Varför är högerns ekonomiska politik så misslyckad?

D

en här konstiga idén att moderaterna skulle vara bra på ekonomi, tänk Anders Borg och hans betoning på - för att inte säga tjat om - "ANSVARsfull ekonomisk politik", var kommer den ifrån egentligen? SVD näringsliv ger den i vilket fall som helst dödsstöten:

 

    "I genomsnitt har BNP-tillväxten varit mer än dubbelt så hög under vänsterregeringar som under perioder med högerstyre. Den genomsnittliga BNP-tillväxten under vänsterstyrda perioder låg på 2,6 procent, att jämföra med 1,1 procent under högerperioder.

Även hushållens konsumtion har legat avsevärt högre under perioder med vänsterstyre, 2,3 procent, respektive 0,6 procent. Dock har har den offentliga konsumtionen i snitt legat på samma nivå, oavsett regeringsbildning."

 

    Min egen lilla teori om varför: Vänsterns ekonomiska politik som går ut på att omfördela pengar från lata rika till fattiga med stora uppdämda konsumtionsbehov och som ger staten en dynamisk roll som kraftfull investerare i allt från järnvägar till sjukvård till bostäder, är helt enkelt mer ekonomiskt rationell än högerns som går ut på att dumpa en massa pengar på rikingarna, företagen och medelklassen, hoppas att de ska sippra ner till bättre behövande så småningom och skapa tillväxt av bara farten. Högern har helt enkelt mindre ekonomiska ambitioner och det märks på resultaten.

 

    De senaste mandatperioderna har regeringen Reinfeldt slösat bort hundratals miljarder på skattesänkningar åt höginkomsttagare, McDonaldsrestauranger och pigstädning av överklassvillor istället för att använda samma pengar till att anställa personal på äldreboenden, sjukhus, dagis, skolor och annan offentlig verksamhet. Det är inte smart ekonomisk politik. 

 

 
 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar