Rapegate - psykologisk krigföring från CIA?

Hade Julian Assange inte varit en vit västerlänning hade han förmodligen mördats redan. Åtminstone suttit inspärrad på USAs Guantanamobas eller något hemligt CIA-fängelse, grundligt torterad. Så ser nämligen verkligheten ut för de som törs utmana CIA, Pentagon och den amerikanska krigsmaskinen, och dess överbefälhavare Barack Obama. Assange skyddas i viss mån av att vara en vit västerlänning från med USA allierade Australien, och en i högsta grad offentlig person. Om han bara "försvann" eller kidnappades skulle det bli en PR-katastrof av enorma proportioner för USA.

Men trots att Assange jämfört med de flesta av USAs fiender är lyckligt lottad har han tvingats gå under jorden. USA har gjort påstötningar på Australien för att få honom utlämnad och en reell hotbild hänger över honom. Man retar nämligen inte upp den amerikanska krigsmaskinen ostraffat. Förmodligen är han Pentagons mest hatade man för närvarande. Så illa smakar nämligen sanningen för de som hellre mördar, fängslar och torterar i tysthet.

Att USA skulle göra ett försök att oskadliggöra Assange har inte varit en fråga om om, utan när. Direkt efter Wikileaks senaste släpp, som dokumenterar en kriminell och brutal amerikansk krigföring i Afghanistan, svarade Pentagon med en motoffensiv av lögner och smutskastning. Sånt är rutin i generalernas och underättelsetjänsternas värld. Att underättelsetjänster med hjälp av förföriska kvinnor lockar obekväma politiker och journalister i fällor, så kallade "honey traps" är likaså rutin.

Min första tanke när jag hörde att Assange anklagas för våldtäkt var alltså "aha, nu slog dom till!" Hela historien luktar fisk. Tänk över situationen: Bara några veckor efter att ha publicerat den för USA största, och pinsammaste militära läckan sedan Daniel Ellsberg publicerade sina "Pentagon Papers" om det smutsiga Vietnamkriget ska den så obekväme Assange ha begått två sexuella övergrepp. Timingen kunde såklart inte ha varit bättre, för USA. Med tanke på att vi inte hört om några tidigare sexövergepp som Assange begått så får man anta att han inte är en serieförbrytare. CIA har såklart dammsugit hans personliga historia i jakt på smuts, och har vi inte hört något så är det för att de inte hittat något.

Alltså skulle Julian Assange, en av världens just nu mest uttittade personer, som väl vet att allt han gör bevakas och kommer att användas mot honom, helt plötsligt ha fått smak för våldtäkt och sexuella övergrepp? I ett läge då han är inbegripen i ett stenhårt propagandakrig med den amerikanska krigsmaskinen och underättelsetjänsten, som har enorma resurser till sitt förfogande när det gäller att bedriva psykologisk krigsföring och manipulera opinioner? Bara en galning skulle göra något sånt, och galen verkar han knappast vara.

Men samtidigt, anklagelser om sexbrott är kletiga. De smetar ner den anklagade oavsett vad som senare kommer fram. "Kanske det ligger nåt i det ändå...". Om hela affären är en psy-op från CIA så är det mycket möjligt att målet aldrig var en fällande dom, utan att svärta ner Assanges rykte och knäcka honom mentalt.

Att anklagelsen om våldtäkt så snabbt ströks ser inte heller bra ut för svenska myndigheter. I ett fall med så hög politisk profil borde åklagare och polis gå tillväga med största försiktighet, hela tiden medvetna om att Assanges politiska motståndare kan försöka spela dem som ett piano. Eftersom detaljerna om vad som hänt fortfarande inte är kända så kan man ju bara spekulera i vad som fick överåklagare Eva Finne att lägga ner åtalet direkt, men uppenbart har nåt gått väldigt snett i det här fallet. Att en främmande makts underrättelsetjänst försökte, och lyckades, ta svenska myndigheter till hjälp för att smutskasta en politisk motståndare förefaller bara alltför troligt. Och även om det mot förmodan inte skulle handla om smutsigt politiskt spel på högsta nivå så är det otroligt amatörmässigt av åklagare att åtala på lösa grunder. Liksom av Expressen att skadeglatt hänga ut Assange, på lika lösa grunder.

Osvuret är förstås bäst. Jag kan knappt vänta på att få reda på mer detaljer om den här skumraskhistorien. Men det känns rätt troligt att det här kommer att gå till historien som dagen då CIA eller någon annan av USAs underrättelsetjänster blev påkomna med sina kladdiga fingrar i syltburken i lugna Sverige, vanligtvis långt borta från storpolitikens centrum.


AB 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, 5, Exp 1, 2,


Kommentarer

 • Camilla säger:

  Att anklaga motståndare de inte kan arkebusera eller fängsla och tortera för sexuella oegentligheter är en klassiker för USA, väl beprövad och använd många gånger, bland annat mot MLK

  2010-08-21 | 23:06:40
 • Staffan säger:

  Håller med. Det borde inte komma som en överraskning för nån vid det här laget. Du menar Martin Luther King va?

  2010-08-21 | 23:14:39
 • anon säger:

  Detta är inget nytt. Under de jugoslaviska krigen så ignorerade man systematiskt serbiska civila offer, bara för att de inte tillhörde "väst-blocket". När civila bosniaker och kroater (väst-lojala) drabbades, då lyfte man fram det och försökte odla bilden av att alla serber stod bakom dödandet. När inbördeskriget i själva verket startades av ekonomiska problem och nationalistisk paranoia.  Och istället för att mäkla fred i Kosovo, så hjälpte man albanska extremister att fördriva kosovoserberna norrut och skapade ett nytt land. Anledningen? Serberna var negativa mot att NATO bygger baser på Balkan. Albanska extremister tog tillfället att ansluta sig till NATOs intressen.  Och Iraks "weapons of mass destruction" var ju rena lögner från amerikanskt håll.  Att det ska dröja nästan 20 år för att folk här i Sverige ska inse att sanningen är ett av krigets offer och inte svälja all information som serveras.  Hoppas Wikileaks-incidenten gör folk mer misstänksamma när de ser någon beskriva en konflikt i "svart och vitt".

  2010-08-21 | 23:22:02
 • Lars säger:

  Vi lever i ett ständigt pågående informationskrig.  Wikileaks är inte tvunget något som USA egentligen vill stänga. Pentagon är inte dummare än att de vet hur man kontrollorerar opposition och kan läcka data mycket selektivt.  Godtrogenhet är en sjuka minst lika elakartad som paranoia, dessutom mer utbredd.  Assange har försvarat den officiella versionen av vad som skedde 2001-09-11. Det ger inga höga trovärdighetspoäng i min bok.

  -Cointelpro, sa Bill.

  -Cointelpro, sa Bull.  Food for thought:

  Om Pentagon VERKLIGEN ville komma åt Assange så skulle mannen inte kunna borda ett flygplan någonstans i hela västvärlden. Det har inte att göra med att han är vit.

  En trojansk häst för sanningsrörelsen.

  2010-08-22 | 00:09:43
 • Staffan säger:

  Varför menar du att han inte skulle kunna borda ett plan nånstans? Han kan ju bevisligen inte flyga till USA, och kanske håller sig undan en del andra länder som har nosen lite för långt upp i USAs röv. Men det vore en riktig praktskandal om svenska myndigheter skulle honom för deporteration honom till USA. Oavsett vad jag tycker om regeringen så tror jag inte riktigt det om dem, än iallafall.  Och det finns inget som tyder på att Wikileaks skulle vara en trojansk häst. Isåfall skulle de knappast ha släppt exempelvis videon från Irak eller Afghan war diaries.

  2010-08-22 | 00:16:45
 • Staffan säger:

  "skulle gripa honom för deportation till USA" skulle det stå.

  2010-08-22 | 00:18:14
 • Templar säger:

  Att man tar till våldtäktsanklagelser är det absolut smartaste man kan ta till i Sverige. Feministerna, ledda av överstehäxan "Straffrättsprofessorn" Madeleine Leijonhufvud har lyckats ändra lagen, så att "våldtäkt" i Sverige innefattar alla möjliga beteenden. Dessutom har rättsmaskineriet satts att prioritera brott mot kvinnor, det nya Frälset i Sverige (därför var det så lätt för CIA att få en efterlysning för sexbrott i Sverige. Vem som helst kan smutskasta en man i detta land. Enkelt, samt helt ostraffat för den som falskeligen pekar finger).

  2010-08-22 | 04:45:13
 • Staffan säger:

  Å andra sidan Templar så lades ju anklagelsen ner direkt. Jag tror nog att det kan slå tillbaks mot smutskastaren i det här fallet, om det kan bevisas att det var fult spel i görningen.  Sexbrottslagstiftingen är ett område som rör upp känslorna har jag märkt. Det är inte helt lätt att få till en vettig balans där, sexbrott är ofta svåra att bevisa och ord står ofta mot ord.

  2010-08-22 | 10:09:56
 • Jo'El säger:

  Alltså om ingen inser att staten är vår fiende efter denna jävla historia då är det fan i mig slut på freden mellan mig och svenska folket. Då kommer jag att sälla mig till den sida som tycker att ni allihop borde försvinna från jordens yta...  Antingen röstar ni rätt i höst eller också drar jag ihop en fet jävla armé och förklarar krig mot detta lilla jävla minisovjet.  Vill ni ha fler exempel på hur staten bryter mot lagen för att stoppa dem som följer den så har ni alltid detta..  http://www.fajaf.com/lokalt/hillert.html  artikeln skrevs för mer än 10 år sedan...  men...

  http://www.sydsvenskan.se/lund/article888822/Husrannsakan-i-butik-som-sajer-spice.html  ..denna artikel från i år visar att ingenting har hänt på 10 år med rättssäkerheten.  Inbördeskrig är det enda som kommer kunna rädda sverige om 5 år.. Är du redo?  2010-08-22 | 17:05:44
 • Jo'El säger:

  men hallå .. ingne av kommentatorerna här insre ju at anklagelsen kom och utfördes via SVENSKT RÄTTSSYSTEM. USA har ingenting med detta ärende att göra utan detta är till 100% en svensk konstruktion.. For f's sake .. svenskt rättssystem medverkar alltså till rättsövergrepp och korruption som heter duga, och här sitter folk och pratar om IT-krig som om det på något sätt vore ok för svenska staten att hålla på med sån't här ..  IF that is what you really think, then you and I are NOT on the same side in the war on crime.  2010-08-22 | 17:09:40
 • Staffan säger:

  "USA har ingenting med detta ärende att göra"  Om det rör sig om en "honey trap" alltså en sexfälla gillrad av USAs säkerhetstjänst, så är det såklart USAs ansvar från början till slut.

  2010-08-22 | 19:04:21
 • M säger:

  Varför en massa idiotiska konspirationsteorier? Svensk lag idag gör det väldigt enkelt att inleda en utredning om våldtäkt, i princip räcker det att kvinna söker upp gyn dagen efter en tillfällig sexuell kontakt på fyllan och verkar lite osäker på om hon egentligen var "på". Eftersom vi lägger en hel del resurser på att utreda misstänkta sexualbrott och anstränger oss för att få fler att anmäla misstänkta fall så går det lätt vidare till en förundersökning. Då våldtäkt är ett grovt brott leder det mer eller mindre automatiskt till en anhållningsorder.  Enda anledningen till att media ens skriver om detta är att Assagne råkar vara känd. Sådana här fall inträffar varenda helg. Prata med någon som jobbar på en gyn-avdelning eller en sexualbrottsutredare.

  2010-08-22 | 22:38:34

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar