Nackdelen med att kriga

Det kommer en hel del sensationsmärkta terrorvarningar just nu. Jag är inte säkerhetspolitiskt kvalificerad att avgöra om det ligger något i dem, eller om det vi ser är en PR-kampanj för att motivera USAs fortsatta urskillningslösa bombande i Pakistan. En sak behöver man inte ha några akademiska diplom i konfliktforskning för att inse: Risken med att skicka iväg sina soldater till främmande land för att ha ihjäl främmande lands befolkning är att någon i främmande land kan få för sig att återgälda tjänsten.

Sverige deltar nu för första gången på 200 år i ett krig. Våra soldater skjuter skarpt. Kriget i Afghanistan kan inte vinnas militärt, det är de flesta eniga om. Lösningen heter förhandlingar och maktdelning. Ju tidigare vi avslutar vårt militära uppdrag i Afghanistan och övergår till civila hjälpinsatser, desto bättre. Inte minst eftersom det minskar risken för att någon uppretad afghan eller pakistanier får för sig att ge igen där det svider mest - på svensk mark.

Nyligen avslöjades det att ett förband amerikanska soldater dödat civila afghaner för skojs skull. Till exempel genom att kasta granater på dem. Att oskyldiga civila dödas av våra allierade är visserligen inget nytt. Det som gav rubriker var att soldaterna också samlade på troféer från sina offer. Man plockade med sig fingrar, tänder, till och med en skalle. Så roade sig amerikanska soldater under Vietnamkriget också.


Krig brutaliserar människor, alltid. Man behöver ingen större inlevelseförmåga för att förstå hur nyheter om att oskyldiga civila dödas för skojs skull, och att deras mördare samlar på kroppsdelar som troféer, påverkar offrens släktingar, vänner och landsmän. Al-Qaeda och talibanerna får såklart en solid rekryteringsbas i en befolkning som utsatts för det amerikanska krigsmaskineriets ömma omsorger.

Det finns inga skäl att tro att våra egna soldater är immuna mot krigets förråande effekter. Nyligen kunde några norska krigare berätta att "att vara i strid är bättre än att knulla". Om hur "blodfokuserade" de var, och vilken fantastisk känsla det var att få se "röd dimma" (när en kula träffar målet).

Den logiska slutsatsen att dra av de senaste dagarnas terrorlarm, oavsett om de är välgrundade eller inte, är att vi å det snaraste borde avveckla vårt krigande i Afghanistan. Och tacka vår lyckliga stjärna att Sverige inte hade en borgerlig regering när USA invaderade Irak, med tanke på att både folkpartiets Jan Björklund och moderaternas Carl Bildt tyckte att vi borde ha deltagit på George Bushs sida i ett krig som kostat över en miljon irakier livet, och orsakat ett mänskligt lidande som än så länge vida överträffar det vi ser i Afghanisten.


Glenn Greenwald påpekar det uppenbara sambandet:

"what what most exacerbates anti-American sentiment, and therefore the threat of Terrorism, is American direct intervention in the Muslim world -- through our "one sided support in favor of Israel"; support for Islamic tyrannies in places like Egypt and Saudi Arabia; and, most of all, the American occupation of Iraq and Afghanistan"

DN 1, 2,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar