Högerns historia av motstånd mot det mesta

Är de politiska partiernas historia viktig? Det kan ju ibland verka lite futtigt att rota fram gammalt smuts om sina politiska motståndare och försöka använda det som ammunition mot dem idag. Men ibland kan historien vara nödvändig för att förstå nutiden. Speciellt om partierna inte lärt sig något av sina historiska misstag, utan fortsätter upprepa dem igen och igen.

Vad ska man egentligen tänka när moderata ungdomsförbundets Niklas Wykman applåderar en israelisk massaker på hjälparbetare i Medelhavet? Eller när folkpartiets Jan Björklund tyckte att svenska soldater skulle hjälpa George Bush att anfalla Irak, ett krig som i dagsläget beräknas ha kostat över en miljon irakier livet? När centerpartiet vill göra det lättare att sparka folk från jobbet och kräver lönesänkningar för de som redan tjänar sämst? Om man inte har en historisk kompass som sätter in deras politik i ett sammanhang kan det verka obegripligt. Högerns historia är en berättelse om motstånd mot alla framsteg. Mot demokrati, mot välfärdssamhälle, mot koloniernas befrielsekamp, mot lika rättigheter för minoriteter, etniska och sexuella. Mot det mesta som vi idag tar för givet.

Självklart är högern inte så pigg på att snacka om sin egen historia, men pratar gärna om vänsterns historiska misstag. Skillnaden är väl att vänstern omvärderat och omprövat delar av sin egen historia. Något som högern aldrig gjort. Och misstag som aldrig erkänts och omprövats är ju misstag som kommer att upprepas. Därför ser jag fram emot "Högerns svarta bok" som kommer att släppas inom kort. Men man kan ju börja med en video som sammanfattar moderaternas motstånd mot alla framsteg och stöd för kolonialism och apartheid:

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar