(S)veket om europakten får mig att fundera
H
ur står det till egentligen med demokratin hos de sociala demokraterna? Först avsätts en kongressvald partiledare - på medias inrådan - av en klick höjdare, allmänt omtalade som "Det Mäktiga Verkställande Utskottet". Jag tvivlar på att det beslut de fattade när de tvingade Juholt att gå var särskilt väl förankrat bland partiets gräsrötter. Av döma av reaktionerna på nätet så är det många som är fly förbannade. Sedan, innan man hann säga "chockdoktrin", svängde partiet plötsligt 180 grader och gav Borg och Reinfelt stöd för ett svenskt deltagande i den europakt som nu förhandlas fram i största hemlighet och hysch-hysch. Den pakt som vi ännu inte vet riktigt vad den ska innehålla.Enligt sossarna så är en förutsättning för ett svenskt deltagande i denna pakt att vi inte själva ska tvingas lyda dess regler. Man kan ju dels fråga sig vad det är för poäng att gå med i en pakt som är så dålig att man kräver att få slippa tillämpa dess regler? Men som den som såg EU-nämndens möte i fredags vet så finns det inga garantier för att Sverige kommer att slippa denna tvångströja. På en direkt fråga från Jonas Sjöstedt tvingades regeringens representant medge att de ännu inte fått några undantag. Alltså har socialdemokraternas kravlista som de ställde upp för ett svenskt deltagande inte uppfyllts. Men ändå är (s) för. Den nye partiledaren Löfven är känd som en rabiat eurokramare. Inför folkomröstningen 2003 var han ute och kampanjade för ett ja:
"Vi har väntat i flera år nu och vet att euron fungerar samtidigt som vår ekonomi och lönebildning fungerar. Det är rätt tid, vi förlorar på att stå utanför och kommer att få vänta upp till tio år om vi säger nej nu."
Vad säger det egentligen om tillståndet för demokratin i vårt största parti när hållningen i en så central fråga raseras mellan tisdag och fredag. När slutade det vara medlemmarna som stakade ut den politiska kursen?
Juholt - kanske något mer EU-skeptisk - åkte ut. Löfven, arbetsgivarnas favorit, kärnkraftskramaren, eurokramaren, åkte in. Och med honom en helt ny politik.
Det finns något desperat och sorgligt i de kommentarer jag läser på Facebook från sossar. NU ska det äntligen vända. NU kommer arbetarsonen, barnhemspojken, en Riktig Sosse. Han kommer med nystarten! Men ville (s) ha en nystart så hade det kanske varit en bra idé att inte första dagen med den nya dealen rösta för ett svenskt deltagande i en europakt som designats specifikt för att göra klassisk socialdemokratisk ekonomisk politik omöjlig i hela EU framöver. För det är faktiskt det det handlar om. Europakten blir en tvångströja, en broms i uppförsbacken som Sjöstedt beskrev den i EU-nämden. Ett hinder för att investera Europa ur den ekonomiska krisen och bygga bort arbetslösheten. Dessutom syftar pakten till att alltid i första hand hålla bankerna skadeslösa vid ekonomiska kriser, även ekonomiska kriser osm orsakas av dem själva. Och de som får betala för detta blir - som vanligt - vi löntagare. Detta insåg uppenbarligen Håkan Juholt. Bidrog det till att det blev så bråttom att röja honom ur vägen?
Läs Isobel Hadley-Kampfs Expressenledare om bankernas snuskiga vinster:
"Vi är inte bättre i Europa. Strax före jul valde europeiska centralbanken ECB att ge de stora bankerna ett julklappslån på 489 miljarder euro till en procents ränta.
De här pengarna förväntas bankerna i sin tur låna ut till EU-länderna. Räntan på exempelvis italienska 3-årsobligationer ligger i dag på 3,7 procent, mellanskillnaden bör ses som en gåva från europeiska skattebetalare till bankirerna.
Att banker inte ska behöva ta förluster är för övrigt en viktig punkt i den nya europakt som Sverige nu enligt regeringen och Socialdemokraterna ska ansluta sig till.
Blott en enda svensk högre politiker har kritiserat tanken om att ständigt rädda bankerna först, Vänsterpartiets nyvalde partiledare Jonas Sjöstedt
Han har också fört fram förslag om skatt på finansiella transaktioner, delning av banker, krav på högre kapitalsäkerhet och bättre konkurrens i bankbranschen. Till stor del är det mycket kloka tankar.
Från regeringen nöjer man sig dock med att moralisera över girighet.
Vi borde knappast förvånas över att hedgefonder nu vill stämma Grekland för brott mot de mänskliga rättigheterna för att de inte får igen sina pengar.
Den bakomliggande självbilden har vi alla hjälpt dem att odla."
Läs också Jonas Sjöstedt på SvD Brännpunkt: Europakten låser oss vid högerpolitik!
Kolla gärna på den här videon om ESM, den nya europeiska "stabilitetsmekanism" som regeringen vill pumpa in svenska skattepengar i:
Bloggat: Schlaug,
DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, AB 1, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Exp 1, 2, 3, SVT 1, Ekot 1, 2, Fokus!