Partiledarfrågan och organisationen

Den eftervalsdebatt som jag ropat på i två inlägg här på bloggen verkar än så länge inte riktigt kommit ur startgroparna, för vänsterpartiets del. Just nu så verkar många hellre diskutera sossarnas problem. Kanske jag är lite hetsig, behöver partiet tid att tänka efter så är det förstås inte fel. Men många fler med mig är nog också hetsiga och otåliga just nu - för att inte säga förbannade över valutgången. Det engagemanget måste tas tillvara.

Själv har jag gått och grunnat på partiledarfrågan och en del organisatoriska frågor de senaste dagarna. Mot partiets politik har jag inte har särskilt mycket att invända. Den har utvecklats åt rätt håll under en lång tid. Vi är idag ett pragmatiskt vänstersocialistiskt parti, som ändå inte offrat ideologin på pragmatismens altare. Möjligen kan jag ha synpunkter på val av fokus och hur man hanterat vissa frågor. Men partiets problem är enligt mig mer organisatoriska och imagebetonade.

En del av problemet är den traditionella folkrörelsestrukturen - ett rätt pyramidalt bygge. En partiledare längst upp, partistyrelse, distrikt och distriksstyrelser, lokalföreningar och lokalföreningsstyrelser. Den här modellen fungerar nog på en del sätt bra, den ger till exempel en väldigt klar arbets- och ansvarsfördelning. Men jag tror att den också missar att fånga upp många människor, inte minst yngre som gått i en auktoritetskritisk skola och vill vara aktiva deltagare, inte komma till möten och tilldelas en åhörarroll. Jag tror att vänstern (och övriga  partier) kan ha en del att lära av alternativrörelser om hur man får alla att känna sig som aktiva deltagare i en diskussion eller beslutsprocess. Varför inte låta viktiga kursändringar - som det rödgröna samarbetet - gå ut till direkta medlemsomröstningar? Vi kan nog också bli bättre på att fånga upp människors specialkompetenser och ta tillvara på dessa i mer aktionsinriktade nätverk. Ett exempel på en sådan grupp som borde skapas är "Nätvänstern" som jag skrivit om i tidigare inlägg.

Partiledarfrågan är kanske mer delikat, som personfrågor tenderar att bli. Jag skrev häromdagen att jag inte ville ta ställning i den än. Lasse Ohly har ju som alla noterat gjort en fenomenal valrörelse och det känns otacksamt att gå ut direkt efter den och bråka. Men ju mer jag tänker (eller försöker undvika att tänka) desto tydligare utkristalliserar sig vissa slutsatser. Om inte ens Lasses fantastiska insatser räckte för att få väljarna att smälta, vad ska vi då hoppas på till nästa gång? Mirakel?

Självklart kan man ju, med rätta, lokalisera felet till hela partiet: Vi har inte bedrivit det organiseringsarbete som krävs för att bygga en stark vänsterrörelse. Och vem vet hur det politiska läget ser ut om 4 år? Mycket kan hända tills dess, och partiledares popularitetssiffror är inte huggna i sten. Men frågan är om vi har råd att satsa våra pengar på det kortet? För vänsterpartiet, som saknar tidningar eller andra starka massmediaröster så är partiledaren den överlägset viktigaste enskilde kommunikatören av budskapet. Utan att ha sett någon djupare analys av partiledarens betydelse för väljarnas val än den som SVT visade på valnatten så misstänker jag ändå att Lars Ohly för många upplevs som ett hinder för att rösta på vänsterpartiet, eller åtminstone inte underlättar. I rättvisans namn så kan man ju inflika att partiet under hans ledning återgått till ungefär den storlek som det haft under större delen av efterkrigstiden, till och med lite större. Men det har inte blivit så särskilt många inbrytningar i nya väljargrupper - i en tid då socialdemokratin tappat sin tidigare exceptionellt starka ställning.

Men jag tror inte att det räcker med ett partiledarebyte. Som jag skrivit tidigare så tror jag att vi behöver snegla på miljöpartiets modell med delat ledarskap. Av både symboliska, imagemässiga skäl och rent praktiska. Symboliskt så skickar detta en klar signal om nytänkande i ett parti som uppenbarligen upplevts som lite stelt av många. Även om kanske en del på vänsterkanten är misstänksamma mot den sortens PR-tänkande så bevisar väl inte minst "nya" moderaterna att image ibland är minst lika viktigt som substans. Det är också en viktig symbolik med en man och en kvinna på de högsta ledarpositionerna. En liten tillplattning av de traditionellt pyramidala strukturerna som förhoppningsvis kan följas av fler.

Rent praktiskt så handlar det inte minst om att fördela arbetsbördan rimligare. Att vara partiledare för vänsterpartiet är en rätt omänsklig uppgift. Inte minst för att man hamras sönder och samman av borgerliga massmedia med jämna mellanrum. Få personer har så mycket stål i sig att de pallar detta. Det är nog inte en slump att våra två partiledare innan Ohly bägge fick problem med spriten. Men delad börda är halverad börda.

Som partiledare för vänsterpartiet räcker det uppenbart inte med att vara bättre än andra partiledare - isåfall skulle Lars Ohly belönats med en välförtjänt valframgång. Man måste nog vara dubbelt så bra, minst, och dessutom aldrig ha begått (politiska) misstag. Misstag ursäktas bara för borgerliga politiker. Att hitta en enda person som kan fylla upp de skorna är nog nästan omöjligt. Två personer som fungerar som ett bra team däremot, som kan komplettera varandras kompetenser och täcka upp varandras svaga sidor...

Vilka ska vi ha då? Mitt personliga dream team vore nog Jonas Sjöstedt och Josefin Brink. De ger en bra bild av hur vänsterpartiet faktiskt ser ut och tänker idag. Men jag kan även tänka mig andra lyckade konstellationer.




Kommentarer

  • daniel säger:

    Två språkrör är definitivt något vi borde ta efter!! n man och n kvinna i jämställdhetens anda. Vi får inte lika stort personfokus och de båda kan fylla ut varandras svagheter och styrkor!

    2010-09-28 | 13:55:44
  • Rosa Lundmark säger:

    Jag tror också på tankarna om två språkrör, och precis som du skriver, om inte Lars Ohlys duktiga insats denna valrörelse (med något undantag) kunde göra skillnad så måste vi även se över ledarfrågan. Det har jag tyckt länge, men nu har vi nått vägs ände. En nysatsning kräver ny ledning. Vi måste också ompröva arbetsformer, organisation, riva hierarkier och skapa möjligheter till nätverksbaserat politiskt arbete. Vi kan vässa vår politik, hur man skapar jobb, villkoren på arbetsmarknaden och lyfta fram skolfrågorna mer. Miljörättvisa är en annan fråga som vi inte har lyckats kommunicera i breda lager. Den hänger mycket samman med vår strävan efter jämlikhet.

    2010-09-28 | 14:08:19
    Bloggadress: http://rosabloggar.blogspot.com
  • Thomas säger:

    Du skall alltså kvotera in Josefin Brink.. för att hon.. ser bra ut..? är HBT..?

    Det finns ju kvinnor som faktiskt är duktiga och inte bara lever på någon form av konstlad intern uppnådd status.

    Det finns faktiskt kvinnor såsom Ulla Andersson och Rossana Dinamarca som i själva verket har lite i huvudet också och inte bara passar perfekt in i någon form av image-passsande letande.



    Men jag tycker dock att två ledare är ett bra förslag och Jonas Sjöstedt är ett väldigt bra namn.. Josefin Brink kommer dock aldrig locka några nya röster..bara de närmast sörjande.. saknar all av den briljanta retoriken som Gudrun hade..

    Leta efter en kunnig kompetent ledare och inte bara efter den som är mest kontroversiell och fräck, tack.

    2010-09-29 | 04:55:25
  • Staffan säger:

    Thomas:



    Den där sortens påhopp tycker jag att vi ska hålla oss för goda för. Inte bara har du fel om varför jag vill se Josefin som språkrör, du är dessutom nedlåtande.



    Man kan göra olika bedömningar av vem som bäst representerar vänsterpartiet. Jag gör mina bedömningar efter mina kriterier, det står dig fritt att göra dina.



    Rosa Lundmark:



    Håller med dig helt och hållet!



    2010-09-29 | 11:01:50
  • Florian Burmeister säger:

    Synd att Lars Ohly inte förstår själv att bäst-före-datumet håller på att gå ut.



    När han var på Uppsala universitet i vintras så citerade han Karl Marx: "man kan inte skriva recept för framtidens soppkök".

    http://www.youtube.com/watch?v=YHAQyEtA3jU

    på frågan om vad det är för samhälle han vill ha. Det var ett bra citat när Marx sa det, men 150 år senare, med mängder med empiri, är det alldeles för defensivt. Vi ska kunna ge ett ungefärligt svar på vad det är för samhälle vi vill ha, och inte bara kritisera kapitalismen hela tiden.



    Jag tror att Jonas Sjöstedt skulle ha svarat annorlunda på den frågan, då han har sett USAs rådssocialistiska strömningar på nära håll.



    Josefin Brink, varför då? Som arbetsmarknadspolitisk talesperson så har hon inte sagt flaska i Berns-konflikten. V borde öppna upp sig mer mot SAC.



    Om Jonas Sjöstedt skulle stå för det nya, så skulle Ulla Andersson kunna vara den som står förankrad i dagspolitiken. Det gör hon bevisligen med den äran.

    2010-09-29 | 13:49:28
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • Staffan säger:

    Florian:



    Jo, håller med om att vi kan konkretisera våra ekonomiska visioner mer. Och ta chansen att föra ut dem offensivt, till exempel när stora svenska industriföretag hotas av nedläggning gå ut hårt med att de anställda själva ska få chansen att ta över.



    Problemet är väl att det måste ske en tillnyktring i hela den ekonomiska debatten, som varit tokhöger väldigt länge. Vänsterpartiet ligger före sin tid i kritiken av marknadsfundamentalism och övertro på skattesänkningar och privatiseringar. Det gör att vi uppfattas som udda fåglar. Trots att vi gång på gång får rätt i det vi säger. Men det är svårt för oss att helt själva flytta hela debattens fokus.



    Josefin Brink helt enkelt för att jag ser en stor potential i henne. Hon är en riktigt skicklig debattör och har en bra politisk profil. Ulla Andersson skötte sig väldigt bra i ekonomidebatten och kan nog också vara värd att hålla ögonen på framöver. Liksom Rossana Dinamarca. Jens Holm. Ali Esbati. Hans Linde... Vi saknar knappast bra politiker. Men när man väljer partiledare får man tänka väldigt strategiskt. När vi valde Schyman som Sveriges första kvinnliga partiledare (vald på riktigt och inte som en nödlösning som Karin Söder) så bröt vi ny mark, och belönades för vårt mod. Josefin Brink skulle också vara ett val som bröt ny mark, och återigen visade att vänsterpartiet är Sveriges modernaste parti.



    När det gäller SAC: För ett par år sedan så hade jag nog varit beredd att utan reservationer hålla med dig om att ett närmare samarbete med SAC vore önskvärt. Efter att ha sett en del oroande tendenser där på senare år, inte minst den minst sagt hätska striden om Arbetaren, vet jag inte om de är så lämpliga samarbetspartner.

    2010-09-29 | 14:07:52

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar