Rosa Luxemburg om NSA och Snowdon

A

vslöjandena om USAs hemliga spioneri på hela världens befolkningen med amerikansk informationsteknik rullar på. Det senaste släppet från Glenn Greenwald och the Guardian handlar om hur Microsoft - som gärna  slänger runt devisen "Your privacy is our priority" - lagt sig platt för de amerikanska säkerhetstjänsterna och hjälpt dem utveckla metoder för att bland annat knäcka Microsofts egen kryptering.
 
 
    Graden av underkastelse är total. T.ex. utvecklade Microsofts mailprogram Outlook en möjlighet för användarna att bruka alternativa epostadresser - alias - vilket skulle kunnat försvåra för NSA-spionernas nättrålande. Microsoft var snabbt på bollen och utvecklade ett sätt för säkerhetstjänsten att komma runt aliasen. När Microsoft nyligen köpte Skype - det populära programmet för ljud- chatt- och videosamtal - skröt NSA några månader senare med att man nu tredubblat antalet inspelade videochattar, något som tidigare hade varit lite av en blind fläck för Storebror USA. Skype, som säljer ut sina användare till det amerikanska spioneriet utan att förvarna dem har en integritetspolicy som lyder: "Skype is committed to respecting your privacy and the confidentiality of your personal data, traffic data and communications content."
 
 
    USA har förresten fått en ny betydelse för den som missat det: United Stasi of America.
 
 
   De amerikanska teknikjättarna är såklart mäkta besvärade över uppgifterna att de lämnat bakdörrer i sina system som amerikanska spioner kan titta in i när de känner för det. Deras krishantering har varit skadebegränsning: de påstår sig bara lämna ut uppgifter efter en amerikansk domstolsorder. Men det är inte riktigt sant. För då menar de att det krävs en domstolsorder för att den amerikanska säkerhetstjänsten ska få spionera på kommunikation mellan två amerikaner eller två personer på amerikansk mark. Alla samtal som passerar USAs gränser - exempelvis när en amerikan pratar med någon utlänning -  eller där NSA har en 51 procents misstanke om att personen ifråga inte är amerikan, kan avlyssnas utan domstolsbeslut. Det innebär att alla vi andra är öppna mål. Hela världens befolknings kommunikationer håvas in och lagras i de enorma databaserna. Inte konstigt att USAs regering just nu håller på att bygga en hel liten stad av spionutrustning och lagringsutrymme åt NSA i Utah.
 
 
    Logiken bakom USAs agerande är intressant - man har ett slags symboliskt skydd för amerikaners integritet, för syns skull och lätt att runda - men försöker inte ens låtsas som om utlänningars integritet betyder något. Inte ens när det rör nära allierade EU-länders medborgare och regeringar. USAs maktelit skiter i vad vi utlänningar tycker om dem. Kanske dags att återigen fråga sig om inte alla världens medborgare borde få rösta i de amerikanska presidentvalen, eftersom vi ju alla ändå är det amerikanska imperiets undersåtar?
 
 
USAs nya spioncenter i Utah
 
 
    Och krav på domstolsbeslut för att spionera på amerikaner i all ära men alla erfarenheter från historien visar hur avlyssningssystem tenderar att missbrukas. Precis som vår svenska FRA-myndighet som gång på gång överskrider sina befogenheter och bryter mot de regleringar som våra politiker satte upp som påstods garantera medborgarnas integritet och privatliv. De som sitter där med makten att ta reda på alla smutsiga detaljer om andra människors privatliv, hitta hemligheter som kan skada gamla fiender, gamla kärlekar som surnat eller politiska hatobjekt, litar vi verkligen på deras karaktärsstyrka och moral? Kommer alla dessa ack så mänskliga spioner att kunna låta bli? Tror någon att allmänheten får veta när gränserna överskridits och någons privatliv kränkts? Kan vi vara säkra på att sådan information inte redan idag används i utpressningsyften eller i politiska syften?
 
 
    Historien om Ed Snowdens hjältemodiga vissleblåsande har speciellt i amerikansk media vridits till att handla om honom själv istället för de sensationella avslöjanden han kommit med. Hans påstådda karaktärsfel nagelfars dag ut och dag in. Hans val kritiseras. Varför valde han att be Ryssland om asyl? Putin är ju ett svin! Ja, men när USA dragit in hans pass och strandat honom - och till och med tvingat ner Bolivias presidentplan till landning för att man trodde att Snowden var ombord - så kanske han inte har så mycket till val? Amerikansk media visar med all tydlighet att dess primära funktion är att skydda den amerikanska maktelitens intressen. Istället för att diskutera innehållet i avslöjandena så blir Snowden nyheten. Precis som Julian Assange, precis som Bradley Manning.
 
 
    Men det var förutsägbart. Värre hur våra svenska och europeiska politiker hanterat den här politiska bomben. Inför nyheten om att USA avlyssnar hela världens befolkning så rycker vår utrikesminister Bildt - som avlönats av CIA en gång i tiden - på axlarna och säger att "alla gör det". Vilket är totalt vilseledande. Nyheten handlar ju just om USAs unika kapacitet till total informationskontroll, tack vare den enorma amerikanska privata och statliga spionindustrin och dess samarbete med de amerikanska dator- och och informationsteknikföretagen. Vilket annat land kan ens drömma om den kapaciteten till kontroll och spioneri det ger? En artikel i Washington Post gör en profil på NSA-chefen Keith Alexander och berättar vad som driver honom. Hans övervakningsideologi formades under den amerikanska invasionen av Irak:
 

    "At the time, more than 100 teams of US analysts were scouring Iraq for snippets of electronic data that might lead to the bomb-makers and their hidden factories. But the NSA director, Gen. Keith B. Alexander, wanted more than mere snippets. He wanted everything: Every Iraqi text message, phone call and e-mail that could be vacuumed up by the agency's powerful computers.

    "'Rather than look for a single needle in the haystack, his approach was, 'Let's collect the whole haystack,' said one former senior US intelligence official who tracked the plan's implementation. 'Collect it all, tag it, store it. . . . And whatever it is you want, you go searching for it. . . . .

 
    Där är kärnan i hela NSA-spionskandalen. Den amerikanska regeringen och säkerhetstjänsten har - utan öppen och demokratisk debatt - tagit sig rätten att samla in på all kommunikation människor emellan som de överhuvudtaget kan lägga vantarna på. Glöm allt snack om att det handlar om "kriget mot terrorismen". Det är vanliga människor som är målen för spionaget denna gång. Vi är alla misstänkta för saker som vi kan komma att göra senare i våra liv.
 
 
    Att detta än så länge inte lett till ett större ramaskri över världen är svårt att förstå. Är det som Piratpartiets Anna Troberg skrev häromdagen att människor helt enkelt tappat tron på att det går att stoppa Storebror? Kanske det. Men själva omfattningen på det framväxande kontrollsamhället har nog ännu inte gått upp för alla. Själva den springande punkten att det är du och jag som är måltavlorna! Sen återkommer såklart det gamla slitna argumentet om rent mjöl i påsen. Har man bara det så behöver man inte oroa sig påstås det. Men vad är rent mjöl i påsen?
 
 
 
 
     Alla vi som drömmer om ett annat samhälle och arbetar politiskt, har vi rent mjöl i påsen i det amerikanska spionagets ögon? Vi vill ju reducera det amerikanska imperiets makt rätt rejält. Det verkliga hotet mot den politiska och ekonomiska makten är inte enstaka terrordåd utan människors politiska medvetenhet. Alla avlyssningssystem kommer förr eller senare att användas mot den egna befolkningens politiska kamp för rättvisa, när den börjar hota makten. Ett berömt citat från den polsk-tyska revolutionären och socialisten Rosa Luxemburg lyder: "Den som inte rör sig märker inte av sina kedjor". De som idag väljer att inte bry sig om den framväxande kontroll- och övervakningsstaten kanske någon gång i framtiden faktiskt kommer att tvingas röra på sig. För det är oroligt i Europa just nu och politiken kan skifta snabbt. Tänk om fascister återkommer till makten! Eller om vi tvingas göra revolution mot en korrupt maktelit som i Egypten? Då, om inte förr, kommer alla att märka av de nya digitala kedjorna som binder oss.
 
 
 
SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, DN 1, AB 1, 2, 3,
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Data mining - Yes We Can säger:

    Snowden är modig och agerade när han förstod vidden och konsekvenserna av övervakningen. Ibland kan det faktiskt vara vettigt att dra egna slutsatser, säga ifrån och inte bara lyda order. Men en sak är säker och det är att Snowdens "exit" sannerligen inte gått obemärkt förbi.

    Det skulle för övrigt inte förvåna mig ett dugg om Microsoft även byggt in bakdörrar i sitt operativsystem så att säkerhetstjänsten kan gå in och snoka om/när de vill. Hur som helst så kan säkerhetstjänster(na) med massövervakning säkert hitta användbara hållhakar på en hel radda personer.

    Watergateskandalen är peanuts jämfört med det här - men jag undrar om folk bryr sig?

    2013-07-19 | 11:57:27
  • Homo Politicus säger:

    Jag tror också att Windows har bakdörrar. I den senaste artikeln från Greenwald i the Guardian framgår bland annat att man har tillgång till mail redan innan de krypterats och skickats iväg över nätet. Det borde vad jag begriper betyda att de har en tittlucka in i datorns operativsystem.

    2013-07-19 | 12:08:47
    Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar