Miljöpartiet slår knut på sig själva för att rädda ansiktet


F

örsök att diskutera privatskolor ("friskolor") med miljöpartister. Det är som att prata med en vägg. De brukar berömma sig själva för att ha infört friskolesystemet i Sverige. Och har tills nu inte medgett några problem med att riskkapitalister driver skolor med vinstsyfte. Tvärtom! Under ledarduon Wetterstrand-Eriksson började miljöpartiet tävla med högerpartierna om vem som kunde ropa hallelujah! högst när privatiseringar var på tapeten.


Det var rätt förutsägbart vad resultatet skulle bli när man förde in ett privat vinstmotiv i skolan. Betygsinflation när olika skolor konkurrerar med varandra om eleverna, och gör det genom att dela ut bättre betyg än vad resultaten motiverar. Ökande ojämlikhet i samhället, när över- och medelklassen väljer bort de kommunala skolorna och skickar sina barn till lite finare skolor. Den demokratiska fostran som den svenska skolan tidigare gav, där eleverna fick en chans att träffa elever från olika hemmiljöer och med olika grundförutsätttningar, raseras. De som har det gott kapar trossarna till de som har det lite sämre ställt och seglar iväg. Det kallas valfrihet. Det kallas också klassamhälle.


För en bild av vilken skola som miljöpartiets privatiseringsfundamentalism
bidragit till att skapa kan man kolla på UR-dokumentären "Världens bästa skitskola - vinstmaskinerna". Ett av det förra årets absolut viktigaste reportage. Se det nu om du missade det när det gick!  Eller så kan man titta på de fallande kunskapsnivåerna. Men vem bryr sig väl om något så gammelmodigt som kunskap när vi fått "valfrihet"?


Nu verkar det iallafall ha börjat brinna runt de gröna knutarna. Efter höstens hårda debatter om privatiseringarna - debatter där miljöpartiet varit märkligt tysta - så försöker partiet nu tona ner den tidigare entusiasmen över att entreprenörer som Ole Sahlström från skolkoncernen Baggium kan plocka ut 250 miljoner i vinst från skattemedel som egentligen skulle gå till utbildning. Idag går tre miljöpartister ut på DN debatt och talar om att "Friskolornas passion ska vara utbildning, inte vinst". Någon däremot?


När man skär bort fluffet
och tittar på vad de faktiskt har att erbjuda så är det en tunn soppa de försöker koka. Det obligatoriska standardsvaret som rabblas så fort effekterna av det privata vinstmotivet ger sig till känna - fler och bättre kontroller - återkommer såklart. Men om erfarenheterna vid det här laget visar oss något så är det att det inte går att korrigera ett system som drivs av i grunden fel incitament med kontroller.


Skolor ska få fortsätta drivas som aktiebolag om miljöpartisterna får bestämma. Men de måste lova partiet att "huvudregeln" ska vara att verksamheten inte drivs för att generera vinst. Kryphål erbjuds självklart. Om privatskolan redovisar att man "uppfyllt utbildningssyftet", vad nu den luddiga frasen betyder, så kan vinst plockas ut. Låter som en alldeles förträfflig gummiparagraf som landets alla privatskoleägare genast kommer att börja fundera ut sätt att tänja på, om den implementeras.


Förslaget att behålla aktiebolagsformen men typ kanske förbjuda vinster lite grann är en logisk kullerbytta. Aktiebolagsformen syftar just till att ge aktieägarna förräntning på sitt aktiekapital. Vem köper aktier i bolag som aldrig ger vinstutdelning? Eftersom jag förutsätter att miljöpartisterna begriper detta så får jag anta att förslaget egentligen handlar om något annat än vad de tre miljöpartisterna förespeglar: nämligen att lägga ut en rökridå som ska rädda partiets ansikte inför de egna väljarna nu när privatiseringsfundamentalismens effekter på allvar börjar märkas. Birger Schlaug har (som vanligt) en intressant kommentar:


"Vad händer om vinden vänder igen? Om medierna inte skriver om avarterna, om det finns röster att vinna i att ändra uppfattning igen? Tänker man surfa på den vågen då? Är det upp-med-fingret-i-luften-och-känn-vart-det-blåser-ideologin som styr MP?"


Exempel på vad som händer när man för in fel drivkrafter i skolan:


"Reklam blir ett allt viktigare sätt för gymnasieskolor att nå ut till blivande elever. Skolorna köpte annonser för 8 miljoner kronor under november och december månad förra året. Och det är en summa som ökat kraftigt de senaste åren."


Väl använda skattepengar?


Läs gärna mitt tidigare inlägg om miljöpartiets privatiseringsfundamentalism.


Bloggat: Martin Moberg, Lars Bjurström, Superpedagogen, Röda Berget, Begrundat och plitat,


DN 1, 2,





Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar