Nu skjuter de invandrare igen!

Lasermannen kan nog ingen av oss som var med på 90-talet glömma. Hur hårt vi än försöker. Det var en riktigt vidrig period i vårt lands historia. Då, precis som nu, satt ett rasistiskt parti i vår riksdag. Då, precis som nu, förflyttades gränserna för vilka dumheter som det var OK att vräka ur sig i den politiska debatten. Ribban sänktes och rasismen började tvätta sig rumsren i offentligheten. Då, precis som nu, sköts invandrare ner på öppen gata för att de var invandrare. Mellan 1991-92 hann John Ausonius, som han egentligen heter, med att mörda en invandrare och skada ytterligare nio. Han var en ensam galning, men också ett symptom på en större sjukdom. En urartning av hela det svenska samhället. Den som tvivlar på detta, som inte ser sambanden, borde läsa Gellert Tamas fantastiska bok om denna mörka period i vår nutidshistoria.


I Malmö jagar polisen nu en ny laserman. Mellan 10-15 personer har skjutits ner det senaste året, till synes utan orsak. Offren är inte kända av polisen sedan tidigare, har inga kopplingar till gängkriminalitet. Den enda gemensamma nämnaren dem emellan är att deras invandrarbakgrund.

Egentligen är det inte förvånande. Sverigedemokraterna har i åratal hetsat mot invandrare. Jimmie Åkesson menar att "muslimer är det största hotet mot Sverige". Man påstår att muslimer kommer att "ta över vårt land" genom att föda "för många barn", och hotar med sharialagar. Vi vet av erfarenhet att extremhögerns våldsfixerade och paranoida anhängare knappast drar sig för att bruka våld mot invandrare, homosexuella och vänstersympatisörer. De senaste 20 åren har de begått 14 politiska mord i Sverige. Oräknat de senaste attackerna i Malmö.

Frågan är såklart vilket ansvar vi ska utkräva av dessa hatets megafoner när några av deras mer förvirrade sympatisörer tar saken i egna händer? Om man pekar ut en minoritetstgrupp som "det största hotet mot Sverige", och baserar hela sin politiska propaganda på ett tjatigt och monomaniskt malande om hur farlig denna grupp är, vilket ansvar bär man då när ens sympatisörer tar budskapet på allvar och känner sig manade att göra "sin patriotiska plikt"? Skvätter inte blodet på Jimmie Åkessons prydliga kavaj när nu invandrare återigen hamnat i en eller flera dårars kikarsikten, i det Malmö som Sverigedemokraterna älskar att hata?

Uppdatering: Gellert Tamas uttalar sig idag i DN om likheterna mellan det tidiga 90-talet och idag:

– John Ausonius har varit väldigt tydlig i de intervjuer jag gjort med honom att blev inspirerad av debatten om invandrare som fördes i början av 1990-talet. Han kände ett moraliskt stöd, att folk stod bakom honom. Men han kände också ett politiskt stöd, från Ny Demokrati framför allt, men även andra främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna.

Uppdatering 2: Kerstin Wiegl påminner om att ett visst litet parti 1992 ordnade demonstrationer med parollen "Lasermannen skjut för att döda!" Den som kan gissa vilket parti det var vinner en lunchträff med Jimmie Åkesson.

Kommentarer

 • Lars säger:

  Och om det framkommer att det inte är en Svensk gärningsman? Vem skall då klandras?

  2010-10-21 | 08:57:58
 • Staffan säger:

  Beror väl på motiven? Om gärningsmannen, oavsett egen etnicitet, skjuter ner invandrare på måfå av rent rasistiska motiv så faller skuldbördan tungt på de som sprider rasistisk dynga. Om motivet inte är politiskt, vilket verkar otroligt med tanke på fakta, så kan man såklart inte lasta någon politisk rörelse för det.

  2010-10-21 | 10:44:55
 • Erik säger:

  Lasermannens riktiga namn var Zaugg nånting han har sitt ursprung i Schweiz.

  2010-10-21 | 13:27:19
 • Staffan säger:

  Jo men han hade ju bytt namn till Ausonius.

  2010-10-21 | 13:28:39
 • max säger:

  I alla samhällen som upplever sig vara ockuperade, uppträder förr eller senare en motståndsrörelse. Hängivna människor som, trots att deras regering förordar passivitet, tar saken i egna händer.

  Det är ingen tillfälighet att Malmö nu får uppleva detsamma. Malmö har under lång tid fått erfara att staden invaderats av olika gangstergäng, oftast av utländsk härkomst, som terroriserat vanliga malmöbor med rån; skottlossning mot bilar och bussar; bränder och upplopp i invandrartäta områden. Särskilt utsatta har ungdomar varit. Nu har uppenbarligen någon fått nog, och börjat ett enmanskrig mot dem som upplevs som fienden. Det är allvarligt och ett tecken på att samhället är i obalans.

  Om och när polisen tar fast gärningsmannen avlägsnar man symptomet, och med detta låter man sig sannolikt nöja, orsaken till problemet vill ingen ta i.

  2010-10-21 | 13:51:55
 • Staffan säger:

  Jag upplever mig vara utsugen av den kapitalistiska klassen i samhället, som inte bara lever gott på mitt arbete, utan även är på väg att fucka upp den här jorden kapitalt genom miljöförstöring, ständiga krig och det klasskrig de för mot jordens fattiga. Det innebär inte att jag anser mig ha rätt att döda kapitalister.  Att du nu försöker leverera ett försvar för att invandrare skjuts för att de är invandrare, och drar in gängkriminalitet i det, som faktiskt praktiskt taget uteslutande drabbar gängmedlemmarna själva, är osmakligt. Att gå ut och skjuta ner personer som ser utländska ut, för att de ser utländska ut, är något helt annat. Ett politiskt motiverat våld som uppmuntras av personer som du själv, som skyller på offren för attackerna istället för på den underliggande rasism som göder såna dårar som Ausonius och Malmömannen.  Malmö är i en jämförelse med resten av den här planetens städer förmodligen en av de bästa platserna du kan leva på. Säkraste också. Att du och folk med dina sympatier överhuvudtaget har mage att påstå att någon enda individ skulle ha anledning att döda någon annan på grund av säkerhetsläget i stan, eller på grund av att det bor invandrare där, är hårresande korkat.

  2010-10-21 | 14:10:29
 • Nidaros säger:

  När svenskar uttsätts för rån, misshandel och brottlighet av invandrare i ex Malmö eller Landskrona är det givetvis tyst om den vinklingen i pressen. Här har vi lösa spekulationer på att det "skulle kunna vara" rasistiska motiv och pressen går upp i varv.  Så förutsägbart. Så otroligt förutsägbart.

  2010-10-21 | 14:49:41
 • Josefin säger:

  Det pågår enligt polisen krig mellan kriminella invandrare i Malmö.

  Av alla de ca 50 st skottlossningarna under den senaste tiden så VET polisen i de allra flesta fallen att det handlar om kriminella invandrare.

  Så den sorgliga verkligheten är att även om teorin om att det även finns en ensam galning som skjuter invandrare skulle visa sig vara sann så förändrar det inte att det stora problemet när det gäller skottlossning i Malmö (enligt polisens statistik) är kriminella invandrare.

  Jag förstår att du vill skylla på rasim och främlingsfientlighet men det förändrar inte ju inte verkligheten.

  2010-10-21 | 16:15:17
 • Staffan säger:

  Till er som försöker flytta fokuset till att handla om gängkriminalitet:  Våldsbrott relaterade till kriminella gäng är såklart förjävliga och drabbar ibland även människor som inte är är inblandade i gängens verksamheter, även om det är sällsynt. Men gängkriminalitet är egentligen inte något annat än kapitalism på stereoider. Olika kriminella grupper/företag slåss om andelar på de svarta marknader som våra politiker beslutat ska vara olagliga. Som drogmarknaden. De metoder och det våld de använder är inte värre än de som privata företag använder sig av när de slåss om marknadsandelar i tredje världen, ta Lundin Oils härjningar i Sudan som exempel. Den enda skillnaden är att de kriminella gängen inte är väluppfostrade nog att sköta sina våldsamma strider om marknadsandelar långt bort, så att vi slipper se det och påminnas.  Att jämföra rasistiska mord med gängkriminalitet är att jämföra äpplen och päron, och ett helt medvetet försök att blanda bort korten. Det är ett tecken på ren stinkande desperation från rasistiskt hålll när ni nu försöker snacka bort att en mördare går lös i Malmö och jagar invandrare. Hur länge tar det innan nån av er gör som SD 1992 och uppmanar dåren: "Skjut för att döda!"? Säkerligen har Malmömannen redan ivriga påhejare på era kloakforum.

  2010-10-21 | 16:31:06
 • Orgha säger:

  Det är nämnvärt att det inte just är invandrare som beskjutits, utan negrer. Av någon anledning.

  2010-10-21 | 19:06:31
 • Erik säger:

  Staffan,  Jag delar inte din åsikt om kapitalet. Det må så vara. Men när det gäller invandringsfrågan tror jag vi har samsyn.  Vi är beroende av invandrare och integration tar tid. Att dessutom försöka påstå att detta är invandrarnas eget fel är helt vansinnigt. Jag tror inte att de inhummana och rasistiska element som finns i denna grupp ovan ens själva tror på sådant dösnack.  Det finns idioter i alla kulturer men primärt beror det på ens miljö och förutsättningar. Har man en dålig attityd emot invandrarna i allmänhet så begränsar man Sveriges utveckling eftersom de inte kommer försvinna. De kommer integreras frågan är bar över hur lång tid och till vilka kostnader. Bli en del av lösningen istället för problemet!

  2010-10-22 | 13:43:12
 • Josefin säger:

  Jag anser att om det finns en ny galning som skjuter invandrare så är det verkligen för djävligt. Låt oss hoppas att polisen i så fall fångar galningen så snart som möjligt. En reflektion jag gör är att den ideologiskt upphetsade Staffan som vill tysta även sansade röster med rasiststämpeln eftersom de stör hans fokus bör begrunda Sanna Raymans artikel (den kanske kan ge lite perspektiv):

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/malmobor-i-skottlinjen_5552595.svd

  Kram

  2010-10-23 | 11:34:26
 • Staffan säger:

  OK Josefin, du har kanske rätt. Jag kanske är upphetsad. Så ofint och osvenskt av mig att bli förbannad och hetsig för att en ny laserman går runt och prickskjuter invandrare. För så ligger det ju till, inget "om". Jag vill ju inte leva i ett land där rasistiska partier och opinionsbildare hetsar upp sina dårar till sympatisörer så till den milda grad att de tar till vapen. Tyvärr lever jag och du och alla vi andra i det landet nu. Och alla försök till att få diskussionen att handla om något annat än rasism, när rasismens offer ligger och blöder på gatorna, ser jag som rent förkastliga.  Säkert har Sanna Rayman helt rätt i att det behövs en mer effektiv polisinsats mot kriminella gäng i Malmö. Hur kontroversiellt är det att säga det? Men uppenbarligen är det kontroversiellt att konstatera att vi behöver en liknande förstärkt insats mot rasism och högerextremism, om vi ska förhindra att den långa listan med människor som mördats av högerextremister och rasister i vårt land blir ännu längre.

  2010-10-24 | 20:14:46

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar