don Munkhammar: Ont det gör ont!

Det gör ont att rösta på vänsterpartiet, det ska väljarna få veta. Den olycksalige Johnny Munkhammar, som gillar norska rasister, rycker ut med blankt stål för att dräpa den kommunistiske draken medan fortfarande tid är. Snart sitter Lars Ohly i regeringen, och inleder Sveriges omstöpning i Nordkoreas avbild. I en artikel fullpepprad med "talking points" alltså låtsasargument tänkta att övertyga de lättlurade, försöker Munkhammar solka ner vänsterpartiet maximalt, och i förlängningen Mona Sahlin, men inser inte att om man spottar i motvind så kommer loskan tillbaks i ansiktet. Munkhammar är inte Sankt Göran, drakdödaren, utan en don Quijote, riddaren av den sorgliga skepnaden, som jagar väderkvarnar.

Några citat:


Notera det diffusa "vanlig inkomst". Vill man skrämmas så är det ju smart
att måla med bred pensel. Som vi kunde höra i Agenda förra söndagen så har moderaterna, det parti som don Munkhammar kandiderar för, beställt en rapport från Riksdagens Utredningstjänst om hur vänsterpartiets ekonomiska politik utfaller. En rapport som Reinfeldt snabbt slängde i papperskorgen eftersom den visade att hälften av svenskar folket, den hälft som tjänar minst, får mer kvar i plånboken. Den hälft som tjänar mest får betala mer i skatt, som används till att förbättra den offentliga sektorn och reparera de hål i våra trygghetssystem som moderaterna och satellitpartierna rivit upp under sin regeringstid.

Vi vet också sedan länge att det svenska folket står bakom den svenska välfärdsmodellen, där skatter är ett instrument för rättvis fördelning och för solidaritet. Det är där don Munkhammars verkliga problem ligger. Vänsterpartiets ekonomiska politik är mycket bättre i fas med svenska folket än hans egen toknyliberalism. Detta inser han, och övergår till att prata gamla nyheter och hjärnspöken.


Vänsterpartiet arbetade för rösträttsreformerna som gav alla människor
i Sverige, män som kvinnor, fattiga som rika, en möjlighet att säga sitt om hur vårt land ska styras. I samarbete med socialdemokrater och folkpartister INFÖRDE alltså vänsterpartiet demokrati i Sverige, och gissa vilka som var emot? Just det, Johnny Munkhammars parti. Jarl Hjalmarsson, f.d. moderat partiledare, menade att det var partiets uppgift att "mala sönder den demokratiska ideologin".

Men man ska inte fastna i don Munkhammars retoriska träsk. Visst har vänsterpartiet och dess föregångare begått historiska misstag. Bland annat genom att upprätthållla kontakter med kommunistiska partier vars syn på demokrati lämnade mycket att önska, för att uttrycka sig milt. Få partier klarade sig ur det turbulenta 1900-talet, med dess krig och revolutioner, utan att begå misstag.

Jag är för min del beredd att förlåta moderaterna för deras kamp mot rösträtten och alla andra demokratiska reformer och välfärdsreformer som arbetarrörelsen och vänstern infört i Sverige, liksom deras ibland intima umgånge med nazister och fascister. Jag är också beredd att förlåta centerpartiets naziflörtande på 30- och 40-talet. Jag är beredd att förlåta att sossarna i samarbete med svensk borgerlighet satte vänstermänniskor och antinazister i interneringsläger under andra världskriget, prydligt insorterade i väntan på en tysk inmarsch. Jag kan också till nöds förlåta borgerlighetens vurm för Pinochets Chile, apartheiderans Sydafrika, och alla andra fascistiska diktaturer som man stött i mer eller mindre tydliga ordalag, i "antikommunismens" namn.

Det har flutit en del vatten under broarna sedan dess, partier förändras och ansvariga byts ut. Vänsterpartiet har lärt sig av sina misstag, och sätter mänskliga rättigheter och demokrati överst på prioriteringsklistan när man letar internationella samarbetspartners. Men vad gör borgerligheten? Samarbetar med latinamerikanska fascister i Honduras! Skickar pengar till krigsförbrytarna i Israel! Exporterar övervakningssystem till diktaturens Libyen! Skickar svenska trupper till USAs krigande i Afghanistan (och hade det varit upp till major Björklund, även till USAs oljekorståg i Irak, som kostade en dryg miljon irakier livet)!



Återigen lömskt glidande formuleringar. "Mycket tyder på". Vaddå? Men don Munkhammar inser att Gudrun Schyman är omtyckt. Listigt alltså att försöka ställa henne mot dagens vänsterparti, utan att besvära sig med att ge några detaljer.


Jag fick skumma partiprogramet länge innan jag hittade hänvisningen till marxistisk teori, som ska användas "kritiskt och prövande". Tänk den dag då don Munkhammar börjar inta en kritisk och prövande hållning till sin nyliberale husgud Milton Friedman!

Partiprogrammet är på sina håll lite luddigt,
det gäller också den biten som skissar på en framtida socialistisk, demokratiserad ekonomi. Man anar olika viljor som kompromissats ihop. Här är ett nyckelavsnitt:

"Valet mellan socialism och kapitalism är inte ett val mellan plan och marknad. Varje modern ekonomi behöver såväl planering som marknadsmekanismer.
Dagens kapitalistiska ekonomi är kraftigt planerad och centraliserad. Planeringen sker dock utifrån enskilda kapitalägares behov. I ett socialistiskt samhälle ersätts kapitalismens odemokratiska styrning av företag, koncerner och karteller med demokratiskt framarbetade
riktlinjer för ekonomins utveckling."



Det här är nådastöten för don Munkhammars trovärdighet, om han nu någonsin haft mycket av den varan.

Återigen vaga hotbilder målade med breda penslar. Vänsterns partiprogram talar om vikten av att värna den parlamentariska demokratin som arbetsrrörelsen införde i vårt land för hundra år sedan. Man kan såklart kalla den "ett kollektivistiskt system" eftersom det ger en majoritet makten att förändra samhället, mot en minoritets vilja. Men det vore  intressant att höra vad Johnny Munkhammar har för alternativa idéer! Är han, liksom en del andra högerdebattörer, sugen på att återinföra graderad rösträtt, där den som tjänar bäst/äger mest också får flest röster?

 

Mer: Alliansfritt Sverige, Lista.se, Politik & Poesi, Lasses Blogg, Johannes, HBT-sossen, Emil Broberg

 

Läs också Mats Einarsssons eleganta replik!


Och när vi ändå pratar om Nordkorea, varför inte läsa mer om landets "käre ledare", som han kallar sig, Kim Jong Il: "Åtta sjuka fakta om världens bäste diktator"?

Kommentarer

  • Xindi säger:

    Äsch, Munkhammar har ju helt rätt. Men det är besynnerligt att han missar resten av skräckscenariosarna som kan följa på valet 2010, se bara http://lista.se/listor/extrema-resultat-av-valet-2010-800/

    2010-02-08 | 14:28:16
  • homopoliticus säger:

    Haha, helt ljuvligt!

    2010-02-08 | 14:33:01
  • Johannes säger:

    Lysande! Skrev själv om den bedrövliga artikeln. Jag tycker överlag det är märkligt hur man egentligen har mage att skriva en sådan debattartikel, medtanke på han och hans partis historia, dessutom kryddat med stasi övervakningslagar a`la sovjet som mycket riktigt tas upp i artikeln. Självinsikt är tydligen lite för komplicerat för vissa..

    2010-02-08 | 14:48:37
    Bloggadress: http://johannesc.wordpress.com
  • Florian Burmeister säger:

    Munkhammar et al. är desperata. Bra så. V skulle nu i princip kunna sola sig i glansen. Synd bara att valplattformen verkar bli så tandlös. Hoppas den inte är signifikativ för partiets tillstånd i allmänhet.

    2010-02-09 | 10:00:22
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • Mats säger:

    De två främsta anledningarna till att jag INTE röstar på (V) är deras israelhat samt deras människofientliga hat mot marknadsekonomin.

    2010-02-09 | 13:45:25
  • Florian Burmeister säger:

    Mats:

    Här står det om Vs inställning till marknaden:

    http://visionaren.blogspot.com/2009/11/vansterpartiet-och-marknadsekonomin.html

    Har du länk ang. israelhatet?

    2010-02-09 | 14:43:19
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • Johannes säger:

    Mats, det finns inget hat mot Israel i (v). De kritiserar Israels ockupation, ingenting annat och även hamas del i hela konflikten. Det är bara högst okunnigt att påstå någonting annat.

    2010-02-09 | 15:01:27
    Bloggadress: http://johannesc.wordpress.com
  • Patrik säger:

    Eftersom denna blogg rekommenderas av Florian ska jag följa den. Många intressanta poänger. Du gör ju dock delvis samma sak som du anklagar Munkhammar för, generaliserar och förenklar. Nu är det en bloggpost och ingen avhandling så jag ska ha överseende.



    Alla partier har lik i garderoben. Problemet är dock att liken ganska nyligen rensats ut, och bland vissa individer finns fortfarande antidemokratiska tendenser. S med bl a stöd av V har ju skickat miljardbistånd till ytterst tveksamma länder. Jämförelsen med Honduras mm känns i det avseendet krystad.



    Tycker detta förtjänar att granskas likväl som andra partiers förflutna. Generellt glömmer vi för snabbt och gemene man har knappt i minnet den förra valrörelsen.



    Munkhammars artikel är ju ett taktiskt utspel som jag inte heller tror kommer ha någon lycka. Att varna för kommunistspöket tror jag folk genomskådar då partiet ju faktiskt har förändrats.



    Kanske har du rätt när du kallar honom för toknyliberal, jag känner honom inte. Han arbetar dock för ett parti som är allt annat än liberalt idag. De vill ha en stor och stark stat, övervakning mm. Några procent minskat skattetryck och halvmesyrer genom korporativa avregleringar är definitivt inte nyliberalt.



    Brukar tröttna på att följa vänsterbloggar för deras vana att bunta ihop allt till höger om S som nyliberalt. Ingen anklagelse mot dig. Jag ska läsa vidare och hoppas på nyanserade och intressanta inlägg.



    2010-02-11 | 09:51:55
    Bloggadress: http://www.patrikohman.se
  • homopoliticus säger:

    Patrik:



    Jag håller med dig om att moderaterna idag inte är ett nyliberalt parti i någon egentlig mening. Men det finns ju helt klart nyliberaler i och kring moderaterna, och Johnny Munkhammar är väl en av de mest hårdföra man kan hitta.



    Det stämmer säkert att en del av det svenska biståndet gått till tveksamma länder. Bistånd är ju inte helt lätt alla gånger, och Sverige har inte alltid dragit en linje i sanden mellan diktaturer och demokratier. Det jag menar att man borde göra är att fokusera på projektbistånd som går direkt till befolkningen och inte skicka bistånd till regeringar om man inte är väldigt säker på att det inte försvinner i korruption eller används på tvivelaktiga sätt. Dock så är det ju inte bara sossarna som har gjort fel där, ta den här regeringens affärer med Libyen till exempel.

    2010-02-11 | 11:54:06

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar