Fler går vilse i den libyska öknen


S

vDs ledarskribenters vånda har förmodligen stigit i takt med varje revolution i arabvärlden de senaste veckorna som USA, EU och vår egen Carl Bildt vägrat stödja. Var tar alla liberalkonservativa frihetshjältar vägen när det verkligen gäller, när blod flyter på gatorna i Tunis, Kairo och Tripoli? Hur svårt är valet mellan ett förtryckt folk som reser sig, och deras diktator? Svårt, mycket svårt för stora delar av svensk och europeisk borgerlighet, tydligen.
Lyckligtvis så hittade SvD till slut någon annan att peka finger mot. Så även Expressen. Det hårdföra gardet i Latinamerika - Fidel Castro, Hugo Chavez och Daniel Ortega, har producerat en hel del förvirrat bludder de senaste dagarna, som man kastar sig över med illa dold skadeglädje.


Att Fidel Castro, som ännu inte kommit över järnridån fall, inte har mer vett i skallen var väl väntat. I en spretig krönika i partiorganet Granma målar han upp en rosig bild av Libyen och anklagar massmedia för att bedriva en kolossal lögnkampanj, men glömmer att nämna att Khadaffi medvetet gjort Libyen till ett av världens få återstående svarta mediahål. Han skriver visserligen att man i i ansiktena på de som protesterar på gatorna i Benghazi kan se "verklig indignation", men varför är folk i detta välmående land så indignerade? Castro blir svaret skyldig. Han vill väl inte kasta sten i glashus, gud förbjude att kubanerna skulle komma på tanken att kräva samma sak som libyerna.


Mer oväntat och oroande än Castros ökenvandring är att politiker som hittills verkat hyfsat inom de demokratiska ramarna - för både Chavez och Ortega har ju faktiskt kommit till makten i fria val som godkänts av internationella observatörer - uttrycker direkt stöd för diktatorn, som Ortega, eller ett mer reserverat stöd med förbehåll, som Chavez.


Hugo Chavez har tidigare velat bygga antiimperialistiska allianser mellan de mest disparata länder som bara förenas av en enda sak: motståndet mot det amerikanska världsherraväldet. Förmodligen är det de antiimperialistiska glasögonen som gör att de tre latinamerikanska ledarna får så svårt att se situationen i Libyen från det libyska folkets synvinkel. Khadaffi är fiendens fiende, alltså blir han någon slags allierad. Nu var det visserligen ett bra tag sedan Khadaffi var USAs fiende. Tvärtom har han omfamnats av västvärlden på senare år och omorienterat sitt lands utrikespolitik radikalt för att bli mer aptitlig i en ny världsordning med USA som enda återstående supermakt. Att amerikanerna nu börjar vapenskramla och fundera på en militär intervention handlar nog mindre om motvilja mot Khadaffi än oro för vad som ska hända med de libyska oljefälten vid ett utdraget inbördeskrig.


De gamla revolutionärerna i latinamerika kommer nog att få anledning att ångra sina självmål framöver. Men även den europeiska vänstern har fått ett libyskt huvudbry. Khadaffi har grävt ner sig i sin bunker i Tripoli och tänker inte flytta på sig. Det kan bli ett långt och blodigt inbördeskrig. Motståndsrörelsen har folkviljan i ryggen, men Khadaffi har de tyngsta vapnen. En libysk människorättsgrupp uppskattar att 6000 människor redan dödats. Men inga siffror är säkra i dagsläget. Nu ber motståndsrörelsen om militär hjälp för att slå ut Khadaffis legosoldater. Ska vårt svar till dem bli ett blankt nej? Khadaffi kan med sina oljepengar hyra in utländska trupper och köpa militär utrutstning av Vitryssland, men demokratirörelsen får klara sig med de vapen de lyckas plundra ur Khadaffis vapengömmor? Jag delar invändningarna mot en amerikansk militäraktion, som förmodligen bara skulle förvärra läget och ge Khadaffi en pr-boost han inte förtjänar. Men en intervention under FN-flagg, eller av den afrikanska unionen? Och/eller vapenexport till oppositionen som jämnar ut spelplanen?


Tyvärr så är det svårt att se någon fredlig lösning på den här konflikten - Khadaffi var uppenbarligen väl förberedd på den dag när hans folk äntligen skulle resa sig och kasta av sig oket. Hans verkar vara den brända jordens taktik; får inte han styra Libyen så ska ingen göra det. Frågan är hur mycket våld omvärlden kan tåla innan den reagerar? Och hur undviker vi att USA och NATO med sin blodiga signatur svärtar ner hela demokratirörelsen i arabvärlden?


AB 1, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,  SvD 1, 2, 3,


Kommentarer

  • Anonym säger:

    herregud din liberal..

    2011-03-04 | 04:09:16
  • ivan säger:

    Libyen en suverän stat,inget land ska lägga sig i ett lands inre angelägenheter,där pågår ett inbördeskrig,de sk demonstranterna har massor med vapen,det verkar som tidningarna först och främst inte har kompetens eller förstånd

    2011-03-04 | 18:55:47
  • Staffan säger:

    Liberal? Aj!



    Ivan: Är det alltid så att man inte ska lägga sig i ett annat lands inre angelägenheter eller finns det någon gräns för hur mycket våldet kan eskalerar innan man tvingas till ett ingripande? Khadaffi har ju helt uppenbarligen det tyngre artilleriet på sin sida, och bland annat vi i Sverige har ju varit väldigt ivriga med att förse honom med övervakningssystem. Det minsta vi kan göra i det här läget är väl att erbjuda samma tjänster till den demokratiska oppositionen?

    2011-03-04 | 20:20:19
  • Lars säger:

    Fidel Castros blogg i Granma är glasklar. Han stödjer revolutionen. Det han inte stödjer är en USA-NATO intervention - politiskt (Haag eller Interpool) eller militärt (Bombningar t.ex.).

    Han skriver att USA-NATO´s mål är att stoppa revolutionen innan den går för långt och därför vill man bli av med Kadaffi, som man tidigare beväpnat till tänderna.

    2011-03-05 | 14:40:37
  • Staffan säger:

    Lars: Det enda som är glasklart är att Castro inte vill se en Nato-intervention. Var nånstans hittar du stöd för revolutionen i hans text?

    2011-03-05 | 21:13:06
  • Lars säger:

    Kopierat från Fidel Castros blogg "NATO's inevitable war" del II och I.

    i Granma International:

    (4/3 2011)

    "We can clearly see that the fundamental concern of the United States and NATO is not Libya, but the revolutionary wave unleashed in the Arab world, which they wish to prevent at all costs."

    "The Revolution in the Arab world so much feared by the United States and NATO is that of those who lack all rights in the face of those who flaunt all privileges, and thus is destined to be more profound than the one unleashed in Europe in 1789 with the storming of the Bastille."



    "Shocked by the revolutionary wave which is shaking the prevalent system of plunder, in the wake of what took place with workers in Egypt and Tunisia, but also unemployed youth in Jordan, the occupied territories of Palestine, Yemen and even Bahrain and the Arab Emirates with higher per capita income, the upper echelons of the Saudi hierarchy has been impacted by the events."

    (3/3 2011)

    "It is striking that the cable does not mention one single industrial, agricultural or construction worker, anyone linked to material production or the young students or combatants who can be seen in the demonstrations.



    Why the effort to present the rebels as prominent members of society demanding U.S. and NATO air strikes to kill Libyans?



    Some day the truth will be known, through people like the professor of political sciences at the University of Benghazi, who narrated with such eloquence the terrible experience which killed, destroyed homes and left millions of people in Iraq jobless or forced to emigrate."



    Jag vill personligen tillägga att de militära och kapitalistiska kretsarna som en gång tillsatte och arbetade för dessa diktatorer i respektive arabland knappast är pålitliga i kampen för demokratiska rättigheter för arbetande och studerande människor även om dessa nu "hoppar av" och tar avstånd från Mubarak, Kahdaffi osv.

    Hälsninga Lars



    2011-03-06 | 14:37:06
  • Staffan säger:

    Lars: Jag läste faktiskt hans krönika en extra gång efter din kommentar, men jag hittar inget direkt uttryckt stöd där för den libyska revolutionen. Som jag skrev, en vag antydan om att man "i ansiktena på de demonstrerande kan se verklig indignation". Men Castro nämner inte varför de är indignerade. Inte heller dina citat ger ju något stöd åt revolten i Libyen, däremot vad jag uppfattar som lite av ett misstänkliggörande av "rebellerna", när han börjar kritisera deras sociala bakgrund. Utan tvekan stöder Castro och Chavez den revolutionära vågen i arabvärlden på andra håll, men det verkar sitta väldigt hårt åt att kritisera Khadaffi. Tråkigt tycker jag. Men å andra sidan, vad kan Castro säga om libyernas legitima vilja till demokrati som inte slår tillbaks på honom själv?

    2011-03-07 | 13:49:32
  • Sofia säger:

    Schysst design du har på din sida. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

    2011-05-08 | 12:52:15
    Bloggadress: http://smsalåna.nu
  • Staffan säger:

    Kul att höra, jag har trixat lite med hjälp av designadinblogg.se!

    2011-05-13 | 21:05:11

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar