Jobbgaranti istället för massarbetslöshet?

J

obbgarantin, är det någon som minns den? Ett vallöfte från Stockholmsmoderaterna 2006 med samma livslängd som en trollslända. Idén är dock inte så dum. Några amerikanska nationalekonomer har skissat på en modell där staten går in som garant för full sysselsättning genom att helt enkelt anställa alla arbetslösa som vill och kan jobba. Vid sidan av den vanliga offentliga sektorn - som visserligen också borde få växa efter år av svältkurer. Förslaget påminner om beredskapsjobb, och frågan är vilken lönenivå man skulle sätta. Sverige har ju inte lagstadgade minimilöner som många andra länder. Tanken är dock väl värd att undersöka närmare. Arbetslösheten innebär ett enormt resursslöseri - samtidigt som det finns en massa arbeten som behöver utföras i samhället tvingas de arbetslösa sitta hemma och ruttna bort, ofta med mycket små ekonomiska marginaler - ibland under existensminimum. Visserligen fyller de en viktig samhällsekonomisk funktion som inflationsbekämpare, om man ska tro högerekonomerna. Men vem kandiderar frivilligt till ett sånt uppdrag?

Enligt jobbgarantins upphovsmän skulle ett sånt system också hålla nere inflationen genom att agera som ekonomisk buffert, ungefär på samma sätt som dagens arbetslösa håller nere inflationen. I en högkonjunktur kan den ekonomiska politiken höja räntorna för att försöka punktera inflationdrivande sektorer, men istället för att skapa arbetslöshet för detta över anställda från den privata sektorn till den allmänna jobbgarantin.

En jobbgaranti skulle inte vara okontroversiell inom vänstern. Risken är att man skapar en slags andra sorteringens arbetsmarknad, med alltför låga löner. Det kostar såklart också en del, även om a-kassa och socialbidrag inte är gratis heller. Men frågan är om vi tror att det går att nå full sysselsättning idag med enbart traditionell keynesiansk efterfrågestimulering och att genom att låta den vanliga offentliga sektorn växa så att den suger upp de arbetslösa som inte blir anställda i den privata sektorn? Att den totala samhälleliga kostnaden för arbetslöshet är skyhög vet vi - vi blir som land fattigare av att inte låta alla som kan och vill utföra ett arbete göra det. Kanske dags att prova något nytt?

Läs gärna Motvallsbloggen om det heliga systemskiftet som kuppats igenom i samförstånd mellan sossar och borgare!

Kommentarer

 • Eva Berglund säger:

  Bravo - två fullmatade blogginlägg.

  2010-10-16 | 07:43:40
 • Mantram säger:

  Men... kapitalet VILL väl inte ha full sysselsättning!!?

  2010-10-19 | 16:54:43
 • Staffan säger:

  Precis, de gillar arbetslöshet.

  2010-10-19 | 17:17:01

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar