Räknefelet som förstörde EU

H

istorien om det lilla räknefelet som är på väg att förstöra EU - åtminstone hela Medelhavsregionen - skulle vara komisk om den inte drabbade så förbannat många människor in på bara skinnet. I korthet handlar det om att man inte kan spara sig ur en ekonomisk depression. En läxa som världen en gång lärde sig efter den stora depressionen på 30-talet men sedan glömde igen. Om staten drar åt svångremmen när hela ekonomin störtdyker så blir läget etter värre. Fråga Grekland, Spanien, Italien, Portugal...
 
 
De många sparpaket som EU, Europeiska Centralbanken och IMF tvingat på krisande EU-länder har varit giftininjektioner i en redan sjuk patient. De som fått betala priset är de vanliga medborgarna i dessa länder: lönesänkningar, rekordarbetslöshet, vräkningar, nedlagda sjukhus och skolor, privatseringar och politiskt kaos. I Grekland, det land som drabbats hårdast, marscherar nazisterna på gatorna och dödar återigen invandrare och vänstersympatisörer. Och inte minskar statsskulderna. Tvärtom, i krympande ekonomier ökar skuldernas andel av BNP. För att bli skuldfri krävs ekonomisk tillväxt, inte svält och sparpaket.
 
 
Detta borde, enligt den ekonomiska teori som EUs högerledare opererar efter, inte ha hänt. Istället borde nedskärningarna och den sociala härdsmältan fått ekonomin att vända uppåt. För farligare än sparpaket och ekonomiska svältkurer var, enligt Harwardprofessorerna Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff att vara skuldsatt. Deras avhandling ”Growth in a time of debt” - som påstod att en statlig skuldsättning på över 90 procent av BNP var skadlig för den ekonomiska tillväxten - användes som argument när EU tvingade land efter land att snabbt slakta sina offentliga utgifter för att komma ner till de önskvärda skuldnivåerna. För att vara skuldsatt, det vet ju varje hemmafru att det är en dålig idé, menade Angela Merkel. Men nu funkar inte offentlig ekonomi på riktigt samma sätt som hushållsekonomi. En stats utgifter är många hushålls löner och likaså inkomster åt det privata näringslivet. Om både stat, företag och privathushåll försöker spara samtidigt så rasar samhällsekonomin i botten.Vilket är precis vad som hänt i EU alltsedan de första sparpaketens dagar.
 
 
"Räddningspaket från EU" har de kallats, men de enda som räddats har varit banker som gjort gruvliga misstag och borde fått gå omkull. Nu visar det sig alltså att hela den ekonomiska teori som EUs högerpolitiker lutat sig mot - Reinhardt och Rogoffs - byggde på ett räknefel eller möjligen en medveten manipulering av data. Det var en student på Harward - Thomas Herndon - som upptäckte felet när han fick i uppgift att replikera avhandlingen. 
 
 
Stephen Colbert kommenterar:
 
 
 
 
Nu tror jag inte att den lilla detalj att de ekonomiska argument som EUs högerledare lutat sig mot för att motivera svångremmar åt redan svältande länder är resultatet av ett räknefel kommer att förändra något. Som Katrine Kielos skriver i Aftonbladet: Anders Borg, Angela Merkel, David Cameron med flera trivs så bra med den moraliska berättelsen om "Spara vs Slösa". Den kanske inte längre vinner några ekonomiska debatter, men nog kan den vinna val, åtminstone i de länder som inte drabbas av konsekvenserna. Alla minns väl Anders Borgs uppläxningar av grekerna, som bara gick och latade sig nere i solen. Om man ska vara noga så jobbade de visst hårdare än tyskarna, men varför låta fakta komma ivägen för en bra story som får oss att känna oss överlägsna våra grannar? Att Anders Borgs mästrande uppläxningar lett till social och ekonomisk katastrof i utlandet hindrar honom inte från att fortsätta posera som expert på hemmaplan.
 
 
Peter Woodarski skriver bra om saken i DN. Och Cervenka i SvD. Och denna svidande uppgörelse med svältkurspolitiken, också ur SvD: "Åtstramningspolitiken är katastrofal".
 
 
SvD 1,   AB 1,
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar