Danska rasister hjälper svenska rasister

Att det politiska klimatet i vårt grannland Danmark försurats visste vi redan. Lena Sundströms bok om den danska rasismen borde vara obligatorisk läsning det här valåret, som en påminnelse om hur illa det kan gå när övriga partier börjar flörta med extremhögern. Men vem kunde ana att de tre danska högerpartierna skulle lägga sig i den svenska valrörelsen och försöka ge det svenska rasistpartiet en skjuts?


Utspelet från danskarna är förstås rent trams: Ett privat företag som TV4 har all rätt i världen att bestämma själva vilka annonser de tar in. Rasistpartiets valfilm var dessutom helt uppenbart avsedd att hetsa mot folkgrupp, bli stoppad och därmed bygga vidare på partiets offermyt.

Den svenska yttrandefriheten garanterar att rasister kan tycka och säga vad de vill, så länge de inte uppmuntrar till direkt våld och hat mot specifika folkgrupper. Deras ständiga påhopp på både muslimer och andra invandrargrupper visar väl om något att de kan sprida sina motbjudande åsikter utan problem.

Därför har det svenska rasistpartiet också varit en följetong i massmedia de senaste åren. Trots att de aldrig lyckats ta sig in i riksdagen av egen kraft har de beretts lika mycket, kanske till och med mer TV-tid och tidningsutrymme än riksdagspartierna. Det har helt enkelt tjatats om Sverigedemokraterna till leda. Ingen har nog kunnat missa vilka de är, även om nog inte alla förrän nyligen förstått vilken rå rasistisk människosyn de faktiskt står för. Men trots tjatet i media har de svenska väljarna förhållit sig skeptiska till extremhögern. Tvärtom visar attitydundersökningar att svenskarna är mer toleranta och mindre rasistiska nu än någonsin.

Att påstå att ett parti som figurerar dagligen i media är utsatt för "censur" är skrattretande. Danskarna förstår mycket väl att de inte har något att komma med här. Bakom utspelet ligger helt enkelt en vilja att fördanska det svenska politiska klimatet genom att hjälpa in ett rasistiskt parti i riksdagen. Den danska rasistledaren Pia Kjersgaard tog häromdagen det svenska rasistpartiet till nåder, efter att tidigare ha gett dem kalla handen. Eftersom hon håller de andra danska  högerledarnas ballar i ett järngrepp är det inte svårt att räkna ut hur det här senaste utspelet kom till.

Det är väldigt ovanligt att ett land blandar sig i ett annat lands valrörelse på det här sättet. Ska bli intressant att se det svenska svaret!


Uppdatering: Det svenska politiska svaret på inblandning av främmande makt i vår valrörelse verkar bli lite mummel i skägget, rätt förutsägbart. Vi kanske får låta Ernst-Hugo Järegård säga det istället!

KATEGORI:Högerextremism

Dags för en mer populistisk vänster?

Han är överallt just nu Lars Ohly. Som spanjorerna säger: Han dyker upp till och med i soppan! I fredags var det debatt med Carl Bildt, utrikesminister under utredning för brott mot folkrätten, som trots sina egna demokratiska trovärdighetsproblem tyckte att det var läge att varna för "Ohly och Sahlin i armkrok". I TV-utfrågningen av Jan Björklund hann folkpartiledaren med att vifta med Lars Ohly mellan burkaflörtande och virriga resonemang om varför varje jobb regeringen skapar genom skattesänkningar måste kosta nästan en miljon kronor. I Agendadebatten mellan Jan Eliasson och Carl Bildt i söndags spökade återigen vänsterpartiets partilededare, som verkar vara lovligt byte i sin frånvaro.

 


I början av valrörelsen såg det ut som att högern skulle koncentrera angreppen på vänsterpartiet och Lars Ohly, med samma billiga retorik som alltid. Men sen lugnade det ner sig. Förmodligen insåg borgarnas strateger att man genom att göra vänstern till huvudmåltavla därmed bara gjorde partiet en tjänst. Påhopp från höger har aldrig skadat vänsterpartiet, tvärtom. Men de rödgrönas beslut att lämna Afghanistan verkar ha fått högerns strateger ur balans. Kanske i ren förbittring utmålas beslutet som en kapitulation för vänsterpartiet (även om det mer liknar miljöpartiets linje).

Det är såklart ett guldläge för vänsterpartiet. Varje attack från Bild och Björklund ska vi vara tacksamma för. Vore jag strategisk rådgivare åt Lars Ohly skulle mitt råd bli; var inte rädd för att ta ut svängarna lite! Var inte rädd för att bli kallad populist av högern! En tendens de senaste åren är att borgerligheten blir alltmer populistisk och förenklar sitt politiska budskap. Jan Björklunds sliriga utfrågning i SVT i söndags var ett prima exempel på en politiker som inte plågas alltför mycket av det där vi kallar samvete. Förstå att karln till och med satt och beklagade sig över att det blev så mycket ståhej över folkpartiets burkatjafs, när vi alla vet mycket väl att Jan Björklund kallt räknar med ståhejet, planerar för ståhejet, älskar ståhejet!

Medan borgerligheten blir alltmer högerpopulistisk tycks vänstern inta rollen som finliraren med klass och stil, den som  inte sänker sig till motståndarens nivå. I debatten mellan Ohly och Bildt hade det varit lätt att torpedera utrikesminsterns tomprat om "demokratisk trovärdighet" bara genom att säga "Sudan!".
Mona Sahlin har utsetts till måltavla i sportgrenen "kast med liten toblerone" i sommar, inte bara av nazister utan till och med av borgerliga ministrar. Och inte vilka minstrar som helst: Mats Odell  och Sven-Otto Littorin. Hur svårt är det för sossarna att ge igen med samma mynt, med tanke på alla ministerkatastrofer vi sett passera i revy med regeringen Reinfeldt?

Sven-Otto Littorin avgick efter fyra års tjat om "arbetslinjen" till ett liv som bidragsmiljonär, han kommer säkerligen att följas av fler om borgarna förlorar om tre veckor. Christina Husmark-Persson har gjort sig helt osynlig sedan sjukförsäkringsdebatten. Varför kastar ingen alvedon över henne, åtminstone verbalt? När borgarna pratar om tobleronepolitik, svara med alvedonpolitik! Istället för att besvara tjuvnyp med tjuvnyp har vänstern och socialdemokraterna hittills nöjt sig med rollen som lekledaren på dagis, som tar bråkstaken åt sidan och pratar förstånd med honom. Det är inget fel med att vilja hålla hög klass och diskutera sakligt, men när motståndaren hela tiden sluggar under bältet kan det vara läge att bita ifrån.

Det är intressant att arbetarklassens och vänsterns politiker verkar vara mer måna om att hålla god ton och föra ett sakligt samtal än borgerligheten. Kanske politiker med arbetarklassbakgrund som Ohly och Sahlin känner sig pressade att bevisa att de platsar i de politiska finrummen?

Uppgiften för vänstern den här valrörelsen är att bli rösten för det stora folkliga missnöje som finns med den här regeringen. Ett missnöje som än så länge är stumt och knyter handen i fickan. En anledning till att många som drabbats av den borgerliga politiken; arbetslösa, sjuka och lågavlönade, än så länge hellre väljer sofflocket än arbetarrörelsen kanske är att de inte hittar någon på vänsterkanten som riktigt ger uttryck för den ilska som de känner? Vänstern har politiken för dem, men pratar vi deras språk? Här ligger uppgiften, men här ligger också möjligheten. Vänstern har alltid haft duktiga retoriker i sina led. Lars Ohly kan vara en lysande talare och agitator, när han tar på sig den mössan.

En slutsats man kan dra av alla opinionsmätningarna de senaste dagarna är att det finns ett tomrum på vänsterkanten som bara väntar på att fyllas. Kanske dags att lämna över det väluppfostrade finliret till sossarna och bli den sortens vänsterpartister som högern ändå alltid anklagar oss för att vara, såna som de drömmer mardrömmar om?


KATEGORI:Vänstern

Vi ger freden en chans!

Äntligen kom beskedet: svenskt trupptillbakadragande från Afghanistan nästa år!


För nio år sedan anföll USA Afghanistan. Ett krig som trasat sönder landet och kostat mellan 14000-34000 civila afghaner livet. I maj i år rapporterade USA Today att kriget kostat USA hisnande 117 miljarder dollar. Alltså närmare en biljon kronor. Den summan skulle räckt till att utrota fattigdomen i landet och ge alla afghaner en bra utbildning och sjukvård, flera gånger om.

För de miljarder som de 500 svenska soldaterna kostar skulle vi enligt Svenska Afghanistankommittén kunna utbilda 25000 afghanska lärare. Eller varför inte skicka trupper till en av FNs 18 riktiga fredsbevarande operation i någon av de konflikter som Sverige under den borgerliga regeringen glömt bort? Exempelvis till inbördeskrigets Kongo, vår tids förmodligen blodigaste konflikt som hittills kostat 2,5 miljoner människor livet.

Men trots alla miljarder dollar och kronor som vräkts ner i krigande så verkar en militär seger vara utom räckhåll. Tvärtom har talibanerna vind i seglen. För med nio års krigande har USA och dess allierade bara lyckats med bedriften att göra talibanerna populära igen. Afghanerna är ett stolt och självständigt folk. Många är de som försökt erövra landet, alla har misslyckats. Britterna gjorde två försök. Ryssarna ett. Och USAs pågående invasion är det längsta krig landet någonsin utkämpat. Själva kallar Afghanerna sitt land för "imperierna kyrkogård".

I väst framställs kriget i Afghanistan oftast i svartvita termer. Talibanerna är de onda. Norra Alliansen och USA de goda. Om det vore så enkelt är det ju svårt att förstå varför talibanerna, de en gång så hatade, återigen vunnit mark. Varför en klar majoritet av afghanerna vill att de utländska trupperna lämnar. Varför afghanska kvinnoorganisationer menar att kvinnornas situation i landet är sämre idag än innan invasionen.

Den dystra sanningen är att det inte finns en god sida. Talibanerna (som inte skulle varit en maktfaktor överhuvudtaget om inte USA pumpat upp dem med vapen och pengar på 80-talet) är bakåtsträvande och brutala. Den koaliton av klanledare, krigsherrar och knarkbaroner som allierat sig med USA är inte mycket bättre, ibland värre. Presidenten Hamid Kharzai är genomkorrupt och klamrade sig fast vid makten i valet 2009 genom röstfusk. Hans styre når inte långt utanför huvudstaden Kabul. Han har för att behålla makten allierat sig med en del riktigt ljusskygga individer: exempelvis krigsherren Abdul Rashid Dostum som gjort sig känd för grymma massavrättningar och misstänks för inblandning i folkmord. Kharzais bror är en av de tyngre drogbaronerna i ett land vars är ekonomi är opiumberoende: 52 procent av landets BNP består av  knarkhandel.

Och även om detta hade varit det krig som propagandan vill sälja; de goda mot de onda, så finns detingen ursäkt för den strategi som USA valt. Drönarplan som urskillningslöst bombar både civila och militära mål. Lönnmördarförband som avrättar vem de vill, exempelvis tolvåriga pojkar. Soldater som skjuter rakt in i folkmassor eller mejar ner familjer vid vägspärrar. Tortyrfängelser som det ökända Bagram.

Det finns inget moraliskt med krig. Trots det så försöker alla krigsherrar försvara sina militära eskapader med ädla motiv. Hitler ansåg sig till exempel tvungen att göra en "humanitär intervention" mot Tjeckoslovakien.

Sveriges deltagande i kriget på USAs sida är ett brott mot den svenska alliansfriheten. Olof Palme roterar nog i sin grav. Förhoppningsvis innebär Mona Sahlins omprövning av den svenska insatsen i Afghanistan slutet på Göran Perssons utrikespolitiska doktrin, som mest verkade gå ut på att ligga så nära USA som möjligt och lydigt göra det som George W Bush kommenderade. Om det är så har det rödgröna samarbetet redan inneburit en stor seger för socialdemokratin, den har återfunnit sin internationalism! Det är inte en dag för tidigt! Andra länder har redan dragit sig ur detta krig som inte går att vinna. Fler står på tur. Till och med Barack Obama har signalerat ett slutdatum för den amerikanska ockupationen. Men får svensk bombhöger bestämma så ska vi väl bli stående ensamma i det afghanska krigsdammet till domedagen.

Det som behövs nu är inte vapenskrammel, utan dialog och fred. Där kan vi i Sverige göra en verklig insats, genom att bidra med det vi är bra på: civilt och humanitärt bistånd, som bygger förutsättningarna för demokrati.




DN 1, AB 1, Exp 1, SvD 1,

KATEGORI:Afghanistan

PravDaN

Det är val nu, och den stora borgerliga morgontidningen, som i och för sig ständigt befinner sig i kampanjläge nuförtiden, växlar upp några snäpp till. George Orwell skulle ha skrockat gott åt dagens lilla pärla:

I huvudartikeln, vars feta rubrik lyder "SCB: arbetslösheten faller", kan man i det finstilta läsa att arbetslösheten stigit rejält sedan regeringen tog över. Jag förstår att det sätter myror i skallen på DNs rubriksättare, hur kan man vinkla en sådan verklighet till alliansens fördel och behålla sin yrkesheder? I såna lägen får visst hedern väga lättast.

KATEGORI:Allmänt

Ekonomidebatt med gubbslem

En sak fattar jag inte efter att ha ledare/article7669714.ab" target="_blank">sett ekonomidebatten igår: Om nu Sverige klarat krisen så bra, vilket har varit borgarnas försvarstal det senaste året, varför har vi då massarbetslöshet? Varför har arbetslösheten stigit mer i Sverige än i de flesta andra EU-länder? Varför är det svårare för unga människor att hitta jobb i vårt land än i nästan alla andra EU-länder?


Hur kan man räkna bort den lilla detaljen när man som Anders Borg står och slår sig för bröstet? En av de viktigaste uppgifterna för den ekonomiska politiken är väl att skapa nya jobb, och bra jobb? Om man inte lyckas med det så har man väl knappast lyckats särskilt väl?

En annan verklighetsbeskrivning skulle kunna låta såhär: Högerregeringen gjorde ett hyfsat jobb med att hantera statsfinanserna under lågkonjunkturen, mycket tack vare att man fick ärva ett rekordöverskott på 70 miljarder som den tidigare socialdemokratiska regeringen gnetat ihop under många år tillsammans med vänstern och de gröna. Ett överskott som dock snabbt vände till underskott när Borg och Reinfeldt sänkte skatterna i rekordfart, mest för de rikaste.

En rödgrön regering hade inte varit så intresserad av skattesänkningar för de allra rikaste. Den hade därför haft mer pengar över till att skapa nya jobb genom att:
  • Anställa fler i den offentliga sektorn.
  • Ge riktade bidrag till småföretag för att anställa.
  • Fylla på med mer pengar i de lågavlönades plånböcker.
En viktig poäng med vänsterns ekonomiska politik är ju att de som har det sämst ställt ekonomiskt har ett uppdämt konsumtionsbehov. Det betyder att de använder eventuella extrapengar till att köpa saker de behöver, och har behövt länge, vilket sätter hjulen i rullning i ekonomin. Mer konsumtion betyder att företagen som får sälja mer varor kan återanställa och nyanställla. Medan de som borgarna gödslat med pengar de senaste åren, de redan rika, istället sparar sina pengar eller investerar dem i bostadsspekulation eller något annat som inte sätter de samhällsekonomiska hjulen i rullning.

Det finns inget som tyder på att borgarna, om de får fortsätta i fyra år till, kommer att anstränga sig hårdare än hittills för att skapa jobb. För dem är arbetslöshet inte en katastrof. Den sänker ju lönerna och gör arbetarna mer desperata, beredda att ta jobb på vilka villkor som helst. Det gillar kompisarna Svenskt Näringsliv.

Kanske är det för att borgarna inte har någon ekonomisk politik för mer jobb som de var så dumdryga och använde härskartekniker i gårdagens debatt? Varenda gång vänsterpartiets Ulla Andersson fick ordet såg man Stefan Attefall, kristdemokraten, stå och hånflina i bakgrunden. Och folkpartisten Carl B Hamiltons gubbslemsattack på slutet, "ska du inte ta och lugna ner dig lite" ("lilla gumman"?) lät inte som en p
olitiker som är trygg i förvissningen att han gjort ett bra jobb.

Men klart att det är jobbigt för Carl B med en ettrig vänsterpartist som inte låter högern diskret dansa förbi vad fyra års borgerligt styre inneburit för arbetslösa, sjuka och lågavlönade. Klart han får lust att platta till fruntimret med vilka medel som helst.

(Ulla Andersson gjorde en skitbra insats igår, men kvällens bästa oneliner stod faktiskt miljöpartiets Mikaela Waltersson för: "för de sjuka blir det piskan, för de arbetslösa blir det piskan, för nästan alla blir det piskan i ert samhälle, men bilisterna vill ni ge morötter!" (fritt ut minnet)).

KATEGORI:Ekonomi

Vad skulle Ayn Rand säga Fredrik?

Jag antar att det inte är förvånade att en nyliberal som Fredrik Federley gör av med svenska folkets skattekronor som om det vore monopolpengar. Det där med "skatt är stöld" gäller nog bara för skattepengar som går till gråsocialistiska projekt som allmänn sjukvård, dagis åt alla eller äldreomsorg. En nyliberal riksdagsledamot som lyckas sno åt sig mer pengar än han borde, exempelvis 65900 i taxiresor, ses troligen av sina väljare som en av de där djärva entreprenörerna som nyliberalismens översteprästinna Ayn Rand fabulerade ihop. En som inte låter sitt samvete eller lagar komma ivägen. Kanske hans beteende till och med kan förklaras som ett urholkande av den socialistiska staten, en taxiresa åt gången, som droppen urholkar stenen.

 



Men var åker karln då? Till "festbåten" Patricia, en av Stockholms värsta syltor? Tråk-Torget med guldspeglarna och den usla musiken? Nästan-på-Stureplan-men-inte-riktigt-Naglo, "vodkabaren"? Mediokert Fredrik! Din översteprästinna skulle nog vrida sig i sin grav om hon fick veta var hennes nutida antihjältar åker skattefinansierad taxi för att smida sina planer mot välfärdssamhället och socialismen. Istället för en elegant John Galt på något rökigt jazzcafé, eller diskret konspirerande under stråkpartiet i en Mahlerkonsert, en kolasvettig centerriksdagsman frenetiskt dansande i schlagerbaren på Patricia? Bokfört som "möte" eller "riksdagen" för revisorn? Där går iallafall min gräns, Fredrik. Ska jag betala Ayn Randska antihjältar vill jag åtminstone ha dem djävuska och eleganta. Inte som en påminnelse om den här stans mest medelmåttiga syltor och "festbåtar", ställen jag nästan hade lyckats förtränga...


KATEGORI:Allmänt

Skön valvind ute i verkligheten

Det kommer nya opinionsmätningar varje dag nu. Att säga att de duggar tätt är en underdrift. Det börjar likna en opinionsmätningsmonsun. Och egentligen är de ju låtsasnyheter. Som jag skrev i söndags så verkar de flesta av förändringarna ligga inom felmarginalen och alltså inte betyda någonting. Men det ser ut att väga nästan kusligt jämt. Idag kommer också den förstas mätningen på länge som ger de rödgröna ett litet övertag. Den blå trenden kan vara på väg att brytas.

Jag stod mitt första pass i vänsterpartiets valtsuga igår.
Det är kul att komma ut och träffa vanligt folk och prata politik med andra än de som redan är övertygade och har sina lojaliteter huggna i sten. Vanligt folk är oftast väldigt vettiga och har sunda åsikter om det mesta. Att de sedan inte vet vilket parti som ligger i linje med deras åsikter är ju en annan femma, och i min erfarenhet vänsterpartiets stora problem. När folk får klart för sig vad vi tycker så gillar de oss. Men vi har inga stora dagstidningar på vår sida, eller Svenskt Näringslivs kampanjmiljoner att köpa annonsplats för. Alltså får det bli mun-mot-munmetoden. Den är ju trevlig även i andra sammanhagng.

När man tittar runt på vissa delar av internet,
kloakregionerna, kan man bli lite trött och less. Det verkar finnas en väldig massa människor som är rasister, homofober, kvinnohatare, för barnaga, klimatförnekare. Ja ta vilken stollig människo- och miljöfientlig idé som helst och du kan komma på, och det går att hitta anhängare på nätet. Ofta kommer de i svärmar när de får blodsvittring, som ilskna myggor. I det verkliga livet lyser dessa människor med sin frånvaro. Trollen spricker i solen? Eller kanske de skäms, och sparar sitt hat till de forum där de gömma sig bakom anonymitet?

Det känns som att det är bra drag
i valrörelsen för vänsterns del just nu. Många nyfikna och många som redan bestämt sig för att rösta på oss. Kom ut och känn på den sköna valvinden du med!

KATEGORI:Inrikespolitik

En fråga till majorn!

Kollade på Agendas första program för säsongen. Debatten om det svenska deltagandet i kriget i Afghanistan var inlindad i samma fluff som alltid. Ska man tro Major Björklund så krigar vi för jämställdhet och mer skolor. Det vore väl det första kriget i världshistorien som utkämpades med de ädla motiven. Om det ändå vore så väl. Som vi vet vid det här laget så har situationen för kvinnor i Afghanistan inte förbättrats under nio år av hopplöst krigande. De krigsherrar, knarksmugglare och klanledare som USA och vi själva stöder är inte mer intresserade av jämställdhet än talibanerna. För ett år sedan antog till exempel det afganska parlamentet en lag som gör våldtäkt inom äktenskapet lagligt. (Lite kul är det ju att den sovjetiska ockupationen av Afghanistan också förklarades med att man ville hjälpa kvinnor och bygga skolor. Afghanska kvinnor är tydligen en hjärtefråga för både Sovjetkommunister och USA-liberaler.)

Efter Agenda kom ett intressant Dokument Utifrån, som handlade om ett ämne som jag skrivit om förr: Unga pojkar i Afghanistan utnyttjas som sexslavar. En sedvana som blivit allt vanligare i de delar av landet som kontrolleras av USA och Norra Alliansen. "The good guys", dom som vi håvar iväg en massa skattepengar till alltså. Frågan till Major Björklund och folkpartiet blir: Är det dags att starta ett tvåfrontskrig nu; mot talibanerna "för kvinnornas skull" och mot Norra Alliansen och regeringsstyrkorna "för pojkarnas skull"? Eller bryr sig liberaler inte om att småpojkar våldtas?

Om man accepterar Björklunds logik så måste vi börja utkämpa en jävla massa krig, för det förekommer ju kvinnoförtryck och annat elände på en massa andra ställen än Afghanistan. Eller så kanske det är dags att inse att det alltid bara var ett svepskäl och att målet med detta krig, liksom alla andra som utkämpats, är att utöka ett lands militära och politiska inflytande och att komma över naturresurser.

Som Pierre Schori påpekade häromdagen: "Sverige har gjort ett politiskt val och valt bort de 18 riktiga, FN-ledda fredsoperationerna – som i massvåldtäkternas Kongo och massmordens Darfur. Det finns inte en enda svensk beväpnad soldat i FN-ledda operationer, de finns i stället i Nato i Afghanistan."
Det säger väl egentligen det mesta.

(Apropå Gudrun Schymans och Jimmie Åkessons debatt i Agenda på temat våldtäkter så minns jag ett blågult klistermärke från 90-talet, jag tror avsändaren var BSS. Texten löd "Negrer har AIDS och våldtar svenska kvinnor". Det sägs att rasistpartiet utvecklats och förfinats sedan dess. Men vad är det egentligen som har förändrats, mer än frisyrerna?)


KATEGORI:Afghanistan

Högerns historia av motstånd mot det mesta

Är de politiska partiernas historia viktig? Det kan ju ibland verka lite futtigt att rota fram gammalt smuts om sina politiska motståndare och försöka använda det som ammunition mot dem idag. Men ibland kan historien vara nödvändig för att förstå nutiden. Speciellt om partierna inte lärt sig något av sina historiska misstag, utan fortsätter upprepa dem igen och igen.

Vad ska man egentligen tänka när moderata ungdomsförbundets Niklas Wykman applåderar en israelisk massaker på hjälparbetare i Medelhavet? Eller när folkpartiets Jan Björklund tyckte att svenska soldater skulle hjälpa George Bush att anfalla Irak, ett krig som i dagsläget beräknas ha kostat över en miljon irakier livet? När centerpartiet vill göra det lättare att sparka folk från jobbet och kräver lönesänkningar för de som redan tjänar sämst? Om man inte har en historisk kompass som sätter in deras politik i ett sammanhang kan det verka obegripligt. Högerns historia är en berättelse om motstånd mot alla framsteg. Mot demokrati, mot välfärdssamhälle, mot koloniernas befrielsekamp, mot lika rättigheter för minoriteter, etniska och sexuella. Mot det mesta som vi idag tar för givet.

Självklart är högern inte så pigg på att snacka om sin egen historia, men pratar gärna om vänsterns historiska misstag. Skillnaden är väl att vänstern omvärderat och omprövat delar av sin egen historia. Något som högern aldrig gjort. Och misstag som aldrig erkänts och omprövats är ju misstag som kommer att upprepas. Därför ser jag fram emot "Högerns svarta bok" som kommer att släppas inom kort. Men man kan ju börja med en video som sammanfattar moderaternas motstånd mot alla framsteg och stöd för kolonialism och apartheid:

KATEGORI:Allmänt

Vilt svängande mätningar

Opinionen svänger vilt, åtminstone om man ska tro mätningarna som duggar tätt just nu. Men frågan är ju om man ska det. Än så länge ligger de flesta förändringarna inom felmarginalen, och betyder alltså faktiskt egentligen inte någonting. I dagens Sifo så rycker högeralliansen fram och får egen majoritet, vilket ju inte är så muntert. Men å andra sidan, har det hänt något politiskt som kan motivera ett sånt omslag i opinionen på bara ett par dagar? Nja. Så man kan nog ta det med ro.

En del länder förbjuder opinionsmätningar nära inpå valet, och det är lätt att förstå varför. Risken är att den politiska debatten istället för att  handla om just politik snöar in på att kommentera de dagsaktuella siffrorna och att opinionsmätningarna blir större nyheter än de förtjänar.

Än så länge har vi inte riktigt kommit ur startgroparna. Vad handlar 2010 års valrörelse om? Det finns många lösa trådar, men ingen röd sammanhållande. Vad den röda tråden blir kommer att avgöra valet. Förhoppningsvis kommer regeringen inte slippa undan en diskussion om den katastrofalt höga arbetslösheten, attackerna på sjuka och arbetslösa och skattesänkningarna för de rikaste, som urholkat välfärdssamhället och spätt på klassklyftorna.

KATEGORI:Allmänt

Rapegate - psykologisk krigföring från CIA?

Hade Julian Assange inte varit en vit västerlänning hade han förmodligen mördats redan. Åtminstone suttit inspärrad på USAs Guantanamobas eller något hemligt CIA-fängelse, grundligt torterad. Så ser nämligen verkligheten ut för de som törs utmana CIA, Pentagon och den amerikanska krigsmaskinen, och dess överbefälhavare Barack Obama. Assange skyddas i viss mån av att vara en vit västerlänning från med USA allierade Australien, och en i högsta grad offentlig person. Om han bara "försvann" eller kidnappades skulle det bli en PR-katastrof av enorma proportioner för USA.

Men trots att Assange jämfört med de flesta av USAs fiender är lyckligt lottad har han tvingats gå under jorden. USA har gjort påstötningar på Australien för att få honom utlämnad och en reell hotbild hänger över honom. Man retar nämligen inte upp den amerikanska krigsmaskinen ostraffat. Förmodligen är han Pentagons mest hatade man för närvarande. Så illa smakar nämligen sanningen för de som hellre mördar, fängslar och torterar i tysthet.

Att USA skulle göra ett försök att oskadliggöra Assange har inte varit en fråga om om, utan när. Direkt efter Wikileaks senaste släpp, som dokumenterar en kriminell och brutal amerikansk krigföring i Afghanistan, svarade Pentagon med en motoffensiv av lögner och smutskastning. Sånt är rutin i generalernas och underättelsetjänsternas värld. Att underättelsetjänster med hjälp av förföriska kvinnor lockar obekväma politiker och journalister i fällor, så kallade "honey traps" är likaså rutin.

Min första tanke när jag hörde att Assange anklagas för våldtäkt var alltså "aha, nu slog dom till!" Hela historien luktar fisk. Tänk över situationen: Bara några veckor efter att ha publicerat den för USA största, och pinsammaste militära läckan sedan Daniel Ellsberg publicerade sina "Pentagon Papers" om det smutsiga Vietnamkriget ska den så obekväme Assange ha begått två sexuella övergrepp. Timingen kunde såklart inte ha varit bättre, för USA. Med tanke på att vi inte hört om några tidigare sexövergepp som Assange begått så får man anta att han inte är en serieförbrytare. CIA har såklart dammsugit hans personliga historia i jakt på smuts, och har vi inte hört något så är det för att de inte hittat något.

Alltså skulle Julian Assange, en av världens just nu mest uttittade personer, som väl vet att allt han gör bevakas och kommer att användas mot honom, helt plötsligt ha fått smak för våldtäkt och sexuella övergrepp? I ett läge då han är inbegripen i ett stenhårt propagandakrig med den amerikanska krigsmaskinen och underättelsetjänsten, som har enorma resurser till sitt förfogande när det gäller att bedriva psykologisk krigsföring och manipulera opinioner? Bara en galning skulle göra något sånt, och galen verkar han knappast vara.

Men samtidigt, anklagelser om sexbrott är kletiga. De smetar ner den anklagade oavsett vad som senare kommer fram. "Kanske det ligger nåt i det ändå...". Om hela affären är en psy-op från CIA så är det mycket möjligt att målet aldrig var en fällande dom, utan att svärta ner Assanges rykte och knäcka honom mentalt.

Att anklagelsen om våldtäkt så snabbt ströks ser inte heller bra ut för svenska myndigheter. I ett fall med så hög politisk profil borde åklagare och polis gå tillväga med största försiktighet, hela tiden medvetna om att Assanges politiska motståndare kan försöka spela dem som ett piano. Eftersom detaljerna om vad som hänt fortfarande inte är kända så kan man ju bara spekulera i vad som fick överåklagare Eva Finne att lägga ner åtalet direkt, men uppenbart har nåt gått väldigt snett i det här fallet. Att en främmande makts underrättelsetjänst försökte, och lyckades, ta svenska myndigheter till hjälp för att smutskasta en politisk motståndare förefaller bara alltför troligt. Och även om det mot förmodan inte skulle handla om smutsigt politiskt spel på högsta nivå så är det otroligt amatörmässigt av åklagare att åtala på lösa grunder. Liksom av Expressen att skadeglatt hänga ut Assange, på lika lösa grunder.

Osvuret är förstås bäst. Jag kan knappt vänta på att få reda på mer detaljer om den här skumraskhistorien. Men det känns rätt troligt att det här kommer att gå till historien som dagen då CIA eller någon annan av USAs underrättelsetjänster blev påkomna med sina kladdiga fingrar i syltburken i lugna Sverige, vanligtvis långt borta från storpolitikens centrum.


AB 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1, 2,


KATEGORI:Internet

Valaffischerna ser bra ut!

Har kollat lite på vänsterpartiets valmaterial. Affischerna ser bra ut! Måttot "håll ihop" var jag lite tveksam till först, men det funkar bra tillsammans med affischernas visuella budskap, klossarna och armarna. Vänsterpartiet är helt klart ett av de partier som lyckats bäst i år med affischerna (och det säger jag inte bara för att jag är partisk!). Men de affischer som jag sett hittills handlar bara om att skattepengar inte ska gå till privata vinster. Bra förvisso, men partiet skulle ju satsa på fyra huvudfrågor: jobb, jämställdhet, rätt till privatliv och klimaträttvisa. Hoppas allt fått plats!


Annars har kristdemokraterna bra affischer, även om de kanske inte lyckas förmedla budskapet vid en första anblick så är de snygga och roliga. Folkpartiet har haft rätt snygga affischer de två senaste valen, men den här gången är det riktig kalkonvarning. Moderaternas ser inte heller så värst kul ut. Sossarna och miljöpartiet har lyckats lite bättre, men det är lite småtrist och förutsägbart. Jag är ändå lite förvånad över att kvalitén är så låg på många håll, när man tänker på hur mycket pengar som de stora partierna har att ösa på propaganda. En del affischer ger intrycket att PR-byrån ifråga hatar partiet och partiledaren som de arbetar åt. Störst är inte alltid bäst, uppenbarligen.

Vet inte om (v) har nån digital knapp som sympatisörer kanlägga upp på sina hemsidor, men jag gjorde ett litet förslag i all anspråkslöshet:

 

KATEGORI:Allmänt

Stanken från folkpartiet!


En av Nyanko Sabunis närmaste män på integrationsdepartementet jämför islam med nazism, och menar att det inte finns några goda muslimer. Sådant anses tydligen meriterande i folkpartiet. Så  Henrik Emilsson som stolpskottet heter sattes på att utreda nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden. Rätt man på rätt plats?

 

Föga förvånande var ett av de förslag som Henrik kom med att begränsa invandrares rätt till föräldraledighet. "Vi har upptäckt att här finns ett hinder för nyanlända invandrare", kommenterar integrationsminister Sabuni, och menar då inte att den rasistiska betongpropp hon själv och hennes utredare utgör. Hindret för integration består visst i att invandrare ges samma rättigheter i samhället som svenskar.

Några andra "hinder" för invandrare som Henrik Emilsson och Nyamko Sabuni kanske bör titta på i framtiden:
  • 8-timmarsdagen. Många invandrare är vana vid att jobba 12, eller till och med 16 timmar om dagen i sina hemländer. Vi ska inte passivisera dem och tvinga in dem i utanförskap genom byråkratiska arbetstidsregleringar! t;/li>
  • Förbudet mot barnarbetete. Hindren för full assimilering in i det svenska samhället måste avlägsnas även för de allra yngsta!
  • Semesterledighet. För en dag som inte tillbringas på arbetsplatsen är ju en förspilld möjlighet till integration i arbetslivet. De som vill slappa i hängmattan istället för att vara ivriga bävrar kan åka till Kuba eller Venezuela!
  • Rätten till politisk organisering och deltagande i föreningslivet. För vill vi verkligen att onda (eller i bästa fall förvirrade) muslimer ska infiltera våra politiska partier och sprida sitt gift? Har de tid med det när de borde söka arbete?
Utredare Henri k Emilsson skriver också att de politiska debatterna "onekligen blir intressantare när Sverigedemokraterna är med". Han är inte den förste folkpartisten som trycker upp nosen i Jimmie Åkessons bruna röv och gillar lukten. Cirkeln börjar slutas allt mer. Liberalerna fattar fascisternas hand och de vandrar tillsammans i marschtakt mot framtiden, som alltmer börjar likna forntiden.

KATEGORI:Högerextremism

Vattenkrig och mänskliga rättigheter

Vad bör vara en oumbärlig mänsklig rättighet? Svaret lär variera beroende på till vem man ställer frågan. För en välgödd svensk liberal är svaret måhända rätten att slippa utsättas för direkt fysiskt våld. Ställer man istället frågan till en person på väg att svälta ihjäl i ett fattigt land (i en värld där våra husdjur i västvärlden är mer välnärda än många människor i de länder där våra företag berikar sig på naturresurser och billig arbetskraft) kan svaret istället bli "att slippa svälta". Ställer man frågan till en förälder till ett av de 5000 barn som dör dagligen av smutsigt vatten är det inte omöjligt att man får svaret "rent dricksvatten".

 

 


FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, med sina fel och brister, försöker balansera mellan dessa olika erfarenheter och fokuserar inte bara på egendomsrättigheter eller fysiskt våld, utan även det strukturella våld som det innebär att vissa tvingas svälta ihjäl i en värld där andra bränner matberg för att höja priser. Därmed lyckas den bli ett obekvämt dokument inte bara för internationella våldsmän och krigshetsare utan även för högern i västvärlden (i den mån dessa kategorier divergerar...).

Den delen av FNs deklaration som är en uppmaning till stater att inte bara låta bli att ha ihjäl sina medborgare med fysiskt våld, utan även efter bästa förmåga ge dem förutsättningar att överleva, har därför varit under attack sedan deras tillkomst. Timbros Fredrik Segerfeldt kallar rättighetsdeklarationen "en kompromiss mellan Stalin och anständighet". Han kallar också upprepade gånger mig som försvarar den för ohederlig.

Bevisföremål a.) Jag utgår från att de åsikter som Fredrik saluför på sin blogg, utan angivande av citattecken, kan antas vara hans egna, och inte bara representerar den auktoritetsfigur som han hänger in som ankare på slutet.

Bevisföremål b.) Jag frågade mig retoriskt vilka människoliv som skulle räddas genom att man urvattnar FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Kommer skurkstater därför att skärpa sig? "Möjligen tror Fredrik Segerfeldt att han tror det, men jag har svårt att tro att han verkligen tror det", skrev jag. Ohederligt, menar Fredrik. Han skriver visserligen att det är "livsfarligt" att "blanda ihop negativa rättigheter med politiska målsättningar". Men livsfarligt i det här fallet betyder nog inte att ett stopp för "hopblandningen" innebär att några faktiska liv räddas. Åtminstone är det ohederligt att komma dragandes med konkreta exempel.

Ett urvattnande motiveras alltså enligt det här resonemanget inte av att några värstingar (Fredrik tar Kuba som ett exempel, men varför inte nämna Israel, världens rekordhållare i brott mot FN-deklarationer, eller USA, en annan återfallsförbrytare?) faktiskt därför kan förväntas skärpa sig. Däremot kommer vi enligt Fredrik (eller enligt Mary Ann Glendon? Bäst att passa sig!) att kunna dämma deklarationerna i skallen på dem med mer tyngd på internationella konferenser.


Fredrik och jag gör lite olika bedömningar av hur lyhörda internationella superskurkar är för FN-deklarationer, men jag skulle för den skull inte kalla honom ohederlig. Däremot lite blåögd. Men en relaterad fråga är ju om Fredrik tror att skurkstater fäster större vikt vid FNs deklarationer om mänskliga rättigheter än demokratiska och snälla länder? Risken är ju annars att man stryker en massa (livs)viktiga rättigheter i deklarationerna för att få skurkarna att röra sig i en riktning som de inte har något som helst intresse av, men därmed bara lyckas försvaga trycket för sociala och ekonomiska rättigheter i de länder där FNs deklarationer faktisk betyder någonting.

(Jag ska naturligtvis inte vara så ofin, för att inte säga rent ohederlig, att jag antyder att det är detta som är nyliberalernas verkliga mål med sin kritik mot de mänskliga rättigheterna.)

(Och jag borde väl inte vara så plump att jag gottar mig åt att Fredrik, som tydligen har högt ställda krav på politisk hederlighet när det gäller meningsmotståndare, glatt skulle kryssat polarn Johnny "vänsterpartiet vill ha det som i Nordkorea" Munkhammar till rikdagen, om han kunnat.)

Jag tror att nyliberalerna har fel om mänskliga rättigheter. FNs deklarationer som de ser ut idag är civiliserande dokument. Med sina fel och brister ger de ändå ett stöd för tanken att alla människor är lika mycket värda och det enda man lyckas med om man tunnar ut dem är att försvaga den tanken. De ekonomiska och sociala rättigheterna är lika viktiga som rätten att slippa dödas aktivt av någon annan person. För människor dör lika definitivt av kronisk undernäring eller smutsigt vatten som av ett pistolskott.

Tvärtemot vad Fredrik påskiner så är ju inte heller deklarationerna tomma, utan har gett tyngd bakom många sociala rörelsers krav på rättvisa och ett drägligare liv för jordens fattiga. Att FN deklarerar att rent vatten är en mänsklig rättighet höjer temperaturen i vattenfrågor, även om det, precis som Fredrik påpekar, inte löser några problem av sig självt. Men vem trodde det?

(Sen förstår han nog att jag inte anser att vattenfrågor är oviktiga. Om inte mina långa blogginlägg gav en ledtråd så kunde ju det faktum att jag skriver det, tre rader nedanför den textsnutt han citerar, som påpekar att frågan är perifer i den svenska politiska debatten, kanske ha gjort det. Att dra stora växlar på ett medvetet missförstånd skulle ju av vissa kunna kallas för... tja, ska vi säga ohederligt?)

När Fredrik Segerfeldt sen övergår till att göra det Timbro betalar honom för; argumentera för privatiseringar, blir det intressantare. Privata företag är mer motiverade att leverera vatten till fattiga i tredje världen påstår han. Till skillnad från en ny jämförande studie (2009). Den hittar visserligen stöd för att privata företag lyckats expandera vattennätet när de tagit över driften - men finner att offentliga vattennät under samma period expanderat lika mycket, och inte sällan lyckats bättre när det gäller att nå de allra fattigaste. Det stämmer med colombianska erfarenheter.
Kanske slutsatsen istället blir att offentlig verksamhet kan göra samma sak som privata företag - men billigare? Den enda man kan vara säker på när man privatiserar vattentillgångar verkar ju vara att priserna stiger. Ofta med flera hundra procent. Det tycker Fredrik är bra. Ett offer för vattenprivatiseringar i tredje världen som tvingas betala en fjärdedel av sin lön i vattenavgifter, mer än vad hon lägger på mat, håller kanske inte med.

Vi  kan ju slänga exempel på varandra så länge vi orkar. Det förändrar inte det faktum att Fredrik har problem. Privatiseringsprojektet som han målar i så rosiga färger har planat ut sedan 90-talets glada marknadsfundamentalistiska dagar. I Frankrike, hem åt de privata vattenjättarna Suez och Veolia, återkommunaliserade nyligen Paris sin vattenhantering. 40 andra franska k ommuner har gjort samma sak. Anledningen: bättre service till lägre pris. Andra länder som hakat på återkommunaliseringstrenden:
Mali, Filippinerna, Uruguay, Argentina, Tanzania och Bolivia. För befolkningarna som utsätts för marknadsliberala experiment är ju ofta allt annat än nöjda. I en rapport från 2006 varnar FN för att vattenprivatiseringar i fattiga länder skapar oro och missnöja, ibland rena krigsscener. Som i Bolivia, där Världsbanken vred om tumskruvarna på regeringen och krävde vattenprivatiseringar; vilket ledde till chockhöjningar av konsumentpriserna. Efter ett utdraget och våldsamt vattenkrig mellan regering och missnöjd befolkning flydde privata Bechtel med svansen mellan benen och lämnade bara efter sig en stämning på 25 miljoner dollar ??
Det kostar pengar att förse de slumområden och kåkstäder som i globaliseringens spår växer upp som svampar runt stora befolkningscentra med vattensystem. Det blir såklart extra dyrt om man till investeringskostnaderna måste lägga ett avkastningskrav för de privata ägarna. Även privatiseringsförespråkare medger i sina nyktra stunder att de inte är ett alternativ för de riktigt fattiga, som inte kan inte betala tillräckligt för att privata investeringar ska löna sig. I ett sådant läge är det naturliga alternativet såklart att det offentliga investerar i och sköter ny vatteninfrastruktur, precis som det offentliga bör ha hand om annan infrastruktur som kräver mycket investeringar och där det blir orimligt och orättvist att lämpa över priset på den enskilde konsumenten, som vägar, el och telekommunikationer
Fredrik Segerfeldts marknadsfundamentalistiska åsiktsfränder på IMF och Världsbanken har i årtionden genom nyliberala strukturanpasningsprogram avlövat samhällsservicen i redan fattiga länder i tredje världen. Skuldfällor, privatiseringar, skattesänkningar, avregleringar och sparpaket har mycket effektivt skjutit fattiga länders möjligheterna att erbjuda sina medborgare grundläggande samhällsservice, som tillgång till rent vatten, i sank.  En kritik av offentlig service i fattiga länder kan rimligen inte dansa förbi att den manglats hårt av de ekonomiska recept som vi i väst skrivit ut åt dem. Om debattören inte är en del av samma marknadsfundamentalistiska rörelse, med mer av samma passerade lösningar på agendan, vill säga. Vi andra kan ju leka med tanken på hur saker skulle kunna fungera, om inte flera årtionden förlorats till marknadsfundamentalistisk ortodoxi, som bara lyckats med att göra de fattiga fattigare, svaga regeringar svagare och dåligt utbyggd offentlig infrastruktur ännu mer otillräcklig.
Det är dock inte en utveckling som är oundviklig. Redan idag har vinden vänt mot marknadsfundamentalism på vattenområdet. Om några år kanske inte diskussionen handlar så mycket om privatiseringar som om hur vi bäst stödjer de offentliga vattenleverantörerna i fattiga länder, så att de kan få ta del av den kompetens som våra egna kommunala bolag sitter på, och så att även den fattiga delen av världens befolkning kan få ta del av ett offentligt, väl utbyggt vattennät till självkostnadspris. Kanske kan våra skattepengar som kanaliseras genom IMFs och Världsbankens lån i framtiden rikta in sig på sådana projekt, istället för att användas som hävstänger för att pressa motvilliga fattiga länder till att sälja ut mer av sina vattentillgångar till våra västerländska företag
En avgörande och förbisedd anledning till att vi inte kan lämna över vattenfrågor till det privata näringslivet är den ekologiska katastrof som ligger i startgroparna. Klimatförändringar, överbefolkning och nedsmutsning har haft förödande konsekvenser för jordens vattenreserver. Grundvattennivåer sjunker alarmerande. Om vi inte ändrar vår livsstil kommer i framtiden upp till hälften av jordens befolkning att leva i områden som saknar tillräckliga vattenresurser för att möta befolkningens vardagliga behov. Redan idag är rent vatten en lyxvara i torra, fattiga områden. Som Fredrik skriver så har privata företag ett egenintresse av att öka vattenkonsumtionen, vilket är precis tvärtemot vad som måste ske. Och vi vet ju hur marknadsmekanismerna hanterar en situation där utbudet är lägre än efterfrågan: prishöjningar. Ju mer brist och ju mer desperat efterfrågan, desto högre priser. Marknadslösningar på vattenområdet riskerar alltså att bli en dödsfälla för jordens fattigaste, i en torrare, hetare och mer överbefolkad värld. Istället krävs en planerad samhällsinsats där sociala och ekologiska mål sätts före privata företags vinstintressen. Vatten är inte en vara vilken som helst, utan förutsättningen för allt djur- och växtliv på den här planeten. Det är dags att vi börjar behandla det med den respekt det förtjänar.
När Fredrik Segerfeldt sen övergår till att göra det Timbro betalar honom för; argumentera för privatiseringar, blir det intressantare. Privata företag är mer motiverade att leverera vatten till fattiga i tredje världen påstår han. En jämförande studie håller inte med. Den hittar visserligen stöd för att privata företag lyckats expandera vattennätet när de tagit över driften - men finner att offentliga vattennät under samma period expanderat lika mycket, och inte sällan lyckats bättre när det gäller att nå de allra fattigaste. Det överensstämmer också med erfarenheter från exempelvis Colombia. Kommunistiska Kubas offentligägda vattennät lyckas också rätt bra i en jämförelse, näst bäst i Latinamerika på att leverera vatten för hygienändamål, genomsnittliga på att leverera dricksvatten. Vattenpriset ett av de allra lägsta.

Kanske Fredriks slutsats istället borde vara att offentlig sektor kan göra samma sak som privata företag - men billigare? Den enda man kan vara säker på när man privatiserar vattentillgångar verkar ju vara att priserna stiger. Ofta med flera hundra procent. Det tycker Fredrik är bra. Ett offer för vattenprivatiseringar i tredje världen som tvingas betala en fjärdedel av sin lön i vattenavgifter, mer än vad hon lägger på mat, håller kanske inte med. Vad såna prisökningar innebär för de riktigt fattigas möjlighet att köpa vatten är inte svårt att räkna ut.

Vi  kan ju slänga exempel på varandra så länge vi orkar. Det förändrar inte det faktum att Fredrik har problem. Privatiseringsprojektet som han målar i så rosiga färger har tappat fart sedan 90-talets glada marknadsfundamentalistiska dagar. I Frankrike, hem åt de privata vattenjättarna Suez och Veolia, återkommunaliserade nyligen Paris sin vattenhantering. 40 andra franska kommuner har gjort samma sak. Anledningen: bättre service till lägre pris. Andra länder som hakat på återkommunaliseringstrenden:
Mali, Filippinerna, Uruguay, Argentina, Tanzania och Bolivia. För befolkningarna som utsätts för marknadsliberala experiment är ju ofta allt annat än nöjda. I en rapport från 2006 varnar FN för att vattenprivatiseringar i fattiga länder skapar oro och missnöje, ibland rena krigsscener. Som i Bolivia, där Världsbanken vred om tumskruvarna på regeringen och krävde vattenprivatiseringar; vilka ledde till chockhöjningar av konsumentpriserna. Efter ett utdraget och våldsamt vattenkrig mellan regering och missnöjd befolkning flydde privata Bechtel med svansen mellan benen och lämnade bara efter sig en stämning mot den bolivianska staten på 40 miljoner dollar.

På de flesta håll i tredje världen har missnöjet med vattenprivatiseringar varit massivt. Frågar man vad folket vill ha istället blir svaret vanligtvis "samma system som ni unnar er själva i västvärlden". Här ligger ansvaret
på stat eller kommun, som lyckas leverera rent vatten till alla till ett billigt pris. Men där tar Fredrik Segerfeldts och Timbros sympati med världens fattiga och törstiga slut.

Det kostar pengar att förse de slumområden och kåkstäder som i globaliseringens spår växer upp som svampar runt storstäderna med vattensystem. Liksom att leverera vatten till den fattiga landsbygden. Det blir såklart extra dyrt om man till höga investeringskostnader måste lägga ett avkastningskrav för de privata ägarna. Även privatiseringsförespråkare medger i sina nyktra stunder att de inte är ett alternativ för de riktigt fattiga, som inte kan inte betala tillräckligt för att privata investeringar ska löna sig. Risken är överhängande att privata företag plockar russinen, de lönsamma delarna av vattennätet, ur kakan, och överlåter de olönsamma till det allmänna. Det är alltså rätt logiskt att det offentliga investerar i och sköter det naturliga monopolet vatten, som har många så kallade externaliteter, inte minst de hälsoeffekter som dåligt utbyggda vattennät och orent vatten medför. Att lägga ut kostnaderna på enskilda individer blir alltför orättvist.

Men Fredrik Segerfeldts marknadsfundamentalistiska åsiktsfränder på IMF och Världsbanken har i årtionden genom nyliberala strukturanpasningsprogram avlövat samhällsservicen i redan fattiga länder i tredje världen. Skuldfällor, privatiseringar, skattesänkningar, avregleringar och sparpaket har mycket effektivt skjutit fattiga länders möjligheterna att erbjuda sina medborgare grundläggande samhällsservice, som tillgång till rent vatten, i sank.  En kritik av offentlig service i fattiga länder kan rimligen inte dansa förbi att den manglats hårt av de ekonomiska recept som vi i väst skrivit ut åt dem. Om inte den som kritiserar är en del av samma marknadsfundamentalistiska rörelse, med mer av samma passerade lösningar på agendan, vill säga. Vi andra kan ju leka med tanken på hur saker skulle kunna fungera, om inte flera årtionden förlorats till nyliberal ortodoxi, som bara lyckats med att göra de fattiga fattigare, svaga regeringar svagare och dåligt utbyggd offentlig infrastruktur ännu mer otillräcklig.

Det är dock inte en utveckling som är oundviklig. Som sagt har vinden vänt mot marknadsfundamentalism på vattenområdet. Om några år kanske inte diskussionen handlar så mycket om privatiseringar som om hur vi bäst stödjer de offentliga vattenleverantörerna i fattiga länder, så att de kan få ta del av den kompetens som våra egna kommunala bolag sitter på, så att även den fattiga delen av världens befolkning kan få ta del av ett offentligt, väl utbyggt vattennät till självkostnadspris. Kanske kan våra skattepengar, som kanaliseras genom IMFs och Världsbankens lån, i framtiden rikta in sig på sådana projekt, istället för att användas som hävstänger för att pressa motvilliga fattiga länder till att sälja ut mer av sina vattentillgångar till våra västerländska företag?

En avgörande och förbisedd anledning till att vi inte kan lämna över vattenfrågor till det privata näringslivet är den ekologiska katastrof som ligger i startgroparna. Klimatförändringar, överbefolkning och nedsmutsning har fått förödande konsekvenser för jordens vattenreserver. Grundvattennivåer sjunker alarmerande, floder sinar. Om vi inte ändrar vår livsstil kommer i framtiden upp till hälften av jordens befolkning att leva i områden som saknar tillräckliga vattenresurser för att möta befolkningens vardagliga behov. Som Fredrik skriver så har privata företag ett egenintresse av att öka vattenkonsumtionen, vilket är precis tvärtemot vad som måste ske. Och vi vet ju hur marknadsmekanismerna hanterar en situation där utbudet är lägre än efterfrågan. Ju mer brist och ju mer desperat efterfrågan, desto högre priser. Marknadslösningar på vattenområdet riskerar alltså att bli en dödsfälla för jordens fattigaste, i en allt torrare, hetare och mer överbefolkad värld.

Istället krävs en planerad samhällsinsats där sociala och ekologiska mål sätts före privata företags vinstintressen. Vatten är inte en vara vilken som helst, utan förutsättningen för allt djur- och växtliv på den här planeten. Det är dags att vi börjar behandla det med den respekt det förtjänar. Därför applåderar jag, till skillnad från Fredrik Segerfeldt, att FN skruvar upp vattentrycket.



Share |


KATEGORI:Vatten - en rättighet!

Svenska massmedia sjunger med i Pentagons kör

När det åskar i Pentagon mullrar också svenska massmedia. Den amerikanska militären är (naturligtvis) rasande på att Wikileaks avslöjat hur inkompetent och inhumant de bedriver sitt krig i Afghanistan. Att amerikansk militär tystat ner och ljugit om många massakrer där oskyldiga civila dödats. Att hemliga dödskvadroner som jagar misstänkta motståndsmän avrättat minst 195 oskyldiga civila afghaner.  Att Pakistan, på pappret USAs allierade, i själva verket samarbetar med talibanerna.


Den läxa som den amerikanska krigsmaskinen tog med sig hem från Vietnam var att krig i framtiden måste utkämpas på två fronter: dels det militära kriget i det land som för tillfället utsetts till fiende. Dels kriget mot fredsrörelsen, vänstern och kritiska journalister på hemmaplan. För att vinna det andra kriget, det om opinionen, måste informationen kontrolleras hårt. Krigets verkliga ansikte, blodiga och trasiga kroppar, raserade hus och kvarter, ett samhälle slaget i spillror, får inte visas upp. Istället får vi se bilder som påminner om ett dataspel, där kliniska bomräder alltid träffar sitt mål och amerikanska disciplinerade soldater slåss för friheten och det goda.


På det stora hela har USA lyckats rätt bra med sin dubbla krigföring. Våldtäkten på Irak skedde i huvudsak bakom slöjan. Kriget i Afghanistan utkämpas så långt under radarn att det är lätt att glömma att det krigas alls. Därför är Wikileaks läcka så viktig. Den visar i ett slag upp krigets fula, grymma ansikte, det som vi inte skulle få se, och Barack Obamas vinnande leende liknar plötsligt mer en grinande dödsmask.

Massmediabevakningen kring läckan skiftade dock ganska snart från att handla om vad Wikileaks faktiskt avslöjat om hur USA bedriver sitt krig mot det afghanska folket till att fråga sig om det var rätt att publicera informationen. Indignationen över de oskyldiga civila offren för USAs (och vår egen!) krigföring var en piss i Nilen jämfört med vreden och mullrandet över de hypotetiska dödsfall som läckan kan orsaka i framtiden, hos våra allierade. SVTs Aktuellt befäste i torsdagens intervju med Julian Assange ytterligare sin ställning som svensk mediahögers förnämsta utpost: man börjar närma sig bizarrolandia när en journalist läxa upp en annan journalist för att ha gjort livsviktig information tillgänglig, information som i bästa fall kan stoppa ett krig!

När massmedia så billigt och villigt gör sig till en del av Pentagons pushback mot en obekväm läcka så säger det en hel del om hur de uppfattar sig själva och sitt eget uppdrag. Glöm högerns snack om svenska vänstermedia. Det var allltid en rökridå. Även svensk public service-TV är idag en del av den nykoloniala världsordningen och identifierar sig mer med USAs ockuperande armé än med dess civila offer.

AB, Exp, DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3,
Bloggat: Approximation

KATEGORI:Afghanistan

Boultbee räddar tenstaborna från socialismen

De där privata företagarna, välståndsbildarna, de berikande, närande, multikompetenta och såklart oklanderligt välklädda samhällsaktörerna som ska frälsa oss alla, inte minst törstiga personer i tredje världen, gör det igen. Tar över en väl fungerande offentlig verksamhet, i det här fallet ett köpcenter som tidigare förvaltats kommunalt, chockhöjer hyrorna (vilket riskerar att bli sista spiken i kistan för många lokala småföretagare) och levererar... sämre lokalunderhåll och en Al Capone-attityd till sina hyresgäster.

Jag kan knappt vänta på att läsa Timbros rapport
om hur det privata fastighetsbolaget Boultbee räddade tenstaborna från den gråtrista halvsocialistiska kommunala fastighetsförvaltningen.

DN 1, 2, SVT PLAY

KATEGORI:Ekonomi

Mer vatten (eller: Timbros halvtomma glas)...

För några dagar raljerade jag och fler med mig över liberalen Fredrik Segerfeldts motstånd mot FNs utmärkta initiativ att deklarera att tillgång till rent vatten är en grundläggande mänsklig rättighet. Det blev han lite sur och grälsjuk över och han spinner i ett blogginlägg vidare på sin debattartikel. Argumentationen består vad jag kan se av två delar (om man skalar bort sedvanligt gnäll över vänstern).

Till att börja med menar Fredrik att det är dumt att lägga in vad vissa kallar positiva rättigheter, alltså rätt till exempelvis bostad, mat eller som i det här fallet rent vatten i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Dumt eftersom det enligt Fredrik underlättar för diktatorer och annat elakt folk att förtrycka och ha ihjäl sina undersåtar, vilket ju strider mot andra delar av FNs deklaration, de delar som handlar om rätt att slippa utsättas för våld och kränkningar (av vissa kallade negativa rättigheter).

Att högern, speciellt den nyliberala, hatar idén om positiva mänskliga rättigheter är inget nytt. Men argumentationen brukar vara mindre långsökt: högern är inte särskilt tilltalad av tanken på att deras rika och förmögna väljare och de mäktiga företags vars intressen högern företräder ska riskera att tvingas vara med och betala för andra människors rättigheter. Som en engelsk diplomat sade inför vattenomröstningen: "varför ska vi betala för toaletter i Afrika?" Eller som Fredrik  skriver: "det är inte en rättighet att leva, bara att inte dödas av någon annan". (Om det är en rättighet att leva så betyder det ju att någon, exempelvis jordens rikaste person, skulle kunna tvingas betala för någon annans överlevnad, exempelvis ett svältande barn).

Säga vad man vill om den ekonomiska argumentationen, den är åtminstone ärlig och gömmer sig inte bakom en humanitär mask. För vem tror egentligen att en elaking som Saddam Hussein skulle ha låtit bli att gasa kurder i Irak om rätten till bostad inte varit inkluderad i FNs allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna? Vem tror att USAs trupper i Afghanistan kommer att sluta ha ihjäl civila afghaner, i strid med FNs deklarationer, om rätten för en medborgare att ta del av sitt lands kulturliv stryks?

Vem tror att de rövarband som USA och vi själva stödjer
i Afghanistan skulle ha slutat våldta unga pojkar på militärbaserna, för att bara ta ett av de många övergrepp som de gör sig skyldiga till i vårt namn, om FN avstått från att deklarera att rent vatten är en mänsklig rättighet? Möjligen tror Fredrik Segerfeldt att han tror det, men jag har svårt att tro han faktiskt innerst inne tror det. Mördare och tyranner, inklusive de som backas upp av liberaler, kommer att fortsätta mörda och förtrycka så länge det är i deras intresse och står i deras direkt fysiska makt att så göra. De bryr sig ungefär lika lite om FNs deklarationer som en genomsnittlig svensk högerman bryr sig om fattigas rätt till rent dricksvatten i något tredjevärldenland i långtbortistan.

Den andra delen av argumentationen övergår till att tala om
varför privatiseringar är lösningen på världens vattenproblem. Värt att notera här är att man faktiskt teoretiskt kan tycka att privata företag är bättre på att leverera vatten än stat eller kommun utan att för det protestera i högan sky mot att FN deklarerar att vatten ska vara en mänsklig rättighet. Om man verkligen tror det kanske man till och med borde välkomna FNs beslut, eftersom det ökar trycket i frågan.

Fredrik Segerfeldt har tydligen skrivit en hel bok om vatten på Timbros uppdrag och bekostnad. Däri kommer han fram till att - hör och häpna! - privatiseringar är svaret även på denna fråga. Sannolikheten för att en svensk liberal på skrivuppdrag för Timbro hade nått en annan slutsats är väl ungefär lika liten som den att Jan Björklund skulle kunna avhålla sig från att försöka locka rasistväljare genom att kräva "hårdare tag" mot invandrare i en valrörelse.

(Som en parantes så kan man ju fundera lite grann över att Timbro uppenbarligen har så mycket pengar att ösa på opinionsbildning för att högervrida det politiska klimatet i Sverige att för den svenska politiska debatten perifera frågor som vattenprivatisering i tredje världen ryms i budgeten. Utan tvekan sitter det inte en utredare på LO och skriver böcker om varför tredje världens vattenförsörjning bör vara en gemensam, offentligägd angelägenhet - och inte för att argumentet inte kan göras eller för att frågan inte är viktig. Man kommer att tänka på en anekdot från Naomi Klein.)

Nå, att svenska borgare sväljer marknadsliberalt fluff
med hull och hår är väl inget nytt. Det tog mig två minuter att googla fram kritiska perspektiv: exempelvis en metastudie från (vanligtvis marknadsfundamentalistiska) Världsbanken som konstaterar  att det inte finns några statistiskt signifikativa skillnader i effektivitet mellan privata och offentliga vattenleverantörer (!). Eller en rapport från Pacific Institute som tonar ner den infekterade privatiseringsdiskussionen, konstaterar att både offentliga och privata driftsformer har sina fördelar och nackdelar och lyfter fram andra parametrar som viktigare än ägandeförhållandena. Man konstaterar också att det inte finns några statistiska belägg för att anta att privata företag är billigare i drift eller mer effektiva.

Den förmodligen mest rimliga (om än osexigt nyanserade) slutsatsen man kan dra om man tar sig en titt på frågan efter att ha lagt av de ideologiskt färgade glasögonen, är att tekniskt kunnig personal med en drivkraft att faktiskt vilja förbättra och med ekonomiska resurser och politiskt stöd i ryggen kan göra ett bra jobb med vattenfrågor - oavsett om denna personal arbetar inom den offentliga sektorn eller i ett  privat företag. I många fattiga länder saknas dock såväl tekniskt kompetens som ekonomiska resurser och ibland också politisk vilja - och läget har knappast blivit bättre efter årtionden av nyliberala nedskärningar, privatiseringar  och strukturanpassningprogram anbefallda bland annat av Världsbanken. Ett sätt för stater att frigöra ekonomiska resurser i ett sådant läge (eller att få villkorade lån från IMF och Världsbanken) är att sälja ut sina dyrbara vattenresurser till utländska privata företag. Den mest relevanta frågan är inte nödvändigtvis om dessa företag kan sitt jobb, utan:

a) om det är rimligt att en så värdefull resurs som vatten (desto torrare region desto mer värdefull, och desto mer framtida överbefolkning, nedsmutsning och klimatförändring, desto mer kommer värdet att stiga) ska säljas ut av det gemensamt ägda till privata intressen? När man betänker att vatten dessutom är en av de få naturresurser som våra företag jagar i fattiga länder som är helt avgörande för alla människors rent fysiska överlevnad så inser man att det inte är en akademisk frågeställning.

b)
om det är en bra idé att i hanteringen av en så livsavgörande resurs bygga in de incitament till uttag av överpriser som privatisering innebär. Som bekant behöver privata företag, till skillnad mot stat och kommuner, gå med vinst. Och helst också högre vinst... Och högre vinst... Det skapar - naturligtvis - ett tryck uppåt på priserna för de varor eller tjänster företaget levererar.

(Om man tröttnar på osexiga nyanseringar så finns det såklart skräckhistorier om hur illa det kan gå när man privatiserar vattnet också).


Do not assume the private sector is inherently more efficient or less
costly. Statistical analysis does not support this claim


Share |


KATEGORI:Vatten - en rättighet!

Bloggens nya kläder

S

om återkommande besökare (jo det finns några stycken, roligt nog) märker så har homo politicus fått nya kläder. Den gamla svarta stassen är avlagd, den blev lite tråkig i längden. Nu är det ljusare, gladare färger och förhoppningsvis lite mer lättläst.

Att försöka få stilmässig ordning på hemsidor är onekligen ett kapitel för sig. Det är inte alltid idén man har i huvudet är så lätt att förverkliga i <html> och om man ändå får till något man är nöjd med så skiftar resultatet mellan olika webbläsare. Jag är ändå nöjd med helhetsintrycket även om jag säkert kommer att snickra vidare i det lilla. Många politiska bloggar ser rätt lika ut: skribenterna lägger allt krut på texterna och väljer en standardmall ur något blogghotells menyer. Jag hoppas att homo politicus står ut lite från mängden och att det hjälper er läsare att komma ihåg den och såklart får er att återvända.

Vad tycker du?


KATEGORI:Allmänt

Skulle Fredrik Segerfeldt dricka det vattnet?

9

00 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten. 2,6 miljarder människor saknar möjlighet att sköta sin hygien på grund av vattenbrist. Det här är ett problem som växer i takt med befolkningsökning, miljöförstöring och klimatförändring: bara sedan 2004 har antalet människor som saknar förutsättningar att sköta sin grundläggande hygien vuxit med 200 miljoner. 5000 barn dör varje dag av diaréer som orsakas av förorenat dricksvatten - nedsmutsat med människobajs för att tala klarspråk.

Nyligen röstade FN på initiativ av Bolivia för en deklaration om att rent dricksvatten och möjlighet att sköta sin hygien ska vara en grundläggande rättighet för alla människor. 122 medlemsländer röstade för. USA, Kanada och flera europeiska länder (däribland Sverige) valde till slut att lägga ner sina röster - efter att ha lobbat frenetiskt mot förslaget, påhejade av mäktiga ekonomiska intressen som ser en chans att tjäna grova pengar på privatiseringar av vattenresurser.

Tillgång till rent vatten är bokstavligt talat en fråga om liv eller död - och det är bra att FN till slut erkänner detta. Men det retar uppenbarligen högern. Miljöminister Andreas Carlgren är även i denna fråga ett skämt. Och folkpartisten Fredrik Segerfeldt visar med ett svamligt debattinlägg i Aftonbladet idag att svenska liberaler lever i en marknadsfundamentalistisk twilight zone där mer av samma misslyckade recept förväntas ge ett annorlunda utfall. Mer privatiseringar och ett reflexmässigt rabblande av trossatser om att "marknaden" ordnar allt till det bästa är svaret på även denna fråga. För när inte kapitalismen räcker till för att lösa ett problem så är ju en marknadsfundamentalists svar alltid... mer kapitalism! Hallelujah!

Albert Einsteins definition av galenskap var att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annorlunda utfall. Men inte tror jag att svenska liberaler är galna. De hatar bara tanken på att människor har vissa grundläggande rättigheter, därför att det kan betyda att någon, exempelvis de rikaste i västvärlden, kan tvingas betala för dem. Även om det i sammanhanget handlar om småslantar - att nå FNs millenniemål om att halvera andelen människor som saknar rent vatten skulle kosta 10 miljarder dollar, alltså mindre än en procent av vad världen lägger på militära utgifter per år. Men för mycket för en svensk folkpartist. I en liberals föreställningsvärld är det såklart helt naturligt och i sin ordning att vissa sprutar ner sina vänner med dyr champagne på krogen, medan andra tvingas dricka vatten utspätt med avföring.


P.S. En applåd förresten till Fredrik för att han på begränsat utrymme lyckats klämma in en ovidkommande Stalinreferens. Såna retoriska höjdpunkter gör ju att man inte kan sluta älska folkpartisterna.

KATEGORI:Vatten - en rättighet!

Slutlekt i skolan för marknadsliberalerna?

Den svenska skolan är en lekstuga! Nej, det är inte Jan Björklunds senaste fånerier om att föräldrar till skolkande barn ska tvingas sitta med på lektionerna jag hakar på. (Även om det förslaget onekligen väcker en del funderingar...)


Sedan friskolereformen på 90-talet har den svenska skolan blivit ett vilda västern där marknadsliberaler fått härja fritt. Där finns en massa fina skattekronor att mjölka ur verksamheten för privata ägare, och utländska företag köper upp svenska skolor för att göra vinst på dem, inte som välgörenhet, om nu någon trodde det. Få andra länder har låtit privata företag sätta tänderna så djupt i den offentligt finansierade skolan som Sverige. Och den svenska skolans resultat har sjunkit stadigt i takt med privatiseringarna. De kommunala skolorna går på knäna när de privata friskolorna suger upp resurser och de mest studiemotiverade eleverna. Vi har fått religiösa friskolor där elever undervisas i en världsbild präglad av gammal vidskepelse, bekostat av skattepengar. Friskolor manipulerar kvalitetsbedömningar och micklar med betygen för att  för att se mer framgångsrika ut, samtidigt som de skär ner på antalet lärare för att gå med vinst. Om Nationaldemokraterna får som de vill får vi till och med rasistiska dagis. Vad barnen får med sig därifrån kan man ju lätt föreställa sig.

Om Jan Björklund vore allvarligt intresserad av en bättre skola för alla elever skulle han såklart börja där skon verkligen klämmer. Men det är väl roligare att jaga eleverna med majorsbajonetten. Tur att vänsterpartiet har duktiga  skolpolitiker som Rossana Dinamarca. Debattartikeln i DN idag luktar sunt förnuft, och frågar man väljarna så gissar jag att en massiv majoritet ställer sig bakom kravet på att sätta stopp för de privata företagens vinstbonanza, på skattebetalarnas bekostnad. Skolor ska inte drivas av privata företag som ser varje resurskrävande elev som ett minustecken i bokföringen. Målet måste vara att ge alla elever, även de med särskilda behov och de från mindre studiemotiverande hem, en fullgod utbildning.

Visst finns det lyckade exempel på friskolor som gör ett bra jobb och som förtjänar cred. Men det finns andra sätt att uppmuntra skolpersonalens kreativitet och prova nya undervisningsformer än att håva ut skattepengar som vinstregn över privata ägare.


KATEGORI:Inrikespolitik

Än blåser ingen tydlig valvind

Nu börjar opinionsmätningsterrorn komma igång på allvar efter en semesterpaus. Idag kom det en från SIFO, som jag litar mer på än en del andra mätinstitut. Enligt den noteringen leder högeralliansen något över de rödgröna, men alla förändringar ligger inom felmarginalen. Centern och rasistpartiet ligger och skvalpar runt fyraprocentspärren. Det är ett spännande läge när 2010 års valrörelse går in mot slutspurten. Men fortfarande känns det inte riktigt som att man kan ana en tydlig riktning. Valvinden kan blåsa åt vilket håll som helst.

Det märks på debatten också. Det saknas en röd tråd fortfarande. Även om valrörelser alltid handlar om 100 saker samtidigt så brukar man kunna ana ett eller några teman som dominerar. Partierna gör såklart sitt allra bästa för att spika fast sina frågor överst på dagordningen. Förra valet lyckades till exempel högeralliansen rätt bra med att låtsas som att de brydde sig om de som står utanför arbetsmarknaden - även om receptet för dessa i praktiken var hårdare tag och lägre ersättningar från a-kassa och sjukförsäkringar. Många trodde nog på den bild av de nya, medkännande moderaterna som Fredrik Reinfeldt projicerade med sitt prat om "utanförskapet". Utanförskapet (som vuxit rätt betydligt sedan dess) kommer nog inte att bli högeralliansens tema den här gången. Det skulle skorra rätt falskt när arbetslösheten nått rekordnivåer och desperata utförsäkrade sjuka tar livet av sig för att de inte ser någon utväg och pressas allt hårdare från myndighetshåll.

Säkerligen kommer de borgerligas valbudskap vara att allt är tip-top och det som inte är tip-top är på väg åt rätt håll.

De rödgröna däremot skulle ju kunna plocka upp den tappade bollen och bita sig fast i diskussionen om utanförskap. Även om termen är luddig, avsiktligt så eftersom det blir lättare att bolla med siffror om man inte riktigt definierar vad man pratar om. Man kanske vill välja ett annat begrepp än de borgerligas gamla avlagda. Men poängen är viktig: väldigt många människor står ofrivilligt utanför arbetsmarknaden idag. Fyra år med Reinfeldt och Borg har inte gjort livet lättare för dem. Vem tror att fyra år till kommer att hjälpa?

Jag har inte sett vänsterpartiets kampanjmaterial än men jag gissar att arbetslösheten och de växande ekonomiska klyftorna mellan fattiga och rika i Reinfeldts Sverige kommer att vara ett huvudtema. Det är som sig bör. Vänstern är den enda politiska rörelsen med full sysselsättning på programmet och de enda som tar klassklyftor på tillräckligt stort allvar för att faktiskt vilja göra något åt dem. Förhoppningsvis drar partiet också nytta av att vara de enda som vill avsluta Sveriges krigsinsats i Afghanistan.

EU-frågor brukar vara stendöda i svensk inrikespolitik när det inte är val till Europaparlamentet, men kanske en diskussion om eurosamarbetet (som högern vill ansluta oss till även om de inte törs säga det högt för tillfället) vore på sin plats? Med tanke på att Sverige dragit så stor nytta av att ha en egen valuta nu under den ekonomiska krisen som straffat euroländerna så hårt, så kanske det vore läge att sticka hål på finansminister Borgs pösballong? Hade svenskarna lytt moderaterna och folkpartiets uppmaning och röstat ja till euron för några år sedan hade vi suttit betydligt värre i klistret.

Förhoppningsvis kommer inte främlingsfientlig symbolpolitik att vara ett genomgående tema den här gången, trots Jan Björklunds stinkbomb häromdagen. Folkpartiet kommer säkert att göra sitt bästa för att mota in debatten i de murknare farvattnen. Och de riktiga rasisterna har ju aldrig något bättre för sig än att försöka underblåsa fördomar och misstänksamhet. Men väljarna brukar vara klokare än så.

En dryg månad kvar till valet, och fältet är alltså vidöppet fortfarande. En rysare kommer det nog att bli. Så nu är det dags att lägga in ett kol!


KATEGORI:Inrikespolitik

Valtekniskt samarbete (v)-(f!)?

E xpressens ledarskribent Johannes Forssberg verkar vara en trevlig sorts liberal. Så trevlig faktiskt att man ibland undrar om han gillar de rödgröna bättre än högeralliansen. Det kan ju inte vara lätt för en äkta socialliberal att rösta på folkpartiet idag. Ibland kan man tvingas hålla för näsan när man röstar. Men inte ens en stor klädnypa stänger väl ute lukten av marknadsfundamentalism, rasistflörtar och nykolonialism från Jan Björklunds parti.


I dagens ledare argumenterar han diskret för ett valtekniskt samarbete mellan F! och något av de rödgröna partierna (vänsterpartiet ligger väl närmast till hands). En tanke som jag själv varit inne på. När läget är så osäkert som det verkar vara för tillfället räknas varje röst. Och F!-väljarna är kanske inte alltför talrika, men de som röstar på Gudrun Schyman kommer knappast från högerblocket.

Forssberg nämner de självklara invändningarna mot idén. Inget rödgrönt parti är så värst suget på att ge ett konkurrerande parti en friresa. I politiken bjuds det sällan på några gratisluncher. Men frågan är om inte fördelarna här uppväger riskerna?

Gudrun Schyman som politiker är magnituder större än sitt parti. F! är i mina ögon ett rätt hopplöst projekt som fristående parti. Jämställdhet mellan könen, och mellan människor av olika sexualitet, är ett viktigt politiskt perspektiv, men det kan inte vara det enda. För vänstern är det ett ben att stå på, tillsammans med den antikapitalistiska kritiken av förtryckande ekonomiska maktstrukturer och orättvisor och det ekologiska perspektivet.

Att Gudrun Schymans parti av egen kraft tar sig in i riksdagen kan nog uteslutas. Och F! kan nog svensk politik faktiskt vara utan. Men Schyman är en politisk begåvning som inte borde gå till spillo. Frågan är om hon, och vänsterpartiet, är redo att göra något som bryter dödläget?

KATEGORI:Inrikespolitik

Major Burklund och futtighetspartiet lurifaxerna

E

gentligen vill man bara avfärda det med en gäspning. Klart folkpartiet även denna valrörelse skulle ge sig ut på en fisketur i främlingsfientlighetens murkna vattnen. Bara några veckor innan valet släpper Jan Björklund (eller ska vi kalla honom Major Burklund framöver?) en stinkbomb. 2002 var det språktestet för invandrare som räddade liberalerna kvar i riksdagen trots dåvarande partiledare Leijonborgs nollkarisma. Valrörelsen 2006 försökte de upprepa framgången med ett liknande förslag, men en spionskandal kom i vägen.

Eftersom folkpartiet även denna valrörelse leds av en partiledare med nollkarisma och dessutom kan ställas till svars för en förd politik som ökat utanförskapet och inte gjort ett skvatt för att underlätta för vare sig invandrare eller svenskar att få jobb så var det en lågoddsare att invandrarna än en gång skulle få rycka in som slagpåsar åt röstkåta folkpartister. Och burkaförbud ligger ju lite i tiden. Det är svårt att hitta någon som är beredd att försvara detta märkligt klädesplagg. Så Major Burklund trodde kanske sig ha hittat en idiotsäker röstvinnarfråga. Men kanske är han lite för listig för sitt eget bästa?

Andra har skjutit ner Burklunds förslag redan.
Andelen kvinnor som bär burka i Sverige är försvinnande liten. Andelen burkabärande elever kan nog räknas på den ena handens fingrar. Generöst skattat. Det måste vara en märklig upplevelse för dessa enstaka individer att folkpartiet vill göra dem till huvudpersoner i valdebatten. Möjligen frågar de sig om det inte finns några mer trängande problem att debattera. Att nuvarande lagstiftning dessutom redan ger rektorer möjlighet att vid behov ingripa mot elever som bär heltäckande slöja i klassrummet skulle kunna ha varit sista spiken i kistan för Burklunds trovärdighet - om han haft något av den varan.

Det där med tolerans verkar inte vara folkpartiets melodi, nuförtiden.
Det är ju onekligen lite lustigt att det är just det liberala partiet i Sverige som verkar sitta på minst av den varan. Har man bara en hammare så ser varje problem ut som en spik sägs det. Major Burklund har nog bara hammare i sin verktygslåda. Stora, fina, tunga hammare som han kan dunka i skallen på skolkande skolelever och eventuella burkabärare.


Visst är det svårt att vara tolerant ibland. Burkor frestar på. Inte gillar jag det jag ser när jag går en sväng runt Stureplan heller; Paris Hilton-kopior och stekare står som spön i backen. Och när jag sätter på TVn ser jag en folkpartiledare som gör sig bäst i radio. Man kan ju bli intolerant för mindre! Vore jag lite mer liberalt lagd skulle jag kanske börja överväga tvångslagstiftning. Men även om en burka på Major Burklund skulle göra min tillvaro lite gladare så föredrar jag nog att vandra vidare på toleransens smala, svåra stig. Det blir lätt tokigt om vi ska försöka lagstifta bort alla saker vi har svårt för. Eller vad säger Major Burklund?

Det trista med folkpartiets röstkåthet
är att den i slutändan riskerar att direkt drabba de som man påstår sig vilja hjälpa. Som miljöpartiets Yvonne Ruwaida påpekar:

"Ett förbud innebär i värsta fall att dessa kvinnor tvingas välja mellan utbildning och självförverkligande å ena sidan, och familjen med dess sociala trygghet å andra sidan."


AB 1,

KATEGORI:Inrikespolitik


RSS 2.0









Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna