Expressen har fel om F!s framgång

I

tisdags påstod jag att Expressen kampanjar för F!. Jag backade upp det med en lång rad ohämmat positiva och klämkäcka Expressenartiklar om F!, skrivna under en tidsperiod då partiet låg mellan 1,2-2,2 procent i opinionsmätningarna. Det fick facebookbekanta som röstar på F! att beskylla mig för "luddigt misstänkliggörande", med mera. En tendens jag noterar: All kritik som riktas mot F! tolkas som ett personligt och osakligt påhopp. Mitt blogginlägg var inte en kritik av F!, snarare ett försök att reda ut varför en borgerlig tidning kampanjar för ett parti på vänsterkanten. Grattis till F! för uppmärksamheten, för all del. Och grattis till den senaste demoskopmätningen som (såklart) slås upp stort i Expressen idag, där F! ligger på tre procent och alltså närmar sig riksdagsspärren. 
 
 
 
 
 
 
Min misstanke om vad som ligger bakom Expressens F!-kampanjande bekräftas dock. Jag föreslog två motiv: 
 
    1. Att försöka locka över precis lagom många väljare till F! så att de ligger nära men under fyraprocentspärren. Det skulle förmodligen ge alliansen + SD fortsatt majoritet i riksdagen. Om detta är Expressens taktik så kommer de att avbryta eller dämpa sin kampanj för F! när partiet börjar närma sig fyra procentspärren. De vill trots allt inte lyckas FÖR bra och hjälpa in ett till parti som kommer att försvaga alliansen i riksdagen. 
 
 
    2. Kampanjen för F! är ett dolt men riktat angrepp på V. Tidningen räknar med att dessa två partier är de som ligger närmast varandra i både feministisk analys och många sakfrågor och vars väljare alltså lättast kan förmås byta parti, och liberala Expressen föredrar F!s ickesocialistiska radikalism framför vänsterpartiets socialism och klassanalys.
 
 
 
    V har hittills varit väldigt framgångsrikt med att föra in frågan om vinster i välfärden och privatiseringar i valdebattens mitt. Varje gång frågan kommer upp i en partiledardebatt ser man såväl allianspartierna, SD som Löfven och Fridolin skruva på sig av obehag. Fortsätter det på det här viset så är valrörelsen 2014 nog redan förlorad för alliansens del, och den ser inte ut att bli så värst kul för socialdemokraterna heller.
    Det inser liberala och när det väl gäller regeringstrogna Expressen och väljer det minst dåliga av två onda ting: att skriva upp F! i förhoppningen att de ska ta luften ur Jonas Sjöstedts segel. Naturligtvis är det en (konspirations)teori, jag har inte tillgång till några avslöjande chattloggar eller mail mellan Expressens ägare och chefredaktörer. Men ni vet vad de säger: "just because I'm paranoid doesn't mean they're not out to get me". Teorin saknar inte logik. Läser man Expressens artikel om Demoskops nya mätning så verkar den bekräftas: 
 

    "Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, tror att partiets framgång kan förklaras delvis med att Vänsterpartiet inte gett feminismen tillräckligt med utrymme.

    - Vänsterpartiet har valt att fokusera på frågan om vinster i välfärden och kan samtidigt ha tappat något av sin feministiska profil. Det ligger nära till hands att misstänka att det i stor utsträckning handlar om väljare som saknar mer av den tidigare feministiska profilen som nu söker sig vidare till Fi och Gudrun Schyman, säger han till Expressen."

 

    Det låter kanske troligt vid en snabb anblick. V har en manlig partiledare och har pratat mer om privatiseringar och riskkapitalister som plundrar våra skattepengar än feminism, åtminstone sedan Caremaskandalen. Frågan är bara om Santesson läser sina egna mätningar? I Demoskops aprilmätning hade V 8,2 procentenheter. I majmätningen har V vuxit till 8,7 procentenheter (+0,5). Samtidigt som F! gjort en avsevärd framryckning på 2 procentenheter.

    Hur kan man utifrån de siffrorna dra de slutsatser som Santesson gör? Varför väljer Expressen att göra hans uppenbart felaktiga förklaring till F!s framgång till sin och inte resa några som helst frågetecken?

 

    Av mätningen att döma skulle jag snarare gissa att Gudrun Schyman lockat över väljare från S (-0,8) och MP (-0,5). Det stämmer  ganska bra med vad jag skrev i tisdags, att F! riskerar att bli en utmaning för MP och S, som anpassat sig till fördärvelse i sin fåniga jakt på mittenväljare i Stockholm.

    V har till skillnad från dessa partier en mycket stark profilfråga, privatiseringskritiken, som konkretiserar både partiets klassanalys och dess feminism: det är oftast lågavlönade kvinnor som tvingas jobba till utbränning när privata ägare ska pressa ut en vinst ur redan nedrustade äldreboenden, hemtjänster, vårdcentraler och daghem.     Men vänsterpartiet har - till skillnad från S och MP - också pratat feminism när det inte var gångbart i media, och detta har uppfattats av väljarna, som brukar ange jämställdhet som en av partiets starkaste grenar.

 

 

    Vem som helst kan såklart spekulera lite rakt ut i luften om vilka man tror byter parti och varför, men att Demoskops chef gör det utan förankring i sina egna siffror, och att Expressen med förtjusning kastar sig över hans spekulationer och lyfter upp dem högst upp i sin artikel skulle jag påstå är en bekräftelse av min teori: Expressen vill sänka V genom att lyfta F!. Än så länge, av Demoskop att döma, så har de bara lyckats med att skjuta sig själva i foten. Det är inte alls otroligt att också V gynnas av en valdebatt där feminism ges en högre prioritet. Fortsätt så Expressen!

 

 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar