"Tystad" Sandelin tillbaks på tung debattsida

Gunnar Sandelin har fått klippkort på landets tyngsta debattsidor genom att hävda att man inte får kritisera invandringen till Sverige och att politiskt korrekta media tystar ner debatten. Det är såklart lite lustigt. Men samtidigt säger det en hel del om hur såna människor resonerar; martyrskap är det tyngsta artilleriet de har att komma med. "Titta på mig, jag är tystad! Jag säger till er, gång på gång - från DN debatt och SvD Brännpunkt - jag är tystad! Det politiskt korrekta etablissemanget vägrar släppa fram åsikter som mina. Typ." 

Sandelins debattartiklar är tjatiga upprepningar, en mix av personliga anekdoter som såklart inte kan verifieras eller debatteras och insinuanta påståenden om invandring. Några exempel:

"Den mycket omfattande invandringen till Sverige, världens ledande bidragsnation, kostar enorma summor - det vet vi. Spekulationer på dagspressens debattsidor samt utredningar och beräkningar som gjorts sedan mitten av nittiotalet varierar dramatiskt och pekar på årliga kostnader mellan 40 till närmare 300 miljarder per år."

(Ingen med alla hästar i stallet tror att invandringen kostar Sverige 300 miljarder kronor. Den siffran vevas dock flitigt av extremhögern. Tvärtom har invandringen varit en viktig beståndsdel i vårt lands ekonomiska utveckling. Ett tillskott av människor i arbetsför ålder, som inte kostar samhället de miljoner skattekronor varje infödd svensk kostar från BB till avslutad utbildning har säkerligen spelat en stor roll för att Sverige kunnat behålla sin starka ekonomiska ställning. Problemet idag är såklart inte invandring, utan bristen på jobbpolitik sedan 90-talets omläggning av den ekonomiska politiken. En politik för full sysselsättning som ger både svenskar och invandrare en chans på arbetsmarknaden gör invandringen till en vinstaffär för Sverige, även rent ekonomiskt. För att inte tala om det mänskliga mervärde den medför. Om de verkliga problemen och lösningarna har skäggmumlare som Gunnar Sandelin inget att säga.)


"Den politiska korrektheten ligger som giftgas över debattklimatet i asyl- och flyktingfrågor"

(Få frågor har väl tjatats mer till leda än invandringen och kulturkrockar. Etnoporr  kittlar uppenbarligen borgerligheten. Valrörelsen 2010 var ett bra exempel: tre procent av väljarna nämnde invandringen som den viktigaste politiska frågan men den gavs sju procent av det massmediala utrymmet och trängde därmed undan sakfrågor som väljarna prioriterade högre. Om man tar sig en nykter titt på läget är det rätt uppenbart att den massmediala elit som sätter dagordningen tycker att både Gunnar Sandelin och rasistpartiet är användbara som murbräckor. Varför skulle de annars lyftas upp på sådana förträffliga piedestaler? Det politiskt inkorrekta idag är tvärtom att hävda att Sverige ska tillämpa en generös flyktingpolitik. Att människovärde inte mäts i pengar. Att det är viktigare att ta emot människor som flyr från förtryck och krig än att sänka skatterna för de redan rika.)

"Från 1980 till 2006 har drygt en miljon uppehållstillstånd beviljats i Sverige, varav nästan alla permanenta, vilket skiljer Sverige från de flesta länder. Ett tillskott på en miljon utländska medborgare under så pass kort historisk tid är en stor del av en liten befolkning som Sveriges och när det gäller att ta emot asylsökande så toppar Sverige statistiken per capita i Europa."

Här låter jag Maciej Zaremba svara:

"VAD ÄR DET exakt som blivit mörklagt? En tabell hos Migrationsverket, berättar Sandelin. Den avslöjar vilka utlänningar som i lönndom sedan 1980 tagits in i landet. Jag ser efter: 21.000 adoptivbarn, 60.000 gäststudenter, 116 000 italienare, tyskar och andra som tillfälligt jobbat i Sverige, 377.000 makar och anhöriga som svenskar tagit hit. Dessa utgör hälften av den miljonen invandrare som gör att Sverige håller på att "falla sönder"."


(Pophögern tycker för övrigt att Gunnar Sandelin verkar vara en sansad och vettig snubbe!)

Idag får Sandelin svar på tal av den gröna tankesmedjan Fores.

Kommentarer

 • Blogo säger:

  Att åberopa "SCB" när det faktiskt är bloggaren Lars Perssons insändare du hänvisar till är både fult och försåtligt. Jan Ekberg har konstaterat att invandringen årligen kostar 1-2% av BNP dvs 40-60 miljarder. Det är nog den mest "officiella" siffran vi kan hitta. Den ligger även i nivå med liknande studier i UK.

 • Staffan säger:

  Debattartikeln som jag länkade till hänvisade till SCBs siffror. Här är en direktlänk till SCB:  http://www.scb.se/statistik/HE/HE0103/2006A05/HE0103_2006A05_SM_HE21SM0801.pdf  Debatten om invandringens "kostnader" är tyvärr föremål för rätt mycket manipulation. Genom att utelämna poster efter godtycke kan man få dem att verka skrämmande höga. Men ingen kan förneka att invandringen kan vara - och har varit - direkt ekonomiskt lönsam, när vi bedriver en politik för full sysselsättning istället för en politik för massarbetslöshet.

  2010-10-06 | 14:31:27
 • Jocke säger:

  Ja det ar jakligt konstigt att sverige ar det enda landet dar asylmottagningen genererar pengar???  I alla andra europeiska lander har de namligen bevisat motsatsen.

  Det kostar mer an det smakar + att for mycket utomeuropeiska invandrare skapar alvarliga konflikter.  Detta ar anledningen till att EU landerna nu kraftigt sanker sina asyl- o invandrings kvoter.

  2010-10-06 | 14:53:08
 • Jonas Wikström säger:

  Jag fascineras mest av det här eviga åsiktsfötryck-temat. Kan inte vänstern adoptera det till några av sina frågor? Jargongen verkar ju vara vinnande. Typ "Varför är det ingen som vågar diskutera socialism här i landet?" "Varför får man aldrig säga som det är om friskolorna?"

  2010-10-06 | 15:54:35
  Bloggadress: http://jonaswikstrom.blogspot.com
 • Staffan säger:

  Jocke:  Helt fel. Problemet med invandringen är inte dess kostnader. Resten av Europa vet, precis som vi i Sverige, att vi kommer att behöva mer invandring framöver. Vår åldersstruktur på befolkningen och sättet våra pensionssystem fungerar på gör det helt enkelt nödvändigt att fylla på med människor i arbetsför ålder utifrån. Om man tror att invandringen är en kostnad istället för en tillgång så kan man ju börja med att förklara varför invandrarlandet USA är världens rikaste nation, varför Kanada är rikt, och varför Sverige, landet som enligt Sandelin och SD har tagit emot alldeles för mycket invandring, har väldigt stabila statsfinanser och en ekonomisk tillväxt som ligger över jämförbara länder, utslaget över längre tidsserier.  Jonas Wikström:  Vi kanske helt enkelt ska lära oss lite av SDs populism? Skillnaden vore ju att vi faktiskt skulle ha rätt också. Försök få in en debattartikel om varför vi behöver socialism i Sverige på DN debatt och SvD brännpunkt och du får se vilka som är de verkligt politiskt inkorrekta!

  2010-10-06 | 16:15:17
 • Blogo säger:

  Staffan! Att hänvisa till SCBs länk utan sidhänvisning var ju ingen stor hjälp. FULT! Men jag letade och fann följande slutsats (på sid 8):  "Samtliga utrikes födda hade 52 procent av sin inkomst från eget arbete vilket kan jämföras med 57 procent för svenskfödda. När man jämför dessa grupper är det viktigt att tänka på att åldersstrukturen kan skilja sig åt, t ex olika stor andel pensionärer."  Det är ju ett väldigt konstigt sätt att beskriva verkligheten eftersom de allra flesta betalar in mer än de får via transfereringar. Faktum kvarstår dock att utlandsfödda får mer i transferering FRÅN systemet än de svenskfödda. Var det verkligen det du ville visa? Är du SD:are fast du inte vet om det?

 • Eva Berglund säger:

  Bra inlägg. Störde mig också på den där Sandelin.

  2010-10-07 | 08:39:03
 • Staffan säger:

  Blogo:  Tagga ner lite, allt är visst "FULT!" och "försåtligt" för dig.  Poängen i den debattartikel som jag länkade till var ju inte att invandrare betalar in mer än svenskar, utan att de betalar in mer skatt än de får ut i bidrag, korrekt?  Däremot verkar det ju av tabellerna så att hushåll med en svensk och en invandrare är de mest "lönsamma" av alla. Dock så redovisar inte SCBs tabeller momsen eller vad jag kan förstå sociala avgifter/arbetsgivaravgift. Så för att få fram Lars Perssons siffra på + 30000 så får nog lägga till dem också.

  2010-10-07 | 12:53:31
 • Brittmarie säger:

  Gunnar Sandelin är skarp och verklighetsnära. De etablerade partierna tar inte längre debatten om invandingspolitiken som man gjorde tidigare, på 80 och 90-talet. Alltså hur många,på vilket sätt, krav på dem som stannar¨mm. Och media ska vara så korrekt invandringsvänliga att det blir absurt.Fri debatt?  Människor ÄR rädda!De upplever dagligen den stora invandringen i förhållande till vår egen lilla folkmängd, framförallt i storstäderna, där man faktiskt kan känna sig som en svenskspråkig minoritet på tunnelbana eller buss.

  Folk är rädda för att bli kallade rasister om de säger att de gillar vårt land, vår demokrati, den fria religionen utan makt,vår svenska kultur, vår jämställdhet mellan könen.Allt det här som vi genom hårt arbete jobbat fram under det förra seklet. Rädda för att säga att de inte gillar hedersmord, korruption,kvinnoförtryck,religion som utövar makt.

  Så långt har det gått! Vilket Sandelin så klokt skriver. Så fram med modet nu och debattera sakfrågan. Då röstar färre på SD i nästa val.

  2010-10-07 | 22:49:43
 • Staffan säger:

  Brittmarie:  Jag tycker nog att de citat jag kommenterar ovan klargör att han varken är skarp eller verklighetsnära. Däremot duktig på att sprida den slags dimridåer som rasismen lever och frodas bakom.  Jag vet inte hur du upplevde valrörelsen 2010, eller den politiska debatten under de fyra år som föregick den. Men jag tycker nog att invandringspolitik och de påstådda problem som invandring medför har tjatats till leda. Varenda debattprogram har ju gett sverigedemokrater svängdörrar in i strålkastarljuset, trots att de inte ens suttit i riksdagen. Och de gör såklart sitt allra bästa för att skapa just den sortens rädsla som du beskriver. Trots det så minskar rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Kanske för att alla inte delar din rädsla för människor från andra länder? Vad tror du egentligen att invandrarna på bussen, de som får dig att känna dig som "en svenskspråkig minoritet" ska hitta på?  Att säga att människor är rädda för att bli kallade för rasister när de säger att de gillar demokrati, religionsfrihet och jämställdhet mellan könen är rätt häpnadsväckande. Vem skulle kalla dig rasist för det?  Den sorgliga sanningen är ju att den främlingsfientlighet som såna som Sandelin underblåser med sina insinuationer gett oss ett parti i riksdagen som inte gillar jämställdhet och religionsfrihet eller tror på alla människors lika värde - grundstenen i en demokrati Vad sägs om att vi stolta svenskar tar och berättar för Sverigedemokraterna hur osvenska de är?  2010-10-08 | 00:02:17
 • hoobastank säger:

  Tror seriöst inte Staffan sett en enda partiledardebatt/utfrågning inför valet om han påstår att integration och invandring togs upp nämnvärt i dessa. Staffan säger även att rasism och -främlingsfientlighet minskar, bra då att SD helt plötsligt kommer in i riksdagen, även du verkar ha förstått att dem inte är varken rasistiska eller främlingsfientliga. Ber Staffan även att ta en buss klockan tolv en lördagsnatt i valfritt område; rosengård, rinkeby, botkyrka, hammarkullen, iklädd lösaktiga tjejkläder så du framstår som en lördagstransvestit. Filma gärna detta och lägg upp på din blogg! :)

  2010-10-08 | 01:10:17
 • Staffan säger:

  Integration och invandring var vad jag minns uppe på tapeten i varenda partiledardebatt, för att inte tala om rasistpartiets eventuella inträde i riksdagen. Det kanske är du som inte sett en enda utfrågning? Eller så kanske du har väldigt tjocka skygglappar?  Klart SD kan komma in i riksdagen fast den totala främlingsfientligheten i Sverige minskat. Bråka inte med mig, ta det med de som mäter attityderna istället:  http://www.sverigedemokraterna.de/framlingsfientligheten-i-sverige-minskar/  Jag har bott i ett av de områden som rasister gärna utmålar som invandrarghetto, en av landets invandrartätaste förorter. Och vet du hoobastank - jag hade aldrig något problem med en endaste invandrare. Inte på 10 år! Vore trevligt om jag kunde säga att jag aldrig haft något problem med rasister. Men hoobastank kanske kan transa på SDs partievent, eller på Salemmarschen, och sen komma tillbaks och berätta för oss hur det gick!

  2010-10-08 | 01:24:27
 • hoobastank säger:

  Hah! Tror inte jag vågar vara transa på salemmarschen, kanske SDs partikonvent pga att den förmodligen kommer filmas av svt nu framöver. Härligt att du länkar till ännu en blogg, ska kollas igenom, källorna är, ja, förutom den från usa, något som jag ser skeptiskt på, dvs, inte oberoende källor. Många "positiva" verkar också ha bott i "ghetton" härligt å höra! Sist men inte minst, utfrågningarna finns på svtplay under val2010, invandringspolitiken tas upp kanske 10minuter där utav 7*60 min tvtid. Vad jag kommer ihåg var det pga smsröster/nätröster som tv4 hade invandring på tapeten i sista "block-debatten". I blockutfrågningarna var det bara högerblocket som blev utfrågade om invandring? I form av korsförhör med Jan Björklund. Snälla, uppfriska mitt minne lite annars :)

  2010-10-08 | 01:54:07
 • Staffan säger:

  I mån av tid kan vi ju gå igenom partiledardebatterna och utfrågningarna minutiöst. Annars har du ju artikeln jag länkade till för en snabb sammanfattning av hur mkt utrymme dessa frågor gavs i valbevakningen.  Du tappade bort mig lite där om källorna, vilka är du skeptiska till, och vilka då från USA?  2010-10-08 | 02:07:07
 • hoobastank säger:

  Källorna till slutsatserna för http://www.sverigedemokraterna.de/framlingsfientligheten-i-sverige-minskar/. Tackar dock för upplysandet om denna blogg i allmänhet.  Hah! http://www.dn.se/debatt/starkt-negativ-rapportering-om-mona-sahlin-i-expressen-1.1172935, ja, i SvD, DN, GP, AB samt expressen kanske(sorry, läser inte dagligen någon av dessa då jag följer cnn, bbc samt singtao), och alla dessa tidningar är då också såvrat av en väldigt subjektiv Kent Asp.  Aja, time to make sleep, ska planera min kristallmonter vid södermalmstorg för pantbanksverksamheten jag har, tänkte den skulle vara klar lite sådär innan reclaim the street :)

  2010-10-08 | 02:25:08
 • Eva Berglund säger:

  Staffan, du vet att SD snubbarna är bra på att använda feeds där man pratar om deras ämnen, det är därför du får egendomliga kommentarer.

  2010-10-08 | 08:12:59
 • hoobastank säger:

  Som jag skrev igår natt, artikeln du hänvisar till tar upp de fem största tidningarnas bevakning, inget annat.  Källorna till "framlingsfientligheten i sverige minskar"blogginlägget.

  2010-10-08 | 15:14:05
 • Staffan säger:

  hoobastank:  Om du bara ifrågasätter mina källor utan att argumentera vidare så kommer vi nog ingenvart. Jag tycker att Asp gör ett oklanderligt jobb, och fler borde ta till sig han slutsatser. Nånstans så har såklart de rasister som sitter och kokar ihop konspirationsteorier om "PK-media" rätt, på samma sätt som en blind höna också hittar ett korn då och då. Massmedia har en politisk agenda. Det är bara det att den agendan knappast handlar om att osynliggöra SD, som har fått en exempellös grad av uppmärksamhet sedan åtminstone 2006.  Rasistpartiet är inget hot mot de intressen som våra borgerliga massmedia tjänar. Tvärtom kan det vara en alldeles förträfflig allierad. Hotet kommer från de verkliga systemkritikerna, de som ifrågasätter kapitalismen och de rika eliternas maktställning i samhället. Därför har massmedias valbevakning haft en tydlig slagsida åt höger, värre för varje val som gått, under hela den tid jag varit politiskt intresserad. Och därför lyfte PK-media in rasistpartiet i rampljuset den här gången. Det tjänade helt enkelt högerns objektiva intressen.

  2010-10-08 | 15:26:04
 • Staffan säger:

  Eva:  Jag gillar ju att debattera med SDare och annat löst folk, så mig gör det inget. Censurerar bara rena otrevligheter. Hur funkar feeds i kommentarsfältet menar du?

  2010-10-08 | 15:27:54

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar