Slutlekt i skolan för marknadsliberalerna?
Den svenska skolan är en lekstuga! Nej, det är inte Jan Björklunds senaste fånerier om att föräldrar till skolkande barn ska tvingas sitta med på lektionerna jag hakar på. (Även om det förslaget onekligen väcker en del funderingar...)
Sedan friskolereformen på 90-talet har den svenska skolan blivit ett vilda västern där marknadsliberaler fått härja fritt. Där finns en massa fina skattekronor att mjölka ur verksamheten för privata ägare, och utländska företag köper upp svenska skolor för att göra vinst på dem, inte som välgörenhet, om nu någon trodde det. Få andra länder har låtit privata företag sätta tänderna så djupt i den offentligt finansierade skolan som Sverige. Och den svenska skolans resultat har sjunkit stadigt i takt med privatiseringarna. De kommunala skolorna går på knäna när de privata friskolorna suger upp resurser och de mest studiemotiverade eleverna. Vi har fått religiösa friskolor där elever undervisas i en världsbild präglad av gammal vidskepelse, bekostat av skattepengar. Friskolor manipulerar kvalitetsbedömningar och micklar med betygen för att för att se mer framgångsrika ut, samtidigt som de skär ner på antalet lärare för att gå med vinst. Om Nationaldemokraterna får som de vill får vi till och med rasistiska dagis. Vad barnen får med sig därifrån kan man ju lätt föreställa sig.
Om Jan Björklund vore allvarligt intresserad av en bättre skola för alla elever skulle han såklart börja där skon verkligen klämmer. Men det är väl roligare att jaga eleverna med majorsbajonetten. Tur att vänsterpartiet har duktiga skolpolitiker som Rossana Dinamarca. Debattartikeln i DN idag luktar sunt förnuft, och frågar man väljarna så gissar jag att en massiv majoritet ställer sig bakom kravet på att sätta stopp för de privata företagens vinstbonanza, på skattebetalarnas bekostnad. Skolor ska inte drivas av privata företag som ser varje resurskrävande elev som ett minustecken i bokföringen. Målet måste vara att ge alla elever, även de med särskilda behov och de från mindre studiemotiverande hem, en fullgod utbildning.
Visst finns det lyckade exempel på friskolor som gör ett bra jobb och som förtjänar cred. Men det finns andra sätt att uppmuntra skolpersonalens kreativitet och prova nya undervisningsformer än att håva ut skattepengar som vinstregn över privata ägare.