Newt Gingrich, pajasen för stunden


P

alestinier är ett påhittat folk, enligt republikanen Newt Gingrich. Den republikanska förvalsprocessen som ska skaka fram en motkandidat till Obama har hittills haft ett oväntat underhållningsvärde. Newt Gingrich - med vind i seglen för tillfället - är en riktig "family values"-snubbe. Fråga hans f.d. hustru, dumpad under pågående cancerbehandling till förmån för en yngre och friskare kvinna. Han är en principfast motståndare till statlig intervention, utom när det gäller bidrag till den egna delstaten och den där verksamma militärindustrin.


Men en skenhelig skitstövel kan visst vara valbar.
Republikanska väljare röstade trots allt fram både Reagan och W Bush. Frågan är dock om inte smärtgränsen är nådd i år? Förvalsprocessen har liknats vid en clownbil som kommer intutandes på scenen och kör några varv, lastad med ett gäng glada pajaser som var och en får sin stund i rampljuset, får tuta i sitt horn och göra sina konster.


Men underbart är kort. Det börjar se tomt ut på flaket. Vi har sett Texasclownen Rick Perry glömma bort vilka statliga departement han vill avveckla. "Sorry. Oops!". Nu försöker han få upp sin havererande kampanj på banan genom att racka ner på bögarna, vanligtvis ett säkert kort, men han kanske inte skulle ha valt just de bögar som riskerar sina liv i militären för det amerikanska imperiet? Pizzaclownen Herman Cain tyckte att Occupy Wall Streets aktivister  skulle klippa sig och skaffa ett jobb och ville grilla mexikaner med ett elektrifierat stängsel vid gränsen men tvingades  dra sig ur efter att inte mindre än fem kvinnor trätt fram och rapporterat om sexuella trakasserier. Religionsclownen Michelle Bachman vars man ägnar sig åt att "bota" bögar och flator från deras "sjukdom", var för fundamentalistisk för till och med de devota republikanerna! Sen hade inte hon heller järnkoll.


Den extreme libertarianen Ron Paul
framstår som ett under av rationalitet i sällskapet. Tyvärr så har nog den delen av hans program som har någon slags verklighetkontakt - kritiken av den amerikanska utrikespolitiska imperialismen - ungefär en snöbolls chans i helvetet att bli republikansk politik. Kraven på mer välfärdsslakt och ännu mer skattesänkningar för de rikaste ligger däremot bra till.


Politiska satiriker som Stephen Colbert och Jon Stewart firar happy days. Och visst kan man skratta åt eländet:

The Colbert Report Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Herman Cain Drops Out
www.colbertnation.com

 

Colbert Report Full Episodes Political Humor & Satire Blog Video Archive


Glöm bara inte att de här clownerna är elaka.
Och att någon av dem, om det vill sig riktigt illa, kan sitta med fingret på knappen till totalt världsförstörande kärnvapenkrig.


Men vad betyder egentligen detta?
Republikanerna har alltid varit elaka och småaktiga. Men irrationella klåpare? Det som en gång var världens tyngsta högerparti har fallit djupt.


Kanske det helt enkelt är så att affärsidén,
att kränga skattesänkningar för de allra rikaste som något som gynnar samhället i stort, inte fungerar längre i ett USA som präglas av extrema klassklyftor? Världens rikaste land, som till skillnad från världens övriga industrialiserade länder inte anser sig ha råd ens med en allmän sjukförsäkring. Militärutgifter har man dock råd med, oh yes, och om republikanerna har någon annan affärsidé, utöver att sänka skatterna för de rikaste, så är det väl att starta nya krig för det amerikanska imperiets ära (och för att krig alltid är ett bra sätt att tysta obekväm samhällsdebatt om de verkliga problemen).


Frågan är om de amerikanska eliterna kanske insett att PR-proffset Barack Obama är så mycket bättre på att försvara deras intressen än de republikanska dinosarurierna? Honungstungade Obama har under sin första presidentperiod kommit snubblande nära att lyckas med det som ingen republikansk president någonsin vågat  sig på; att attackera kronjuvelerna i FRDs välfärdsprogram - Social Security och Medicare/Medicaid. Min gissning är att han kommer att få fyra år till på sig för att avsluta det han påbörjat. Det republikanska primärvalet i år blir bara en freakshow, en uppvisning i politisk extremism. Händer det nåt intressant så händer det till vänster om Obama. Håll ögonen på Rocky Anderson, f.d. borgmästare i Salt Lake City!


Och palestinierna då?
Juan Cole slaktar Gingrich i ett mycket läsvärt blogginlägg:


"Palestine was a known place in medieval Islam. People referred to it as a place. It was sometimes the name of an administrative unit. There are coins stamped Filastin. People who lived in that area were Filastinis or Palestinians. Over time, 80% of them came to be Muslims, with the rest Christians. Between 1000 AD and 1800 AD there were very few Jews in geographical Palestine (Bonaparte found 3,000 or so as I remember).


That Palestinians were part of the Ottoman Empire is irrelevant to whether they are a nation or not. You could make all the same assertions about Albanians that Gingrich made about Palestinians. There was no Albanian state in antiquity. They were ruled by the Byzantine, Bulgarian, Serbian and Ottoman Empires. There was no Albanian province under the Ottomans.


But Gingrich does not assert that the Albanians are not a nation. It is not necessary to denationalize the Albanians. None of Gingrich’s campaign contributors wants to make the Albanians stateless and homeless and steal all their land and property.
If you want a “national” precedent for the Palestinians, in the 18th century when the Ottoman Empire had largely decentralized, Jazzar Pasha ruled Palestine from Akka and successfully fought off Napoleon Bonaparte."


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,


Kommentarer

 • Nisse säger:

  En president i USA har inte mycket makt.

  All makt ligger i kongressen och representanthuset.

  Obama behöver ha majoritet av båda för att få igenom sina förslag utan att hand demokratiska vänner har särintressen som motstrider hans förslag.  För i USA är allt till salu även politiker som tjänar majoriteten av sina pengar ifrån särintressen och inte sin lön som politiker.  Sarah Palin sa att hon inte ville ställa upp i presidentvalet för att det skulle påverka hennes möjligheter att påverka landet negativt.

  Och jag är övertygad om att de stämmer, en president är skyldiga väldigt många bidragstagare mycket gentjänster i första president perioden.  Däremot kan de om de blir omvalda få lite mer utrymme eftersom de inte behöver smöra för ytterligare en valkampanj.

  2011-12-15 | 15:46:41
 • Staffan säger:

  Njaa vet inte om jag håller med dig Nisse. USAs presidenter är förmodligen den här planetens mäktigaste personer. Att den makten inte är enväldig betyder ju inte att den är liten. Obama har lyckats få igenom sin politik i det stora hela. Att det inte blev bättre än det blev beror snarare på att hans politiska vision är så torftig. Till exempel finns det inget som tyder på att Obama ens från början ville sikta högre med sin "sjukvårdsreform" än det han till slut uppnådde, en lösning som bara gynnar de privata försäkringsbolagen.

  2011-12-15 | 20:04:52

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar