det politiska samtalet flyttar över till media så blir också dess politiska slagsida åt höger alltmer avgörande. Oavsett valutgången om två veckor så tror jag att vänstern och arbetarrörelsen måste dra slutsatser av hur 2010 års valrörelse urartade. Om det någonsin varit en hållbar strategi att hoppas på att högermedia ska vara sjysst och inte använda sina filter och megafoner för att störa ut oss alltför mycket, så är de dagarna förbi nu. Kanske dags för nya media, och nya former för politiska samtal med vanliga människor? Det räcker med att stå ett par timmar i en valstuga för att se att det finns ett stort sug ute bland folk efter såna samtal.  Det är logiskt: Människor tröttnar på att vara passiva mottagare. På att Expressens förstasidor skriker dem i ansiktet varenda dag. På de borgerliga morgontidningarna raffinerade kampanjande. På Lena Mellins svammel i Aftonbladet. Till syvende och sist är valet deras och vårt, inte mediaeliternas.


Bloggat: Johan Westerholm, Begrundatoplitat, Ett hjärta rött, Lasses blogg, Smygvinkeln, Krassman,

KATEGORI:Mediakritik

(v)ind i seglen!

De rödgröna knappar in på högerns försprång och vänsterpartiet gör en stark framryckning: 7,5 procent! Förändringen är statistiskt säkerställd!

Uppenbarligen tycker fler än vi att det är dags att sluta kriga i Afghanistan. Att det är dags att sluta dela ut skattepengar till privata vård- och skolföretag som flyttar dem ut ur landet istället för att investera dem i verksamheten. Att det får vara slut på skattesänkarpartyt för de rika, och att det istället är dags för en satsning på lågavlönade och arbetslösa. Att det är dags att riva upp integritetskränkande storebrorslagstiftning, om den nu heter FRA, IPRED, ACTA, buggning, eller något annat. Att vi inte ska subventionera pigor åt överklassen (låt dem skura de egna dassen!). Att vi måste ställa om till förnyelsebara energikällor, nu! Att Sverige blivit  ett bättre land tack vare våra invandrare och att rasism är mänskligheten sedd från sin fulaste sida.

Det känns ute bland folk att det blåser åt rätt håll. Nu vinner vi valet åt de rödgröna!

KATEGORI:Allmänt

Hitler skäller ut Jimmie efter noter

Vem städar åt RUT?

När de tre borgerliga tidningsdrakarna helt gått i spinn och tokkampanjar för högeralliansen så får den riktiga, viktiga journalistiken leta sig andra vägar. Johan Croneman skriver en av valrörelsens viktigaste artiklar idag i sin TV-spalt. Det handlar om Uppdrag Gransknings fantastiska program om verkligheten för RUT-pigorna. Ajdå, tangenten slant visst där, man fick ju inte kalla dem pigor längre, om man inte vill ha en utskällning av Maud Olofsson på temat "kvinnoförakt"! Trots att tillvaron för RUTorna ter sig förvillande lik tillvaron för de vi kallade pigor en gång i tiden: Osäkra, lågavlönade jobb hemma hos privatpersoner och den påtvingade servilitet och underlägsenhet detta medför.


I ansiktet på de hitflyttade, högutbildade baltiska kvinnorna som tvingas städa svenska privatpersoners hem istället för att göra det de utbildat sig för, och tvingas överge sina egna barn för att passa någon annans, ser vi det nya klassamhället. Den här valrörelsen har varit rätt tom på ideologiska diskussioner än så länge. Men vad kan tydligare illustrera skillnaden mellan höger och vänster än detta? Ska vi satsa samhällets pengar på att skapa vettiga välbehövda jobb i sjukvården, i skolan, i äldreomsorgen? Eller ska vi fortsätta slösa bort 800000 skattekronor styck per subventionerat pigjobb? Vilket samhälle väljer vi?




KATEGORI:Allmänt

Nygamla moderaterna

Sossarnas gubbgäng vässar knivarna

På ett sätt är det logiskt att KO Feldt går ut och hugger kniven i ryggen på sin partiledare (om han fortfarande röstar på sossarna) mitt under brinnande valrörelse. Ingen annan socialdemokrat, ingen annan svensk politiker överhuvudtaget, har väl gjort den svenska överklassen så många tjänster! Och än är det liv i gubben! Feldts kanslihushöger avreglerade den svenska kapitalismen under 80-talet,

vilket ledde till spekulationsbubblor, börsvalpar och så småningom den svenska modellens fall. Som inbiten bilkramare har Feldt länge lobbat mot miljöförbättringar. Som inflytelserik högersosse är han i högsta grad medansvarig till socialdemokratins ideologiska förvirring och dess svårigheter att behålla sin roll som Den Breda Folkrörelsen som dominerar det svenska politiska landskapet. Mona Sahlins problem är åtminstone delvis ett direkt arv från KO Feldt.


Så visst är det logiskt att han och ett annat gäng högervridna föredettingar går ut och ger sin partiledare dödskyssen. Men inte fan är det vackert! Och Charlotte Marteus slår faktiskt huvudet på spiken i en ledare i Expressen: Om det är detta vi ser på ytan, vad har inte Mona Sahlin fått stå ut med bakom kulisserna?

Utan tvekan är det ett element av kvinnoförakt i spel. Gubbgänget hade knappast satt dolken i Göran Persson eller Ingvar Carlsson bara tre veckor innan valdagen. Sveriges första kvinnliga statsministerkandidat däremot får äta upp deras skadeglädje och "vad var det vi sa!". Men det finns också något annat. För första gången på länge behöver dessa farbröder oroa sig över att den ideologiska högerkurs som partiet under deras ledning stakade ut kan vara på väg att läggas om. Samarbetet med miljöpartiet och vänstern förändrar den politiska tyngdpunkten även inom socialdemokratin. Det kommer inte att ske mirakel över en natt. Men i allians med den nya unga generation socialdemokrater som verkar gilla Olof Palme mer än Tony Blair skulle vänstern kunna forma en politisk rörelse för en stark och väl utbyggd välfärdsstat, ökad rättvisa genom omfördelning och kanske till och med åter börja nosa på idéerna om ekonomisk demokrati. Den utvecklingen skrämmer förmodligen herrar som KO Feldt och Björn Rosengren mer än fyra år till med ett högerstyre i färd med att avveckla det som återstår av den gamla socialdemokratiska välfärdsmodellen. Egenintresset ljuger ju aldrig.

För Mona Sahlins del kan jag bara beklaga att hon har så ruttna partikamrater. Jag har lärt mig känna både sympati och respekt för henne under den här valrörelsen, trots att jag aldrig gillat det hon står för politiskt och antagligen aldrig kommer att göra det. Men att fortsätta med huvudet buret högt, och göra bra insatser som den i SVTs utfrågning, trots att det regnar småspik och spottloskor, är ett tecken på en riktig fighter. Hon och sossarna är nu inne i en negativ spiral, där dåliga nyheter föder ännu sämre nyheter. Jag tror att hon kan bryta den, med hjälp av de övriga rödgröna partierna. Helt avgörande blir vad debatten kommer att fokusera på de sista tre veckorna. Kom igen nu: Jobb! Jobb! Jobb!


KATEGORI:Inrikespolitik


RSS 2.0









Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna