En fråga till majorn!

Kollade på Agendas första program för säsongen. Debatten om det svenska deltagandet i kriget i Afghanistan var inlindad i samma fluff som alltid. Ska man tro Major Björklund så krigar vi för jämställdhet och mer skolor. Det vore väl det första kriget i världshistorien som utkämpades med de ädla motiven. Om det ändå vore så väl. Som vi vet vid det här laget så har situationen för kvinnor i Afghanistan inte förbättrats under nio år av hopplöst krigande. De krigsherrar, knarksmugglare och klanledare som USA och vi själva stöder är inte mer intresserade av jämställdhet än talibanerna. För ett år sedan antog till exempel det afganska parlamentet en lag som gör våldtäkt inom äktenskapet lagligt. (Lite kul är det ju att den sovjetiska ockupationen av Afghanistan också förklarades med att man ville hjälpa kvinnor och bygga skolor. Afghanska kvinnor är tydligen en hjärtefråga för både Sovjetkommunister och USA-liberaler.)

Efter Agenda kom ett intressant Dokument Utifrån, som handlade om ett ämne som jag skrivit om förr: Unga pojkar i Afghanistan utnyttjas som sexslavar. En sedvana som blivit allt vanligare i de delar av landet som kontrolleras av USA och Norra Alliansen. "The good guys", dom som vi håvar iväg en massa skattepengar till alltså. Frågan till Major Björklund och folkpartiet blir: Är det dags att starta ett tvåfrontskrig nu; mot talibanerna "för kvinnornas skull" och mot Norra Alliansen och regeringsstyrkorna "för pojkarnas skull"? Eller bryr sig liberaler inte om att småpojkar våldtas?

Om man accepterar Björklunds logik så måste vi börja utkämpa en jävla massa krig, för det förekommer ju kvinnoförtryck och annat elände på en massa andra ställen än Afghanistan. Eller så kanske det är dags att inse att det alltid bara var ett svepskäl och att målet med detta krig, liksom alla andra som utkämpats, är att utöka ett lands militära och politiska inflytande och att komma över naturresurser.

Som Pierre Schori påpekade häromdagen: "Sverige har gjort ett politiskt val och valt bort de 18 riktiga, FN-ledda fredsoperationerna – som i massvåldtäkternas Kongo och massmordens Darfur. Det finns inte en enda svensk beväpnad soldat i FN-ledda operationer, de finns i stället i Nato i Afghanistan."
Det säger väl egentligen det mesta.

(Apropå Gudrun Schymans och Jimmie Åkessons debatt i Agenda på temat våldtäkter så minns jag ett blågult klistermärke från 90-talet, jag tror avsändaren var BSS. Texten löd "Negrer har AIDS och våldtar svenska kvinnor". Det sägs att rasistpartiet utvecklats och förfinats sedan dess. Men vad är det egentligen som har förändrats, mer än frisyrerna?)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar