En värdigare vinnare i år

Nobels fredsprisnissarna verkar ha hittat en värdig pristagare i år. För en gångs skull kanske man ska säga. Ibland har man ju fått intrycket att Nobels fredspristagare kvalificerar sig genom att vada i floder av blod (Henry "Vietnam" Kissinger, fd amerikansk utrikesminster) eller åtminstone ha planer på att vada i floder av blod (Barack "Afghanistan" Obama).

Den kinesiske demokratikämpen Liu Xiaobo verkar vara precis vad Nobels fredspris borde handla om, alltid. En modig civilperson som utmanar makten och förtrycket - med sitt eget liv som insats. Det är ett modigt val; inte alla vågar fläska till en ekonomisk och politisk stormakt som Kina. Kanske krävs det norska oljepengar i kofferten för att ge den sortens handlingsutrymme? Tydligen har kineserna hotat norrmännen med vad ett Nobelpris till Liu Xiaobo skulle få för konsekvenser för relationerna länderna emellan. Vilket förmodligen fick precis motsatt effekt mot vad de hade hoppats på.

Den kinesiska statsmakten reagerar precis som man kunde vänta sig; de censurerar och surar. Man kan ju bara hoppas att de inte tar detta som en förevändning att dra åt tumskruvarna ytterligare mot den interna oppositionen.

Democracy Now om Liu Xiaobo:


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar