Vilt svängande mätningar

Opinionen svänger vilt, åtminstone om man ska tro mätningarna som duggar tätt just nu. Men frågan är ju om man ska det. Än så länge ligger de flesta förändringarna inom felmarginalen, och betyder alltså faktiskt egentligen inte någonting. I dagens Sifo så rycker högeralliansen fram och får egen majoritet, vilket ju inte är så muntert. Men å andra sidan, har det hänt något politiskt som kan motivera ett sånt omslag i opinionen på bara ett par dagar? Nja. Så man kan nog ta det med ro.

En del länder förbjuder opinionsmätningar nära inpå valet, och det är lätt att förstå varför. Risken är att den politiska debatten istället för att  handla om just politik snöar in på att kommentera de dagsaktuella siffrorna och att opinionsmätningarna blir större nyheter än de förtjänar.

Än så länge har vi inte riktigt kommit ur startgroparna. Vad handlar 2010 års valrörelse om? Det finns många lösa trådar, men ingen röd sammanhållande. Vad den röda tråden blir kommer att avgöra valet. Förhoppningsvis kommer regeringen inte slippa undan en diskussion om den katastrofalt höga arbetslösheten, attackerna på sjuka och arbetslösa och skattesänkningarna för de rikaste, som urholkat välfärdssamhället och spätt på klassklyftorna.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar