Sofia Arkelsten partisekreterare 4-ever!

Det finns moderater och så finns det moderater. Det finns moderater som statsminster Fredrik Reinfeldt, finansminster Anders Borg och propagandaminister Joseph Goeb... förlåt Per Schlingmann. Moderater belagda med ett tjockt lager teflon. Inte en stavelse, inte ett kommatecken verkar passera över deras läppar utan att först stötas och blötas i timmar av PR-byråer och passera genom minst fem olika fokusgrupper för grönt ljus. Med ett tjockt lager honung på sina kluvna tungor kan de sälja in tomma fraser som "arbetslinjen" och "det enda arbetarepartiet" som om de faktiskt betydde något.


Sedan finns det moderater som Sofia Arkelsten och Carl Bildt. Moderater som blir bjudna på lyxresor av Shell eller sitter i styrelsen för Lundin Oil. Som inte ens förstår att det skulle kunna uppfattas som problematiskt att hora för företag som går över lik för marknadsandelar. Som Shell i Nigeria och Lundin Oil i Sudan. Företag vars själva affärsidé är att kränga miljöförstörande skit.

Själv föredrar jag såklart den senare sortens moderater. Man anar hos dem den historiska kontinuiteten från högerledaren Hjalmarsson som ville "mala sönder den demokratiska ideologin". Han skulle nog också tyckt, som Carl Bildt, att fler borde låta sig bjudas på lyxresor av oljebolag med blod på händerna.

Inte för att teflonmoderaterna heller har något principiellt emot att hora för storföretag och den rika eliten. Det är ju trots allt moderaternas själva affärsidé. Men de fattar vad som ser snyggt ut, och vad som inte gör det. En hel del väljare tycker ju fortfarande - omodernt nog - att politiker inte ska sitta i knäet på de rika och mäktiga som första klassens nickedockor, köpta med hotellsemestrar i Frankrike och styrelsearvoden.

Visst vill även teflonmoderaterna att oljebolagen också i fortsättningen ska kunna lita på sitt partis obrottsliga lojalitet. Visst tänker de se till att behålla sin ställning som miljonärernas favoritparti genom att fortsätta gynna de rikaste på övrigas bekostnad. Visst vill moderaterna även nästa väl kunna räkna med miljoner och åter miljoner i hemligt partistöd från... ja från vem vet vi ju inte riktigt eftersom de är hemliga. (Valet 2006 fick de drygt 30 miljoner i hemligt partistöd). Men Reinfieldt och Schlingmann förstår att vissa saker snackar man inte högt om. Vissa människor dinerar man långt borta från kamerablixtarna. Vissa resor betalar man själv. Eller åtminstone låter man bli att blogga loss som en ivrig tangentbordsbäver om dem. Det förstår däremot uppenbarligen inte Sofia Arkelsten. Därför tycker jag att hon skulle bli en utmärkt partisekreterare för moderaterna. Lite hederlig naivitet skulle inte skada, efter år av strömlinjeformad schlingmannisering. Och ärliga politiker är väl bättre för demokratin än teflonmänniskor? Om än inte för moderaternas opinionssiffror.

AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,
Kommentarer

 • Kerstin säger:

  Bra blogginlägg, men reklam för Pfizer på bloggen, det rimmar väldigt illa med innehållet. Det finns få företag som har så mycket blod på sina händer som de stora läkemedelsföretagen.

  2010-11-01 | 20:41:42
  Bloggadress: http://www.kebi.se/convoco
 • Staffan säger:

  Kerstin, tyvärr har jag ingen kontroll över reklamen. Och tjänar inga pengar på den heller. Det är bara bloggesse som tjänar på den rutan, och vill man slippa den så är det inte längre gratis att husera på deras blogghotell.

  2010-11-01 | 21:48:00
 • Johannes säger:

  Staffan, på tal om det där med reklam. Om du vill slippa den så kan jag varmt rekommendera wordpress.com. Gratis, väldigt smidigt och utan reklam. Jag hade tidigare som du har nu, blogg.se och ångrar inte för ett ögonblick att jag bytte faktiskt (borde gjort det långt tidigare). För mig är blogg.se en oseriös bloggportal vars enda mål verkar vara att samla på sig så många modebloggare som möjligt.  Nu är det givetvis inte bara att byta blogg bara sådär. Det förstår jag. Man har ju ändå lagt ner arbete på den. Det var väl mycket därför jag väntade såpass länge på att byta tror jag.  Hur som helst, bara ett tips i all enkelhet!

  2010-11-02 | 14:22:48
  Bloggadress: http://johannesc.wordpress.com
 • Staffan säger:

  Men är det inte ett jäkla meck att byta portal? Man tappar sin gamla adress och all formgivning som man gjort, eller hur? Hör att många gillar wordpress, så den är säkert bra. Men blogesse funkar också helt OK, även om reklamen är lite störande.

  2010-11-02 | 14:50:42
 • Johannes säger:

  Nja, jag gjorde så att jag behöll den gamla bloggen (har den kvar fortfarande) för ville inte ta bort den, då det fanns en del inlägg jag blev ganska nöjd med. Sedan är det väl bara att skapa ett konto, en ny bloggadress, säga till alla (upplysningsvis skriva på gamla bloggen var du ska blogga framöver)och sedan köra igång. Dessvärre går det ju inte att, såvida du inte är hurtig och gör det manuellt, att flytta över alla inlägg och sådär om du inte har ett blogghotell som varken du eller jag har. Och ja, tyvärr tappar du adressen och designen från din gamla blogg. Men om du trivs bra på blogg.se ska du ju absolut inte byta!

  2010-11-02 | 17:26:34
  Bloggadress: http://johannesc.wordpress.com

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar