Expressen och SDs fantasibudget

D

et pågar en intressant debatt om sverigedemokraterna och media, där SDarna själva menar att de är offer för en ondsint mediakomplott med syfte att smutskasta dem medan andra menar att media tvärtom ger partiet lösa tyglar och låter deras företrädare komma undan med saker som inget annat partis politiker skulle ha en snöbolls chans i helvetet att slippa löpa gatlopp för. Expressens artikel idag om SDs budget skulle jag vilja lägga fram som ett argument för den senare teorin: Där kan man läsa lite smått och gott som partiet vill göra med alla de fina slantar man sparar genom att minska kraftigt på invandringen: ett femte jobbskatteavdrag för tolv miljarder kr, avdrag för sjuklönekostnader och avdrag för sociala avgifter i småföretag. 
 
 
"Vi skapar ett utrymme som regeringen inte har, inte minst genom vår invandringspolitik, säger Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesman."
 
 
Där nånstans börjar skon klämma. För SDs ekonomiska kalkyler skiljer sig rätt dramatiskt från alla andras ekonomiska kalkyler, och riksdagens utredningstjänst, som partiet bett om hjälp med kalkylerandet, påpekar uttryckligen att det inte går att räkna som SD gör. Detta framgår inte i Expressens artikel men väl i ett Aktuelltinslag från den 27/9 dar den politiske reportern Love Benich intervjuas av nyhetsankaret:
 
Hur realistiska är SDs förslag till besparingar på invandringspolitiken?
 
LB: Siffrorna rymmar av allt att döma ett stort mått av överskattning av vilka besparingar man kan göra åtminstone på kort sikt. Och i det underlag som riksdagens utredningstjanst har gett till SD, som ligger bakom de har beräkningarna så står det också att det går inte att använda rakt av för att beräkna några besparingar. Där står absolut inte någonstans om några besparingar på 120 miljarder kronor. 
 
Finns det exempel att hamta från andra länder där man har genomfört liknande förändringar i politiken och vad säger de?
 
LB: Det exempel som SD själva pekade på när jag frågade dem var Danmark. Där genomförde man en tuffare asyl- och anhöriginvandring i början av 2000-talet. Sen när den danska regeringen lät undersöka vad det innebar för besparingar sa kom man fram till att det var sex miljarder kronor per år. Oversatt till svenska forhållanden skulle det handla om ca tio miljarder kronor per år. Alltså långt ifrån de 42 miljarder kronor som SD hävdar att det skulle ge. 
 
 
När vi börjar snacka om felmarginaler på 300-400-500 procent så handlar det inte längre om misstag utan om att  paketerat i budgetform upprepa en populär rassemyt som varje god sverigedemokrat får i sig med modersmjölken: den om invandringens enorma, dolda kostnader. Att det inte finns några belägg för de olika vilda siffrorna som upprepas på nätet, hundratals miljarder kronor, hindrar dem inte från att återkomma i partiets budgetmotion. Det förvånar inte oss som vet vad SD är for slags parti, Men det förvånar att Expressen inte ser något anmärkningsvärt med att föra vidare propagandan utan vidare kommentar. Vilket annat parti hade kunnat göra glädjekalkyler som diffar från verkligheten med sisådar 110 miljarder kronor, utan att själva luften i siffrorna vore huvudnyheten i alla kommentarer? 
 
 
Vänsterpartiet brukar till exempel rutinmässigt av Expressen och andra borgerliga media anklagas för bristande ekonomisk seriositet för att man har mage att envisas med att tro på investeringar, omfördelning från rik till fattig och klassisk keyesiansk konjunkturpolitik. Den ekonomiska politik som gjorde Sverige till ett av planetens rikaste länder under efterkrigstiden. Eftersom den sortens politik förutsätter att man underbalanserar statens budget i dåliga tider för att hålla ekonomins hjul rullande vilket strider mot den nu härskande ekonomiska dogmen som går ut på att svälta staten. Men när SD drar fram 110 miljarder ur sin egen röv så är det i sin ordning, eftersom ingen väntade sig något annat av dem från början. Precis som att det är helt i sin ordning att deras partitjänare uttalar dödshot mot statsminstern, stöd för massmördaren Breivik och kläcker rasistisk dynga 365 dagar om året. Eftersom det är precis vad vi väntar oss av det partiet. 
 
 
Samtidigt som de själva flitigt och rätt skickligt odlar bilden av att de mobbas och särbehandlas negativt av ondskefulla mångkulturella massmedia. 
 
 
 
 

KATEGORI:Allmänt


RSS 2.0

Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna