Carema ger Allianzen det ansikte de förtjänar


D

et börjar nästan kännas som att kommentarer är överflödiga. Carema illustrerar tidsandan i Sverige 2011 perfekt med sina små tips och råd för hur de anställda ska spara mer pengar på de gamla, så att riskkapitalisterna kan flytta ut mer oskattade pengar ur landet till nåt skattesmitarparadis:


"Som en liten tävling varje månad – se vilken avdelning som legat på minst kostnad."


”vi är resurseffektiva intäktskonstnärer”"När tio boende ska äta köper man in mat för sex eller sju, avslöjar en anställd på äldreboendet Kastanjen"


"Vissa veckor har en del diarré och vi behöver beställa in mer, men det får vi inte. Då måste vi hitta på egna lösningar, som att vika ihop underlägg i stället för blöja, säger sköterskan."


"Vid måltider beställer personalen alltid färre portioner än antalet boende – med förklaringen att några inte vill äta. Ändrar sig den boende får han eller hon nöja sig med en smörgås och kex eller så delar personalen upp den beställda maten på fler – så att tio personer får äta för sju. Även måltidsservetter snålas det in på, enligt DN:s källor. En måltidsservett rivs i fyra delar för att räcka till fler."


"Annars måste vi använda glatta plasthandskar när vi tvättar de äldre i rumpan. De kostar några kronor mindre per paket, men de går jättelätt sönder och man får bajs på händerna. Dessutom skaver de mot de äldres rumpor, säger en anställd."


"Nu både tvättar de, städar, sköter vaktmästarens uppgifter och gör sitt eget jobb. Enligt legitimationen är de skyldiga att ansvara för de äldres omsorg och hälsa. Nu fylls deras tid av annat.

Samtidigt har arbetsgivaren dragit ned på personal. Sjuka ersätts inte och anställda skickas hem de timmar som lagen inte kräver en minimibemanning. Pennor och kontorsmaterial ska personalen ta med sig hemifrån."


Det är  inte vackert. Det är inte solidariskt. Det är inte rättvist.
Det är inte det Sverige vi växte upp i. Men det är det Sverige som våra väljare och politiker tillsammans skapat, genom politiska val. Ett Sverige där mänsklig värdighet fått en prislapp. Där den politiska debatten varit besatt av skitfrågor som RUT-avdrag för medel- och överklassen i Stockholms innerstad och om folk ska få bära slöja eller inte, samtidigt som revolutionen skett i kulisserna. Där det nästan blivit förbjudet att säga att det inte borde få gå att tjäna pengar på vissa grundläggande nödvändiga samhällsfunktioner. Högern har lyckats med sitt systemskifte och Carema är resultatet. 2014 får vi säga vår mening om detta och resten av Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs verk. Kom ihåg att vänsterpartiet är det enda parti som konsekvent försvarat den offentliga sektorn mot riskkapitalister, uppstyckning, utförsäljning och nedrustning!


Läs tidigare inlägg:
Moderaterna för skattebetalarna bakom ljuset med skattepengar
Privatiseringsnytt
Carema och det politiska jordskredet
De bästa politiker Caremas pengar kan köpa
Svenska folket håller med vänsterpartiet om privata vinster
Caremaskandalen skvätter över på Borg och Reinfeldt
Kd-Maria och vårdmånglarna
Miljöpartiet är också privatiseringsfundamentalister
Allianzens marknadstalibaner
Rulla tillbaks privatiseringarna nu


DN 1, 2, 3, AB 1, 2, SvD 1, 2, Exp 1, 2, SVT 1, 2, 3,


KATEGORI:Privatiseringar

Islamofobi - a weapon of mass distraction


G

årdagens Uppdrag Granskning tog sig en titt på muslimhatet och Anders Behring Breiviks åsiktsfränder. Inte helt oväntat hittade man kopplingar till Sverigedemokraterna. Inte helt oväntat var det riksdagsman Kent Ekeroth som tittade fram som gubben i lådan. Som SDs internationella sekretetare har han samarbetat med ett muslimhatande nätverk bestående bland annat av engelsmannen och Ormstungalookaliken Alan Lake. Lake, som bjudits in till Sverige av Ekeroth, tyckte på sin blogg att de ungdomar som mördades av Breivik fick skylla sig själva; "som man sår får man skörda" och ville ha dödslistor med namn på politiker som "svikit sitt land", och som han såg fram emot skulle avrättas eller torteras till döds. I samma nätverk fanns den norske bloggaren "Fjordman", Behring Breiviks idol, som inspirerat till en stor del av massmördarens "manifest". Enligt riksdagsman Ekeroth står "Fjordman" för demokrati, öppenhet och västerländska värden. Men på sin blogg uppmanar han sina läsare att beväpna sig och talar om att muslimer måste avlägsnas, "totalt och fysiskt".


Vid såna här djupdykningar i det muslimhatande
extremhögerträsket slås man av hur lite som egentligen förändrats. Enligt extremhögern så är de något helt nytt. En kraft mellan höger och vänster, som försvarar Sverige - eller varför inte Europa - mot en lömsk konspiration utifrån. Men det enda som förändrats sedan 30-talet, egentligen, är föremålet för deras hat. Då var det den judisk-bolsjevikiska konspirationen. Nu är det den islamsk-kommunistiska. Hatpropagandan är intill förväxling lik. Taktiken att förvirra väljarna genom att mörka var de hör hemma på den politiska skalan är också gammal som gatan. Redan Hitler insåg propagandavärdet  av att sno vänsterns och arbetarrörelsens symboler. Och fotsoldaterna på gatan, som ska terrorisera de politiska motståndarna och invandrarna - direkt hämtade ur Hitlers och Mussolinis regelböcker.


Och som Uppdrag Granskning påpekade så är de ganska lika varandra, muslimhatande extremhöger och fundamentalistiska islamister, eller fundamentalister av vilken religion du vill. Som spegelbilder. De kan inte acceptera de demokratiska spelregler som vi konstruerat för att samhället ska kunna fungera trots att vi tycker olika. Tycker man fel, till exempel att det är bra med invandring, så blir man en landsförrädare i muslimhatarnas ögon. Och alla vet ju vad man gör med såna.


I vår del av världen är det utan tvekan högerextremister, rasister och muslimhatare som är det stora hotet mot vårt demokratiska, öppna samhälle. Det borde vi inte ha behövt en Behring Breivik för att begripa. Peter Mangs, Lasermannen nr. två  borde ha räckt. För att inte tala om de (minst) 14 politiska mord som begåtts mellan 1999 och 2009 av svenska högerextremister.


Precis som judehatet på 30-talet var en slöja som skulle dölja de verkliga konflikterna i samhället genom att hetsa befolkningsgrupper mot varandra som skulle ha tjänat på att stå enade, så fyller muslimhatet idag sin funktion som weapon of mass distraction. Massförförelsevapen. En slöja som döljer hur världen verkligen ser ut. Det är ingen slump att mycket av ideologin produceras i USA, av amerikanska neokonservativa och krigshetsare. Muslimhataren kan rabbla 100 skäl till varför muslimer inte är att lita på. 100 korancitat ryckta ur sitt sammanhang som ska bevisa varför muslimer är så mycket farligare är kristna (trots att Bibeln är en mycket våldsammare text än Koranen). Han kan hålla ett långt föredrag om hur Europa hotas av en muslimsk demografisk invasion. Hur muslimska mammor som föder barn egentligen är soldater i "befolkningskriget". Men han har aldrig funderat över att det idag faktiskt är vi i västerlandet som invaderar, ockuperar, bekrigar och terroriserar muslimska länder, jorden över. Som beter oss precis så som han påstår att muslimerna kommer att göra. Som med våra långa klåfingrar gjort Irak, Afghanistan, Pakistan, Yemen och en rad länder till till explosiva, blodiga krutdurkar. Ofta med olja som motiv. Alltid med makt. Här är en karta över muslimska länder som bombats av USA eller Israel. Inte komplett men talande.
Vad är det mest rimliga antagandet:


1. Vissa muslimer blir hatiska mot västerlandet för att vi har frihet, demokrati och mänskliga rättigheter?
2. Vissa muslimer blir hatiska mot västerlandet för att vi släpper bomber på dem och dödar civila i hundratusental, ockuperar deras hemländer och heliga platser och stödjer deras diktatorer i utbyte mot olja?


Inget är svårare för en muslimhatare än att se saker ur muslimernas synvinkel.
Eller ur en synvinkel kritisk till, eller ens medveten om västerländska krig och ockupationer i muslimska länder. Inget är bekvämare än att hålla sig med dubbla måttstockar. Nationalism och fascism förutsätter just dubbelmoral och hyckleri. Redan George Orwell insåg detta och skrev 1945, när Europa precis härjats av det hittills mest förödande krig som mänskligheten skådat:


”All nationalists have the power of not seeing resemblances between similar sets of facts. A British Tory will defend self-determination in Europe and oppose it in India with no feeling of inconsistency. Actions are held to be good or bad, not on their own merits, but according to who does them, and there is almost no kind of outrage — torture, the use of hostages, forced labour, mass deportations, imprisonment without trial, forgery, assassination, the bombing of civilians — which does not change its moral colour when it is committed by ‘our’ side. . . . The nationalist not only does not disapprove of atrocities committed by his own side, but he has a remarkable capacity for not even hearing about them.”


(”Notes on nationalism”)


Orwells ord har tyvärr inte tappat vare sig aktualitet eller skärpa 66 år senare.


DN 1, 2, 3, SvD 1, Jonathan Leman på SVT Debatt,KATEGORI:Högerextremism

Premiepensionsidiotin


P

ensionsöverenskommelsen 1994 mellan socialdemokraterna och allianzpartierna kommenterade Göran Persson då med de bevingade orden:


"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om tjugo år när de som går i pension ser vad vi gjort".Högerpartierna propsade på att överenskommelsen skulle innehålla individuella fondval.
Pensionsspararna skulle få leka finanskapitalister själva. Det var lite som att slå två flugor i en smäll. Dels så fick, borgarnas kompisar finanskapitalisterna mer pengar att leka med, och dels, hoppades man, skulle gemene man luras att tro att han hade gemensamma intressen med de ekonomiska eliter som högern företräder. Vänsterpartiet var det enda parti som motsatte sig pensionsöverenskommelsen och har varit rätt ensamma om att kritisera premiepensionsidiotin. Med facit i hand, vem fick rätt? Dagens SvD:


"Under tjugo år har pensionssystemets risker förskjutits från politiker och försäkringsbolag till individen. Få saker illustrerar detta lika väl som premiepensionsreformen, som gjorde svensken till sin egen kapitalförvaltare. Tre börskrascher senare har spararnas kapital tappat 13 procent, allt medan fondbolagen tagit ut flera miljarder kronor i avgifter.


”Valfrihet och ansvar är grundläggande beståndsdelar i premiepensionssystemet”. Meningen kommer ur den numera skrotade Premiepensionsmyndighetens ”testamente”, en skrift som 2009 sammanfattade de första elva åren med orange kuvert. Sedan de första individuella fondvalen gjordes år 2000, i samband med it-kraschen, har det svenska premiepensionssystemet förlorat nästan 13 procent av sitt värde.


Det beror självklart
på de återkommande börsrasen, men i grunden också på att svenskarna själva uppmanats gå lös på börsen med sina pensionspengar. De fondbolag som släpptes in på denna helt orörda marknad har under åren dragit in uppskattningsvis 4,3 miljarder kronor i avgifter."Läs hela artikeln! Se även E24 1, 2, 3, om samma ämne!


KATEGORI:Allmänt

Moderaterna för skattebetalarna bakom ljuset med skattepengar


S

å här ser politisk korruption ut. SVT: "Ledningen i Stockholms stad har köpt mediahanteringstjänster för flera miljoner av den moderatanknutna PR-byrån Kreab&Gavin Anderson. Kreab har hjälpt Stockholms kommun att sköta Caremaskandalen.


Skattemedel har alltså gått till att låta Stockholms stad putsa Caremas anseende inom äldreomsorgen efter höstens alla skandaler.Efter att ha granskat alla Kreabs fakturor till Stockholm stad i år framgår det att Kreab gång på gång hjälpt stadshusledningen med politiskt kontroversiella frågor.
För att hantera effekterna av Caremaskandalen begärde stadsledningen via stadsdirektören i oktober kommunikationsrådgivning av Kreab.


Enligt fakturan ingick träning med kamera, framtagande av budskap, planering av anhörigmöte och rådgivning kring mediehantering. Den fakturan hamnade på 155.625 kronor."Moderaterna, ett parti med täta personkopplingar till Carema, anlitar alltså sina kompisar på reklambyrån Kreab för att rädda kompisarna Caremas häck när det avslöjas att de vanvårdar våra gamlingar och skatteplanerar för att slippa betala en krona i skatt av sina vinster. Och skattebetalarna får betala för att bli förda bakom ljuset. Verkligheten överträffar dikten. Var det av Kreab som stadsdelsdirektör Leif Spjuth fick rådet att sparka den läkare som larmat om vanvården på Koppargården? Jag tror faktiskt att Fredrik Reinfeldt har rätt: De svenska väljarna måste vara lobotomerade!


 

DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SvD 1, 2, 3, Exp 1, SVT 1, 2, 3, 4,

 

KATEGORI:Privatiseringar

Privatiseringsnytt


C

arema, som får betalt av svenska skattebetalare för att vanvårda våra äldre, lovar nu att börja betala skatt på de vinster man gör i Sverige. Tydligen har man efter "samtal" med politiker och kunder kommit fram till att det tidigare uppläget med massiv skatteplanering kunde framstå som lite stötande. Vilken tur att Caremas ägare fick hjälp med att komma fram till den saken. Det är inte lätt det där med moral. Speciellt inte om man är chef på ett företag som har som affärsidé att suga ut så mycket pengar ur de skattefinansierade välfärdsverksamheterna som möjligt och föra över dem till egna fickor.


Igår stod det för övrigt att läsa att Koppargården
och andra vanvårdsfabriker fått höga betyg av Socialstyrelsen i deras så kallade "Äldreguiden".


"Det är oerhört svårt att mäta, exakt när blir vården bra eller inte", kommenterar Mona Heurgren på Socialstyrelesen"


Ja precis! Det går inte att lita till enstaka nedslag och kontroller.
Företagen vet hur de ska runda blåögda inspektörer från kommunen. Inte heller kan man lita på att de är ärliga när de redovisar bemanning och rutiner. Fagra löften i anbudsupphandlingar betyder ofta inte ett piss i verkligheten. Problemet är i grunden detsamma när det gäller såväl privat äldreomsorg och vård som privatskolor ("friskolor"): vinstintresset! När ägarna vill pressa ut mer pengar så finns det inte så mycket att välja på. Personal måste bort och kvalitén i verksamheten försämras.


Företagen som parasiterar på våra skattepengar har dessutom ett direkt ekonomiskt egenintresse av att den verkliga bilden av hur illa det är ställt inte blir känd. Därför försöker Carema och Attendo  tysta ner skandalerna. I fallet Koppargården får Carema hjälp av Allianzens stadsdelsdirektör Leif Spjuth, som nu sparkar den läkare som avslöjade vanvården och skyller på "samarbetssvårigheter". Välkommen till det nya Sverige, banarepubliken.


Också den betygsinflation som förekommer i privatskolorna
beror på ägarnas vinstintressen. Som vi kunde se i förra veckans skandalreportage, "Världens bästa skitskola: vinstmaskinerna", så sätter privatskolorna i system att ge elever högre betyg än de förtjänar. Lärare som ifrågasätter betygsfusket sparkas. Man fuskar med närvarorrapporteringen och låter eleverna spela dataspel på lektionerna. Det viktiga är ju att eleverna är nöjda kunder, och att betygen ser bra ut så att skolan kan fortsätta locka elever/kunder. Ägarna plockar ut 250 miljoner i ren vinst ur skolor som kritiseras stenhårt av Skolinspektionen för kvalitetsbrister. Så ser Jan Björklunds och Allianzens flumskola ut. Inte konstigt att skolelevernas kunskaper är stadigt sjunkade. Inte konstigt att hela det svenska samhället är stadigt sjunkande, när vi utser bocken till trädgårdsmästare och låtsas som om privata vinstmaximerare kan utföra oegennyttiga samhällsfunktioner. Om du inte såg förra veckans skolreportage så gör det nu!


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SvD 1, 2, 3, Exp 1, Ekot 1, SVT 1, AB 1, 2,


Bloggat: Alliansfritt Sverige - hur M och Carema blåser skattebetalarna i fem enkla steg, Nakna Moderaterna,
Ett hjärta rött om Sverige, den avreglerade marknadens naiva kassako,


KATEGORI:Privatiseringar

Newt Gingrich, pajasen för stunden


P

alestinier är ett påhittat folk, enligt republikanen Newt Gingrich. Den republikanska förvalsprocessen som ska skaka fram en motkandidat till Obama har hittills haft ett oväntat underhållningsvärde. Newt Gingrich - med vind i seglen för tillfället - är en riktig "family values"-snubbe. Fråga hans f.d. hustru, dumpad under pågående cancerbehandling till förmån för en yngre och friskare kvinna. Han är en principfast motståndare till statlig intervention, utom när det gäller bidrag till den egna delstaten och den där verksamma militärindustrin.


Men en skenhelig skitstövel kan visst vara valbar.
Republikanska väljare röstade trots allt fram både Reagan och W Bush. Frågan är dock om inte smärtgränsen är nådd i år? Förvalsprocessen har liknats vid en clownbil som kommer intutandes på scenen och kör några varv, lastad med ett gäng glada pajaser som var och en får sin stund i rampljuset, får tuta i sitt horn och göra sina konster.


Men underbart är kort. Det börjar se tomt ut på flaket. Vi har sett Texasclownen Rick Perry glömma bort vilka statliga departement han vill avveckla. "Sorry. Oops!". Nu försöker han få upp sin havererande kampanj på banan genom att racka ner på bögarna, vanligtvis ett säkert kort, men han kanske inte skulle ha valt just de bögar som riskerar sina liv i militären för det amerikanska imperiet? Pizzaclownen Herman Cain tyckte att Occupy Wall Streets aktivister  skulle klippa sig och skaffa ett jobb och ville grilla mexikaner med ett elektrifierat stängsel vid gränsen men tvingades  dra sig ur efter att inte mindre än fem kvinnor trätt fram och rapporterat om sexuella trakasserier. Religionsclownen Michelle Bachman vars man ägnar sig åt att "bota" bögar och flator från deras "sjukdom", var för fundamentalistisk för till och med de devota republikanerna! Sen hade inte hon heller järnkoll.


Den extreme libertarianen Ron Paul
framstår som ett under av rationalitet i sällskapet. Tyvärr så har nog den delen av hans program som har någon slags verklighetkontakt - kritiken av den amerikanska utrikespolitiska imperialismen - ungefär en snöbolls chans i helvetet att bli republikansk politik. Kraven på mer välfärdsslakt och ännu mer skattesänkningar för de rikaste ligger däremot bra till.


Politiska satiriker som Stephen Colbert och Jon Stewart firar happy days. Och visst kan man skratta åt eländet:

The Colbert Report Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Herman Cain Drops Out
www.colbertnation.com

 

Colbert Report Full Episodes Political Humor & Satire Blog Video Archive


Glöm bara inte att de här clownerna är elaka.
Och att någon av dem, om det vill sig riktigt illa, kan sitta med fingret på knappen till totalt världsförstörande kärnvapenkrig.


Men vad betyder egentligen detta?
Republikanerna har alltid varit elaka och småaktiga. Men irrationella klåpare? Det som en gång var världens tyngsta högerparti har fallit djupt.


Kanske det helt enkelt är så att affärsidén,
att kränga skattesänkningar för de allra rikaste som något som gynnar samhället i stort, inte fungerar längre i ett USA som präglas av extrema klassklyftor? Världens rikaste land, som till skillnad från världens övriga industrialiserade länder inte anser sig ha råd ens med en allmän sjukförsäkring. Militärutgifter har man dock råd med, oh yes, och om republikanerna har någon annan affärsidé, utöver att sänka skatterna för de rikaste, så är det väl att starta nya krig för det amerikanska imperiets ära (och för att krig alltid är ett bra sätt att tysta obekväm samhällsdebatt om de verkliga problemen).


Frågan är om de amerikanska eliterna kanske insett att PR-proffset Barack Obama är så mycket bättre på att försvara deras intressen än de republikanska dinosarurierna? Honungstungade Obama har under sin första presidentperiod kommit snubblande nära att lyckas med det som ingen republikansk president någonsin vågat  sig på; att attackera kronjuvelerna i FRDs välfärdsprogram - Social Security och Medicare/Medicaid. Min gissning är att han kommer att få fyra år till på sig för att avsluta det han påbörjat. Det republikanska primärvalet i år blir bara en freakshow, en uppvisning i politisk extremism. Händer det nåt intressant så händer det till vänster om Obama. Håll ögonen på Rocky Anderson, f.d. borgmästare i Salt Lake City!


Och palestinierna då?
Juan Cole slaktar Gingrich i ett mycket läsvärt blogginlägg:


"Palestine was a known place in medieval Islam. People referred to it as a place. It was sometimes the name of an administrative unit. There are coins stamped Filastin. People who lived in that area were Filastinis or Palestinians. Over time, 80% of them came to be Muslims, with the rest Christians. Between 1000 AD and 1800 AD there were very few Jews in geographical Palestine (Bonaparte found 3,000 or so as I remember).


That Palestinians were part of the Ottoman Empire is irrelevant to whether they are a nation or not. You could make all the same assertions about Albanians that Gingrich made about Palestinians. There was no Albanian state in antiquity. They were ruled by the Byzantine, Bulgarian, Serbian and Ottoman Empires. There was no Albanian province under the Ottomans.


But Gingrich does not assert that the Albanians are not a nation. It is not necessary to denationalize the Albanians. None of Gingrich’s campaign contributors wants to make the Albanians stateless and homeless and steal all their land and property.
If you want a “national” precedent for the Palestinians, in the 18th century when the Ottoman Empire had largely decentralized, Jazzar Pasha ruled Palestine from Akka and successfully fought off Napoleon Bonaparte."


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,


KATEGORI:Amerikansk politik

Med all respekt valberedningen men...


N

i inte haft ett lätt jobb med att vaska fram den bästa partiledarkandidaten i ett så starkt startfält. Alla har imponerat på mig någon gång under den här processen. Alla har någon särskild kvalitet som man kan ana skulle kunna lyfta (v) mot högre höjder.


Jag gick ut rätt tidigt och pushade för Jonas,
för att jag tycker att han uppfyller några kriterier som jag tror är livsviktiga för vänsterpartiet. Jag är såklart mycket glad över att valberedningen landat i samma slutsas. Men, med all respekt för ett väl utfört arbete valberedningen, så hoppas jag ändå att vänsterpartiets partiledare efter kongressen 2012 kommer att heta Jonas Sjöstedt OCH Ulla Andersson. Och om det istället skulle bli Sjöstedt OCH Rosanna Dinamarca så skulle jag inte hänga läpp för det. Läs mina argument för delat (utökat!) ledarskap!


Hur det än blir med det så känner jag mig lite stolt
över att tillhöra ett parti som utser sin(a) partiledare i en så öppen och demokratisk process. Den toppstyrning och den diktatoriska partikultur som råder inom t.ex. knapptryckarkompaniet moderaterna, som vi kunde läsa om i veckan, känns långt, långt borta. Och tur är väl det.


DN 1, SvD 1, 2, 3, 4, 5, AB 1, SVT 1,


KATEGORI:Vänstern

Bankerna slipper Merkozys svångrem


N

är nu EUs högsta höns samlas för att försöka reda ut den röra de orsakat - men säkerligen bara kommer att lyckas göra saker etter värre - så verkar det som att en annan elit redan kan andas ut: de banker vars ansvarslösa utlåning och finansiella uppfinningsrikedom skapat den tickande bomb som kan få hela eurozonen att explodera. Inga svångremmar för dem om Merkozy får som de vill. Financial Times:

"Angela Merkel, German chancellor, in Paris has just announced a u-turn: under the new ESM, private sector investors will not be required to bear some losses. The ECB will be pleased.

European Central Bank policymakers have become more outspoken in attacking “private sector involvement” in Greece’s bail-out. The plan to persuade banks to take a “haircut” on their Greek bonds was “a terrible mistake,” according to Athanasios Orphanides, Cyprus’s central bank governor and ECB governing council member."Är ni med?
Disciplin och svångremmar är ordningen för dagen. För EUs medlemsländers medborgare. Även de länder som inte har misskött sina budgetar ska påtvingas Merkozys ekonomiska tvångströja, som jag skrev om här. Bankerna däremot ska garanterat slippa ta några förluster. Kan den europeiska chockdoktrinen illustreras tydligare? Varför slösa bort ett sånt fantastiskt tillfälle som en ekonomisk kris erbjuder när det går att använda den för att pressa ner löntagarna i skoskaften och samtidigt använda deras skattepengar till att rädda arslet på oansvariga banker och finanskapitalister?


Felix Salmon kommenterar:


"The fateful decision in Ireland was to take the insolvent banks and give them a blanket bailout, with the banks’ creditors all getting 100 cents on the euro. That only served to put a positively evil debt burden onto the Irish people, forcing a massive austerity program and causing untold billions of euros in foregone growth, while bailing out lenders who deserved no such thing.

Are we really going to repeat — on a much larger scale — the very same mistake that Ireland made? Does no one in Europe realize that this is the single worst thing they can do?"


Läs hela!


DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, AB 1, Exp 1,


KATEGORI:EU-politik

Arne Anka


E

n ny och ljuvlig Arne Anka-strip som jag hittade på Aftonbladets Kutlursida. "Politikerna har aldrig gjort ett sämre jobb, ändå har de högre löner än någonsin". Klicka på miniatyren:


Läs hela på AB.
Hatten av för Charlie Christensen, som vanligt mitt i prick!


KATEGORI:Humor

Deutschland über alles


I

Grekland sprids affischer på Angela Merkel i Naziuniform. EUs eliter talar ogenerat om att demokratin måste sättas ur spel, "för ekonomins skull". "Inte ens den värsta EU-hataren kunde väl ha trott att det skulle gå så här", skriver Isobel Hadley-Kamptz i Expressen. Sant! Jag har varit EU-kritiker sedan folkomröstningen. Nej-sidan kom då med en del dystra spådomar. Men jag trodde inte att de skulle slå in så snabbt och att verkligheten skulle överträffa våra värsta farhågor. Vem kunde ha gissat att Tyskland skulle odla ut mustaschen igen och börja diktera vilken politik som övriga länder måste föra? Ja-sidan påstod tvärtom att EU skulle hålla tyskarna tillbaka. E24:


"Mitterrands krav för
att stötta en återförening (av Tyskland) hade varit en ekonomisk union. Han ville förhindra att Tyskland återigen blev okontrollerbart starkt, och han var trött på att den franska centralbanken tvingades leka följa John när tyska Bundesbank höjde eller sänkte räntan."


Den planen gick inte riktigt i lås.
Som Isobel skriver så kräver Tyskland nu makt över andra medlemsländers statsbudgetar, om de överhuvudtaget ska börja fundera på att rädda euron från den kris som inte minst tyska bankers ansvarslösa utlåning försatt den i:


"En stabilitetspakt superplus
föreslås nu, där Tyskland bestämmer vilken ekonomisk politik de andra euroländerna får föra. Det är, milt uttryckt, inte befolkningarna i de länderna så pigga på."Tredje gången gillt för Tyskland? Det man inte lyckades med med stridsvagnar och blitzkrieg uppnår man genom Europeiska Centralbanken? Man vill tvinga på EU-länderna en tvångströja som skulle göra demokratin kraftlös, till en tom kuliss. Redan har demokratiskt valda regeringar i Grekland och Italien tvingats bort och ersatts av byråkrater. Kolla Democracy Nows diskussion om Italien och Tyskland:
För den tyska ekonomin har euron
och den europeiska integrationen varit en ren vinstlott. Man har konkurrerat ut en mängd företag i Sydeuropa. Men hur ska Tyskland kunna fortsätta tjäna storkovan på sitt exportöverskott om övriga länders ekonomier tankar? Vem ska köpa tyska produkter?


Den ekonomiska politik som tyskarna vill påtvinga EU är inget annat än en självmordspakt. Det är ingen nyhet vad sparpaket och nedskärningar får för konsekvenser. Grekland går nu in på sitt fjärde år i recession, med drygt 18 procents arbetslöshet. Italien är nästa man in för rakning. Men EUs ekonomiska häxmedicin ger samma resultat överallt där den prövas. Jämför den med de medeltida läkare som försökte blöda patienten på  bättringsvägen. Det enda resultatet är en allt blekare och svagare patient. Eller med en hängning, där den hängde istället för att försöka lätta på snaran drar åt den hårdare.


Tyskarna verkar ha lärt sig fel historieläxa. När de ska försvara dagens kamikazepolitik påminner de gärna om hyperinflationen på 20-talet när de kånkade runt skottkärror fulla med värdelösa pengar. Men omständigheterna var totalt annorlunda i Tyskland på 20-talet. Och det var inte hyperinflationen som förde Hitler och nazisterna till makten utan den period som kom efter, svångremskanslern Brünings regim:


"Under depressionens första år avkrävdes Tyskland fortfarande krigsskadestånd och landet hade drabbats av kansler Brünings sällsynt katastrofala inrikespolitik. Där ingick en direkt sänkning av löner, räntor och den kartelliserade industrins priser; den 8 december 1931 sänktes alla löner till den nivå som rådde den 10 januari1927. Alla ökningar i utgifter för allmänna arbeten eller liknande stöd för ekonomin var strängt förbjudna. Under vintern 1931-1932 översteg arbetslösheten i Tyskland 40 procent. En skarpögd samtida iakktagare sa att Brünings "självmordspolitik hade sitt ursprung i hans allmänna inställning. Han fruktade den galopperande inflationens spöke. Han gillade inte tanken på att dalta med de arbetslösa genom att skapa arbetstillfällen". På det sättet jämnades vägen obönhörligen för Adolf Hitler."


(JK Galbraith, "Min ekonomiska historia")


Nu tror jag inte att Angela Merkel, EU-byråkratin och de högerregeringar som styr medlemsländerna är så korkade att de tror att åderlåtning funkar. Snarare är det chockdoktrinen vi ser tillämpas på EU-nivå. Hans Tietmayer, tidigare chef för tyska Bundesbank beskrev euron och det europeiska ekonomiska samarbetet som "en tryckkokare utan säkerhetsventiler" och nu skulle "fackliga och sociala rättigheter kokas mjuka - eller till mos." Han (och fler med honom) förutsåg den typen av eurochock som vi ser idag och välkomnade den som en hävstång för att trycka ner Europas bortskämda löntagare, sjuka och pensionärer i skoskaften. Vi som har haft det alltför gott ställt jämfört med barn- och slavarbetarna i Asien ska hutas åt. Vi ska betala notan för bankernas och finanskapitalisternas grisfest. Vi ska bli av med jobbet eller vara tacksamma om vi kommer undan med en lönesänkning. Ondskan jobbar övertid och slösar aldrig bort en nyttig kris.


Läs gärna Alternet
som förklarar eurokrisens två beståndsdelar pedagogiskt. Dean Baker som har lite idéer om vad som bör göras. Och Jonas Sjöstedt om eurons snara kollaps. LO-ekonomen Monica Arvidsson om demokratin som krisens första offer.


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SVT 1, AB 1, Ekot 1, 2, 3, 4, Exp 1,
2,


KATEGORI:EU-politik

Lena Mellin, som ett brev på posten...


J

ag har inte en aning om hur det gick för Juholt idag på partimötet som enligt media skulle avgöra hans framtid. Har jobbat hela dagen och inte hunnit kolla nyheterna för att bilda mig en egen uppfattning. Men en sak var säker som amen i kyrkan: att Lena Mellin skulle skriva ner honom. Jämför KG Bergströms kommentar till Expressen med Mellins till Aftonbladet:


Håkan Juholt talade till ett parti som upplever stor kris just nu och hans uppgift var att ingjuta mod och hopp i partiet. Han lyckades.
– Som väntat var det ett retoriskt skickligt tal där han fick många applåder, säger K-G Bergström. Bergström ser Juholt som den retoriskt mest skickliga partiledaren i Sverige.
– Men det var inga nyheter i talet. Det var hård kritik av samhällsutvecklingen av den borgerliga regeringen, säger K-G Bergström.– Jag tyckte faktiskt att det var ett väldigt lamt tal och han fick också ett lamt mottagande. Det var ingen riktigt glöd. Han hade väldigt lite att säga. Jag har hört stora delar av talet förut, säger Lena Mellin. Håkan Juholt lyckades inte övertyga de 120 ombuden, enligt Mellin. Den sista applåden var lång – det var allt.
– Innan var de pliktskyldigt över applåderna. Det kom två fniss, men inga skratt. Mottagandet var svalt. En del klappades inte ens händerna på slutet utan reste sig upp och gick, säger Lena Mellin.KATEGORI:Inrikespolitik

Alltså sossar...


J

ag har knipit käft. Ända sedan hyresdrevet mot Juholt lade sig. Tänkt att det är ju iallafall inte min business, inte mitt parti, inte min partiledare. Sossarna får tvätta sin egen smutsiga byk. Det Aftonbladet och övrig media gjorde mot er när drevhundarna jagade Juholt till helvetets portar, skällandes om "hyresfusk" och "glasklara regler" som visade sig inte ens existera, var skamligt. Men den interna kannibalism som ni sysslat med sedan dess är värre.


Om ni inte vill ta hand om er partiledare bättre så är det väl er sak, har jag tänkt och försökt låta bli att registrera de många saker i den pågående kampanjen som skulle få mitt blod att koka om jag vore sosse: högerfalangen, med iskalle Östros i spetsen, som flinkt sticker knivar i ryggen. Mediaeliternas uppenbara förtjusning över att få deras hjälp med att avpolettera den töntige lantisen Juholt, som inte verkar fatta att man bara får vara folkpartist och jaga Stockholmsmedelklassen om man är partiledare för sossarna idag. Det vältajmade läckandet av skitsnack som föder nya löpsedlar varje dag och ger Aktuellt ständigt nytt material till deras stående inslag; "Krisen i socialdemokratin". Vägran att svara redigt på den enkla frågan om förtroende.


Jag är glad att jag inte är socialdemokrat. Glad för mitt blodtrycks och mitt mentala välbefinnandes skull. Men orolig över att den här katastrofregeringen vi har inte får det motstånd den förtjänar. Nu det senaste: Rosengren, Östros och Österberg träffas för att intrigera äta middag. Rosengren "råkar" läcka ut sin förhoppning att Juholt ska avgå till media? Bara "råkar". Jösses. 


Nån. Jävla. Ordning. Får. Det. Vara. I. Ett. Parti! Eller?


Jag vet, det var CH Hermansson som sade det, inte nån av era. Men ändå! Hur länge ska sossehögern få dansa samba på er partidemokratis grav? Har de inte åstadkommit tillräckligt med elände redan? Jag vet att ni inte gillar att höra det, men Carema, friskolor, växande klassklyftor, arbetslöshet, EU-anpassningar... Det är inte bara borgerligheten som bidragit till att göra Sverige till en nyliberal lekstuga. Nu kräver den trötta gamla partihögern med så mycket på sitt rymliga samvete Juholts huvud på ett fat. Ska de få det också?


P.S: Nej jag tycker inte att Juholt inte förtjänar kritik. Det gör han. Jag har sagt mitt om hans politiska velande. Men var är proportionerna?


DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, AB 1, 2, 3, 4, Exp 1,


KATEGORI:Inrikespolitik

Överklassinternatens diskreta charm


V

ackra, välklädda, vältaliga små monster. Det tänkte jag igår när jag såg några elever från Lundsberg i Kvällsöppet - mot bättre vetande - sitta och bortförklara den pennalism och det systematiserade förtryck som förekommer på deras skola, liksom på andra överklassinternat. Ingen där verkade märka att den vackra, välklädda, vältaliga unga tjejen - förmodligen med en lovande framtid inom moderaterna eller som PR-konsult - gick från att i ena stunden säga att hon aldrig sett någon pennalism eller mobbing på skolan till att berätta att hon som elevrepresentant varit med och avstängt elever för den sortens beteenden, och att systemet alltså fungerade felfritt. Men det är kanske sånt man kommer undan med om man är välklädd och välmanikerad och dryper av överklassens medfödda självförtroende?


Poängen med skolor som Lundsberg är väl att eleverna ska få en chans att kultivera detta medfödda självförtroende. De är samhällets elit, och de ska få en elitutbildning. Men vad är poängen med pennalismen? Förtrycket? Det som skapar elever som slätar över och bortförklarar problemen och istället skjuter budbäraren (boven i dramat blev igår hastigt och lustigt den husmor som vågat anmäla!)?


När arbetarklassens ungar gör det kallas det mobbing och misshandel. Överklassens barn är dock inte som andras ungar och när de mobbar så kallas det pennalism. Ritualiserad mobbing som uppenbarligen utövas med vuxenvärldens goda minne. Så mycket värre eftersom den sitter i skolväggarna och ärvs över generationer. Så mycket svårare att göra något åt.


Är det en ren slump att överklassmobbning är mer systematisk
och raffinerad? Eller är det kanske en poäng i sig att maktelitens barn lär sig läxan tidigt och grundligt: Det finns förlorare i samhället. Det är inte synd om dem. De ska ha skit. De ska lära sig lyda. Sticker någon upp och hotar vår makt ska h@n tryckas ner. Dominanshierarkin är viktigast för de som befinner sig i pyramidens topp. De måste trycka till hårt och snabbt när någon sticker upp. Befinner man sig längre ner så har man ju egentligen ett delat intresse med andra i samma situation av att välta hela jävla pyramiden. Man får aldrig ges en chans att lufta såna tankar.


Förmodligen har Lundsbergs dominans- och förtryckshierarki
tjänat sitt syfte väl och därför fått bli kvar över åren. Den har format unga eliter till att acceptera systematiserat förtryck på sin skola, för att sedan gå vidare och acceptera systematiserat förtryck ute i samhället. Mobbning i skolan må vara fult och fegt och fel. Det lär vi oss alla som barn. Men sen skickar vi ut våra ungdomar i ett samhälle där en god portion av dem inte får en chans att förtjäna sitt eget uppehälle genom arbete. En tydlig signal om deras oduglighet. Får de däremot ett arbete förväntas de inordna sig i en dominanshierarki på arbetsplatsen som påminner om feudaltidens kungamakt och adelsvälde. Blir de fysiskt sjuka eller knäcks psykiskt så kan de glömma silkesvantarna. Det är hårda bud nuförtiden och pallar man inte trycket så kan man också hamna där till slut, tiggande på t-banan eller utanför ICA. I skolan kallas det mobbing. I vuxenlivet kallas det "arbetslinjen"? Ett hjärtlöst samhälle behöver en maktelit av storföretagare, offentliga byråkrater och politiker vaccinerade mot empati med de svagaste och med hierarkier i ryggraden. Vi kan lita på att Lundsberg kommer att fortsätta leverera dem.


Tur att Cissi Wallin fanns med som bisittare
i debatten igår. Jag tror nästan jag är kär i henne!

Uppdatering:
Fler är inne på samma linje. "Inspirationen till den sadistiska kamratfostran vid bland annat Lundsberg som just nu debatteras flitigt kommer från engelska elitskolor som Eton. Syftet var där att skapa framtidens makthavare. De svagare skulle foga sig under tystnad – och de allra svagaste sållas bort."


AB 1, 2, DN 1, SvD 1,


Bloggat:
Svensson,


KATEGORI:Allmänt


RSS 2.0

Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna