Aktuellt sprider Pentagons propaganda

När Wikileaks publicerade sitt material om USAs krigande i Afghanistan "Afghan War Diary" så svarade USAs krigshögkvarter Pentagon omedelbart med en massiv PR-kampanj som försökte - och lyckades - flytta fokuset bort från innehållet i de släppta filerna. Världen upprördes mer över att Wikileaks (enligt Pentagon) försatte amerikanska trupper och deras afghanska samarbetsmän i fara än att samma amerikanska trupper tystar ner och ljuger om massakrer på oskyldiga civila, att minst 195 oskyldiga civila afghaner avrättats av hemliga amerikanska specialkommandon och att mellan 14000-34000 civila dödats sedan USA invaderade Afghanistan. Detta blev huvudfrågan - trots att Wikileaks i förväg hade samarbetat med den amerikanska försvarsmakten för att stryka känslig information.

Även SVTs nyhetsflaggskepp Aktuellt tuggade i sig Pentagons PR och rapade upp dimridåer: Unge nyhetsankaret Jon Nilsson kunde knappt tygla sitt raseri när han fick chansen att ställa Julian Assange mot väggen. Samma fråga ställdes om och om igen med en ny formulering: Hur kan ni "hjälpa talibanerna" och "riskera liv"? Inget svar godtogs. Påpekandet att den amerikanska krigföringen varje dag innebär nya dödsoffer viftades bort. Jon Nilsson var åklagaren och Assange var på förhand dömd. Den amerikanska försvarsmaktens PR-lögner var beviset.


Några månader senare (när få längre bryr sig och en potentiell PR-katastrof är avvärjd) får vi facit i hand:Alltså; Pentagon ljög. Det var uppenbart redan då, om man orkade ta fem minuter av sin tid till att sätta sig in i saken. Uppgifterna var redigerade så att de inte skulle orsaka den sortens individuell skada som Jon Nilsson anklagade Julian Assange för i  intervjun. Men även om de inte hade varit redigerade, och om afgahanska samarbetsmän hade kunnat råka illa ut, vari ligger logiken i att en journalist anklagar en uppgiftslämnare för att lämna uppgifter? Är det inte uppochnervända världen? Den granskande makten ställde sig på den krigförande supermaktens sida i uppenbar irritation över att det heliga kriget i Afghanistan riskerades.

När blev det en journalistisk prioritering att tysta ner krigandets baksidor och att föra vidare världens största krigsmakts uppenbara PR-lögner?

Parallellen till Lennart Perssons intervju av Mattias Gardell efter Israels massaker på Ship to Gaza i somras är uppenbar. Även där tog Aktuellts nyhetsankare på sig rollen som åklagare, och offren blev istället gärningsmän. Även där baserades Perssons hela anklagelseakt på uppgifter som lämnades av främmande lands krigsmakt. En krigsmakt som vi vet - bortom alla tvivel - rutinmässigt ljuger och manipulerar fakta (och videoklipp).

Ingen ska komma och slå i mig att Aktuellts nyhetsredaktion gör såna här misstag av ren dumhet. Nyhetsrävarna är inte tappade bakom en vagn. De vet att både Pentagon och Israels militär för krig på två fronter; dels ett rent militärt och dels ett propagandakrig. De vet att sanningen är krigets första offer. Möjligen är Jon Nilsson och Lennart Persson båda så förblindade av sina egna lojalitetskopplingar till USA och Israel att de bryr sig mindre om att få fram sanningen än att försöka undvika PR-katastofer för länderna ifråga. Isåfall har de såklart inget att göra på en nyhetsredaktion som Aktuellt. Möjligtvis är också SVT fast i den kommersiella nyhetslogikens rävsax; man måste visa "båda sidorna" av en nyhet, även om man vet att den ena sidan är en garanterad lögn. Möjligen är Aktuellts urartningar bara ett till tecken på den allmänna högervridningen av alla delar av det svenska samhället. Men det borde rimligtvis även oroa SVT. Hur ska de motivera svenska folket framöver att fortsätta betala dyra licensavgifter för att garantera en nyhetsrapportering som vågar kritisera makten, när Aktuellt nöjer sig med att retweeta PR-lögner från Pentagon och IDF som om de vore dagens sanningar?

Julian Assange har för övrigt fått avslag på sin begäran om uppehållstillstånd i Sverige. Det räcker visst inte att världens mäktigaste lands underrättelsetjänster (som driver hemliga tortyrfängelser) har dig högt placerad på sina "most wanted" listor för att Sverige ska anse sig ha råd att ge dig en tillflyktsort nuförtiden. Det är en märklig tid vi lever i.

DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Exp 1,2,


Kommentarer

  • IT Liberal säger:

    Hur kan ni "hjälpa talibanerna" och "riskera liv"? Inget tyder på att en enda amerikan har riskerat sitt liv p.g.a. Assange. Ändå är han en anarkist och terrorist som borde avrättas av statliga agenter. Detta säger en republikansk politiker live i Fox. SVT utsätts för hårt press och börjar likna Fox. Assange överlämnade sig själv, han blev inte gripen. Tack för den SVT!

    2010-12-10 | 13:46:41
    Bloggadress: http://itliberal.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar