Finansmarknaden och EUs eliter hatar demokrati!


"S

nart får vi höra suset från den antågande barbarskogen!". Så sade den moderate riksdagsledamoten Ericsson i Aaby när hans parti tvingades acceptera demokrati - allmän rösträtt - 1918. De ekonomiska eliterna har alltid hatat demokratin. Den politiska högern - eliternas politiske budbärare - lärde sig så småningom att leva med den. Men har hela tiden försökt flytta så mycket av beslutsmakten som möjligt från den demokratiska, politiska arenan till den ekonomiska, byråkratiska.


EUs senaste angrepp på demokratin, där EU-kommissionens teknokrater ges diktatorisk makt att styra medlemsländernas ekonomier, är bara det senaste exemplet i raden. Och igår såg vi hur grekernas beslut att folkomrösta om den svältkurspolitik som EU och IMF tvingat på landet fick EUs eliter att rasa. Ericsson i Aabys arvtagare "uttrycker stor irritation". Förmodligen hör de suset från den antågande barbarskogen. Och finanskapitalisterna, "the money boys", röstade med fötterna och flyttade pengar:

"När beskedet om folkomröstningen blev klart reagerade världens börsmarknader omedelbart genom att än en gång skicka kurserna mot botten."

 

Tanken att det grekiska folket ska få säga sitt om den politik de drabbas av är så totalt främmande för de europeiska eliterna att de inte reflekterar över det bisarra i sitt resonemang: Folket är oansvariga barn som inte ska få lägga sina smutsiga klåfingrar i politiken.


Problemet är inte att det grekiska folket inte är kapabelt
att förstå sitt eget bästa och därför kommer att rösta fel. Tvärtom. Grekerna verkar ha insett att de sparpaket som den så kallade trojkan (EU, ECB, IMF) lägger på dem inte syftar till att rädda dem, utan de europeiska - inte minst tyska - bankerna som lånat ut oansvarigt.


För varje sparpaket, för varje hål som svångremmen dras åt ytterligare, så blir det grekiska folket fattigare och landets ekonomi sjunker djupare ner i depressionens träsk. Den officiella arbetslösheten väntas med den senaste  svältkuren stiga till 20 procent. Alla nedskärningar och privatiseringar (vill du köpa dig en egen liten grekisk ö, den grekiska järnvägen eller Akropolis så är det guldläge nu!) lyckas inte minska det grekiska budgetunderskottet med mer än en procentenhet. Landet står vid avgrundens rand och varje ytterligare svältkur blir en till tyngd om halsen som drar det över kanten.


Det vi ser är det totala, spektakulära haveriet
för den nyliberalism som vägleder EUs eliter, både de ekonomiska och politiska. Men dogmatiska och fartblinda som de är kan de inte byta spår. Eurons dagar är, som Paul Krugman skriver, räknade. Frågan är (eller borde vara) hur vi ska ta oss ur den här knipan utan att kostnaden skyfflas över på de som har minst förmåga att betala för den; Europas lågavlönade, arbetslösa och pensionärer.


Grekland borde göra som Argentina, som när landet var i en liknande knipa för tio år sedan bröt kopplingen till dollarn och började föra en självständig ekonomisk politik med folkets - inte bankernas och finanskapitalisternas - bästa i sikte. Hoppas grekerna röstar nej till fortsatt svältkur och ger EUs demokratihatande eliter den näsknäpp de förtjänar. De skulle också kunna inspireras av Island, landet som tack vare att de är fristående från EU och euron - och styrs av två vänsterpartier som inte hjärntvättats med nyliberalism - har kunnat hitta en väg ut ur den ekonomiska krasch de drabbades av 2008 som inte inneburit total ekonomisk och social härdsmälta.


Bloggat:
Loke,


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, AB 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Exp 1, 2, 3,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar