Danska rasister hjälper svenska rasister

Att det politiska klimatet i vårt grannland Danmark försurats visste vi redan. Lena Sundströms bok om den danska rasismen borde vara obligatorisk läsning det här valåret, som en påminnelse om hur illa det kan gå när övriga partier börjar flörta med extremhögern. Men vem kunde ana att de tre danska högerpartierna skulle lägga sig i den svenska valrörelsen och försöka ge det svenska rasistpartiet en skjuts?


Utspelet från danskarna är förstås rent trams: Ett privat företag som TV4 har all rätt i världen att bestämma själva vilka annonser de tar in. Rasistpartiets valfilm var dessutom helt uppenbart avsedd att hetsa mot folkgrupp, bli stoppad och därmed bygga vidare på partiets offermyt.

Den svenska yttrandefriheten garanterar att rasister kan tycka och säga vad de vill, så länge de inte uppmuntrar till direkt våld och hat mot specifika folkgrupper. Deras ständiga påhopp på både muslimer och andra invandrargrupper visar väl om något att de kan sprida sina motbjudande åsikter utan problem.

Därför har det svenska rasistpartiet också varit en följetong i massmedia de senaste åren. Trots att de aldrig lyckats ta sig in i riksdagen av egen kraft har de beretts lika mycket, kanske till och med mer TV-tid och tidningsutrymme än riksdagspartierna. Det har helt enkelt tjatats om Sverigedemokraterna till leda. Ingen har nog kunnat missa vilka de är, även om nog inte alla förrän nyligen förstått vilken rå rasistisk människosyn de faktiskt står för. Men trots tjatet i media har de svenska väljarna förhållit sig skeptiska till extremhögern. Tvärtom visar attitydundersökningar att svenskarna är mer toleranta och mindre rasistiska nu än någonsin.

Att påstå att ett parti som figurerar dagligen i media är utsatt för "censur" är skrattretande. Danskarna förstår mycket väl att de inte har något att komma med här. Bakom utspelet ligger helt enkelt en vilja att fördanska det svenska politiska klimatet genom att hjälpa in ett rasistiskt parti i riksdagen. Den danska rasistledaren Pia Kjersgaard tog häromdagen det svenska rasistpartiet till nåder, efter att tidigare ha gett dem kalla handen. Eftersom hon håller de andra danska  högerledarnas ballar i ett järngrepp är det inte svårt att räkna ut hur det här senaste utspelet kom till.

Det är väldigt ovanligt att ett land blandar sig i ett annat lands valrörelse på det här sättet. Ska bli intressant att se det svenska svaret!


Uppdatering: Det svenska politiska svaret på inblandning av främmande makt i vår valrörelse verkar bli lite mummel i skägget, rätt förutsägbart. Vi kanske får låta Ernst-Hugo Järegård säga det istället!

Kommentarer

 • Mattias säger:

  redaktionschefen på SVD erkänner rakt upp och ner att han sorterar väck de inslag och artiklar som har ett budskap som kan väcka förtret hos andra, dvs inte är politiskt korrekta. han erkänner alltså självcensur då han undviker att publicera material som andra kan tolka som fel, vilket i princip omöjliggör en politisk debatt i en politisk miljö som är rent homogen som den svenska i den sk invandringsfrågan!

  2010-08-31 | 15:31:15
 • Toxic säger:

  Åh tack! Lysande bra skrivet!

  2010-08-31 | 16:07:32
 • Karpstryparn säger:

  Vad är det här för jävla skitprat? Du är ju inte för demokrati, hade du varit hade du inte skrivit detta inlägg.

  Själv är jag sann demokrat, det handlar inte om man ska gilla SD, det handlar om att demokratin ska skyddas och bevaras. Därför är Danmarks linje jättebra, det behövs valobservatörer i årets svenska val.

  Den hetsjakt som PK.media och andra "demokrater" i Sverige utsätter SD för är värre än fascism.

  2010-08-31 | 16:56:20
  Bloggadress: http://www.karpstryparn.blogspot.com
 • Lilli säger:

  Svårt att acceptera att danskarna tänker fritt och ogillar fascistoid mentalitet?

  2010-08-31 | 17:07:18
 • Amanda Svalin säger:

  Med tanke på att de är ett förhållandevis litet parti har de fått kolossalt mycket utrymme jämfört vad PP och F! har fått. Det är ju faktiskt lite orättvist. Att de fått mer utrymme än de etablerade partierna håller jag därmot inte med om. Det är ändå inte varje dag Sd figurerar i media med samma frekvens som de etablerade.

  2010-08-31 | 19:51:57
  Bloggadress: http://intersektionellsolidaritet.wordpress.com
 • Staffan säger:

  Mattias: Att redaktionschefen på SvD sorterar material efter politisk färg, speciellt såhär i valrörelse, borde inte komma som en nyhet för någon politiskt intresserad. Att SvD, Expressen och DN kampanjar för den borgerliga alliansen är nästan pinsamt uppenbart. Vi i vänstern har länge kritiserat att 90 procent av dagspressen i Sverige är borgerlig. Och den mediamakten blir allt viktigare och farligare ju i takt med att valrörelserna blir alltmer mediadrivna och folkrörelserna tappar i inflytande.  Att det skulle förekomma någon slags censur i "invandrarfrågan" däremot är tveksamt. Rasisterna har väl fått bra presstäckning den här valrörelsen, och drägget i kommentarsfälten får skriva vilka dumheter som helst, uppenbarligen.  Karpsptryparn: SD har som jag skriver fått mer mediabevakning detta val än någonsin, minst lika mycket som något av de mindre riksdagspartierna, trots att de aldrig lyckats ta sig in i riksdagen av egen kraft. Vi får väl se om medias utrullade matta gör susen den här gången, men svenska folket verkar vara motståndskraftigt mot er, trots allt!  För övrigt har jag svårt att ta människor som säger "PK" om allt de inte håller med på allvar.  Amanda: JMK i Göteborg brukar göra sammanställningar efter varje valrörelse som beskriver hur mycket mediabevakning varje parti fått, och om den varit av positiv eller negativ karaktär. Vi kan ju vänta och se. Min känsla, utan att ha mätt spaltutrymme med linjal, är att SD fått åtminstone lika mycket utrymme som riksdagens mmindre partier om man räknar bakåt ett år, även om det i valrörelsen slutskede kanske kommit att handla mer om höger/vänsterblocket.

  2010-09-01 | 00:08:02
 • Kentha säger:

  Amanda. SD är 4-5 ggr så stora som PP och FI. Så deras media utrymme borde vara 4-5 ggr större än dessa partier. Själv tycker att jag Gudrun får allt för stort mediautrymme. Hon företräder ett 0.5% parti. PP är inte i närheten av FI när det gäller mediautrymme.

  2010-09-04 | 10:01:17
 • Staffan säger:

  I det senaste valet, EU-valet, fick F! 2 och SD 3,5 procent om jag minns rätt. Så det är väl svårt att motivera att media ska favorisera det ena eller andra partiet utifrån styrkeförhållandena dem emellan. Däremot är det märkligt att rasistpartiet figurerar så flitigt i media, med tanke på att de aldrig lyckas ta sig in i riksdagen av egen kraft. Som sagt, ska bli väldigt intressant att se hur mycket media favoriserat dem, i förhållande till deras storlek och inflytande. ATT de favoriserats är det väl svårt att förneka vid det här laget...

  2010-09-04 | 18:52:18
 • Kentha säger:

  FI fick ca 0,66% i senaste riksdagsvalet. Och SD fick ca 2,88%

  2010-09-05 | 19:52:31
 • Staffan säger:

  Du har koll ner till decimalen :)

  Men jag skrev ju EU-valet, som är det senaste valet vi haft.

  2010-09-05 | 21:03:53

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar