Privatiseringsnytt


C

arema, som får betalt av svenska skattebetalare för att vanvårda våra äldre, lovar nu att börja betala skatt på de vinster man gör i Sverige. Tydligen har man efter "samtal" med politiker och kunder kommit fram till att det tidigare uppläget med massiv skatteplanering kunde framstå som lite stötande. Vilken tur att Caremas ägare fick hjälp med att komma fram till den saken. Det är inte lätt det där med moral. Speciellt inte om man är chef på ett företag som har som affärsidé att suga ut så mycket pengar ur de skattefinansierade välfärdsverksamheterna som möjligt och föra över dem till egna fickor.


Igår stod det för övrigt att läsa att Koppargården
och andra vanvårdsfabriker fått höga betyg av Socialstyrelsen i deras så kallade "Äldreguiden".


"Det är oerhört svårt att mäta, exakt när blir vården bra eller inte", kommenterar Mona Heurgren på Socialstyrelesen"


Ja precis! Det går inte att lita till enstaka nedslag och kontroller.
Företagen vet hur de ska runda blåögda inspektörer från kommunen. Inte heller kan man lita på att de är ärliga när de redovisar bemanning och rutiner. Fagra löften i anbudsupphandlingar betyder ofta inte ett piss i verkligheten. Problemet är i grunden detsamma när det gäller såväl privat äldreomsorg och vård som privatskolor ("friskolor"): vinstintresset! När ägarna vill pressa ut mer pengar så finns det inte så mycket att välja på. Personal måste bort och kvalitén i verksamheten försämras.


Företagen som parasiterar på våra skattepengar har dessutom ett direkt ekonomiskt egenintresse av att den verkliga bilden av hur illa det är ställt inte blir känd. Därför försöker Carema och Attendo  tysta ner skandalerna. I fallet Koppargården får Carema hjälp av Allianzens stadsdelsdirektör Leif Spjuth, som nu sparkar den läkare som avslöjade vanvården och skyller på "samarbetssvårigheter". Välkommen till det nya Sverige, banarepubliken.


Också den betygsinflation som förekommer i privatskolorna
beror på ägarnas vinstintressen. Som vi kunde se i förra veckans skandalreportage, "Världens bästa skitskola: vinstmaskinerna", så sätter privatskolorna i system att ge elever högre betyg än de förtjänar. Lärare som ifrågasätter betygsfusket sparkas. Man fuskar med närvarorrapporteringen och låter eleverna spela dataspel på lektionerna. Det viktiga är ju att eleverna är nöjda kunder, och att betygen ser bra ut så att skolan kan fortsätta locka elever/kunder. Ägarna plockar ut 250 miljoner i ren vinst ur skolor som kritiseras stenhårt av Skolinspektionen för kvalitetsbrister. Så ser Jan Björklunds och Allianzens flumskola ut. Inte konstigt att skolelevernas kunskaper är stadigt sjunkade. Inte konstigt att hela det svenska samhället är stadigt sjunkande, när vi utser bocken till trädgårdsmästare och låtsas som om privata vinstmaximerare kan utföra oegennyttiga samhällsfunktioner. Om du inte såg förra veckans skolreportage så gör det nu!


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SvD 1, 2, 3, Exp 1, Ekot 1, SVT 1, AB 1, 2,


Bloggat: Alliansfritt Sverige - hur M och Carema blåser skattebetalarna i fem enkla steg, Nakna Moderaterna,
Ett hjärta rött om Sverige, den avreglerade marknadens naiva kassako,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar