Överklassinternatens diskreta charm


V

ackra, välklädda, vältaliga små monster. Det tänkte jag igår när jag såg några elever från Lundsberg i Kvällsöppet - mot bättre vetande - sitta och bortförklara den pennalism och det systematiserade förtryck som förekommer på deras skola, liksom på andra överklassinternat. Ingen där verkade märka att den vackra, välklädda, vältaliga unga tjejen - förmodligen med en lovande framtid inom moderaterna eller som PR-konsult - gick från att i ena stunden säga att hon aldrig sett någon pennalism eller mobbing på skolan till att berätta att hon som elevrepresentant varit med och avstängt elever för den sortens beteenden, och att systemet alltså fungerade felfritt. Men det är kanske sånt man kommer undan med om man är välklädd och välmanikerad och dryper av överklassens medfödda självförtroende?


Poängen med skolor som Lundsberg är väl att eleverna ska få en chans att kultivera detta medfödda självförtroende. De är samhällets elit, och de ska få en elitutbildning. Men vad är poängen med pennalismen? Förtrycket? Det som skapar elever som slätar över och bortförklarar problemen och istället skjuter budbäraren (boven i dramat blev igår hastigt och lustigt den husmor som vågat anmäla!)?


När arbetarklassens ungar gör det kallas det mobbing och misshandel. Överklassens barn är dock inte som andras ungar och när de mobbar så kallas det pennalism. Ritualiserad mobbing som uppenbarligen utövas med vuxenvärldens goda minne. Så mycket värre eftersom den sitter i skolväggarna och ärvs över generationer. Så mycket svårare att göra något åt.


Är det en ren slump att överklassmobbning är mer systematisk
och raffinerad? Eller är det kanske en poäng i sig att maktelitens barn lär sig läxan tidigt och grundligt: Det finns förlorare i samhället. Det är inte synd om dem. De ska ha skit. De ska lära sig lyda. Sticker någon upp och hotar vår makt ska [email protected] tryckas ner. Dominanshierarkin är viktigast för de som befinner sig i pyramidens topp. De måste trycka till hårt och snabbt när någon sticker upp. Befinner man sig längre ner så har man ju egentligen ett delat intresse med andra i samma situation av att välta hela jävla pyramiden. Man får aldrig ges en chans att lufta såna tankar.


Förmodligen har Lundsbergs dominans- och förtryckshierarki
tjänat sitt syfte väl och därför fått bli kvar över åren. Den har format unga eliter till att acceptera systematiserat förtryck på sin skola, för att sedan gå vidare och acceptera systematiserat förtryck ute i samhället. Mobbning i skolan må vara fult och fegt och fel. Det lär vi oss alla som barn. Men sen skickar vi ut våra ungdomar i ett samhälle där en god portion av dem inte får en chans att förtjäna sitt eget uppehälle genom arbete. En tydlig signal om deras oduglighet. Får de däremot ett arbete förväntas de inordna sig i en dominanshierarki på arbetsplatsen som påminner om feudaltidens kungamakt och adelsvälde. Blir de fysiskt sjuka eller knäcks psykiskt så kan de glömma silkesvantarna. Det är hårda bud nuförtiden och pallar man inte trycket så kan man också hamna där till slut, tiggande på t-banan eller utanför ICA. I skolan kallas det mobbing. I vuxenlivet kallas det "arbetslinjen"? Ett hjärtlöst samhälle behöver en maktelit av storföretagare, offentliga byråkrater och politiker vaccinerade mot empati med de svagaste och med hierarkier i ryggraden. Vi kan lita på att Lundsberg kommer att fortsätta leverera dem.


Tur att Cissi Wallin fanns med som bisittare
i debatten igår. Jag tror nästan jag är kär i henne!

Uppdatering:
Fler är inne på samma linje. "Inspirationen till den sadistiska kamratfostran vid bland annat Lundsberg som just nu debatteras flitigt kommer från engelska elitskolor som Eton. Syftet var där att skapa framtidens makthavare. De svagare skulle foga sig under tystnad – och de allra svagaste sållas bort."


AB 1, 2, DN 1, SvD 1,


Bloggat:
Svensson,


Kommentarer

 • Bo säger:

  ...förmodligen med en lovande framtid inom moderaterna eller som PR-konsult... Osv.  Jag tycker du visar på dina fördomar och är

  det inte det som vi skall använda oss mindre

  av? Du kopplar en persons yttre till bestämda

  åsikter. Trist.

  2011-12-02 | 10:45:13
 • Staffan säger:

  OK Bo jag kan ha en viss förståelse för det. Men det var inte hennes utseende som gjorde att jag såg den karriären för henne utan hennes bortförklarande, mot bättre vetande, av övergrepp.

  2011-12-02 | 10:50:33
 • Doland säger:

  Tack. Klockrent inlägg ! Orkar själv inte ens ta i det uppenbara;det är ingen hemlighet med pennalism på överklassinternat - varför är alla så förvånade? Som du säger finns det en strategisk maktstruktur som ska fostra för framtiden, sålla ut. Och den där tjejen som satt och sa att "det inte fanns någon systematisk pennalism"...Synd att ingen tog upp tråden och frågade vad HON menade med Systematiskt.

  2011-12-02 | 17:09:17
  Bloggadress: http://peterdoland.blogspot.com
 • Staffan säger:

  Tack Peter :)

  2011-12-02 | 20:50:08

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar