Håkan Juholts revansch

S

å fick han till slut en revansch, Håkan Juholt. Möjligen svensk politiks mest orättvist och nesligt behandlade person. Jag menade hela tiden att drevet mot Håkan Juholt var politiskt motiverat, att de enskilda klantigheter som han själv begick inte var på långa vägar tillräckligt för att fälla en politiker som har sitt partis stöd och uppbackning i ryggen.
 
 
    Högerpolitiker kommer undan med betydligt värre saker hela tiden.Alliansens regeringsperiod kantades av skandaler som blåste över bara alltför snabbt och utan att någon egentligen höjde på ögonbrynet:
Nounaffären, Saudiaffären, Serafenaffären, Carl Bildts alla märkliga förehavanden där väl kopplingen till Lundin Oil var mest bekymrande. Och ett långt osv. Tydligen var det värre att Juholt lät kulbon Åsa dela den lägenhet som riksdagen betalade åt honom - vilket faktiskt inte bröt mot några regler, även om det inte såg bra ut - än att Vattenfall med Alliansens goda minne slarvade bort 97 miljarder kronor i både ekonomiskt och ekologiskt idiotiska investeringar i tysk kolkraft. Hyckleri är bara förnamnet. 
 
 
    Apropå det som Daniel Suhonen avslöjar i sin bok: 
 

    Jag har alltid ogillat de flesta av de han drar ner byxorna på. Men skönt att få det svart på vitt vilka ormar de är. Wanja Lundby Wedin, fd LO-ordförande, är extra intressant tycker jag. Som LO-ordförande gjorde hon inte många knop för att försvara sina lågavlönade medlemmars intresse gentemot Göran Perssons regeringar. Det rådde aldrig några tvivel om att hennes partibok i S vägde tyngre än hennes LO-ordförandeskap.

 

    Värt att minnas att klassklyftorna som farit iväg åt helvete under Alliansen växte också under 90-talets och 2000-talets s-regeringar. Med Lundby Wedins goda minne.

 

    Men när det kom till att sticka knivar i ryggen på Juholt så fanns det inga gränser för hennes energi och uppfinningsrikedom, verkar det som. Tänk om hon lagt ner åtminstone hälften av den mödan på att försvara oss LO-medlemmar. Det var väl trots allt det vi betalade henne dyra månatliga fackavgifter för? Eller betalade vi henne för att leka intrigant och kungamakerska?

 

    Mona Sahlins image som den där jordnära och sjyssta mysmorsan lär nog också krackelera för gott. Hur sjysst är det att intrigera mot sin efterträdare?

 

    Bedrövliga högersossar hela bunten. Det enda som kunde ena dem alla som blodhundar i jakt på byte var att det dök upp en partiledare för sossarna som faktiskt talade och skrev som en äkta, gammeldags sosse. Då kokade alla grytor över.


    Jag skrev en del om Juholt - mest till hans försvar - när det stormade. Jag tycker att det mesta står sig bra nu när vi får korten på bordet och intrigerna i det fördolda avslöjas. Allt finns samlat under etiketten Juholtgate.

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar