"Vänsterpartiet stiger som en raket!"

E

nligt DN Ipsos opinionsmätning ökar V med 2,1 procentenheter och nafsar MP i hälarna. Det verkar vara öppet lopp inför valrörelserna 2014 vilket parti som kommer att bli tredje störst: V, MP eller SD? Det rödgröna blocket (om man nu kan tala om ett sånt, se mitt inlägg från förra veckan) har 53,1 procent och det blåbruna blocket 45,2. Eller egentligen 38,6 eftersom två av allianspartierna skulle ramla ur riksdagen enligt Ipsos. 
 
 
    Vänsterpartiets envisa och uthålliga kritik av privatiseringsvansinnet börjar äntligen ge den utdelning den förtjänar. De andra partierna har underskattat det folkliga missnöjet med utförsäljningen av Sverige till privata spekulanter och riskkapitalister. Valrörelsen 2014 kan bli en enda stor folkomröstning om privatiseringspolitiken. Trots försöken från sossar och miljöpartister att begrava frågan i vaga kongressbeslut som låter privatiseringskritiska men i praktiken inte betyder något alls eller som i alliansregeringens fall tillsätta luddiga utredningar som såklart inte kommer att säga flaska förrän långt efter att valrörelsen 2014 är över och svenska folkets möjlighet att säga sitt om saken är bortfintad. V:s valslogan i år är "Inte till salu!". Som i "Sverige inte till salu!". "Vårdcentralen inte till salu!". "Skolan inte till salu!". "Vänsterpartiet inte till salu!". Låt oss hoppas att väljarna hjälper partiet att sätta kraft bakom orden och ta med sig det budskapet in i en rödgrön regering.
 
 
    Igår berättade Aktuellt om effekterna av privatiseringen av elnätet: det kan skilja 7000 kronor per år i kostnader mellan elnätsleverantörer. Billigast är Lidköpings kommunala elnätverk - utan vinstkrav - och dyrast och sämst är privata Fortum, som har otroligt höga avkastningskrav och skär guld med täljkniv på sina elnätskunder:
 
 
 
 
 
 
 
 
    Anne Vadaz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen talade sig i den efterföljande intervjun i studion varm för att elbolagen även i fortsättningen "måste få gå med vinst, det är naturligt tycker jag annars skulle ingen vilja driva den här verksamheten" även om hon tyckte att Fortums vinst på 30 procent "lät mycket". No shit Sherlock!
 
 
    Vi har alltså en inspekterande myndighet som inte ens verka kunna tänka tanken att elnäten skulle kunna drivas utan vinstintresse, som de gjorde i Sverige fram till privatiseringen 2001 och som bevisligen fortfarande sker på vissa håll i landet, som just Lidköpings kommunala elnät - billigast och bäst enligt Villaägarna. Det är ju i själva verket tvärtom: det finns ingen rimlig anledning till att det elnät som vi en gång byggt upp tillsammans med offentliga investeringar ska tas över av privatkapitalister vars enda drivkraft är att pressa maximalt med vinst ur elkunderna. Argumentet för att privatisera elen var att det skulle bli billigare för kunderna. Tvärtemot blev det dyrare, 180 procent dyrare på tio år! Och ännu mer chockprishöjningar väntar framöver: Fortum och gänget vann just en rättslig tvist om priserna vilket ger dem rätt att ta ut uppemot 60 miljarder mer av sina kunder framöver.
 
 
    På område efter område visar sig privatiseringarna misslyckas med det de påstods vara bra för. Det blir vare sig bättre kvalité eller billigare. Det är hög tid att väljarna får en chans att i ett riksdagsval säga sitt om privatiseringspolitiken. 
 
 
DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, AB 1, 2, Pepprat rödgrönt,
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Thomas säger:

    Vattenfall är t.ex. inget privat bolag. Vinstmaximerande Fortum ägs till stor del av finska staten. Det finns många svenska kommunala elnätbolag som går med vinst. Vinster inom elnätbranschen har inget samband med "privatisering". Nån "privatisering" av elnätbranschen har för övrigt heller aldrig skett.



    "Vinst" och "privatisering" är fula ord för vänstern. Men det är marknadsekonomi. Och det är den som skapat vår välstånd i det här landet. Utan en fungerande marknadsekonomi blir det inga skatter och därmed inget välstånd.

    2014-02-05 | 14:57:42
    Bloggadress: http://ttruedsson.com
  • Anonym säger:

    Thomas: Vattenfall är statligt ägt men eftersom den borgerliga regeringen är livrädd för att faktiskt bete sig som en ägare så styr företagsledningen och ställer lite som de vill, precis som vilket privat företag som helst. En missad chans att använda statligt ägande i en nyckelsektor för den kommande energiomställningen vi behöver göra. Se bara på dagens avslöjande om varför Maud Olofsson inte vågade stoppa Vattenfalls Nuonaffär - "vi kan ju inte bete oss som sossar och lägga oss i vad våra statliga företag gör".

    http://www.svd.se/naringsliv/olofsson-varnades-for-nej-till-nuon_8959248.svd

    Samma sak med Fortum. Du väljer medvetet att missuppfatta den springande punkten här: det enda privatiseringen av elförsörjning och nät har inneburit är högre kostnader för oss konsumenter. Vi får betala de vinster som privata företag anser sig ha rätt i, de vinster som är den enda anledningen till att de ger sig in och gör affärer till att börja med. Argumenten för att privatisera var att det skulle bli billigare och effektivare. Det vet vi nu att det inte blev. Vad är ditt argument för att vi måste hålla oss kvar i denna misslyckade privatisering, när andra länder återgår till statligt eller kommunalt ägande av sånt som sålts ut? "Det är marknadsekonomi"? Sicket trams. Alla lyckade ekonomier är blandekonomier. Sverige var en av världens mest framgångsrika blandekonomier, med statligt, kommunalt, privat och kopperativt ägande. Innan vi drabbades av privatiseringsvansinnet.

    2014-02-05 | 22:05:43

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar