Valtekniskt samarbete (v)-(f!)?

E xpressens ledarskribent Johannes Forssberg verkar vara en trevlig sorts liberal. Så trevlig faktiskt att man ibland undrar om han gillar de rödgröna bättre än högeralliansen. Det kan ju inte vara lätt för en äkta socialliberal att rösta på folkpartiet idag. Ibland kan man tvingas hålla för näsan när man röstar. Men inte ens en stor klädnypa stänger väl ute lukten av marknadsfundamentalism, rasistflörtar och nykolonialism från Jan Björklunds parti.


I dagens ledare argumenterar han diskret för ett valtekniskt samarbete mellan F! och något av de rödgröna partierna (vänsterpartiet ligger väl närmast till hands). En tanke som jag själv varit inne på. När läget är så osäkert som det verkar vara för tillfället räknas varje röst. Och F!-väljarna är kanske inte alltför talrika, men de som röstar på Gudrun Schyman kommer knappast från högerblocket.

Forssberg nämner de självklara invändningarna mot idén. Inget rödgrönt parti är så värst suget på att ge ett konkurrerande parti en friresa. I politiken bjuds det sällan på några gratisluncher. Men frågan är om inte fördelarna här uppväger riskerna?

Gudrun Schyman som politiker är magnituder större än sitt parti. F! är i mina ögon ett rätt hopplöst projekt som fristående parti. Jämställdhet mellan könen, och mellan människor av olika sexualitet, är ett viktigt politiskt perspektiv, men det kan inte vara det enda. För vänstern är det ett ben att stå på, tillsammans med den antikapitalistiska kritiken av förtryckande ekonomiska maktstrukturer och orättvisor och det ekologiska perspektivet.

Att Gudrun Schymans parti av egen kraft tar sig in i riksdagen kan nog uteslutas. Och F! kan nog svensk politik faktiskt vara utan. Men Schyman är en politisk begåvning som inte borde gå till spillo. Frågan är om hon, och vänsterpartiet, är redo att göra något som bryter dödläget?

Kommentarer

 • Ulf Vargek säger:

  Intressant tanke. Då Gudrun Schymans karisma är betydligt större än många andra politiker så varför inte ett samarbete.

  2010-08-08 | 14:01:13
  Bloggadress: http://ulf-vargek.blogspot.com/
 • Staffan säger:

  Ja dels det, dels tror jag att hon skulle göra ett toppenjobb som exempelvis jämställdhetsminster.

  2010-08-08 | 14:26:04

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar