Uppdrag Gransknings blunder

D

et var rätt av Uppdrag Granskning att göra ett program om den extrema vänsterns våld - i det här fallet den lilla gruppen Revolutionära Fronten. Precis som Janne Josefsson påpekar i programmet så finns det en tendens att se mellan fingrarna med eller ursäkta saker som den extrema vänstern gör, de står ju ändå i grund och botten för "goda" värderingar", "extremt mycket för demokrati och rättvisa" som någon på Aftonbladet Kultur ville beskriva dem.
    Men nu är det ju inte värderingarna som är extrema utan metoderna.
 
 
 
    Ganska lite nytt framkom egentligen men det som upprepades är illa nog. RF gör "hembesök" där de slår sönder nazzars hem. Ibland tar de fel på personer. De misshandlar högerextremister eller folk de tror är högerextremister. Det kan räcka med att ha på sig fel tröja vid fel tillfälle för att bli utsatt för grovt våld. Det är inte bara högerextremister som kan råka ut: en moderat och en liberal som båda blivit anfallna mitt på gatan intervjuades i programmet.
 
 
    Antifascistiskt självförsvar i all ära - få personer förnekar väl någon rätten att försvara sig, eller rätten att organisera och planera för säkra demonstrationer i förväg - det som framkom om RFs aktiviteter i UG har inget med självförsvar att göra. Snarare har taktiken övergått till "anfall är bästa försvar".
    Det teoretiska stödet för denna slags gatuvåld från de som försvarar det brukar vara att "kapitalismen är våld". Att vårt ekonomiska system utsätter de svagaste för våld. Att den som inte vill använda våld i sin politiska kamp eller som inte vill sanktionera våld hos andra är "privilegierad". Som om alla underprivilegierade var anhängare av politiskt våld. Många av de som söker sig till såna grupper som RF kommer ur medel- och överklassen och är i allra högsta grad privilegierade. Gandhi och de miljoner indier som med honom valde ickevåld - i ett betydligt skarpare läge än Sverige 2014 - var de privilegierade?
 
 
    Sverige är en av världens bäst fungerande demokratier, trots allt. Vi bor i ett land där politiken - ännu - inte är helt köpt av de rikas och störföretagens intressen.Tilll skillnad från t.ex. oligarkin USA.
    Vi har organisationsfrihet, mötesfrihet, rösträtt, rösthemlighet, tryckfrihet, yttrandefrihet o.s.v.
    Vi har i vårt land otroligt stora möjligheter att påverka samhället för mer social rättvisa, mer demokratisk delaktighet, mer jämställdhet och mer tolerans med demokratiska och fredliga metoder. Metoder som den autonoma och extrema vänstern tyvärr inte ger så värst mycket för. De väljer istället arbetsmetoder som fjärmar dem från den arbetarklass som de säger sig vilja försvara. Metoder som gör dem till en marginaliserad och illa sedd grupp.
    Den sortens "antifascism" som vi såg i UG igår gör det också så otroligt mycket lättare för de Kjöllerliberaler och andra borgare som jämställer fascister med antifascister och kallar dem lika goda kålsupare. Och detta är den allra största faran med grupper som RFs framfart: det förblindar allmänheten, den som inte sitter och läser BRÅs brottstatistik och har järnkoll på exakt vilken typ av politiskt våld som utförs av vilken gruppering, för hotet från nazismen. 
 
 
    Där svek tyvärr även Uppdrag Granskning sitt journalistiska uppdrag igår. I den sekvens av reportaget där Josefsson intervjuar journalisten Mattias Ståhle, som lyfts fram som expert på politiskt våld, ges en bild av att det är vänsterextrema som står för nästan allt politiskt våld: 95 procent av alla attacker sägs komma från extremvänstern, mot en extremhöger som bara försvarar sig. Att de siffrorna bara gäller för Mälardalen 2012 framgår inte på något tydligt sätt.
 
 
 
 
 
    Min tanke när jag såg den delen av programmet var att det måste jublas hos nazzarna ikväll. Vilken propagandaseger att få Janne Josefsson att bekräfta deras världsbild: det är i själva verket "våldsvänstern" som är skurkarna. De själva är lammen som bara försvarar sig mot ulvarna. Nu ser det politiska våldet inte alls ut så: Den högerextrema miljön kan knytas till 30 mord de senaste 30 åren. Vänsterextremister och islamister, SÄPOs andra två fokusgrupper, har inte mördat någon. Än så länge, kanske man ska tillägga. Det högerextrema våldet brukar också beskrivas som av en annan karaktär än det vänsterextrema. Vänsterextrema riktar sitt våld ganska selektivt mot extremhögern. Extremhögern ger sig visst också gärna på vänstern, men också invandrare, HBT-personer och typ vem som helst som inte faller dem på läppen riskerar att råka illa ut om deras vägar korsas. 
 
 
    Enligt BRÅs undersökning av det politiska våldet mellan 1999-2009 så kunde extremhögern knytas till 211 fall av misshandel, extremvänstern 152. Utan att förringa den bild av RFs offensiva våld som framkom i UG igår så kan man ändå i stort beskriva den våldsutövande autonoma vänstern som en reaktion på extremhögerns framfart.
    Det är svårt att förstå varför Josefsson och UG, om de nu vill göra två program som ska granska och jämföra dessa två extrema poler slarvar med att redovisa grundläggande fakta. Om hälften av Josefssons tittare igår gick från TVn med uppfattningen att det är vänsterextrema som står för 95 procent av det politiska våldet så har han begått en massiv desinformationsgärning som bara tjänar extremhögerns syften.
    Jag tror inte för en sekund på att detta var Josefssons avsikt. Men jag tror att hans iver att hamra hem sin tes om den farliga våldsbejakande vänstern gjort honom slarvig och lite för snabb på avtryckaren. låt oss hoppas att UG går ut med en tydlig rättelse. 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar