Sofia Arkelsten partisekreterare 4-ever!

Det finns moderater och så finns det moderater. Det finns moderater som statsminster Fredrik Reinfeldt, finansminster Anders Borg och propagandaminister Joseph Goeb... förlåt Per Schlingmann. Moderater belagda med ett tjockt lager teflon. Inte en stavelse, inte ett kommatecken verkar passera över deras läppar utan att först stötas och blötas i timmar av PR-byråer och passera genom minst fem olika fokusgrupper för grönt ljus. Med ett tjockt lager honung på sina kluvna tungor kan de sälja in tomma fraser som "arbetslinjen" och "det enda arbetarepartiet" som om de faktiskt betydde något.


Sedan finns det moderater som Sofia Arkelsten och Carl Bildt. Moderater som blir bjudna på lyxresor av Shell eller sitter i styrelsen för Lundin Oil. Som inte ens förstår att det skulle kunna uppfattas som problematiskt att hora för företag som går över lik för marknadsandelar. Som Shell i Nigeria och Lundin Oil i Sudan. Företag vars själva affärsidé är att kränga miljöförstörande skit.

Själv föredrar jag såklart den senare sortens moderater. Man anar hos dem den historiska kontinuiteten från högerledaren Hjalmarsson som ville "mala sönder den demokratiska ideologin". Han skulle nog också tyckt, som Carl Bildt, att fler borde låta sig bjudas på lyxresor av oljebolag med blod på händerna.

Inte för att teflonmoderaterna heller har något principiellt emot att hora för storföretag och den rika eliten. Det är ju trots allt moderaternas själva affärsidé. Men de fattar vad som ser snyggt ut, och vad som inte gör det. En hel del väljare tycker ju fortfarande - omodernt nog - att politiker inte ska sitta i knäet på de rika och mäktiga som första klassens nickedockor, köpta med hotellsemestrar i Frankrike och styrelsearvoden.

Visst vill även teflonmoderaterna att oljebolagen också i fortsättningen ska kunna lita på sitt partis obrottsliga lojalitet. Visst tänker de se till att behålla sin ställning som miljonärernas favoritparti genom att fortsätta gynna de rikaste på övrigas bekostnad. Visst vill moderaterna även nästa väl kunna räkna med miljoner och åter miljoner i hemligt partistöd från... ja från vem vet vi ju inte riktigt eftersom de är hemliga. (Valet 2006 fick de drygt 30 miljoner i hemligt partistöd). Men Reinfieldt och Schlingmann förstår att vissa saker snackar man inte högt om. Vissa människor dinerar man långt borta från kamerablixtarna. Vissa resor betalar man själv. Eller åtminstone låter man bli att blogga loss som en ivrig tangentbordsbäver om dem. Det förstår däremot uppenbarligen inte Sofia Arkelsten. Därför tycker jag att hon skulle bli en utmärkt partisekreterare för moderaterna. Lite hederlig naivitet skulle inte skada, efter år av strömlinjeformad schlingmannisering. Och ärliga politiker är väl bättre för demokratin än teflonmänniskor? Om än inte för moderaternas opinionssiffror.

AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,
KATEGORI:Inrikespolitik

Det politiskt korrekta hatet mot muslimer

Hur human är föreningen Humanisterna? Igår gav journalisten Henrik Arnstad dem en bredsida: "Humanisternas möte i Stockholm urartade till rasistfestival". Jag har debatterat med några av deras medlemmar på nätet, och om de är representativa för Humanisterna som helhet är nog Arnstedts beskrivning ingen överdrift:

 

”Nu vaknade Humanisternas möte till liv efter att ha halvsovit sig igenom inledningen. En kvinna i publiken sade sig veta att alla ”med sjal på huvudet” i själva verket var ”förtrupper” åt islamister, som kommer att ta över Sverige. Hybbinette sade inte emot, utan nickade medhåll. En man i publiken höll en längre konspirationsteoretisk utläggning om hur ”muslimerna” tar över världen via FN och dessutom har mördat 220 miljoner människor. Återigen inga protester från Humanisternas ordförande i Stockholm.”

 

Egentligen borde Humanisterna vara en förening som man ville krama ihjäl. Jag vill ju också ha ett samhälle där religionen tar mindre plats, och definitivt inte har något inflytande över politiken. Men de har precis som liberalerna kapitulerat för tidsandan. Det enda hot man verkar se mot sitt fina, toleranta, liberala samhälle är skäggiga/slöjbeklädda muslimer. Och i toleransens namn får man visst vara hur intolerant som helst mot dem.

 

Högerextrem rasistisk intolerans; ett betydligt mer relevant hot mot Sverige än Osama Bin Laden, verkar inte registreras på Humanisternas radar. Vilket kanske beror på att extremhögerns militanta muslimhat och Humanisternas missionerande islamofobi utgör två noter i samma symfoni?

 

I det Sverige jag växte upp i var religion en privatsak. Det socialdemokratiska samhällsbygget tog en omväg runt kyrkorna och gjorde dem nästan betydelselösa genom att ersätta deras religiösa gemenskap med en politisk. Men det fanns ändå plats för såväl statskyrka som pingstvänner, Jehovas Vittnen, Livets Ord, buddhister, muslimer, judar och kristdemokrater. Vi övriga kunde tycka vad vi ville om en del av avarterna i frikyrkorna, men inte fan inbillade vi oss att vi skulle tvångsassimilera deras medlemmar och avkräva dem någon slags lojalitetsförklaring till "svenska värderingar".

 

Nu börjar det lukta 30-tal igen. Hatkampanjen mot muslimer påminner om den antisemitiska hysterin då. En stor och spretande grupp individer från en mängd olika länder klumpas ihop till ett hotfullt block med en gemensam dold agenda (att ta över världen!). Muslimska barn beskrivs som trojanska hästar. För ni visste väl att muslimer har en lömsk plan att ta över våra västerländska samhällen genom att knulla som kaniner? Genom en mängd förvrängningar av Koranen och andra texter försöker man ta ifrån muslimer varje uns av normal mänsklighet. Det är deras heliga plikt att döda otrogna. De är pedofiler. De är våldsfixerade. Alla terrorister är muslimer. Och så vidare.

 

Inget kan väl vara mer politiskt korrekt idag än idén att "muslimer måste lära sig att tåla lite skit". Den muslim som lackar ur när Lars Vilks mixar homosexualitet och islam ska spännas fast framför skärmen med ögonen uppspärrade Clockwork Orange-style. Toleransens krigare har nolltolerans mot andra människors spärrar och hämningar - så länge ”andra människor” är muslimer. Ibland får ju någon annan etnisk grupp en släng av sleven också.

 

Nyligen censurerade folkpartisten Mathias Sundin en konstutställning som gjorde det mest förbjudna - jämförde Israels behandling av de ockuperade palestinierna med nazisterna behandling av judarna. Då var det plötsligt inte tal om att Israel och dess anhängare måste lära sig tåla lite skit. Man kan ju diskutera om jämförelsen med nazisterna är så lyckad. Men det man inte kan diskutera är den uppenbara dubbelmoralen som det politiska etablissemanget lagt sig till med - där kränkningar av muslimer och islam allltid i alla lägen försvaras av toleransens korstågsriddare, medan kränkningar av och kritik riktad mot andra minoritetsgrupper grupper fördöms.

 

Den amerikanske superbloggaren Grenn Greenwald har skrivit en hel del om den här dubbelmoralen, som såklart är ännu mer avancerad och systematiskt tillämpad i USA:

 

Nothing is easier, or more common, or more valuable, than inducing people to believe that one discrete minority group is filled with unique Evil, poses some serious menace to their Safety, and must be stopped at all costs. The more foreign-seeming that group is, the easier it is to sustain the propaganda campaign of fear. Sufficiently bombarded with this messaging, even well-intentioned people will dutifully walk around insisting that the selected group is a Serious Menace.

 

"The Muslims" are currently the premier, featured threat which serves that purpose, following in the footsteps of the American-Japanese, the Communists, the Welfare-Stealing Racial Minorities, the Gays, and the Illegal Immigrants.  Many of those same groups still serve this purpose, but their scariness loses its luster after decades of exploitation and periodically must be replaced by new ones.”

 

Mattias Gardell är inne på samma spår i Aftonbladet idag:

 

”Under tidigt 1900-tal var det judar som upplevdes som hotfulla. Om inte ”invasionen” av judar stoppades ”bliver Sverige snart ett av dem behärskat och utsuget folk”, anförde en riksorganisation av handelsmän 1911. Fruktan för den judiska världskonspirationen bekräftades av svenska kriminalpoliser i ett betänkande från 1921. ”Det torde näppeligen numera kunna bestridas att det var judar som planlade och ledde revolutionen i Ryssland, Tyskland och Ungern. Detta såväl som det förhållandet, att judarna stå i spetsen för arbetet på en tilltänkt världsrevolution, är bevisat”.

 

Idag varnar terrorismexperter och Sverigedemokrater för landets muslimer som påstås delta i en världsvid sammansvärjning för att upprätta ett globalt kalifat.”

 


Problem uppstår ibland, när någon av de mer ärliga toleransförkämparna snubblar över dubbelmoralen. Fredrik Segerfeldt skrev nyligen på Newsmill:

Tidigare har jag skakat på huvudet när vänstern har ifrågasatt liberalers antirasism. Men hyckleriet är slående när liberaler stoppar utställningar med hänvisning till antisemitism. Det är tydligen okej att häckla muslimer, men inte judar eller israeler. Det var alltså inte yttrandefriheten som var det viktigaste under debatten om Muhammedkarikatyrerna och Vilks rondellhundar, utan att slå på muslimer.


Även på 30-talet fanns det en och annan ärlig liberal - Torgny Segerstedt är väl det lysande exemplet - som inte sveptes med i tidsandan. Som helhet är borgerligheten dock på inget sätt vaccinerad mot rasism och högerextremism. Tvärtom, det är politiska rörelser som korsbefruktar varandra. Tillsammans utgör de en effektiv bromskloss mot alla försök från de lägre samhällsklassernas sida att använda rösträtten till att omfördela pengar och makt från samhällstoppen till botten.

AB 1, 2, DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, Exp 1,

KATEGORI:Högerextremism

Nu skjuter de invandrare igen!

Lasermannen kan nog ingen av oss som var med på 90-talet glömma. Hur hårt vi än försöker. Det var en riktigt vidrig period i vårt lands historia. Då, precis som nu, satt ett rasistiskt parti i vår riksdag. Då, precis som nu, förflyttades gränserna för vilka dumheter som det var OK att vräka ur sig i den politiska debatten. Ribban sänktes och rasismen började tvätta sig rumsren i offentligheten. Då, precis som nu, sköts invandrare ner på öppen gata för att de var invandrare. Mellan 1991-92 hann John Ausonius, som han egentligen heter, med att mörda en invandrare och skada ytterligare nio. Han var en ensam galning, men också ett symptom på en större sjukdom. En urartning av hela det svenska samhället. Den som tvivlar på detta, som inte ser sambanden, borde läsa Gellert Tamas fantastiska bok om denna mörka period i vår nutidshistoria.


I Malmö jagar polisen nu en ny laserman. Mellan 10-15 personer har skjutits ner det senaste året, till synes utan orsak. Offren är inte kända av polisen sedan tidigare, har inga kopplingar till gängkriminalitet. Den enda gemensamma nämnaren dem emellan är att deras invandrarbakgrund.

Egentligen är det inte förvånande. Sverigedemokraterna har i åratal hetsat mot invandrare. Jimmie Åkesson menar att "muslimer är det största hotet mot Sverige". Man påstår att muslimer kommer att "ta över vårt land" genom att föda "för många barn", och hotar med sharialagar. Vi vet av erfarenhet att extremhögerns våldsfixerade och paranoida anhängare knappast drar sig för att bruka våld mot invandrare, homosexuella och vänstersympatisörer. De senaste 20 åren har de begått 14 politiska mord i Sverige. Oräknat de senaste attackerna i Malmö.

Frågan är såklart vilket ansvar vi ska utkräva av dessa hatets megafoner när några av deras mer förvirrade sympatisörer tar saken i egna händer? Om man pekar ut en minoritetstgrupp som "det största hotet mot Sverige", och baserar hela sin politiska propaganda på ett tjatigt och monomaniskt malande om hur farlig denna grupp är, vilket ansvar bär man då när ens sympatisörer tar budskapet på allvar och känner sig manade att göra "sin patriotiska plikt"? Skvätter inte blodet på Jimmie Åkessons prydliga kavaj när nu invandrare återigen hamnat i en eller flera dårars kikarsikten, i det Malmö som Sverigedemokraterna älskar att hata?

Uppdatering: Gellert Tamas uttalar sig idag i DN om likheterna mellan det tidiga 90-talet och idag:

– John Ausonius har varit väldigt tydlig i de intervjuer jag gjort med honom att blev inspirerad av debatten om invandrare som fördes i början av 1990-talet. Han kände ett moraliskt stöd, att folk stod bakom honom. Men han kände också ett politiskt stöd, från Ny Demokrati framför allt, men även andra främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna.

Uppdatering 2: Kerstin Wiegl påminner om att ett visst litet parti 1992 ordnade demonstrationer med parollen "Lasermannen skjut för att döda!" Den som kan gissa vilket parti det var vinner en lunchträff med Jimmie Åkesson.

KATEGORI:Högerextremism

Dagens moderatcitat

"Ett regeringspartis uppgift är att sitta kvar vid makten så länge som möjligt. Ett oppositionspartis uppgift är att komma till makten så fort som möjligt. När man har okunniga väljare, vilket vi har i Sverige, så tvingas man förenkla sitt budskap så till den milda grad. Detta gör att vi tvingas föra ett resonemang som ibland överskrider sanningens gräns. (...) Hade vi haft kunniga väljare, som visste vad det var frågan om, skulle vi aldrig kunna hålla på som vi gör."

Omröstningen Vilken moderat partiledare sade detta? är en tjänst från fnul.se där du enkelt kan skapa din egen läsarundersökning!

KATEGORI:Dagens citat

Aktuellt sprider Pentagons propaganda

När Wikileaks publicerade sitt material om USAs krigande i Afghanistan "Afghan War Diary" så svarade USAs krigshögkvarter Pentagon omedelbart med en massiv PR-kampanj som försökte - och lyckades - flytta fokuset bort från innehållet i de släppta filerna. Världen upprördes mer över att Wikileaks (enligt Pentagon) försatte amerikanska trupper och deras afghanska samarbetsmän i fara än att samma amerikanska trupper tystar ner och ljuger om massakrer på oskyldiga civila, att minst 195 oskyldiga civila afghaner avrättats av hemliga amerikanska specialkommandon och att mellan 14000-34000 civila dödats sedan USA invaderade Afghanistan. Detta blev huvudfrågan - trots att Wikileaks i förväg hade samarbetat med den amerikanska försvarsmakten för att stryka känslig information.

Även SVTs nyhetsflaggskepp Aktuellt tuggade i sig Pentagons PR och rapade upp dimridåer: Unge nyhetsankaret Jon Nilsson kunde knappt tygla sitt raseri när han fick chansen att ställa Julian Assange mot väggen. Samma fråga ställdes om och om igen med en ny formulering: Hur kan ni "hjälpa talibanerna" och "riskera liv"? Inget svar godtogs. Påpekandet att den amerikanska krigföringen varje dag innebär nya dödsoffer viftades bort. Jon Nilsson var åklagaren och Assange var på förhand dömd. Den amerikanska försvarsmaktens PR-lögner var beviset.


Några månader senare (när få längre bryr sig och en potentiell PR-katastrof är avvärjd) får vi facit i hand:Alltså; Pentagon ljög. Det var uppenbart redan då, om man orkade ta fem minuter av sin tid till att sätta sig in i saken. Uppgifterna var redigerade så att de inte skulle orsaka den sortens individuell skada som Jon Nilsson anklagade Julian Assange för i  intervjun. Men även om de inte hade varit redigerade, och om afgahanska samarbetsmän hade kunnat råka illa ut, vari ligger logiken i att en journalist anklagar en uppgiftslämnare för att lämna uppgifter? Är det inte uppochnervända världen? Den granskande makten ställde sig på den krigförande supermaktens sida i uppenbar irritation över att det heliga kriget i Afghanistan riskerades.

När blev det en journalistisk prioritering att tysta ner krigandets baksidor och att föra vidare världens största krigsmakts uppenbara PR-lögner?

Parallellen till Lennart Perssons intervju av Mattias Gardell efter Israels massaker på Ship to Gaza i somras är uppenbar. Även där tog Aktuellts nyhetsankare på sig rollen som åklagare, och offren blev istället gärningsmän. Även där baserades Perssons hela anklagelseakt på uppgifter som lämnades av främmande lands krigsmakt. En krigsmakt som vi vet - bortom alla tvivel - rutinmässigt ljuger och manipulerar fakta (och videoklipp).

Ingen ska komma och slå i mig att Aktuellts nyhetsredaktion gör såna här misstag av ren dumhet. Nyhetsrävarna är inte tappade bakom en vagn. De vet att både Pentagon och Israels militär för krig på två fronter; dels ett rent militärt och dels ett propagandakrig. De vet att sanningen är krigets första offer. Möjligen är Jon Nilsson och Lennart Persson båda så förblindade av sina egna lojalitetskopplingar till USA och Israel att de bryr sig mindre om att få fram sanningen än att försöka undvika PR-katastofer för länderna ifråga. Isåfall har de såklart inget att göra på en nyhetsredaktion som Aktuellt. Möjligtvis är också SVT fast i den kommersiella nyhetslogikens rävsax; man måste visa "båda sidorna" av en nyhet, även om man vet att den ena sidan är en garanterad lögn. Möjligen är Aktuellts urartningar bara ett till tecken på den allmänna högervridningen av alla delar av det svenska samhället. Men det borde rimligtvis även oroa SVT. Hur ska de motivera svenska folket framöver att fortsätta betala dyra licensavgifter för att garantera en nyhetsrapportering som vågar kritisera makten, när Aktuellt nöjer sig med att retweeta PR-lögner från Pentagon och IDF som om de vore dagens sanningar?

Julian Assange har för övrigt fått avslag på sin begäran om uppehållstillstånd i Sverige. Det räcker visst inte att världens mäktigaste lands underrättelsetjänster (som driver hemliga tortyrfängelser) har dig högt placerad på sina "most wanted" listor för att Sverige ska anse sig ha råd att ge dig en tillflyktsort nuförtiden. Det är en märklig tid vi lever i.

DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Exp 1,2,


KATEGORI:Mediakritik

Jobbgaranti istället för massarbetslöshet?

J

obbgarantin, är det någon som minns den? Ett vallöfte från Stockholmsmoderaterna 2006 med samma livslängd som en trollslända. Idén är dock inte så dum. Några amerikanska nationalekonomer har skissat på en modell där staten går in som garant för full sysselsättning genom att helt enkelt anställa alla arbetslösa som vill och kan jobba. Vid sidan av den vanliga offentliga sektorn - som visserligen också borde få växa efter år av svältkurer. Förslaget påminner om beredskapsjobb, och frågan är vilken lönenivå man skulle sätta. Sverige har ju inte lagstadgade minimilöner som många andra länder. Tanken är dock väl värd att undersöka närmare. Arbetslösheten innebär ett enormt resursslöseri - samtidigt som det finns en massa arbeten som behöver utföras i samhället tvingas de arbetslösa sitta hemma och ruttna bort, ofta med mycket små ekonomiska marginaler - ibland under existensminimum. Visserligen fyller de en viktig samhällsekonomisk funktion som inflationsbekämpare, om man ska tro högerekonomerna. Men vem kandiderar frivilligt till ett sånt uppdrag?

Enligt jobbgarantins upphovsmän skulle ett sånt system också hålla nere inflationen genom att agera som ekonomisk buffert, ungefär på samma sätt som dagens arbetslösa håller nere inflationen. I en högkonjunktur kan den ekonomiska politiken höja räntorna för att försöka punktera inflationdrivande sektorer, men istället för att skapa arbetslöshet för detta över anställda från den privata sektorn till den allmänna jobbgarantin.

En jobbgaranti skulle inte vara okontroversiell inom vänstern. Risken är att man skapar en slags andra sorteringens arbetsmarknad, med alltför låga löner. Det kostar såklart också en del, även om a-kassa och socialbidrag inte är gratis heller. Men frågan är om vi tror att det går att nå full sysselsättning idag med enbart traditionell keynesiansk efterfrågestimulering och att genom att låta den vanliga offentliga sektorn växa så att den suger upp de arbetslösa som inte blir anställda i den privata sektorn? Att den totala samhälleliga kostnaden för arbetslöshet är skyhög vet vi - vi blir som land fattigare av att inte låta alla som kan och vill utföra ett arbete göra det. Kanske dags att prova något nytt?

Läs gärna Motvallsbloggen om det heliga systemskiftet som kuppats igenom i samförstånd mellan sossar och borgare!

KATEGORI:Ekonomi

The Borg is here. You will be worklined.

Den stora behållningen i riksdagens budgetdebatt var nog att höra Johnny Skalin från SD förklara sitt partis ekonomiska politik. Något orutinerad, men nervositeten var inte hans största problem - snarare den ekonomiska politik om han försökte försvara. "Sverige är som ett företag", berättade han. "Ett företag kan inte anställa om det inte finns jobb att utföra".

Även bortsett från att privata företag har en del dödkött (ägarna till exempel) så är det ett skvatt galet resonemang. Hans poäng var såklart att Sverige inte kan ta emot invandrare eftersom vi har hög arbetslöshet.

Om man antar att Sverige faktiskt fungerar som ett enda stort företag så är Skalin logisk. Men vem köper företagets produkter? Företaget Sverige AB består ju i själva verket av individer anställda av en mängd olika företag, för att inte tala om stat, kommuner och landsting. Som köper och säljer produkter och tjänster av och till varandra. Varje infödd och invandrad svensk bidrar med sin arbetskraft till produktionen och med sin köpkraft till den totala efterfrågan i samhället. Om efterfrågan höjs, ska vi säga på dalahästar, så får ju företaget som tillverkar dem sälja fler och tvingas förmodligen nyanställa. Ju fler svenskar vi blir, desto större total efterfrågan och desto fler nya jobbtillfällen. Det här är inte direkt avancerad ekonomi, eller kontroversiell. Alltså kunde till och med folkpartiets Carl B Hamilton, som ofta framstår som rätt osympatisk, plocka några snällpoäng genom att förklara detta.

Mer störande än Sverigedemokraterna är finansminster Borgs självbelåtna mantra att "Sverige klarat krisen mycket bättre än andra länder". Det tjatades sönder redan i valrörelsen, och regeringen kom undan med det. Deras PR bygger konsekvent på att upprepa väldigt enkla catchfraser, mantran, som sätter sig i skallen på folk. Sanningshalten i dem är mindre viktigt.

Arbetslösheten i Sverige har ökat snabbare än i andra EU-länder. Ungdomsarbetslösheten är katastrofal; Nordens högsta och inom hela EU ligger bara två länder sämre till. I OECDs så kallade "välståndsliga" -  som mäter hur medlemsländerna placerar sig i förhållande till varandra - halkar Sverige ner. 2007 hade en genomsnittssvensk en levnadsstandard som var elva procent högre än OECD-snittet. 2009 låg vi bara sju procent högre. Anders Borgs politik har lett till massarbetslöshet, ökade klyftor mellan fattiga och rika och ett Sverige som tappar välstånd i förhållande till jämförbara länder. Vad är det då han är så stolt över?

Inte kan det väl vara att vi klarade oss helskinnade ur eurokrisen i våras? Det vore ju ett indirekt erkännande av det kloka i vänsterns motstånd mot svensk anslutning till valutaunionen! Att Sverige klarade sig bättre än USA och Storbritannien ur bankkrisen 2008? Vi hade ju vår bankkris redan på 90-talet och byggde förhoppningsvis upp lite mer hållbara banksystem efter det - inte heller något som Anders Borg kan ta åt sig äran av.

Som alltid när man försöker hitta substansen i "nya" moderaternas PR-spinn så är det som att vada fram i dimma. Orden är allt, verkligheten ovidkommande. Full sysselsättning pratar Borg om, fast regeringens prognos för 2010 räknar med en arbetslöshet på åtta procent. Men klart, han vill ju inte tala om vad han anser vara full sysselsättning. Är det de sex procents arbetslöshet som regeringen sätter som mål för 2014? Det  som moderaterna kallade massarbetslöshet 2006?


KATEGORI:Ekonomi

Full sysselsättning blev lite pysselsättning

Full sysselsättning är målet för regeringens ekonomiska politik, sade finansminster Borg och presenterade en budget som inte innehåller några åtgärder för att höja sysselsättningen. Där finns dock lite extra resurser till arbetsförmedlingen, vars "jobbcoacher" ska bli ännu bättre på att förmedla jobb som inte finns. Arbetslösheten i augusti uppgick till 7,4 procent.

Enligt Riksrevisionen finns det inte några belägg för att regeringens politik de senaste fyra åren skapat nya jobb. Men med tanke på att det recept som doktor Borg skrivit ut till ett land drabbat av åkomman massarbetslöshet är samma som föreskrevs också då patienten hade full sysselsättning - sänk skatten, mest till de rikaste - så kanske det inte är något att förvånas över.

KATEGORI:Inrikespolitik

En värdigare vinnare i år

Nobels fredsprisnissarna verkar ha hittat en värdig pristagare i år. För en gångs skull kanske man ska säga. Ibland har man ju fått intrycket att Nobels fredspristagare kvalificerar sig genom att vada i floder av blod (Henry "Vietnam" Kissinger, fd amerikansk utrikesminster) eller åtminstone ha planer på att vada i floder av blod (Barack "Afghanistan" Obama).

Den kinesiske demokratikämpen Liu Xiaobo verkar vara precis vad Nobels fredspris borde handla om, alltid. En modig civilperson som utmanar makten och förtrycket - med sitt eget liv som insats. Det är ett modigt val; inte alla vågar fläska till en ekonomisk och politisk stormakt som Kina. Kanske krävs det norska oljepengar i kofferten för att ge den sortens handlingsutrymme? Tydligen har kineserna hotat norrmännen med vad ett Nobelpris till Liu Xiaobo skulle få för konsekvenser för relationerna länderna emellan. Vilket förmodligen fick precis motsatt effekt mot vad de hade hoppats på.

Den kinesiska statsmakten reagerar precis som man kunde vänta sig; de censurerar och surar. Man kan ju bara hoppas att de inte tar detta som en förevändning att dra åt tumskruvarna ytterligare mot den interna oppositionen.

Democracy Now om Liu Xiaobo:


KATEGORI:Allmänt

Greed is go(o)d?

Istället för att kommentera Fredrik Reinfeldts regeringsombildning och de fyra år av Robin Hood fast tvärtom och öronbedövande politisk spin den utlovar så tänkte jag citera Tage Danielsson, som var en klok man:


KATEGORI:Allmänt

Råttorna lämnar Obamas Titanic

D

et går knackigt för Barack Obama. För några dagar sedan hoppade hans högra hand Rahm Emanuel av. Innan var det den ekonomiske rådgivaren Larry Summers som tackade för sig. Eller blev de sparkade? För den amerikanska vänstern har de båda varit röda skynken och de ses i högsta grad som ansvariga för Obamas politiska misslyckanden. Misslyckanden som troligen kommer att innebära att den amerikanska tokhögern, "the tea party", gör en stark comeback i det val som står för dörren. Larry Summers såg till att skydda bankerna och finanskapitalisterna efter att de 2008 nära på fick det globala kapitalistiska systemet att rämna genom sin sanslösa girighet. Istället för statliga regleringar av finansmarknader som löpt amok och konfiskeringar av de värsta skurkföretagen fick de en symbolisk smäll på fingrarna och sen tillbaks till business as usual.


Rahm Emanuel har som politisk rådgivare haft sina fingrar djupt nergrävda i de flesta syltburkar, men det politiska misslyckande som vilar tyngst över hans huvud är den sjukförsäkringsreform som efter mycket prat och många löften till slut bidde en tumme. Eller rättare sagt; det bidde en present till landets privata vårdkapitalister; en reform som de fick skriva själva, som uteslöt ens en frivillig statlig sjukvårdsförsäkring för den som ville, och som kommer att överföra ännu mer skattepengar till ett privat sjukvårdssystem som redan var världens dyraste, och förmodligen minst effektiva.

På område efter område kan man rada upp Obamas misslyckanden: Guantanamo är inte stängt. Kriget i Irak har inte avslutats, men privatiserats. I Afghanistan är USA på väg att få stryk av ett gäng gerillakrigare. USAs motsvarighet till FRA-lagen, FISA, är klubbad. Ekonomin är på väg ner i det svarta hålet igen, när effekterna av ett alltför blygsamt stimulanspaket klingar av. De ansvariga för Busherans tortyr och rättsövergrepp har inte ställts inför rätta. Istället har Obamaadministrationen tagit sig ännu mer rättsvidriga befogenheter - som att avrätta amerikanska medborgare utan ens en rättslig prövning. Klimatförnekarna i Kongressen har lyckats stoppa förslagen på blygsamma åtgärder mot koldioxidutsläppen.

Det är alltså egentligen inte svårt att förstå varför Obama och hans liberaler ser ut att vara på väg mot en katastrof i novembervalen. Eller varför råttor som Summers och Emanuel lämnar Obamas Titanic. Det som för en utomstående kan verka lite märkligt är att den grotthöger som för bara två år sedan var totalt uträknad redan är på väg in i den politiska värmen igen. För vad är de politiska grobianerna i "the tea party" om inte samma gamla krigshetsare, abortmotståndare, homohatare, hycklande kristna fundamentalister och marknadsfundamentalister som de som trängdes under George Bushs paraply - med ett nytt namn och en slafsig make-over?

I en fungerande demokrati hade valet inte stått mellan en höger light a la Obamas liberaler och en fundamentalistisk tokhöger som "the tea party". Men i USAs plutokrati är det pengarna som styr. I nio av tio fall vinner den kandidat med mest pengar i kassakistan. Alternativ till vänster om mitten är chanslösa, trots att det amerikanska folkets värderingar i ekonomiska och sociala frågor närmast kan beskrivas som socialdemokratiska.

Det fanns ändå en liten chans, i början av Obamas presidentperiod. Vad amerikanerna kallar "a window of opportunity". Hade den då omåttligt populäre Obama använt sin smekmånad och sitt politiska kapital till att genomföra några verkliga, efterlängtade reformer - som den offentliga sjukförsäkring han lovade i sin valkampanj - så hade läget nu förmodligen sett helt annorlunda ut. Istället visade sig USAs förste svarte president vara en försiktig general. En politisk insider som inte vill eller vågar utmana. Nu klagar han på att det är svårt att mobilisera ens övertygade kärnväljare att gå och rösta. Varför skulle de, de får ju ändå samma högerpolitik - oavsett vem som vinner valen!

"Change you can believe in" blev snabbt "No change, i cant believe it!". I Obamas misslyckande finns en läxa att lära även för rädda och vacklande socialdemokrater och socialliberaler på den här sidan Atlanten.


AB 1,

KATEGORI:Amerikansk politik

"Tystad" Sandelin tillbaks på tung debattsida

Gunnar Sandelin har fått klippkort på landets tyngsta debattsidor genom att hävda att man inte får kritisera invandringen till Sverige och att politiskt korrekta media tystar ner debatten. Det är såklart lite lustigt. Men samtidigt säger det en hel del om hur såna människor resonerar; martyrskap är det tyngsta artilleriet de har att komma med. "Titta på mig, jag är tystad! Jag säger till er, gång på gång - från DN debatt och SvD Brännpunkt - jag är tystad! Det politiskt korrekta etablissemanget vägrar släppa fram åsikter som mina. Typ." 

Sandelins debattartiklar är tjatiga upprepningar, en mix av personliga anekdoter som såklart inte kan verifieras eller debatteras och insinuanta påståenden om invandring. Några exempel:

"Den mycket omfattande invandringen till Sverige, världens ledande bidragsnation, kostar enorma summor - det vet vi. Spekulationer på dagspressens debattsidor samt utredningar och beräkningar som gjorts sedan mitten av nittiotalet varierar dramatiskt och pekar på årliga kostnader mellan 40 till närmare 300 miljarder per år."

(Ingen med alla hästar i stallet tror att invandringen kostar Sverige 300 miljarder kronor. Den siffran vevas dock flitigt av extremhögern. Tvärtom har invandringen varit en viktig beståndsdel i vårt lands ekonomiska utveckling. Ett tillskott av människor i arbetsför ålder, som inte kostar samhället de miljoner skattekronor varje infödd svensk kostar från BB till avslutad utbildning har säkerligen spelat en stor roll för att Sverige kunnat behålla sin starka ekonomiska ställning. Problemet idag är såklart inte invandring, utan bristen på jobbpolitik sedan 90-talets omläggning av den ekonomiska politiken. En politik för full sysselsättning som ger både svenskar och invandrare en chans på arbetsmarknaden gör invandringen till en vinstaffär för Sverige, även rent ekonomiskt. För att inte tala om det mänskliga mervärde den medför. Om de verkliga problemen och lösningarna har skäggmumlare som Gunnar Sandelin inget att säga.)


"Den politiska korrektheten ligger som giftgas över debattklimatet i asyl- och flyktingfrågor"

(Få frågor har väl tjatats mer till leda än invandringen och kulturkrockar. Etnoporr  kittlar uppenbarligen borgerligheten. Valrörelsen 2010 var ett bra exempel: tre procent av väljarna nämnde invandringen som den viktigaste politiska frågan men den gavs sju procent av det massmediala utrymmet och trängde därmed undan sakfrågor som väljarna prioriterade högre. Om man tar sig en nykter titt på läget är det rätt uppenbart att den massmediala elit som sätter dagordningen tycker att både Gunnar Sandelin och rasistpartiet är användbara som murbräckor. Varför skulle de annars lyftas upp på sådana förträffliga piedestaler? Det politiskt inkorrekta idag är tvärtom att hävda att Sverige ska tillämpa en generös flyktingpolitik. Att människovärde inte mäts i pengar. Att det är viktigare att ta emot människor som flyr från förtryck och krig än att sänka skatterna för de redan rika.)

"Från 1980 till 2006 har drygt en miljon uppehållstillstånd beviljats i Sverige, varav nästan alla permanenta, vilket skiljer Sverige från de flesta länder. Ett tillskott på en miljon utländska medborgare under så pass kort historisk tid är en stor del av en liten befolkning som Sveriges och när det gäller att ta emot asylsökande så toppar Sverige statistiken per capita i Europa."

Här låter jag Maciej Zaremba svara:

"VAD ÄR DET exakt som blivit mörklagt? En tabell hos Migrationsverket, berättar Sandelin. Den avslöjar vilka utlänningar som i lönndom sedan 1980 tagits in i landet. Jag ser efter: 21.000 adoptivbarn, 60.000 gäststudenter, 116 000 italienare, tyskar och andra som tillfälligt jobbat i Sverige, 377.000 makar och anhöriga som svenskar tagit hit. Dessa utgör hälften av den miljonen invandrare som gör att Sverige håller på att "falla sönder"."


(Pophögern tycker för övrigt att Gunnar Sandelin verkar vara en sansad och vettig snubbe!)

Idag får Sandelin svar på tal av den gröna tankesmedjan Fores.

KATEGORI:Högerextremism

Nackdelen med att kriga

Det kommer en hel del sensationsmärkta terrorvarningar just nu. Jag är inte säkerhetspolitiskt kvalificerad att avgöra om det ligger något i dem, eller om det vi ser är en PR-kampanj för att motivera USAs fortsatta urskillningslösa bombande i Pakistan. En sak behöver man inte ha några akademiska diplom i konfliktforskning för att inse: Risken med att skicka iväg sina soldater till främmande land för att ha ihjäl främmande lands befolkning är att någon i främmande land kan få för sig att återgälda tjänsten.

Sverige deltar nu för första gången på 200 år i ett krig. Våra soldater skjuter skarpt. Kriget i Afghanistan kan inte vinnas militärt, det är de flesta eniga om. Lösningen heter förhandlingar och maktdelning. Ju tidigare vi avslutar vårt militära uppdrag i Afghanistan och övergår till civila hjälpinsatser, desto bättre. Inte minst eftersom det minskar risken för att någon uppretad afghan eller pakistanier får för sig att ge igen där det svider mest - på svensk mark.

Nyligen avslöjades det att ett förband amerikanska soldater dödat civila afghaner för skojs skull. Till exempel genom att kasta granater på dem. Att oskyldiga civila dödas av våra allierade är visserligen inget nytt. Det som gav rubriker var att soldaterna också samlade på troféer från sina offer. Man plockade med sig fingrar, tänder, till och med en skalle. Så roade sig amerikanska soldater under Vietnamkriget också.


Krig brutaliserar människor, alltid. Man behöver ingen större inlevelseförmåga för att förstå hur nyheter om att oskyldiga civila dödas för skojs skull, och att deras mördare samlar på kroppsdelar som troféer, påverkar offrens släktingar, vänner och landsmän. Al-Qaeda och talibanerna får såklart en solid rekryteringsbas i en befolkning som utsatts för det amerikanska krigsmaskineriets ömma omsorger.

Det finns inga skäl att tro att våra egna soldater är immuna mot krigets förråande effekter. Nyligen kunde några norska krigare berätta att "att vara i strid är bättre än att knulla". Om hur "blodfokuserade" de var, och vilken fantastisk känsla det var att få se "röd dimma" (när en kula träffar målet).

Den logiska slutsatsen att dra av de senaste dagarnas terrorlarm, oavsett om de är välgrundade eller inte, är att vi å det snaraste borde avveckla vårt krigande i Afghanistan. Och tacka vår lyckliga stjärna att Sverige inte hade en borgerlig regering när USA invaderade Irak, med tanke på att både folkpartiets Jan Björklund och moderaternas Carl Bildt tyckte att vi borde ha deltagit på George Bushs sida i ett krig som kostat över en miljon irakier livet, och orsakat ett mänskligt lidande som än så länge vida överträffar det vi ser i Afghanisten.


Glenn Greenwald påpekar det uppenbara sambandet:

"what what most exacerbates anti-American sentiment, and therefore the threat of Terrorism, is American direct intervention in the Muslim world -- through our "one sided support in favor of Israel"; support for Islamic tyrannies in places like Egypt and Saudi Arabia; and, most of all, the American occupation of Iraq and Afghanistan"

DN 1, 2,

KATEGORI:Terrorism

Intressanta tider

Ingen extrakongress, men en Framtidskommission blir det för vänsterpartiets del. Det kan nog bli bra det med, om partiet rekryterar rätt personer till den. Jag hoppas att man vågar glänta på dörren och släppa in utomstående kompetens; risken är annars att det blir rundgång och att man inte orkar dra de nödvändiga slutsatserna.

Eftervalsdebatten har redan kickat igång, och i den verkar det nästan råda konsensus om att det inte är politiken det är fel på, utan hur vi presenterar den och hur partiet är organiserat. Rätt många frågar sig visserligen om det rödgröna samarbetet var så värst lyckat i den form som det genomfördes, men det är väl snarare en fråga om taktik än om partiets egna politiska innehåll.

Tydligen riktade ingen på partistyrelsemötet kritik mot Lars Ohlys partiledarskap. Enligt honom själv så känner han till och med ett ökat stöd. Men det blir nog trots allt svårt för Ohly att sitta kvar efter kongressen 2012. Vänsterpartisterna är lojala och sticker inte kniven i sin partiledares rygg i första taget, men efter så många förlustval i rad så blir en del slutsatser omöjliga att undvika. Jag drog dem själv här på bloggen efter att ha brottats med en bråkig inre röst några dagar. Jag tycker ju att Ohly är en alldeles utmärkt politiker, som gjort en bra valrörelse, och förtjänar att få se kurvan vända uppåt under sitt partiledarskap. Men sett utifrån så är det rätt tydligt att han inte når ut till så värst många fler än de redan övertygade. Och det har inte vänsterpartiet råd med.

Det sägs vara en kinesisk förbannelse: "Må du leva i intressanta tider!". Säga vad man vill om de senaste 20 åren, men intressant har det varit. Det kalla kriget tog slut med ett brak när järnridån som delade Europa rämnade. Den svenska modellen som fungerat sällsynt bra under hela efterkrigstiden började monteras ner - av socialdemokraterna själva. Sverige har lämnat över viktiga delar av sitt nationella självbestämmande till EU och är nu för första gången på 200 år indragen i ett krig, som ingen riktigt verkar kunna förklara. Som krona på verket röstades ett främlingsfientligt parti med rötter i nynazismen in i riksdagen, och kommer där att agera röstboskap åt en allt stöddigare moderatregering, som gnager vidare på resterna av den svenska välfärdsstaten. Det saknas inte direkt uppgifter för vänsterpartiet och dess Framtidskommission att ta tag i. Även om jag kanske skulle föredragit att leva i en aning mindre intressanta tider är jag ändå försiktigt optimistisk. Den svenska arbetarrörelsen och vänstern kanske behövde en spark i häckan för att komma in på banan igen. Kallduschen  för två veckor sedan kan nog få den effekten.Bloggat: Pooma, Mer vänster i Uppsala,

KATEGORI:Vänstern

Sluge Schlinge slutar

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann avgår från sin post. I skrivande stund inte klart vad han avgår till, men förmodligen har Reinfeldt vikt en ministerpost till sin trogne vapendragare. Schlingman har som partisekreterare varit en av nyckelfigurerna i moderaternas make-over och att han bara skulle försvinna från politiken är nog lite för mycket att begära.

Partisekreterarna är lite av politikens doldisar, de är i högsta grad maktspelare men syns inte så mycket. Schlinge såg vi dock en del i valrörelsen; ett prov på hans PR-isering av politiken bjöds bland annat när han mötte sossarnas kampanjgeneral Bo Krogvig i envig i SVT. Schlingman hade en enda prioritering i den debatten - att nöta in termen "det enda arbetarpartiet". Det enda arbetarpartiet det enda arbetarpartiet det enda arbetarpartiet det enda arbetarpartiet... Tror han hann med att säga det 15-20 gånger i en diskussion som varade i kanske tio minuter. Krogvig verkade helt tagen och missade (om jag minns rätt) att påpeka att  moderaterna tvärtom är det enda miljonärspartiet.

Ett annat exempel på Schlinges innötningsstrategi såg vi under eurokrisen i våras, som Reinfeldt och Borg snabbt döpte om till en kris för "socialdemokratin", istället för för den valuta som de själva brinner för och vill påtvinga även Sverige.

Nu är såklart inte moderaterna de enda som låter PR-byråer vara med och utforma det politiska budskapet, men de är det svenska parti som gått längst i PR-isering. Schlinge och Reinfeldt pratar politik som om de talade till ett barn. När de bygger sina retoriska luftslott är verkligheten ointressant, resultaten oviktiga. Orden är allt. Arbetslinjen innebar i praktiken massarbetslöshet. "Det enda arbetarpartiet" genomför en politik som ger kassaklirr i villorna på Lidingö, och barnfattigdom i miljonprogramsområden. Det är förenklat, stundtals ohederligt, det sprider dimridåer. Men det funkar. Förhoppningsvis finns det ändå fortfarande rum inom politiken för ett ärligt samtal med väljarna. För om Schlinge tillåts göra för den politiska debattnivån vad socialförsäkringsminister Christina Husmark-Persson gjort för cancersjuka så är vi djupt fuckade.

(Det betyder inte att jag inte tycker att även vänstern ska ta sig en noggrann titt på Schlingmanns knep. Inte för att kopiera de värsta delarna, men för att lära sig att kontra dem.)

Efterträdaren heter tydligen Sofia Arkelsten. I en miljödebatt nyligen filosoferade hon om att det bästa sättet att stoppa nedsmutsningen av världshaven vore att låta privata företag stycka upp dem mellan sig. För man vill väl inte smutsa ner något man själv äger...eller?

KATEGORI:Inrikespolitik


RSS 2.0

Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna