Intressanta tider

Ingen extrakongress, men en Framtidskommission blir det för vänsterpartiets del. Det kan nog bli bra det med, om partiet rekryterar rätt personer till den. Jag hoppas att man vågar glänta på dörren och släppa in utomstående kompetens; risken är annars att det blir rundgång och att man inte orkar dra de nödvändiga slutsatserna.

Eftervalsdebatten har redan kickat igång, och i den verkar det nästan råda konsensus om att det inte är politiken det är fel på, utan hur vi presenterar den och hur partiet är organiserat. Rätt många frågar sig visserligen om det rödgröna samarbetet var så värst lyckat i den form som det genomfördes, men det är väl snarare en fråga om taktik än om partiets egna politiska innehåll.

Tydligen riktade ingen på partistyrelsemötet kritik mot Lars Ohlys partiledarskap. Enligt honom själv så känner han till och med ett ökat stöd. Men det blir nog trots allt svårt för Ohly att sitta kvar efter kongressen 2012. Vänsterpartisterna är lojala och sticker inte kniven i sin partiledares rygg i första taget, men efter så många förlustval i rad så blir en del slutsatser omöjliga att undvika. Jag drog dem själv här på bloggen efter att ha brottats med en bråkig inre röst några dagar. Jag tycker ju att Ohly är en alldeles utmärkt politiker, som gjort en bra valrörelse, och förtjänar att få se kurvan vända uppåt under sitt partiledarskap. Men sett utifrån så är det rätt tydligt att han inte når ut till så värst många fler än de redan övertygade. Och det har inte vänsterpartiet råd med.

Det sägs vara en kinesisk förbannelse: "Må du leva i intressanta tider!". Säga vad man vill om de senaste 20 åren, men intressant har det varit. Det kalla kriget tog slut med ett brak när järnridån som delade Europa rämnade. Den svenska modellen som fungerat sällsynt bra under hela efterkrigstiden började monteras ner - av socialdemokraterna själva. Sverige har lämnat över viktiga delar av sitt nationella självbestämmande till EU och är nu för första gången på 200 år indragen i ett krig, som ingen riktigt verkar kunna förklara. Som krona på verket röstades ett främlingsfientligt parti med rötter i nynazismen in i riksdagen, och kommer där att agera röstboskap åt en allt stöddigare moderatregering, som gnager vidare på resterna av den svenska välfärdsstaten. Det saknas inte direkt uppgifter för vänsterpartiet och dess Framtidskommission att ta tag i. Även om jag kanske skulle föredragit att leva i en aning mindre intressanta tider är jag ändå försiktigt optimistisk. Den svenska arbetarrörelsen och vänstern kanske behövde en spark i häckan för att komma in på banan igen. Kallduschen  för två veckor sedan kan nog få den effekten.Bloggat: Pooma, Mer vänster i Uppsala,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar