Carema ger Allianzen det ansikte de förtjänar


D

et börjar nästan kännas som att kommentarer är överflödiga. Carema illustrerar tidsandan i Sverige 2011 perfekt med sina små tips och råd för hur de anställda ska spara mer pengar på de gamla, så att riskkapitalisterna kan flytta ut mer oskattade pengar ur landet till nåt skattesmitarparadis:


"Som en liten tävling varje månad – se vilken avdelning som legat på minst kostnad."


”vi är resurseffektiva intäktskonstnärer”"När tio boende ska äta köper man in mat för sex eller sju, avslöjar en anställd på äldreboendet Kastanjen"


"Vissa veckor har en del diarré och vi behöver beställa in mer, men det får vi inte. Då måste vi hitta på egna lösningar, som att vika ihop underlägg i stället för blöja, säger sköterskan."


"Vid måltider beställer personalen alltid färre portioner än antalet boende – med förklaringen att några inte vill äta. Ändrar sig den boende får han eller hon nöja sig med en smörgås och kex eller så delar personalen upp den beställda maten på fler – så att tio personer får äta för sju. Även måltidsservetter snålas det in på, enligt DN:s källor. En måltidsservett rivs i fyra delar för att räcka till fler."


"Annars måste vi använda glatta plasthandskar när vi tvättar de äldre i rumpan. De kostar några kronor mindre per paket, men de går jättelätt sönder och man får bajs på händerna. Dessutom skaver de mot de äldres rumpor, säger en anställd."


"Nu både tvättar de, städar, sköter vaktmästarens uppgifter och gör sitt eget jobb. Enligt legitimationen är de skyldiga att ansvara för de äldres omsorg och hälsa. Nu fylls deras tid av annat.

Samtidigt har arbetsgivaren dragit ned på personal. Sjuka ersätts inte och anställda skickas hem de timmar som lagen inte kräver en minimibemanning. Pennor och kontorsmaterial ska personalen ta med sig hemifrån."


Det är  inte vackert. Det är inte solidariskt. Det är inte rättvist.
Det är inte det Sverige vi växte upp i. Men det är det Sverige som våra väljare och politiker tillsammans skapat, genom politiska val. Ett Sverige där mänsklig värdighet fått en prislapp. Där den politiska debatten varit besatt av skitfrågor som RUT-avdrag för medel- och överklassen i Stockholms innerstad och om folk ska få bära slöja eller inte, samtidigt som revolutionen skett i kulisserna. Där det nästan blivit förbjudet att säga att det inte borde få gå att tjäna pengar på vissa grundläggande nödvändiga samhällsfunktioner. Högern har lyckats med sitt systemskifte och Carema är resultatet. 2014 får vi säga vår mening om detta och resten av Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs verk. Kom ihåg att vänsterpartiet är det enda parti som konsekvent försvarat den offentliga sektorn mot riskkapitalister, uppstyckning, utförsäljning och nedrustning!


Läs tidigare inlägg:
Moderaterna för skattebetalarna bakom ljuset med skattepengar
Privatiseringsnytt
Carema och det politiska jordskredet
De bästa politiker Caremas pengar kan köpa
Svenska folket håller med vänsterpartiet om privata vinster
Caremaskandalen skvätter över på Borg och Reinfeldt
Kd-Maria och vårdmånglarna
Miljöpartiet är också privatiseringsfundamentalister
Allianzens marknadstalibaner
Rulla tillbaks privatiseringarna nu


DN 1, 2, 3, AB 1, 2, SvD 1, 2, Exp 1, 2, SVT 1, 2, 3,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar