Mona fattar inte


J

ag kollade på programmet "Mona Sahlin - min sanning" för att försöka förstå människan som blev den rödgröna statsministerkandidaten i valrörelsen 2010 och som bara några månader efter valförlusten tog avstånd från den politik som hon gått till val på. Det verkar vara ett rätt snällt programformat där intervjuobjektet får chansen att ge sin egen bild utan skjutjärnsjournalistik eller tuffa motfrågor.


Vad är då Monas sanning egentligen,
när hon får prata till punkt? En människa som varit yrkespolitiker hela livet borde ju ha en hel del intressant att säga om just politik. Men Mona Sahlin har alltid kännts märkligt tunn i de politiska konturerna. Förutom profilfrågorna: HBT, antirasism och tolerans, som hon uppenbarligen brinner för och förtjänar all cred för att ha drivit i sitt parti. Vad har egentligen Mona Sahlin, yrkespolitikern och statsministerkandidaten, socialdemokratins första kvinnliga partiordförande, att säga om den politiska utvecklingen i det Sverige som hon varit med och format i 20 år? Många politiska kursändringar har genomförts och Mona har haft ett finger med i de flesta:


  • EU-medlemskap.
  • Radikal omläggning av den ekonomiska politiken bort från den fulla sysselsättningen som tidigare generationers socialdemokrater såg som självklar.
  • Stora nedskärningar i den offentliga sektorn och utförsäljningar av statliga företag.
  • Ett skattesystem som blivit allt mindre omfördelande från rik till fattig.
  • Avskaffandet av socialdemokraternas kronjuvel ATP-systemet som ersatts med ett av Europas snålaste pensionssystem.
  • Privatskolor, Carema, riskkapitalister som begraver sina klor djupt i de skattefinansierade välfärdsverksamheterna.
  • Avregleringar av järnväg, elen, apotek, taxi...


Listan på de av sossarnas högerflank och borgerligheten uppnådda delmålen i det nyliberala systemskiftet kan göras längre. Och vi börjar kunna utvärdera resultaten. Sverige har blivit ett hårdare klassamhälle där allt fler far illa. Där medborgarna inte längre kan lita på kvalitén i de skattefinansierade välfärdsverksamheterna. Där vi reduceras till kunder på marknader och  ångestsvettas över att göra fel val av skola, äldreboende, sjukhus, dagis. Politiken har tagit ett steg tillbaka och lämnat över makten till marknaden.


Inget av detta verkar bekymra eller ens intressera Mona Sahlin. Hennes stora politiska ångest är tydligen att hon inte lyckades köra över LO och den socialdemokratiska vänsterflanken när hon försökte utesluta vänsterpartiet från det rödgrönas samarbetet. Hennes urusla förtroendesiffror verkar hon fortfarande förklara mer med toblerone än med politik. Hennes framgångsrecept för socialdemokratin är att acceptera systemskiftet. Hennes sanning är karriärpolitikens sanning, inte folkrörelsekämpens.


Det lite sorgliga intrycket efter en timme med Mona Sahlin är att hon som Katrine Kielos skriver i dagens AB utkämpar gårdagens strider. Från den socialdemokratiska partihögerns skyttegravs horisont. När hon alls pratar politik. För Monas sanning handlar ändå mest om Mona. Det blir alltid väldigt personligt med  henne. Men de som burit fram henne och socialdemokratin till makten har också en sanning att berätta. De har fått känna den politiska kursändring - det nyliberala systemskifte som hon försvarar - svida in på bara skinnet. Hade Mona lyssnat lite mer på deras sanning hade hon kanske blivit en större politiker.


Istället skyller hon socialdemokratins problem
på en ovilja att acceptera och hylla systemskiftet. Och valförlusten på vänsterpartiet. Jag själv och många andra skulle tvärtom säga att problemet är att de inte har något att erbjuda mer än reträtter från det en gång så ambitiösa reformistiska välfärdsprojektet. När till och med socialdemokratiska ledarskribenter har svårt att se skillnad mellan (s) och (m), hur ska då vanliga väljare kunna göra det? Mona Sahlin ville sätta ett sympatiskt och personligt ansikte på den socialdemokratiska reträtten. Det misslyckades. Och tur var väl det.


KATEGORI:Socialdemokraterna

Politik är att vela?


O

lof Palme sa en gång: "Politik kamrater, det är att vilja något!". Det citatet kom jag att tänka på igår när jag hörde  sossarnas utrikespolitiske högste höns Urban Ahlin säga att Sverige, om han får som han vill, ska fortsätta exportera vapen till den religiöst extrema diktaturen Saudiarabien. Vapen som kung Abdullah sedan kan använda både mot den inre oppositionen och för att slå ner demokratirörelser i grannländerna, som saudierna gjorde i Bahrain förra året.


Igår kunde man också i en stort uppslagen
DN-artikel läsa att Stefan Löfven återupprepar det nyliberala mantrat som gällt sedan Håkan Juholt avsattes från tronen. All kritik mot privatiseringar och avregleringar är som bortblåst:


"För oss är det inte viktigt att återreglera, att gå tillbaka till det som var. Det är inte det som är poängen. Utan poängen är att se hur vi skapar bra verksamhet. När det gäller apoteken handlar det till exempel om kvalitetskrav, säger han."


Om politik för Olof Palme
- som var en helgjuten internationalist och nog vrider sig i graven när han hör Urban Ahlin - var att vilja, vad är då politik för Löfven och Ahlin? Att vela? Eller kanske rakt av att kapitulera? Det låter onekligen inte lika lockande. I klass med Fredrik Reinfeldts "Jag vill varna för visioner!".


Palme hade också väldigt bestämda åsikter
om det där med privata intressen och riskkapitalister i välfärden:

***


Igår läste jag också en intressant artikel av en tysk författare, Ingo Shultze,
om "demokratins förfall". Han frågar sig: Hur kan det nyliberala systemskiftet bara fortgå i accelererande takt, mot medborgarnas vilja och trots att alla ser vilka katastrofala effekter det får? Politiken har blivit dysfunktionell, politikerna pratar inte längre om verkligheten. De törs inte ställa de rätta frågorna och vågar inte utmana den verkliga makten:


"Våra politiska företrädares språk är inte längre i stånd att fånga verkligheten (jag upplevde något liknande i DDR). Det är ett självrättfärdighetens språk som inte längre mäter sig mot eller tar intryck av alternativ. Politiken har förvandlats till ett redskap, till en blåsbälg för att elda på tillväxten. Medborgaren reduceras till kund."

(...)

"De enkla frågorna ”Vem har nytta av det?”, ”Vem tjänar på det?” har blivit pinsamma. Den sociala och ekonomiska polariseringen i samhället har ägt rum under högljudda besvärjelser om att vi alla har samma intresse."


Det tydligaste symptomet i Sverige
på det Ingo Schulze skriver om är socialdemokratin. Partiet har kört in en återvändsgränd där det enda säkra verkar vara att, som Göran Persson i dagens DN, varna för visioner och hylla tigandet som politisk strategi. "Bara döda fiskar flyter med strömmen", stod det på ett klistermärke som vi ungdomsförbundare klistrade upp på väggarna på 90-talet. Stefan Löfvens socialdemokrati flyter med magen upp dit strömmen tar den. Jag vet faktiskt inte riktigt vad skillnaden mellan (m) och (s) är idag.


Shulze avslutar sin krönika med att nämna de 147 multinationella storföretag som delat upp världen mellan sig. Något som jag skrivit om här på bloggen. Läs! Förklaringen till politikens och demokratins haveri ligger just där. Den ekonomiska makten har tagit över tyglarna från politiken och driver folkvalda av alla kulörer framför sig. Den verkligheten kan man bara förhålla sig till på två sätt: motstånd eller kapitulation. Vänsterns uppgift är - såklart - att bjuda motstånd och erbjuda alternativ. Socialdemokratin funderade också en gång i tiden över alternativ till total kapitalmakt, men verkar en gång för alla ha valt kapitulation.


Läs också Lena Sommestad: Riskfyllt att inte stoppa vinsterna!


Bloggat: Karl-Johan Rahm, Ett hjärta rött, Nemokrati,


DN 1, 2, SvD 1, 2, AB 1, SVT 1, 2, Ekot 1, 2, Arbetet 1,KATEGORI:Inrikespolitik


RSS 2.0

Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna